Last news in Fakti

28 Март, 2021 10:16 3 865 47

Спреният на границата Виктор Стоянов: Книгите не нарушаваха нито един закон на Северна Македония

  • виктор стоянов-
  • книги-
  • северна македония-
  • скопие

Председателят на фондация „Македония” разказа за "антибългарската" ситуация, създадена от властите в западната ни съседка

Спреният на границата Виктор Стоянов: Книгите не нарушаваха нито един закон на Северна Македония - 1
Кадър: NOVA

Както вече ФАКТИ предаде, вчера пратка с български книги за Северна Македония беше спряна на границата със западната ни съседка. Виктор Стоянов, председател на фондация „Македония” разкри как се е стигнало до поредното напрежение по оста София – Скопие.

"След 7 часа чакане ми казаха, че трябва да получа разрешение от Министерството на външните работи на Северна Македония, както и от Министерството на културата. Осланят се на някаква митническа разпоредба от 1960-а година, според която се налага цензура на печата", коментира пред "Нова телевизия" Стоянов.

Дарението от 920 книги с текстове на песни на Братя Миладинови беше спряно вчера. С протестна нота, българското Външно министерство поиска обяснение от Скопие защо се налага специално разрешение за внос на литература от страна в Европейския съюз.

"Книгите не нарушаваха нито един закон на Северна Македония. Имахме договор за дарение, съответно не подлежат на ДДС или такса мито. Нямам представа защо бях спрян. Нямам писмен документ от РС Македония. Писмен документ не беше представен и на консула ни", разказа още Виктор Стоянов.

Той подчерта, че поведението на митническите власти е било „меко казано арогантно”. Първоначално те казали на Стоянов, че е необходимо да плати митническа такса.

"След като видяха, че съм запознат със законодателството относно митническото обслужване в тяхната страна, властите заявиха, че трябва разрешение от Министерството на културата. Следобед бях подведен от митничарите, че след като изпратя писмо до митническата служба в Скопие, ще ме пуснат. Така минаха 7 часа без развитие и с изискване на писма”, добави той.

Инициативата „Изпрати българска книга в Македония” е дарила над 1600 български книги. В дарението са се включили над 80 българи, които са изпратили средства за отпечатване на книгите.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Диверсант

    14 33 Отговор
    Този има физиономия на шпионин от Източна Македония
  • 2 Ами

    43 6 Отговор
    Бойци сме имали, политици никога. Жельо жабата ги призна тея преди време, а не заслужават нищо. А ние паспорти им даваме.

    Коментиран от #28

  • 3 Помия

    32 3 Отговор
    Балканска помия, може ли такова нещо, цялата ни работа такава. Егати злобата, егати хейтърството, егати помията където се излива и то се усеща масово, че е от макетата към нас. За чии чеп бе, челяци?
  • 4 choko

    65 2 Отговор
    Влиза български турист в бистро в Скопие и си поръчва една бира. Барманът го поглежда и казва на английски:
    - З евро.
    Нашият подава монета от две евро.
    Барманът отново на английски:
    - З евро.
    Нашият го гледа недоумяващо. Накрая барманът казва на чист български език:
    - Бирата струва З евро.
    Българинът, усмихвайки се:
    - Така си и знаех, че за 1 евро ще си спомниш българския език.

    Коментиран от #6

  • 5 гадно

    42 3 Отговор
    Макетата твърдят, че сме фашисти, а има ли по-голям фашизъм от това да спреш книги остава само да ги изгорят.
  • 6 fifi

    54 0 Отговор

    До коментар #4 от "choko":

    Защо българите не играят шах с македонци?
    - Защото им крадат царете.

    Коментиран от #23

  • 7 Разчистили

    9 34 Отговор
    си мазетата и таваните от стари книги "ученолюбиви и родолюбиви" българи и тоя демонстративно за сеир се потътрил с 900 на веднъж към Македония да прави сеири ! Евтини трикове !
  • 8 ПСР

    30 3 Отговор
    Надежда всяка тука оставете!
    Тази"РСМ"е обладана от сърбофили,югославски промити мозъци и тежка злоба към нас.Жалко.Агресивни и нападателни.Във всички възможни направления спрямо България.Лично за мен-никакъв ЕС за тях.Сорка.

    Коментиран от #27

  • 9 789

    14 25 Отговор
    Интересно как ще реагират българските власти и митничари, ако на българо турската граница се направи опит за внасяне на турски книги и радикални ислямо мохамедански материали..??!

    Коментиран от #10, #21

  • 10 И брее

    24 0 Отговор

    До коментар #9 от "789":

    Братя Миладинови са радикалисти, така ли?
  • 11 Радослав

    15 2 Отговор
    Викторе ти нормален ли си бе?Хората прекарват наркотици а ти си опитал книги да внесеш и очакваш да не те спрат
  • 12 София

    10 10 Отговор
    Ще те помоля малко да занесеш от книгите и в Одрин и тогай да ни разкажеш как си минал турската граница... хахахаха

    Коментиран от #32

  • 13 Ели Сюлеймезова

    15 3 Отговор
    Тези непредубедени прости, арогантни и криви до немай къде новопоявили се вЕвропа северомакедонци продължават да работят със закони по границите си с майка им България от 1960година.Първо да платял такса, после да пишел писмо до институции, след това чакал писмен документ от макетата/какъвто и така не дошъл/-въобще пълен миш маш.Абе аланкоолувци след като сте кандидати за ЕС по този пещерен начин ли ще се приобщавате?Българите в рсм искат да имат,да четат,да общуват с Български автори.Българите са буден,смел,упорит и прозорлив народ.Ние няма да оставим братята и сестрите си без духовна храна.Няма да позволим да бъдат мачкани по титовски.Призовавам тези ,които имат възможност активно и смело да се включат в инициативата "ИЗПРАТИ БЪЛГАРСКА КНИГА В МАКЕДОНИЯ",за да подържаме жив Българският дух навсякъде по света.
  • 14 Гешев

    9 9 Отговор
    Пак "активно мероприятие" на ДС агент Иван от съвеЦкото МВРО. Ако искаха, можеха да вкарат книгите с кола с дипломатически рег.номера, ковто не подлежи на митническа проверка. Още по-вече, книгите са за КИЦентър в Скопие, който е към министерството на културата и разполага с Шкода Румстър с такава регистрация. Ама нали идват избори , а няма мигранти, с които патрЕотите влязоха във власта, та сега темата пак е Македония.
  • 15 Мешков

    16 2 Отговор
    Въпросът с измислената Македойния ще се реши когато албанците я лапнат цялата! Тоест до 30г.на Бг не й трябва да влиза в тоя горещ картоф там никога повече. Добро не сме видели от тоя регион, а и за назидание на "умните" сърби, дето промиха мозъците на макетата, нека се реши въпроса окончателно с физическата им замяна с албанци. А има начин как да се даде прекрасен допълнителен урок на простеещите сърби.. С Войводина.. И по нататък докато останат само в околностите на Белград. И никакъв транзит на руско оръжие повече през Бг
  • 16 Вальо Иванов

    7 1 Отговор
    Новосъздала се,новообразувала се ,"новосамопреоткрила се"държава от 1990година ,прилага закони на несъществуваща държава.На това какво му се казва:държава с управници чиито мозъци са развинтени докраен предел.Няма да им минат номерата.Нашето дело е правдиво.Ние Българите ще победим!
  • 17 Доротея

    5 10 Отговор
    Айде, айде! Ако някой пристигне на Капитан Андреево от арапския свят със 100 тома ислямска литература, вие ще го пуснете ли буща из територията си? Пък може и да го пуснете, каквито сте козмополити....!

    Коментиран от #22, #29

  • 18 Алфа вълкът педала

    0 0 Отговор
    Здрасти
  • 19 ДжафДжаф

    1 7 Отговор
    Жалка държава сме, макетата го разбират прекрасно и за това още дълго време ще ни правят на маймуни и ще получават при това западна подкрепа. В Украйна например се организират аутодафета на гниги на руски автори, забраняват се руски автори, руски медии, дори руският език! Ние, обаче официално подкрепяме Украйна, даже сме и основен доставчик на муниции за украинската армия, с които ежедневно се обстрелват селища населени с етнически руснаци. Е, щом като подкрепяме подобни действия на киевските фашаги е нормално да приемем, че макетата също имат право да вършат подобни нещица. След като подкрепяме асимилационната политика на Украйна спрямо етническите руснаци там е редно и коректно да подкрепим и окончателната сърбизация на българите в Македония! А някой да ми обясни ква е разликата между "украинец" и "македонец"!? Може би в това, че макетата твърдят, че са нарад на цели 8000 години, а украинските шумери ги удариха в земята с твърдението, че са народ на цели 80хил години!

    Коментиран от #24, #36

  • 20 ТАНК С РЪЧНА СПИРАЧКА И КЛАКСОН

    2 1 Отговор
    ТОТАЛНА ПОЛОВА ОФАНЗИВА КЪМ МАКЕTATA😬
  • 21 СВД

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "789":

    Ако не са се изпидерастили напълно, ще конфискуват литературата, която си посочил, оперативен работник ще се поинтересува има ли нещо по сериозно по случая! Длъжностните лица ще го отразят в докладните си записки за работа на дежурната смяна и ще изпратят телеграма до ,,горното място"!
  • 22 Историк

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Доротея":

    Братя Миладинови екстремисти ли са? За незнаещите като госпожата - погледнат в интернет.
  • 23 😃😃😃

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "fifi":

    😃😃😃😃 👍👍👍👍
  • 24 утигур

    2 2 Отговор

    До коментар #19 от "ДжафДжаф":

    само ще ти кажа какво е общото между украинци и македонци, произхода им е български корени.
    Стара Велика България.
  • 25 Любен Стойков

    0 2 Отговор
    Сърбомакедонизма е ясен. Друго не може и да се очаква от там. Въпросът обаче е по-болезнен: - Защо Захариева и цялото патрЕотарско войнство не изгониха Мутрофанова, не и връчиха оротестна нота, не извикаха обратно за консултации българския посланик от Москва??! Та нали и зад македонистките и сръбски нагли изцепки стои същата тая Русия, която ни е хванала за гърлото и ни души от византийските времена до днес?? А?
  • 26 666

    2 2 Отговор
    Новичок за злите макета вместо ваксини. ☠️☠️☠️☠️☠️☠️
  • 27 Тъй, Ами че как

    0 2 Отговор

    До коментар #8 от "ПСР":

    Нали за да има държава, трябва народът да се обедини. Как да се обединят тези македонци, като по някое време, трябва да се изкъпят. Е, за това е всичко. Вица го знаете.
  • 28 Имал си ти бойци

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ами":

    В митовете и легендите 😂😂😂

    Коментиран от #35

  • 29 666

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Доротея":

    Що не можеш да пишеш бе Доротея😄😄😄😄
  • 30 Omega

    3 1 Отговор
    българетата май само циганите ги искат
  • 31 Онзи

    1 1 Отговор
    Те Българското знаме изгориха вие искате Българските книгите да вземат
  • 32 Хохохо

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "София":

    Стига сте ни навирали вашата Турция, не ни интересува, границата е отворена, на който не му харесва тука, багажа и в Одрин.

    Коментиран от #33

  • 33 Ами половин бг уикендите

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Хохохо":

    Е в Едирне 😂😂😂😂
  • 34 Нагли ганчувци

    1 2 Отговор
    Мислят си, че граница се минава ей така, кой с каквото му скимне...
  • 35 Мдаа

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Имал си ти бойци":

    Може и да са легенди, ама политиците и резултатите от дейността им са реални.

    Коментиран от #39

  • 36 Panzerkorps

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "ДжафДжаф":

    Ако руската измет страда това може да ни носи само радост!
  • 37 джаич

    6 0 Отговор
    Оваа е релевантен чекор како препишен од шпиондерски абецедар на КГБ од агентот Иван на ДС каракачанинот од македонскиот град Русе што има корист од таа работа- толку долна и гнусна ! Оваа е црниот PR на фалшификуваното ВМРО врховисти во Софиjа ! Срамота ! Пфу , срам ве било !
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Ами зад силните политици

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Мдаа":

    Трябва да стои силна армия. В световната история няма пример за политик зад който няма силна армия. Така, че нека да оставим оправданията и да погледнем истината в очите.
  • 40 И защо

    7 2 Отговор
    този чак сега се е сетил да вкарва тази книга. Ами, че това си е провокация отвсякъде, и предизборно. България и онзи шкембе псевдовойвода, както и простакесата ЗАХАРИЕВА СА ЗА БУНИЩЕТО. Убиха дипломацията, както и Борисов с простотията си. По-скоро България ще излезе от ЕС, тъй като не спазва никакви закони.

    Коментиран от #43

  • 41 За всички е ясно, че акцията с тези книг

    4 2 Отговор
    Е просто ПР кампания.
  • 42 кашчей македон

    2 2 Отговор
    Викторе, кажи че носиш 700 ваксини - книжни, против вируса на македонизма!!
  • 43 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "И защо":

    Нищо, другият път ще те пита тебе кога да внася книга...
  • 44 И Иванов

    1 0 Отговор
    Някой знае ли каква е тая фондация "Македония" с председател Виктор Стоянов?
    Аз не откривам никъде никаква информация за нея, освен в новините от вчера и днес.
    От къде от нищото се пръкна пък това НПО?!
  • 45 Павел Пенев

    0 0 Отговор
    Македонското законодателство като всичко останало е извънземно. То е създадено само за велики хора,но се оказа че всички са примитиви.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 защо така

    0 0 Отговор
    Стига се драмите. ......ееее, само разправии
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове