Last news in Fakti

23 Април, 2021 18:14 4 300 34

Зам.-председателят на Лекарския съюз: Следваща вълна на COVID-19 у нас няма да има

  • д-р николай брънзалов-
  • николай брънзалов-
  • български лекарски съюз-
  • четвърта вълна

Нараства броят на ваксинираните и на излекуваните, които са в пъти повече от новозаболелите, обоснова се д-р Николай Брънзалов

Зам.-председателят на Лекарския съюз: Следваща вълна на COVID-19 у нас няма да има - 1
Снимка: БГНЕС

Следваща вълна на COVID-19 у нас няма да има, тъй като нараства броят на ваксинираните и на излекуваните, които са в пъти повече от новозаболелите. Това каза за Агенция "Фокус" д-р Николай Брънзалов, член на УС на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари и зам.-председател на БЛС.

Според д-р Брънзалов ситуацията може да се промени при евентуално мутиране на вируса и невъзможност на ваксините да противодействат, но на този етап няма подобни сигнали, отбеляза той.

Д-р Брънзалов подчерта, че интерес към ваксинирането има, а зелени коридори за ваксинация ще има през празничните почивни дни. След 10 май се очаква общопрактикуващите лекари да могат да заявяват необходимите количества ваксини чрез новата електронна платформа, което ще подобри логистиката. Те ще могат да заявяват ден и час за взимане на ваксините, като по този начин ще отпадне необходимостта личните лекари да чакат с часове пред здравните инспекции.

Д-р Брънзалов коментира, че личните лекари, които отказват да поставят ваксини, нарушават наредби на НРД. Принципно с последния приет анекс пациентите на тези лекари могат да изберат и друг общопрактикуващ лекар, който не е техен, но след записване да им постави ваксина. „Тези пациенти ще могат да отидат при друг общопрактикуващ лекар и да се ваксинират.“

Според него лекарите, които отказват да поставят ваксини, най-вероятно са възпрепятствани от трудностите, свързани към момента с доставката на ваксини.

„Вече има РНК ваксини при личните лекари от двата вида разрешени в България, но в ограничени количества. Следващия месец се очакват нови количества и нещата ще се подобрят. Към момента имаме проблеми с доставките на РНК ваксини до практиките на общопрактикуващите лекари, трудностите са много, особено по отношение на логистиката. В преговори сме с екипа на „Информационно обслужване“, подчерта той.

"Апелирам към колегите да проявят търпение, след 10 май имаме обещание за новата електронна платформа и общопрактикуващите лекари по електронен път с електронен подпис ще могат да заявяват необходимите количества ваксини. Системата автоматично ще им определя ден и час“, обясни д-р Брънзалов.

В България вече са ваксинирани над 670 хиляди граждани, като втора доза е поставена на над 143 хиляди души. Хората, които попадат в различните фази по плана за ваксинация, но не са се ваксинирали поради нежелание, могат да заявят желание и да бъдат ваксинирани веднага, каза още д-р Брънзалов.

До два дни се очаква становище на Американската асоциация за храните и лекарствата за ваксината на „Янсен“, като по въпроса работят и две европейски комисии, допълни д-р Брънзалов. Страничните ефекти са в изключително редки случаи и все още на сто процента не е доказана връзката между ваксината и тромбоцитни процеси, за които се съобщава.

„Лоша ваксина няма, най-добрата ваксина е поставената ваксина. Към момента в България няма описани случаи на съдови и тромботични инциденти, доказани, че са вследствие от ваксината. Нека да не забравяме, че тромботични процеси се получават при голям процент от болните от коронавирус", припомни той.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕС Натовец

    13 1 Отговор
    Щото ме пращат на командировка в Австралия и Южна Африка. Късметлийчета сте.
  • 2 Последния Софиянец

    45 5 Отговор
    Тиквата и НОЩ си отидоха,а с тях и вълните.
  • 3 И той

    25 2 Отговор
    с гола глава !
  • 4 На кратко

    36 1 Отговор
    Ааааа нидей така.Платено ви е до 2025г., така че да не си искат онези рестото.
  • 5 Лъжат ни

    31 0 Отговор
    Да знаете
  • 6 др Гей Билтс

    41 1 Отговор
    "Cпoрeд нeгo лeкaритe, кoитo oткaзвaт дa пocтaвят вaкcини, нaй-вeрoятнo ca възпрeпятcтвaни oт труднocтитe, cвързaни към мoмeнтa c дocтaвкaтa нa вaкcини." Не бре докторе, не всички са сатанисти като тебе.
  • 7 Загубена кауза

    11 7 Отговор
    Ники, като няма какво да кажеш, не го прави тук! Следваща вълна ще има, както го предвиди проф. Коста Костов! Някой май ще трябва да си "къса" дипломата!
  • 8 1212

    33 0 Отговор
    Герберите и тиквоча си отидоха и започнахме да си казваме някой истини, като например излекуваните са повече от заболелите... Лошото е, че от болестта и нещастието на хората някой откраднаха много пари.
  • 9 въх

    21 2 Отговор
    Куп лъжи, безсрамници. Вече доказаха, че новите ваксини не се справят с новите мутации. Нова вълна няма да има главно щото хората купуват даден медикамент за животни. Я вижте как пада баща крива спрямо по-ваксинираните сърби и гърци.
  • 10 Кучето Борко

    22 1 Отговор
    Дали ще има следваща вълна на КОВИД19 ще го решат Немците на Немските парламентарни избори Септември

    Коментиран от #22

  • 11 юрист

    11 3 Отговор
    ''...Публикувано във факти.бг: Според д-р Брънзалов ситуацията може да се промени при евентуално мутиране на вируса...'' Хм- контекстът на това твърдение може да заблуди мнозина, защото ОСНОВНО СВОЙСТВО на вирусът е ДА МУТИРА- това НЕ Е някаква хипотетична възможност, а обективно и научно установена ЗАКОНОМЕРНОСТ. Т.е. един вирус ВИНАГИ мутира, така, както всяко живо същество ВИНАГИ диша.Е- погледнато в тази светлина, изчистена от подвеждащият контекст, какво остава от твърдението на г-на- остават следните факти;
    1. Вирусът ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЩЕ МУТИРА и ще има нови негови щамове
    2. Неясен остава въпросът дали тези щамове ще са по-вирулентни и/или по-контагиозни от напр. британският щам на вируса
    3. Не трябва да бъдат въвеждани в ЗАБЛУЖДЕНИЕ гражданите, защото при нова вълна на поредния нов щам на вируса с пълно право ще поискат да линчуват този лекар за лъжливите внушения, които е направил.

    Коментиран от #15

  • 12 Сеянин

    16 1 Отговор
    Глей са умнио,ша има и още кък– додека има избори и едни олигофренци се борат за кокало, не вълни, а наводнения и земетръси ша измислат, само и само да манипулират народецо.
  • 13 Кучето Борко

    11 0 Отговор
    Най вероятно ще има КОВИД 21 после 22 после23 после 24 и тн.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Кучето Борко

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "юрист":

    Пази се от Френския щам на Ковид щото РЦР теста не го лови. Болки в гърлото? ломоний, обезателно 🍋. Дан казвам за Нигерийския и Южноафриканският, бедна ти е фантазията колко им е голямо пипалото и как боли щом проникне там където си е наумило. Пациентите прекарали тези два щама един месец ходят на оверлог и немогат да си оправят походката. Пази се много

    Коментиран от #19

  • 16 Кой68

    2 0 Отговор
    Тя е в парл@мента-вдясно .....
  • 17 Фаро

    8 0 Отговор
    Гербаджиите се тресат от парещи вълни на Сачева и пкп им е спрял месечния
  • 18 Behemoth

    7 0 Отговор
    Жалко ,вече свикнах....тая тиква проста и от чумата ни спаси...МАВЗОЛЕЙ ,ЖИВ И ДА ГО ЗАЗИДИМ ВЪТРЕ!
  • 19 юрист

    0 5 Отговор

    До коментар #15 от "Кучето Борко":

    Семейството ми се пази достъчно добре. Ако не възникне гражданска война или изведнъж и едновременно някакво друго форсмажорно събитие не прекрати доставките на хранителни стоки или храна по домовете в София и Варна, нямам никакви съмнения, че дори и някога- след 5, 10, 15 или 20 години- да се заразим от ковид, то ще е от онзи щам и онази негова разновидност, която ще протича като по-лек вид грип и смъртността му ще бъде в стотици пъти по-ниска. Да- винаги има полезни иди---оти, които са първите лабораторни животинки, върху които първоначалните мутации на вируса се настаняват ефективно и смъртността им е висока, но.... какво да се прави- всеки има право да шета на акъла си. След като мангъров им е гуру- да си го слушат на опелото на роднините си, починали от ковид. Семейството ми е предприело друга стратегия и досега тя ни е предоставила НУЛА/ 0/ среща с ковид. Излъганите камилчета така и не разбраха, че ако мангъров ги научи поименно, той с пълно право може да напише една професура по въпроса, защото тезата му вече е изпробвана върху онези, които БЕЗ да подпишат какъвто и да е договор за съгласие за доброволно извършване на опити върху хора, се съгласиха за НУЛА/ 0/ ЛЕВА да прецакат живота си, вдъхновени от идеологията на мангъров...Да се оправят- не мога да ги мисля, не съм политик и не съм длъжна да мисля вместо тях.
  • 20 гог о

    8 2 Отговор
    ще има вълна на пукналите от ваксини само
  • 21 гост

    3 3 Отговор
    Болните в световен мащаб са вече по 800 000 на ден,обаче тук друга вълна няма да дойде понеже сме остров на стабилноста.

    Коментиран от #24

  • 22 эхоъхао

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "Кучето Борко":

    ем те хамериканците си го създадоха за да продават ваксини по логично е те да решат
  • 23 Д-р Брънзалов!! Професор Балтов седмица

    9 1 Отговор
    Пред 4,04 2021Изборите, категорично заяви, че 4 Вълна ще дойде Октомври или Ноември!!! Тогава ще са Президентските Избори!! Същата прогноза дадоха Витанов и Лъчезар Томов!!!! Последните са физици, които ежедневно Опсихясваха народа година и половина!! Но Същото го правеше и Балтов, тези тримата редовно, целенасочено, режисирано нагнетяваха страх в обществото!!! Много хора не издържа а психически починаха по домовете си!! Други не посмяха да влезат в Болници и също починаха от липса на мед. Помощ!! Тези тримата са виновни най много за починали хора не по причина КВ19 Тези ще бъдат Съдени за Геноцид,!!!
  • 24 а ат

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "гост":

    мида на стабилното мизерстване е острова
  • 25 Тиква

    5 3 Отговор
    Драги ми Смехурко. В кой свят живееш? Трябва с втора доза да се ваксинират поне 300 хиляди за следващите два месеца! С първа игла колко са? Кажи защо имаме по 100 починали всеки ден? До есента ще има ли реално 300 хиляди ваксинирани или не? Много добре блещиш но за сметка на народа в България.
  • 26 Лайка

    4 0 Отговор
    Този защо не е в Час? Така и ще си остане. ДебИл
  • 27 логично

    2 0 Отговор
    Буци нали го отнема , естествено е и вирусът да фане пътя .
  • 28 ненко

    1 0 Отговор
    Ся като дойде нигерийския щам ще видиш няма ли да има нова вълна
  • 29 Д-р Хаус

    2 0 Отговор
    Тоя тулуп- откога взе да се прави на Баба Ванга?? Ха ха ха!!
  • 30 Някой

    0 0 Отговор
    Много странно на кой остров живеем,щом ни касае:цитат на автора(До два дни се очаква становище на Американската асоциация за храните и лекарствата за ваксината на „Янсен“)
    Да ЖИВЕЕ ЕВРОПА !!!!!!!!!
  • 31 Екстрасенс

    4 0 Отговор
    Брънзалов пак не разбрал. А ето чистата медицинска логика: при отворени развъдници от края на Април и при толкова нисък процент на ваксинираните, заразата пак ще се развихри и ще има локдаун до края на Май.

    Коментиран от #34

  • 32 Цирк

    3 0 Отговор
    Да ти припомня,Угоено Прасе такова ,че преди изборите ни плашеше с бразилския и южноафриканския щам-много страшни били! Да ти припомня,че искаше да затвориш ВСИЧКО в страната за 10 дни! ЗАЩО сега друга песен запя,к урво продажна в бяло???
  • 33 Д р Вирхов

    0 0 Отговор
    Брънзалов,ти ако беше компетент по въпроса,щеше да си председател,а не вице!Балшой бегемот,ой,балшой!!!
  • 34 мед спешълист

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Екстрасенс":

    Абе поне при локдаун дават по иляда лева....отгоре...