Last news in Fakti

27 Април, 2021 14:32 3 400 76

ИТН поиска гласуване по пощата за следващите парламентарни избори

  • има такъв народ-
  • гласуване по пощата

Правната комисия в НС дискутира промени в Изборния кодекс

ИТН поиска гласуване по пощата за следващите парламентарни избори - 1
Снимка: БГНЕС

Партия "Има такъв народ" се отказа от идеята за отлагане на гласуване по пощата и настоява то да бъде въведено на първите парламентарни избори, които предстоят, съобщи БНР.

Промените, внесени днес от трима депутати - Тошко Йорданов, Виктория Василева и Ива Митева, отменят вчерашното им предложение преди второ четене на Изборния кодекс, които предвиждаха експериментално гласуване по пощата само за президентските избори, без да се зачитат резултатите от него.

Правната парламентарна комисия в НС ще обсъди от 14 ч. на второ четене проекта за промяна в Изборния кодекс на "Има такъв народ".

Останалите пет проекта - един на ГЕРБ-СДС, два на "Демократична България" и два на "Изправи се! Мутри вън!" не стигнаха изобщо до пленарната зала.

Там предложенията на партията на Слави Трифонов събраха безпрецедентната подкрепа от 210 гласа. Против нямаше, а само един депутат се "въздържа".

Според проекта на "Има такъв народ" отпадат ограниченията за секциите в чужбина, създава се нов район "Чужбина", въвежда се изцяло машинно гласуване в гoлeмитe ceĸции, видеоизлъчване и видеозаснемане в избирателните секции и в изчислителния център.

Проектът предвижда смяна на Централната избирателна комисия и обжалваемост на решенията ѝ в максимално ĸpaтĸи cpoĸoвe.

От партията предлагат в проекта за промяна на Изборния кодекс да бъде записано, че "пропорционалната изборна система за избори на народни представители се прилага до произвеждането на първите редовни избори за народни представители след влизането в сила на закона".


Поставете оценка:
Оценка 4 от 24 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕНП

    68 21 Отговор
    Да демонтираме системата на Толупа !!!

    Коментиран от #33

  • 2 А с пощенски

    55 9 Отговор
    гълъби ще може ли!?

    Коментиран от #4, #5, #23, #27

  • 3 Майна

    37 27 Отговор
    БРАВО ЗА ТОВА!!! БСП ТРЯБВА ДА ГО ПОДКРЕПЯТ, А НЕ ДА СЕ ОСЛУШВАТ!
  • 4 Със

    33 3 Отговор

    До коментар #2 от "А с пощенски":

    Щъркели
  • 5 Майна

    40 25 Отговор

    До коментар #2 от "А с пощенски":

    ТОВА Е МНОГО ВАЖНО ЗА ТЕЗИ, КОИТО РАБОТИМ В ЧУЖБИНА, МНОГО НЕ УСПЯХА ДА ГЛАСУВАТ

    Коментиран от #13

  • 6 Знаейки

    18 7 Отговор
    че няма да мине !
  • 7 NeXubs

    45 42 Отговор
    Това е трагедия. Неслучайно в Сащ се отказаха от гласуване по пощата, а почти никъде в Европа не се гласува машинно. Начини за манипулиране - колкото щеш. На миячите на чинии навън трябва да им се забранинда гласуват, ако 4г не са плащали данъци и осигуровки тук.

    Коментиран от #9, #52, #55

  • 8 въх

    26 25 Отговор
    Браво на ИТН, честните избори са решението.
  • 9 :D:D:D

    9 5 Отговор

    До коментар #7 от "NeXubs":

    Те му теглят отровата. А тоя се пръска от яд
  • 10 юрист

    25 23 Отговор
    Гласуването по пощата е противоконституционно, ако в нормативните текстове се казва само, че се гласува по пощата и в ЗИД на ИК не съществуват ясно определени правила, гарантиращи опазването на тайната на вота. До сега - с изключение на повишаването на заплатите си, 45 НС приема само противоконституционни решения, които след сезиране на КС, веднага ще паднат. Гаф след гаф... Славиту и цялата останала НЕУКА паплач- НС не е шоу. Ако нямате правни екипи- бегом в която и да е кантора на колегите в Търговския дом- срещу нищожно заплащане на адвокатският съвет, ще ви светне защо КС ще обяви 99.9999 процента от решенията на 45 НС за противоконституционни... За мен шокът е изключителен, но хубавата част за мен е, че не завися по никакъв начин от държавата и от политиците и животът ми не се определя от политиците.

    Коментиран от #43

  • 11 121212

    41 14 Отговор
    какво гласуване по пощата ,бе?Младите,дето са родени преди 20-25години, ако им дам един пощенски плик, няма да знаят къде да залепят марката?
  • 12 Ние с гайдите

    18 4 Отговор
    А по телефона не може ли? Че у нашето село сме 6 човека и имаме само един телефон с манивела... Ама ще гласуваме! И за Славито и за Бойко, че ни дава по 50 лв! Те са най-честите!
  • 13 юрист

    30 12 Отговор

    До коментар #5 от "Майна":

    Може да е важно, но това не значи, че всички, които сме предпочели да останем да живеем и работим само в България, сме длъжни да играем по вашата свирка. Вие НЕ ПЛАЩАТЕ ДАНЪЦИ В БЪЛГАРИЯ, А В ЧУЖДАТА ДЪРЖАВА- как тогава ще искате да имате повече ПРАВА от нас- българите, които ПО СВОЯ ВОЛЯ ИЗБРАХМЕ ДА СИ ОСТАНЕМ В БЪЛГАРИЯ,м....

    Коментиран от #19, #21

  • 14 Айде

    6 2 Отговор
    Гласувам да гласувам да си гласувам.
  • 15 Го4о

    16 17 Отговор
    Какъвто и' изборен кодекс да приемат - трябват Ви гласоподаватели!!!! ГЕРБ пак ще Ви празна като коте у дувар! Махнете Мая, Славуцата, Бабикян и Гнома и се дръжте културно, а не като Тошко Африкански и чак тогава ще Ви припознае някой!!!!
  • 16 Пунта Мара

    18 15 Отговор
    Бойко в момента полудява
  • 17 Бай Х.Й....

    10 12 Отговор
    Слави, ако си размислил, още може да управляваш ! Кажи че вчера си бълнувал от високата температура заради ковида ! Ша ти повярват, отново.
  • 18 Боже мой

    20 10 Отговор
    Тези стават все по неадекватни. Изобщо не мислят за последствията. Нито за реалността в България.
    "Видяла жабата, че подковават коня и тя вдигнала крака", казва една поговорка.
    Абсолютни глупости сътворяват тези хора.
    Толкова са се взели на сериозно, че изглеждат смешни. Вярно е, че са пълни лаици, което би трябвало да им е ясно и да ги подсети да загърбят емоциите и шуменските им мечти за слава и величие, и да се допитат до знаещи и можещи хора, до независими професионалисти в тази специфична област? Заради омразата им към Борисов, ще съсипят много закони, някои от които са изключително важни за много хора

    Коментиран от #74

  • 19 „СТАНИСЛАВ ТРИФОНОВ”

    12 5 Отговор

    До коментар #13 от "юрист":

    ...И НАЙ_МНОГО ИЗБОРНИ СЕКЦИИ В...ИНДИЯ ЗА ДА МОЖЕ И.Т.Н .ДА ИМА МНОЗИНСТВО В СЛЕДВАЩИЯ ПАРЛАМЕНТ!!!!БГ. БЕЖАНЦИТЕ В АНГЛИЯ И ГЕРМАНИЯ СА НАШИ!!!!
  • 20 ЛЕТ МИ БИЙ

    16 5 Отговор
    ...ПОЩАЛЬОНЪТ ПЕЙО ЛИ ЩЕ РАЗНАСЯ БЮЛЕТИНИТЕ😂😂😂
  • 21 Майна

    13 13 Отговор

    До коментар #13 от "юрист":

    То затова, като гледам докъде я докарахте тези дето останахте в Родината е време да се намесим..., иначе БЪЛГАРИЯ може да остане като географско обозначение на територията...Затова, кой колко пари вкарва в Родината дори няма да коментирам....

    Коментиран от #25, #30, #76

  • 22 Го4о

    9 3 Отговор
    А не пожелаха ли да им наврем пръста отзад и т.н.
  • 23 мдаааа

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "А с пощенски":

    Може и по водомера ...
  • 24 bandita

    13 8 Отговор
    тия са по-зле и по-големи крадци и от гроб. май май ще го търсиме боко скоро време
  • 25 Гост

    16 4 Отговор

    До коментар #21 от "Майна":

    Вкарвахте по около 2 милиарда лева годишно, а ние българите в България останалите 58 милиарда а годишния БВП!
  • 26 Васил Кунчев от Карлово

    14 2 Отговор
    "Гласуване по пощата" много мъдро предложение?! Да въведат и гласуване със SMS и по телефона чрез телефонен разговор. Българите сме прост народ и е време да си го признаем!!!
  • 27 Обмисля се

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "А с пощенски":

    вариант да се гласува по канализацията.
  • 28 Герб- гепи - гроб

    6 5 Отговор
    При машинно гласуване ПАДАТ под четири процента бариера за следващия парламент. Ще споделят съдбите на своите събратя БИВШИ марешки, симеонов и каракачанов. РАЗЛИКАТА Е, ЧЕ ЕДИН БЕЗБОЖНИК ЩЕ ВЛЕЗЕ ДОЖИВОТ В ЗАТВОРА.
  • 29 Мимч

    7 1 Отговор
    Той предлага,ама от власт бяга.Това не му е доброто....
  • 30 mafiota

    24 6 Отговор

    До коментар #21 от "Майна":

    никой не го итнересува че си пратил на баба си 500 евро да си купи хляб... стига с тая мантра че сте "инвеститори" нито плащате нито нищо.. ама като стана ковида бягахте да се лекувате в България защото тук евтино пък на запад щяха да ви одерат живи ако изобщо се доредите преди кореняците на тамошните държави нали?? и да не забравяме че успелия българин на запад е този които не се прибира у нас да си прави зъбите.. а такива хора са доста малко и те най-вероятно не се и интересуват от изборите. само миячите на чинии искате да се върнете ама сте некадърни и работа за вас тук няма

    Коментиран от #37, #45

  • 31 Лъжец

    9 3 Отговор
    Слави Скоро отстъпвал ли е в Българска поща
  • 32 3.14К

    15 2 Отговор
    Гениално! Сега ще гласуват и живи и умрели, при избирателна активност 110%. В щатите нали видяхте кого избраха умрелите!
  • 33 батето

    6 11 Отговор

    До коментар #1 от "ЕНП":

    Ей, убитак, това не е система на толупа, а е избирателна система, която си работи и в развитите държави.
    Ще ти демонтирам главата простата.

    Коментиран от #69

  • 34 Гербер- Богаташ

    10 4 Отговор
    Журналистката и пиар експерт на ГЕРБ Соня Колтуклиева пита : Васил Божков ли препоръча Антоанета Стефанова на Слави за премиер ? Васил Божков , дългогодишен председател на БФ по шахмат ( от 2003 г.) е препоръчал Антоанета Стефанов на Слави Трифонов за премиер ?!? " Почвам да си мисля че Слави Трифонов води страната към нови избори , за да даде втори шанс на партията на Божков , която на 4 април бе на крачка от влизане в парламента . И то без кампания, без да влиза в сметките на социолозите и почти без медийни изяви. При скорошни избори проведени от служебно правителство на президента , формацията на Божков ще бъде парламентарно представена. Станислав Тодоров Трифонов публично е подчертавал, че харесва и уважава Васил Божков, един Господ знае какво ги свързва през годините от възхода на Черепа до ден - днешен. Затова Трифонов никога не посмява да отговори дори на една нападка от Божков и дори не смее да му спомене и името.", продължава разсъжденията си Колтуклиева.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 батето

    5 3 Отговор
    Слави к.............ооооооооооооо!
  • 37 Майна

    5 9 Отговор

    До коментар #30 от "mafiota":

    Личи си нямаш представа за здравните услуги в чужбина, аз не съм виновен, че животът в БГ е нечовешки и се надявам, че с гласуването си ще допринеса да стане...по-добър

    Коментиран от #41

  • 38 Гост

    10 3 Отговор
    Глей са! Сичкото сиган у Столипиново ша гласува у пощата! Даже нема да ги возат до урните! И сричките писма ша са с един почерк! И ше ги фанем за у. я!
  • 39 батето

    12 1 Отговор
    Кой ползва пощенски пликове!? Кви писма, кви марки, тия са тотално изперкали! Ама тотално, така циганите ще гласуват на един адрес по 100-200 човека!?
  • 40 Някой си

    6 4 Отговор
    Направо са като ластик.....
    Надминаха и Бивитко, сутринта казват едно след два часа съвсем обратното....
    Това да не ви е софра на която свирите и пеете ве!
  • 41 батето

    9 10 Отговор

    До коментар #37 от "Майна":

    Гласувай за Бойко, не че е цвете, обаче тия, които идват ще закопаят тотално България, това са тотални кретени!
  • 42 JWP

    11 3 Отговор
    Чудесно, "отпада системата на Толупа" и се нахакваме здраво - отваряме 1001 секции в Турция и Русия и от там влизат само 2 партии.
    Избори по пощата - ще пристигат писмата с "БГ пощи" 2 седмици и няма да знаем резултата дотогава, ще стоим и ще въртим палци и накрая ще е супер спорно, дали не са отваряни и манипулирани пликовете.
    Хора осъзнайте се - мислете с главите си, а не бъдете заслепени от популистите.
  • 43 Смени си батерията на инжекторпляктора

    4 3 Отговор

    До коментар #10 от "юрист":

    Използвай го по често ,че имаш хормонални нарушения и психически проблеми..Бъди здрав и жив ,за да видиш джипкотеката как влиза в затвора...😎😎😎

    Коментиран от #48

  • 44 Българин

    6 2 Отговор
    Бе направо по мейла, какво ще хабим хартия. И да мъчим лелките на по 65 години в пощите
  • 45 36 мафия

    10 2 Отговор

    До коментар #30 от "mafiota":

    Ееее най накрая некой да каже истината за 90% от тея барОфци, берачи и миячи дето не става нищо от тях. А колко пари имат да ми връщат няколко такива мизерни ка.......
  • 46 Българин

    12 3 Отговор
    Идеите на ИТН стават все по-абсурдни ! То в секциите едвам се следи за коректността на вота., те предразполагат към всевъзможни манипулации.

    Стига циркаджилъци . Съставете истинско правителство и се съобразявайте с доказаните практики.!
  • 47 БиБи Кинг

    6 3 Отговор
    След следизборната им излагациа че получат стотици илиади любовни трибуквени писма дее!
  • 48 юрист

    3 2 Отговор

    До коментар #43 от "Смени си батерията на инжекторпляктора":

    Не съм глбти, не съм протестър- биологична хетеросемейна жена съм и упражнявам адвокатска професия от 22 години тук, в София. На теб какъв ти е проблема- че НЕ СЪМ глбти и наркоманка, и следователно- не съм протестърка, нали;0
  • 49 мдда

    7 1 Отговор
    Има такива дебили.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 нннн

    6 1 Отговор
    Изразът "Да получиш от умрял писмо" ще стане реалност. Оправете първо избирателните списъци, бе !
  • 52 Като си толкоз отворен

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "NeXubs":

    Защо не забраниш на бг гражданите в Турция ве. Те там на мият чинии.
  • 53 beast

    1 5 Отговор
    Дано да го приемат и аз не можах да гласувам заради важно пътуване точно в изборния ден .

    Коментиран от #59

  • 54 Шайба

    5 0 Отговор
    Ако ще гласуваме по пощата,трябва поне 3 години преди изборите да се пуска бюлетината,че да стигне навреме и пак не е гаранция.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Наблюдаващ

    6 2 Отговор
    Дългия се оказа много ниска топка , дубайски зависим , по-жалък и от чалгата му .
  • 57 ТАЕН ВОТ ЛИ

    7 2 Отговор
    А НА НЕГРАМОТНИ ЦИГАНИ КОЙ ЩЕ ИМ ПОПЪЛВА БЮЛЕТИНАТА? ЧЕРЕПА ИЛИ ЦВ. ВАСИЛЕВ?
  • 58 ЧАЛГА И МУТРИ

    3 2 Отговор
    ТИЯ ВЕРНО СМЕНИХА СИСТЕМАТА! ВЪРНАХА Я КАКВАТО БЕШЕ ПРЕДИ 20 ГОДИНИ.
  • 59 Какво

    6 0 Отговор

    До коментар #53 от "beast":

    Важно пътуване ? Събирахте боклук ли ?
  • 60 ддд

    8 1 Отговор
    Отключвате една доста голяма вълна. ДПС ще стане водеща партия в България по този начин. Вече няма да са нужни и автобуси да пътуват Турция-България.
  • 61 3333333333333

    1 2 Отговор
    ПЕНЯВИ НЕ ПЕНЯВИ ПО ДОБРО ОТ БАЦЕ НА ТОЗИ ЕТАП НЯМААААААААААААААА НО ДО ОПРАВИ ЗАПЛАТИТЕ ПЕНСИЯТА УЧЕНЕТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ЕЛЕКТРОННИ РЕЦЕПТИ БЕЗ 3 ЛВ ПОТРЕБИТЕЛСКА КАТО В ИСПАНИЯ И ЩЕ СМЕ СИ ДОБРЕ И ДА ДОВЪРШИ МАГИСТРАЛИТЕ И ТУНЕЛ НА ПЕТРОХАН Е МНОГО ЛИ ИСКАМ
  • 62 пън

    5 2 Отговор
    За неграмотните може да гласуват и по жицата и водопровода.Аман от простотиите на ,,има такъв прозд народ'!
  • 63 3735

    6 0 Отговор
    ЕЛЕКТРОННО С МАШИНИ Я СТИГА ТУК НАЙ МНОГО ЩЕ СТАВАТ ДАЛАВЕРИ ХАКЕРИТЕ ЩЕ СА НА ХОД
  • 64 35678

    5 0 Отговор
    С ПАЛЕЦ В ИНДИГО ПРЪСТОВ ОТПЕЧАТЪК ТАКА Е В НЯКОЙ СТРАНИ ЗА ДА НЯМА ИЗМАМА ЩО НЕ ИТУК
  • 65 Пердушин

    5 0 Отговор
    Ей тия са големи паляци! Вчера говорят едно, а днес друго... на кого ли приличат?!?!
  • 66 БРЕЙ

    3 2 Отговор
    ТОЯ ГРОЗНИЯ СЛАВЧО ДОБРЕ ЧЕ СИ ПОКАЗА КАКВО МОЖЕ ЗА ДА НЕМУ СЕ ДАВА ВТОРИ ШАНС ТОЯ ЩЕ НИ ЗАКОПАЕ ТОТАЛНО НЕГРАМОТНИК ПОДИГРАВЧИЯ
  • 67 ЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖ

    4 1 Отговор
    АЛИ МАЙКО ДЪЛГУЧА СЛАВЧО ИГРАЕ НА ТУК МЕ ИМА ТУК МЕ НЕМА
  • 68 БРЕ

    3 1 Отговор
    ГРОЗНИЯ СЛАВЧО ХЕМ Е ДЪРТ ХЕМ Е ГРОЗЕН И БОЛЕН БОКО И ФИГУРАНТА СА СИ УБАВЦИ
  • 69 Каката

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "батето":

    Е много "УМНО" !!!
  • 70 Глас

    4 0 Отговор
    Тия са толкова некадърни извън телевизийката си, че даже що-годе нормално име на партийката си не можаха да измислят! Ако това се приеме - ДПС отива на поне 80 депутата! Да не говорим за честност и прозрачност на изборите!
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Marinov

    3 2 Отговор
    ЖАЛКО на МАЙКА България че има такива Народни Представители и ПИШМАН ЮНАЦИ и ШБВЕСТЕРИ които НЕ знаят и Конституцията в която скоро са се Клели и Плещат Глупости та мътят главите на Хората !
    Абе Господа , Как ще Има гласуване по Пощата и Електронно като Конституцията ИЗРИЧНО Определя че Вота Трябва да Бъде ТАЕН а с гласуването по Пощата и Електронно това НЕ Може да се ГАРАНТИРА!
    КУХИ Леики и БЛЕЙКИ, май и за Чепове за Зеле Не стават а Народа Очаква от тях Ред и Законност?
  • 73 само така

    1 0 Отговор
    освен да се гласува по пощата, трябва да може бъдещото правителство да управлява по пощата и от време на време по телевизора. ДОЛУ ХУНТАТА! МУТРИ ВЪН! НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА! ИМА ли ТАКЪВ НАРОД! ИМА ли ТАКИВА НЕУДАЧНИЦИ?
  • 74 гласувалзаникой

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "Боже мой":

    ами че те винаги са били неадекватни. Малоумните им, налудни идеи няма да свършат, докато не довършат държавата. Започва да ми се гади от тях. По...ковци.
  • 75 Консерватор

    0 1 Отговор
    Дай да идваме и да гласуваме в телевизия 7/8, а сценаристите ти да броят гласовете!
  • 76 Тайна майна

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Майна":

    Я питай невъзвръщенците на които родителите и пра-родителите са се споминали, по колко пари пращат- "Инвестират" в България?

    "0" - зеро, нула, NADA....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове