Last news in Fakti

11 Април, 2021 19:11 4 537 53

Атанас Атанасов: Рискуваме да влезем в конституционна криза

  • атанас атанасов-
  • конституционна криза-
  • правителство-
  • дб

Той посочи, че „Демократична България“ има готовност да ѝ бъде връчен мандат

Атанас Атанасов: Рискуваме да влезем в конституционна криза - 1
Снимка: БГНЕС

В момента се борят две тенденции - кабинет без ГЕРБ или нови избори. Има рискове за държавата и при единия, и при другия вариант. Утре сме свикали заседание, за да обсъдим тези въпроси. В политиката има базови принцип, един от тях е, че подкрепата в политиката се търси, не се носи на тепсия.

Това каза пред БНР Атанас Атанасов, съпредседател на „Демократична България“.

Той посочи, че „Демократична България“ има готовност да ѝ бъде връчен мандат. „Въпрос на добра политическа воля е да се концентрира обществената подкрепа, която имат партиите на протеста, за да се получи мнозинство в парламента и съставяне на правителство. Основният въпрос, който трябва да бъде решен, е - ще се състави ли правителство, или ще се отиде на нови избори“, категоричен бе той.

„Има и един технически въпрос за решаване - цялото правителство на Борисов без един министър са избрани за народни представители, а според Конституцията това е несъвместимо. Съществува риск при гласуване в Народното събрание решенията да бъдат атакувани пред Конституционния съд. Министрите трябва да напуснат Народното събрание, рискуваме да влезем в конституционна криза“, прогнозира Атанасов.

Според Атанасов е важно управлението на парите на гражданите, което е задължение на парламента, а не на премиера, както досега. „Искаме да се изясни финансовото състояние на държавата. Важен проблем за решаване е здравната криза. Това са важни въпроси, които искат бързи решения“.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 28 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко шкафа

    33 11 Отговор
    Няма проблеми,аз ще управлявам и ще пълня чехмеджетата

    Коментиран от #23, #39

  • 2 Демократична България - Търново

    12 36 Отговор
    С вас сме до край

    Коментиран от #7

  • 3 Дръж

    39 12 Отговор
    Кокала и не пускай😄😄😄😄жалки бивши. Гладни за влсст и депутатски заплати. Срам едно обещаваха друго искат и вземат
  • 4 Бивш

    51 8 Отговор
    Ти като имаше власт се изложи на много длъжности.Сега да не би да си по различен?
  • 5 истина е

    49 17 Отговор
    Специално тоз е пълен бок-лук!!!

    Коментиран от #30

  • 6 Иван Костов

    21 4 Отговор
    Голяма част от българските проблеми произтича от слабите държавни институции. Всички западни страни са силни държави. Силата им произтича от финансовите им и икономически ангажименти.

    Коментиран от #12

  • 7 Ок ок

    22 12 Отговор

    До коментар #2 от "Демократична България - Търново":

    По радвайте се още малко, 2 път няма да имате възможност. Нови избори и сте аутттттт.

    Коментиран от #16

  • 8 Някой си

    30 9 Отговор
    Мандат на Де Бъ?!
    Хахахахахахахаааааааааааа
    То верно, че са нагли и нахални, ама чак пък толкова?!
  • 9 Жоро

    39 10 Отговор
    Тоя му замириса на мръвка и се спусна като чакал.

    Коментиран от #19

  • 10 така така

    13 16 Отговор
    Няма да има конституционна криза, правителство ще бъде съставено след като от ГРОБ предадът мандата.
  • 11 среднощен

    27 4 Отговор
    Леле, колко са "гладни за власт" - по-скоро ще има ново правителство и нови избори на есен...? Да му мислят Слави и Президента - в момента да не си на тяхно място...?

    Коментиран от #32

  • 12 Демократ

    13 21 Отговор

    До коментар #6 от "Иван Костов":

    Особено след два поредни фалита за 6г. през 90и 97г. Това е повече от успех и при това положение... НАТО и ЕС. Комунистите това не могат да направят за 100г. Днес България пътува по света заради Костов.
  • 13 Томчо

    16 12 Отговор
    Никакви такива за съставяне на кабинет който ще зависи от гербаджийски боклуци и от турците.Нови избори и зануляваме ГЕРБ и ДПС.Изритване на тия от властта.
  • 14 Българка

    18 8 Отговор
    За ГЕРБ не е проблем газенето на законите, а отношението към конституцията те го показаха с парцала, който нарекоха нова конституция и им спечели време, за да се освястат от протеста. Относно двойното гласуване на министрите- веднъж като членове на МС и едновременно като депутати също не е пробле. Пример председателят на СИК в Лом от ГЕРБ, който е вземал бюлетината от ръцете на избирателите и вместо една е пускал две бюлетини. Това стана публично известно от наблюдател от платформата "Ти броиш"
  • 15 безпартиен

    21 3 Отговор
    То пък един риск!Важното е дали ще се направи ревизия на управлението и умишлено или не причинени вреди на държавата да бъдат дадени в прокуратурата!Но всеки поне малко запознат знае,че дори и да има престъпления,то те са прикрити зад решенията на колективен орган на управление-НС,МС,ОбС!!!!Няма как да се осъди колектива и за това отговорността е единствено политическа т.е никаква!Очакваме едно голямо нищо!Отново!

    Коментиран от #42

  • 16 Софиянец

    8 2 Отговор

    До коментар #7 от "Ок ок":

    За съжаление тъпа нара е прав, но на част от ДСБ и това е целта.
  • 17 Професора

    17 8 Отговор
    Седесарите сорисоиди превърнаха РБ в една присташка държава последните 10 години, флагмана на простотията им е Боко!
  • 18 Свидетелства за прехода 1989 – 1999“ е л

    9 10 Отговор
    Свидетелства за прехода 1989 – 1999“ е лично свидетелство през погледа на Иван Костов. В книгата той описва драматичните събития в този тежък за страната отрязък от нейната история през личния си поглед.

    Книгата е вече на пазара, а след премиерата в София миналата седмица ще бъде представена последователно в Пловдив, Стара Загора, Варна и Бургас.

    В нашия град срещата с Иван Костов ще се състои в четвъртък, 18 април от 18ч. в зала 1 на хотел „Верея“.

    „Книгата трябваше да бъде написана, за да отговори на обвиненията в измами, злоупотреби и корупция. Има грандиозни измами, свързани с нашето минало, които трябваше да бъдат опровергани. На обществото трябва да бъдат дадени съпоставки, за да разбере, че ако е понесло жертви, то е било, за да се възстановят основни икономически механизми, като българския лев, банките, възможностите на бюджета на страната“, каза в интервю за Радио Стара Загора Иван Костов.

    Той категорично отрече, че масовата приватизация е измама на демократичното управление, като припомни, че и двата й тура са извършени преди управление на демократичните сили. И не на последно място приватизацията е била категорично условие, за да се отпускат заемите за страната от международните финансови институции.

    „След 2008г. пасивността е заразила дори хората, които искат да вървят напред. И те престанаха да отстояват демокрацията, затова тя, според световната организация Freedom House, е в регрес. Демокрацията е в упадък“, каза още Костов.

    Коментиран от #28, #40

  • 19 Смърфиета

    18 3 Отговор

    До коментар #9 от "Жоро":

    Ананасовият вампир Сатана Ананасов дупчи със зъби ананасите на митницата и изсмуква целия фреш. Ха ха ха ха ха ха ха!!!
  • 20 324

    19 4 Отговор
    Започна се! Първите продажници по заповед на Козяк и с дявола ще се съюзат и ще станат проводник на мръсните отвъд океански мерьавци. Мале, Мале за власт и пост за смях стават и за такива има гласували.?

    Коментиран от #22

  • 21 заради неспособността на институциите да

    8 6 Отговор
    заради неспособността на институциите да се справят с корупцията и организираната престъпност. Това е липса на върховенството на закона у нас“.

    Иван Костов даде за пример скандала с апартаментите на властта в небостъргача „Златен век“: „Защо законът е записан така, че да бъде четен и разбиран по различен начин. Защо се стига дотам Премиерът да отсича какво да се прави. Това не е консолидирана демокрация“.

    „Достойнството на една страна е да не й се казва какво да прави, да не зависи от чужди подаяния и условия. Достойнството си една страна трябва да отстоява. А човешкото достойнство е поемането на личната гражданска отговорност“, каза още в интервюто Иван Костов.

    Той допълни, че ако тази книга постигне целите си, ще има продължение за следващия период след 1999т.

    Цялото интервю с Иван Костов – министър-председател на страната 1997 – 2001г. и настоящ директор на Центъра за анализ и управление можете да чуете в звуковите файлове.
  • 22 202©

    8 4 Отговор

    До коментар #20 от "324":

    Боко Борисов също е козяк обаче в немилост сега от Козяк си слагат други козяци да опустошават малкото останало след козяка Боко!
  • 23 Радев

    11 5 Отговор

    До коментар #1 от "Бойко шкафа":

    Тоя па коколестия и той мандат иска мандат санува с 9% подкрепа иска управляващ да става много станахте мераклиите за мандат Мая и Хаджигенов и те мандат искат с 4% подкрепа еми драги спечелете избори с поне 35% народна любов и управляващите иначе се обезсилва първото място се едно в някое състезание петия да иска купата на шампиона аз ли нещо не разбирам или всичко се е побъркало
  • 24 Госあ

    8 3 Отговор
    нааканите седесарчета поне некоя нова проста мутра да беха извадили.
  • 25 111

    9 4 Отговор
    А защо не и двете? Първо кабинет без ГЕРБ, после нови избори.
  • 26 гусин атанасов

    4 3 Отговор
    гербавите министри е най-нормално да се откажат от депутатските си мандати,а ако правят напук и саботират бъдещия парламент,си е за тяхна сметка и хак!
  • 27 555

    14 4 Отговор
    Ха, ха, ха тази "партийка" от 3 души се състои Атанасов, Иванов и Мирчев, много са изгладнели, затова вече ще съставят правителство. Смешници.
  • 28 Слушай драги

    11 2 Отговор

    До коментар #18 от "Свидетелства за прехода 1989 – 1999“ е л":

    И ние сме живели в онова време.Не е преди век! Та същия твоя любимец, беше написал една великолепна статия в" Демокрация" .Преди да стане някакъв фактор,Просто статия от добър финансист.Там той посочи,как би трябвало да действа бъдещо правителство...Най важно,неотложно и спешно: Да се направи парична реформа.Българските банкноти да се подменят с нови,при същия номинал.Но при строго фиксирани правила.До 20 х лева да се обменят по курс1:1. Независимо,дали са на депозит,или на ръка.Над 20- 50 х лв, разликата по курс1:2.Над50х.лв до 100 х по курс 1:3. Над 100 х лв в брой по курс1:10,но до 200 х. Нагоре да няма обмен.И продължава...Добър или лош,като строй но Социализма със неговата изравнена система за плащане,не може да има хора със подобни наличности в брой или депозит.Това направи и ГФР след обединението.Единствено така,ще блокираме хора с укрити огромни суми,да превземат икономиката. След половин година стана Фин.Министър.И забрави за статията.
  • 29 демократ

    5 1 Отговор
    Пойменнно явно гласуване с гласно заявяване на кандидата който си избрал Всеки който се страхува да заяви гласа си е недостоен да бъде гражданин и няма право на глас Държава на свободн и достойни граждани готови да отстояват правата си а не на мижитурки и алкохолизирани боклуци РОБИТЕ НА СА НАРОД А СТАДО/ ВИЕ СТЕ СТАЦДО/
  • 30 Все пак

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "истина е":

    е по-добре машинист да се прави на политик, представете си как един политик кара влак...
  • 31 седящият бик

    8 0 Отговор
    "да се концентрира обществената подкрепа"
    ето, това е пълната неадекватност на популацията, населяваща центъра на онова, което трябва да е столица.
    90% от популацията (включително голема част от 80-те процента на проф. христов) не може да ги диша - тия нап'нали правителство да правят!
  • 32 Казах го и

    5 3 Отговор

    До коментар #11 от "среднощен":

    повтарям - евентуално правителство на Слави Трифонов ще бъде най-стабилното в най-новата ни история. Веч ВСИЧКИ заявиха, че ще го подкрепят при гласуването. По време на мандата му -ако ГЕРБ реши да го сваля, БСП ще гласува против, както и при обратната хипотеза за искане на недоверие. Така че всяка реформа, която ИТН реши да прави, ще намери подкрепа -или отляво, или отдясно. Заявуната ат ИТН подкрепа за Радев за втори мандат още повече ща закрепи правителството - просто няма да има вета по спорни или непопулярни решения.. Все пак най-добре ще е да се започне с разбиване и унищожаване на герберството, но това е друга тема.
  • 33 среднощен

    6 0 Отговор
    "...Веч ВСИЧКИ заявиха, че ще го подкрепят при гласуването..."; Според политическата логика в България / с една дума - келепир/, ИТН няма да бъде "подкрепена от всички" - ще бъде "заложник на всички"...

    Коментиран от #34

  • 34 среднощен

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "среднощен":

    #33 е към #32
  • 35 сериозноооо

    7 0 Отговор
    И как, моля, ще съставите правителство? С ГЕРБ или...Пак не ви стигат гласовете.
  • 36 Матей

    8 1 Отговор
    Застанали накрая на опашката и викай:ние сме на ред!Да ,ама отзад напред.
  • 37 8777

    6 8 Отговор
    Не е проблема в ГЕРБ а в Радев - Иска да стане като Борисов чрез Президентска Република.Коплексар и Келеш искат да променят модела на управление в държавата.Отваряйте си очите. Проблема е че крият това от вас
  • 38 Great

    7 2 Отговор
    Другаря прокурор от Разград се прави на умен демократ
  • 39 кнаус 485

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бойко шкафа":

    Имa и eдин тeхничecки въпрoc зa рeшaвaнe - цялoтo прaвитeлcтвo нa Бoриcoв бeз eдин миниcтър ca избрaни зa нaрoдни прeдcтaвитeли, a cпoрeд Кoнcтитуциятa тoвa e нecъвмecтимo. Cъщecтвувa риcк при глacувaнe в Нaрoднoтo cъбрaниe рeшeниятa дa бъдaт aтaкувaни прeд Кoнcтитуциoнния cъд. Миниcтритe трябвa дa нaпуcнaт Нaрoднoтo cъбрaниe, риcкувaмe дa влeзeм в кoнcтитуциoннa кризa“, прoгнoзирa Aтaнacoв.
  • 40 Гласоподавател

    6 1 Отговор

    До коментар #18 от "Свидетелства за прехода 1989 – 1999“ е л":

    Дисертация на другаря Костов е за превъзходство на СССР системата над капиталистическата той знае и съветва в Работническо дело БКП как да оцелее в многопартийна система после сложен от Луканов за министър на финансите покрива всички зулуми и като премиер подарява икономика на руско българската мафия Рапорт даден богат и жив
  • 41 Д-р Франкенщайн

    7 2 Отговор
    ОДС приема закон за пререгистрация на ДС агенти и Атанасов ги зачисли под зоркия поглед на Командира машала голям демократ
  • 42 Някой

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "безпартиен":

    Ми да ги осъдят един по един
  • 43 Хамид Хамид

    6 1 Отговор
    Ашколсун на ДъБъ. Сами те защитават наште братя мюслюмани . Аресвам и Христю и Танас и Вибр'ато'ра ма най аресвам Радка. Чок Гюзел и мазна ханъма.
    Шъ я мляскам ного
  • 44 Бесен

    10 1 Отговор
    Мале той щял да се жертва едва ли не - готов бил! Айде няма нужда! Ако такива като тебе ще управляват - по-добре мутрата да си стои, на него чекмеджетата поне са пълни, твойто тепърва ще го пълним
  • 45 КОСТОВ

    7 0 Отговор
    НА ТОЯ БАЩА МУ Е БИЛ ПЕКИНЕЗ !
  • 46 Препоръчително

    5 0 Отговор
    Е, що така темата за гл. прокурор и реформа на съдебната система май май изпадна.
    Почва да мирише... дано не за смърди, щото нищо няма да е същото, като преди!!!
    Всички тия дето се точат на власт и пари, трябва да са много, ама много наясно!!!!
  • 47 Митко

    6 0 Отговор
    Вижте му биографията на този паразит и ще ви стане ясно от кои е . Много от раята се избуначиха и гласуваха за тия клонинги на БКП .
  • 48 Демократ

    8 0 Отговор
    А бе Танасе с тез 10% какво правителство ще правиш? Вие съвсем изперкахте. Каква подкрепа очакваш от Корнелия и Бойко? За два месеца и ще ви направят смешни. Какво се паля този не беше ли агент на ДС?
  • 49 ЬАОЖ

    0 0 Отговор
    Комунистическата партия ще я изринеме господа ДС- ТА.Избори до дупка, но парите няма да отидат във вашите джобове.
  • 50 Един от народа

    4 1 Отговор
    Какво излезе? Хората, който протестираха срещу бившите комунисти от ГЕРБ и БСП, избраха за техни представители в новият парламент бивши комунисти, "червените остриета" Мая Манолова и Татяна Дончева! Това виц ли е? А пък този Атанасов, го помня още като член на БКП, след това като член на СДС и сега ми се явява и като Демократ от ДБ и щял да прави правителство!!! Наистина Няма Такава Държава!!!
  • 51 АНОНИМЕН

    3 0 Отговор
    Щом може Максим Генчев днес сутринта да предложи за премиер пчеличката Мая, защо ген.Атанасов да не може да предложи Бойкикев за премиер след хубав обяд! Не, че и двете предложения ще се случат, нооо! Те тия предложения тепърва започват да образуват мъглата!
  • 52 Стрелата

    0 0 Отговор
    Тя кризата в бгто е31 год. Бе алчно човече
  • 53 адв Хаджигено

    0 0 Отговор
    Като го слушам и ми става кофти. На път е да излезне, че юристите сме мазоли. Едно време на москвичите пишеше АЗЛК – аз защо ли купих. На изхода на моята Алма Матер: НБУ, би следвало да пише АЗЛУ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове