Last news in Fakti

30 Март, 2021 18:29 3 072 41

Първан Симеонов: Не мога да повярвам, че критикуват разхлабването на мерките

  • първан симеонов-
  • коронавирус-
  • пандемия

Във вторник винаги имаме по-високо отчитане, включително и на смъртта

Не мога да повярвам как интелигентни и съвестни хора критикуват разхлабването на мерките, позовавайки се на някакви моментни числа и игнорирайки генералния тренд! Колко по-ясно да се види, че ръстът на случаите спря (дано е плато, а не стъпало нагоре)? Колко години вирус трябва да има, за да запомним, че в България, във вторник, винаги има по-високо отчитане, включително и на смъртта?
Това пише във Фейсбук профила си политологът Първан Симеонов.

"Защо хора, които иначе боравят с числа, се правят, че не виждат цялата тенденция, а виждат дневен статус? Нали това е базисно правило? Нали науката, а не политиката, е важна?

Можем ли да направим разлика между проблеми на властта и проблеми на България? Не е за вярване как този вирус накара съвестни хора да забравят разделителната си способност. Дали от страх, дали от хейт, дали от някакъв стимул, знам ли и аз... Чета заглавия като "кошмар, скок с хиляда и кусур случая". Чета свръхакцентиране на 200 смърти, като се забравя, че това просто са натрупаните статистики от предните дни и т.н. И се забравя, че смъртта винаги е седмици опашка на вируса, т.е. очаквано е тя да е висока и при спрял ръст на случаи. Впрочем, вижте тук как се движи смъртта в тази вълна. Да, тя засега е по-ниска и дори има признаци на уталагане. Дори ПРЕДИ мерките.

Хора, не полудявайте, моля ви! Спрете да насаждате паника!"

Facebook, Първан Симеонов


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боже наглец

    41 12 Отговор
    И аз не мога да повярвам че нарочно разхлабиха мерките само и само да заредят с сумати и хора, жертваха живота на сумати и хора само и само да спечелят изборите и успяха но много хора заради тях умряха
  • 2 селянин

    48 7 Отговор
    Първане ,Пър-ване ,да те ...е кой те хване !!!!

    Коментиран от #28

  • 3 7654321

    14 1 Отговор
    Значи не са интелигентни, предполагам се визира коментара на ЦвЦв, и както казва шопа, не иаска да е интелектуалец и ще бъде само сексуалец защото в главата труно му влиза.
  • 4 честен ционист

    31 3 Отговор
    И да разхлабват и да затягат, все тая. Малкият и среден бизнес са изпята песен.

    Коментиран от #12

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 платен

    28 2 Отговор
    трол на герб
  • 7 Стойко

    35 5 Отговор
    Ужаса и кошмара настъпиха! Диагностицираните в Ковид отделенията вече наближават 10 хиляди човека а интубираните близо 900 , тоест тези в тежко състояние! Това е много повече от пика през ноември и декември когато диагностицираните бяха малко над 7 хиляди а интубираните 500. Още края на февруари написах че с отварянето на кръчми , игрални зали , училища и фитнеси това е брилянтен ход на Борисов ! С този ход болните ще скочат в пъти , смъртността също и ще се наложи тотално затваряне средата на март ! Точно това бе целта ! Масово затваряне , ниска избирателна активност на 4 април за да може да гласуват само държавни служители и купения корпоративен вот. Написах че може да е крадец и наглец но е хитър! Дори когато отвори развъдника на заразата във факти имаше статия че жертва здравето и живота на населението за сметка комфорта на управляващите ! Какво тук значат животите на простолюдието! Важна е изборната победа! Но все пак излезте и гласувайте за да им объркаме плановете !
  • 8 Рошко

    12 4 Отговор
    Недей вярва че и никога ама никога няма да се разболееш и гътнеш, козльо оди да лъжеш гаргите и без намордник да не сме те видели
  • 9 Идват черни дни - смразяващи нощи

    14 11 Отговор
    Д-р Аспарух Илиев: Болниците са на колене, по рано трябваше да въведат мерките! Болниците вече са с изчерпан капацитет , претоварени и са на колене. Тези мерки трябваше да настъпят преди седмица -две. Истината е че мерките спират пика и го правят доста по плосък. Закъснели мерки защото вече си отиват повече хора без придружаващи заболявания. А истинския пик вследствие на отворените заведения , молове , игрални зали и училища тепърва предстои . Това заяви д-р Аспарух Илиев в ефира на Нова телевизия.
  • 10 EdinotBG

    11 7 Отговор
    Този я са сметне процента на заболелите спрямо починалите. Защото е малко над 2%. И това с надписаните. Ако се прибавят и многото, които изобщо не са си правили тест, но са го изкарали, ще падне под 2%. Айде сега вижте, колко хора умират от рак, сърдечно съдови заболявания и от инсулти. После кой всява паника.
  • 11 Кошмар и жесток ужас

    11 18 Отговор
    Смърта е мъчителна! В адски и нечовешки мъки! Морфина не помага както при болните от рак! Писъците в Ковид отделенията на умиращите в жестоки мъки се чуват далеч извън болниците ! Експерт: 10 дни няма да бъдат достатъчни: 10 дни няма да бъдат достатъчни , за съжаление е невъзможно. Особено в това положение което достигнахме , при тази заболеваемост и смъртност и при този вариант на вируса. По рано щеше да е по различно. Защо се чака 2-3 дни за да влязат в сила? Това е много интересен феномен. Чака се и често това бе свързано с последен напън за пазаруване, последно напиване в кръчма и ходене на дискотеки и т.н.което е изключително погрешно. Това смята преподавателя и експерт по управление на кризите Петър Велков

    Коментиран от #14

  • 12 КЛЕК ШОП БИЗНЕС

    3 7 Отговор

    До коментар #4 от "честен ционист":

    МИ ТЕ ЗАТОВА СА МАЛЪК БИЗНЕС,!!!😑😑😑
  • 13 БОКО Е ГЪРМЯН ЗАЕК

    18 2 Отговор
    Боко е алчен човек
  • 14 Интересно Интересно

    6 3 Отговор

    До коментар #11 от "Кошмар и жесток ужас":

    УТРЕ БАЙ ПЪРВАН КАКВО ЩЕ НАПИШЕ В СУРАТ КЕТАБ😀😀
  • 15 Само искам да му кажа

    12 5 Отговор
    България-6млн-починали с/от Ковид 13000. Китай-1,5млрд-починали 4000.Всички други статистики са безсмислени

    Коментиран от #30

  • 16 Ало симеонов

    14 7 Отговор
    Симеонов разбира от пандемии колкото кенгуру от ракетостроене. Локдаун се прави не за да запази "генералния тренд", а докато намали случаите драстично, за което се иска поне месец. Ало Симеонов, ти не си ли бил в България през Декември когато имаше локдаун. Колко време отне тогава? Как може някой наричащ се "интелигентен" да не може въобще да анализира елементарни данни?
  • 17 3,14К

    7 2 Отговор
    Като не разбираш Първан6837е, или е от глупост или си носиш гащите в ръцете.
  • 18 Мхм

    16 7 Отговор
    Нормален човек щеше Март да затвори всичко, за да може болните да се свеждат до минимум и да се проведат едни нормални избори. Бокич обаче нарочно нищо не направи! Остави болниците да се претъпчат много повече от зимата. Измислиха някакви 10 дни, дето беше ясно, че нищо няма да постигнат.
    Сега никой нормален няма да посмее да ходи да виси пред урните и ще имаме рекорд на ниска избирателна активност, което на 100% устройва тиквата и останалите купуващи гласове партии!
  • 19 Азззззззззз

    13 3 Отговор
    Отваряйте всичко.Измамници.
  • 20 ман

    11 0 Отговор
    В БГ Е ПЪЛНО С ИНТЕЛИГЕНТНИ СТРАХЛИВЦИ И БУДАЛИ.НЯКОИ СМЯТАТ ЧЕ КАТО ИМАТ ОБРАЗОВАНИЕ ЕДВА ЛИ НЕ СА НАЙ УМНИТЕ КОЕТО НИКОГА НЕ Е БИЛО ВЯРНО.ПРИМЕР-ВИЖТЕ САМО КАКВИ ХОРА СА УПРАВЛЯВАЛИ БГ В НАЙ НОВАТА И ИСТОРИЯ И КАКВИ ТИПОВЕ СА НАЦИОНАЛНО ЗНАЧИМИ.
  • 21 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 1 Отговор
    Добре ,че го казахте...Как да видя,че тенденцията е надолу!нали давам от 51дни,статистика на база ковид портал Стъкмистика,а последни два дни ви давам и статистика на СЗО за последни 14 дни!Давам ви и числото вирулентност за днес е 1.1536 и всеки ден отива надолу!Та само от данните,които ви давам,би трябвало вече да можете да виждате !Натиск никога е нямало,върху болниците,защото за Бг биологичното оръжие Нещото е Медийно преувеличено!!

    Коментиран от #23

  • 22 Васил

    9 4 Отговор
    Няма лошо в разхлабването на мерките ама 4500 на ден не вещае нищо добро.
  • 23 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    9 2 Отговор

    До коментар #21 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Не съм гласувал от 94г,но като ви Чета,ще отида да гласувам за Слави и после ще отида за левурда!само да вдигна избирателната активност на уплашените!
  • 24 Взето назаем

    18 1 Отговор
    На 5-ти може да умра, но на 4-ти ще гласувам против мутрите.
  • 25 Гост

    3 4 Отговор
    Във вторник имало по-висок ръст?! А при пълнолуние палиш ли сламени кукли и танцуваш ли гол на месечина? И тоя ми говори кой бил интелигентен.

    Коментиран от #33

  • 26 Истината

    9 1 Отговор
    Болниците в България са 380!!!! Разбирате ли какво е това? Защо повечето Ковид болни се лекуват само в 5-6 болници? Другите какво правят? А многобройните частни болници какво правят? С 600% е увеличен бюджета на частните болници, а на държавните 80%. В частните болници се лекуват едва 17% от всички Ковид болни!

    Коментиран от #31

  • 27 БАЦЕ БАЦИЛА

    8 0 Отговор
    Първане,не следиш ластика на Тиквата,затуй не схващаш устата ти къде е,отпред ли си му или отзад.
  • 28 Хайл

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "селянин":

    Аз не искам да го хващам тоя...да му подпалим пидълската брадичка предлагам,що да си го цапаме
  • 29 Хайл

    8 1 Отговор
    Очертава се в скоро време да има бити политолози и математици плямпащи нещо което НЕ Е ТЯХНА РАБОТА
  • 30 Говорит Москва

    4 3 Отговор

    До коментар #15 от "Само искам да му кажа":

    Китай не мрънка, не иска свободи, не му се нарушават правата, конституцията и т.н. там няма малък бизнес...
  • 31 Чиба бе

    3 1 Отговор

    До коментар #26 от "Истината":

    Проблемът е не колко болници имало а огромния наплив на заразени ковидиоти за които "няма вирус" или е "лек грип". И хиляда болници да отвориш, пак ще ги напълнят за седмица. Вирусът расте експоненциално при отворени развъдници като училища и заведения. Естествено е загуба на време да ви се обяснява колко е различно "експоненциалното" растене от линейното.

    Коментиран от #35, #36

  • 32 бечев

    5 0 Отговор
    Момче младо,замълчи за миг че после ще пищиш олеле мамкоу,откъде ми доде
  • 33 Аматьори Сър

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "Гост":

    Обикновено в Понеделник има пик защото отчитат и случаи от Неделя. В Събота/Неделя има падове заради по малко тестове. Представителни дни за седмицата са Сряда или Четвъртък и засега няма намаляне. Това се очакваше - локдаун дава резултати след няколко седмици както през Декември. Този първо да погледне данните от Декемврийския локдаун преди да ми се прави на "анализатор".
  • 34 ФИНЦИ

    2 1 Отговор
    КОИ КРИТИКУВА --- САМО БОИКОВИТЕ СЛУГИ КРИТИКУВАТ ТЕЯ ДЕТО ЗЕМАТ ПАРИ ПО ПРОГРАМИТЕ НИКОИ НОРМАЛЕН НЕ ИСКА МЕРКИ ЗА ТОВА НА 04.04 ДА ГЛАСУВАМЕ ОСТАВКАТА НА ГЕРБАДЖИИ ДА СЕ ОТТЪРВЕМ И ПОСЛЕ СЪД И ПАНДИЗА ДО ЖИВОТ
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Хайл

    2 1 Отговор

    До коментар #31 от "Чиба бе":

    И с кво го лекуват като няма лекарство за него а хората оздравяват-С КАКВО...ай сикт ир на ваксините
  • 37 Гошо

    1 1 Отговор
    В вторник повече умират. В петък почиват. Първане толкова си т. п че от това повече не може. Иди се гръмни някъде
  • 38 Стига!

    1 1 Отговор
    Кажи за нова политическа система, бе плужек! Или и от това не разбираш!?
  • 39 ДОКТОР

    1 0 Отговор
    Взимам си отпуска КОВИД ОТДЕЛЕНИЕТО и отивам в Занзибар ЗАЩОТО ПРЕБОЛЕДУВАХ ДОКАТО ВИ СПАСЯВАХ ЗАДНИЦИТЕ А вие умници правете каквото щете за ваша сметка и без мое участие МИР ВАМ
  • 40 Ончо, тя е първа, според

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "До козела на снимката":

    Данните, измислените, които нашите лекари изкарват! Да не мислиш, че Джон ти Хопкинс сам ги е броил?
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.