Last news in Fakti

30 Март, 2021 09:28 3 124 24

Посланикът ни в Скопие: Искаха книгите ни да минават през цензура

  • рсм-
  • цензура-
  • ангел ангелов

Посланик Ангелов допълни, че за предстоящите избори на 4 април в РС Македония има пет секции извън генералното консулство, които са образувани от българските сдружения в Щит, Струмица и Охрид

Посланикът ни в Скопие: Искаха книгите ни да минават през цензура - 1
Снимка: БГНЕС

Посланикът ни в Скопие Ангел Ангелов коментира, че антибългарската кампания в Република Северна Македония е възможно да бъде намалена единствено с възвръщането на доверието между двете държави.

Запитан относно инцидента с дарение на книги, което не стигна до българския културен институт в Република Северна Македония, посланик Ангелов коментира пред БНТ:

„Това е една благородна инициатива на Виктор Стефанов, която трябва да се подкрепи. Това, което се случи, беше една седемчасова драма на границата. Получихме доста противоречива информация относно това, какъв е режимът за преминаване, включително, че книгите трябва да минат някаква цензура и затова поискахме изясняване на точната процедура за преминаването им през общата ни граница. Книгите са били върнати в България“.

Относно това, че Международният институт за близкоизточни балкански изследвания публикува съмнителни анализи и думи по отношение на България, както и че се заплаща по официален път, той отговори, че това е неправителствена организация, която публикува „една, меко казано, ненаучна статия с обиди основно към България, а основният проблем е разкритието, че този институт и негови сътрудници са били съветници на първия кабинет на премиера Зоран Заев“.

„Днес има официална информация от правителството на РС Македония. Това, което те казват е, че са били, вярно е, но в момента не са и това няма общо с двустранните отношения с България. Правителството се разграничи от тези позиции, но самият факт, че са били съветници, създава различни въпроси, които се нуждаят от ясен отговор“, допълни още посланикът ни в РС Македония.

Относно скандала с представителят на Скопие в „Евровизия“ Васил Гарванлиев, който понесе негативи от това, че има българско гражданство, Ангелов коментира: „Сезирахме всички възможни институции за този случай, засега изглежда, че той ще бъде представител на РС Македония на „Евровизия“.

Посланик Ангелов допълни, че за предстоящите избори на 4 април в РС Македония има пет секции извън генералното консулство, които са образувани от българските сдружения в Щит, Струмица и Охрид. „Надяваме се, че гласуването ще мине по ноти, и разбира се, трябва да се спазват епидемиологичните условия", каза той.

„Позитивната новина за сключения договор между БНТ и македонската телевизия сякаш си остана в историята, а именно точно такива малки стъпки ще ни помогнат за овладяването на тази медийна злонамерена кампания срещу нас“, отбеляза още посланикът ни в РС Македония.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    29 5 Отговор
    Кво се обясняваш на маке бре. Късаш дипломатически отношения. Обяваваш шитнантите от шкембе торба паспорти за Невалидни. Безгръбначни същества ще ни обяви свят за маке провинция бе. И тука Псувам яко.
  • 2 Петър

    44 1 Отговор
    Северно македонците се оказаха бая прости,с което пък доказаха на 100% че са си чисти българи.

    Коментиран от #9

  • 3 Кръчмар

    15 0 Отговор
    Няма логика да има цели 5 (ПЕТ!) избирателни секции! Нали има само 24 бр. българи в Съединените Македонски Щати (СМЩ)?
  • 4 гост

    24 0 Отговор
    ВЕТО ДО ДЕПКА!
  • 5 Право

    2 34 Отговор
    на ВСЯКА страна е да преценява кое е положително и кое не за нея. Няма никакво нарушение на международното право в случая, а поредната правакация от нашите "патриоти". Некадърници - както във Външното министерство, така и явно - сред посланиците... Днес Македония е удобна възможност за демонстрация на "патриотизъм" ... -за съжаление обаче прозира некомпетентност и простащина.
  • 6 цербер

    0 6 Отговор
    Относно скандала с представителЯ на Скопие
  • 7 Нетърпимо

    21 2 Отговор
    Вето докрай.иначе ще става страшно
  • 8 въпросче

    12 0 Отговор
    „Сезирахме всички възможни институции" АКО УВЕДОМЯВАМЕ,КАКВО ЩЕ СТАНЕ?!
  • 9 Ел Греко

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Петър":

    Нали..па сте си лика-прилика бе!
  • 10 Димитров

    9 6 Отговор
    Този посланик е голям лъжец.
  • 11 Тиква

    17 3 Отговор
    Макетата не се ли усещат че няма да влезнат в Европа близките 6 години и след изборите при нас, ще има пълна не валидност на паспортите издадени от хунтата Гроб? Да не реват после, ама ние си платихме!
  • 12 Дон Тиквонезе

    9 5 Отговор
    Бе кой се е разчел в теа години?! Аз само Винету разлистих и ей го на,станах цар! Иван Вазовци,Захари Стояновци - не че не съм ги чувал,ама губи време е тва четенето.Чекмеджетоо,там е истината.Ама даже и пачките си не съм чел..
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Фффффф

    10 2 Отговор
    Това само българи могат да го направят, значи македонците са си чисти българи... издадоха се...
  • 15 Летописец

    13 3 Отговор
    Я да видим кое правителство е подписало през февруари 2019 договора за присъединяване на Северна Македония към Hато , с което показва , че е съгласно с външната и политика и няма претенции ?!

    Я , че те същите : сини герберасти и лъжепатриоти , дето сега правят предизборни циркове .
  • 16 Аушвиц BG

    10 10 Отговор
    Като пращате ФАШИСТКА литература много ясно,че ще ви цензурират!

    Коментиран от #21

  • 17 !!!?

    6 3 Отговор
    Ако този г-н не знае какво означава умишлена провокация, значи не е за посланик, а за пъдар. Същото се отнася и за Фигуранта, който обяви COVID-19 за провокация, а шпионската афера на достойните български офицери я подмина с мълчание. Лицемерието е двойният аршин не помагат за изглаждане на отношенията ни с СМ, а са в интерес на Кремъл !!!?
  • 18 mstrmax

    6 3 Отговор
    какво се занимавате с тия измекяри,северните макета? Затваряйте всички граници с тях и готово.Гърците им смениха името на ,,държавата,, без да е пукнала и една пушка на тия ,,патриоти,, и ,,родолюбци,,
  • 19 Мая

    7 0 Отговор
    С РСМ трябва да се разгоря единствено и само за история.Договора за добросъседство колкото и да не е перфектен,трябва да се изпълнява.България поставя например условие да се променят учебниците и не е необходимо да се преговаря за друго преди това да е изпълнено.Защото те са факири единствено да шикалкават.
  • 20 Кси

    8 1 Отговор
    Те всичко им е цензура, живеят затворено, все едно ние през тоталитаризма, 21 век цензура на книги, за какъв ЕС се подготвяли, тия са зле, сама много зле с политическа сърбоманска върхушка

    Коментиран от #22

  • 21 Кси

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "Аушвиц BG":

    Аха, нали
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Waterwet

    0 0 Отговор
    Как да приема, че толкова сериозна тема за страната ни се пише и редактира от неграмотни по темата журналист и редактор!?
    Поне проверете на географската карта, какво сте написали. Коригирайте го, че това е достатъчно на онези с увредените кратуни "от другата страна на страната" да творят пропаганда.
  • 24 дончичо

    0 0 Отговор
    А,бе...какъв е тоя страховит град Щит,мале наежих се даже. ,Щот...дали пък не е Щип
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове