28 Април, 2021 17:48 2 092 28

Одобриха проекта на Националния план за възстановяване

  • национален план за възстановяване и устойчивост-
  • мс-
  • томислав дончев

Чрез Плана за възстановяване и устойчивост, България ще получи достъп до над 12 млрд. лева безвъзмездна подкрепа

Одобриха проекта на Националния план за възстановяване - 1
Снимка: БГНЕС

Правителството прие Решение на Министерския съвет, с което одобрява проекта на Национален план за възстановяване и устойчивост на Република България и възложи заместник министър-председателя Томислав Дончев да внесе одобрения План за окончателното му приемане от Народното събрание.

Работата по проекта на Национален план за възстановяване и устойчивост започна през юли 2020 г., като до момента на Комисията са изпратени два проекта. По първия проект на Плана беше проведена публична консултация и бяха получени над 90 предложения в и извън нейния срок, като допълнително бяха проведени и 6 срещи с представители на социалните партньори и НСОРБ.

След всяко от двете изпращания са проведени срещи с Европейската комисия на различно ниво, като в резултат на направените консултации е постигната висока степен на съгласуваност на документа с европейските партньори.

Чрез Плана за възстановяване и устойчивост, България ще получи достъп до над 12 млрд. лева безвъзмездна подкрепа, която да способства икономическото и социално възстановяване от кризата, породена от COVID-19 пандемията. Определени са 36 реформи и 48 инвестиции, които да възстановят и развият потенциала за растеж на икономиката, което да позволи в дългосрочен план постигането на стратегическата цел за конвергенция на икономиката и доходите до средноевропейските. Същевременно, Планът полага основите за зелена и цифрова трансформация на икономиката в контекста на амбициозните цели на Зелената сделка. Зеленият преход заема водещо място в Плана, като концентрира 40.2% от общите предвидени разходи. Дигитализацията формира 32% от планираните разходи.

С оглед на времевия хоризонт за изпълнение на Механизма за възстановяване и устойчивост, от особена важност е планираните инвестиции да бъдат реализирани възможно най-бързо. В тази връзка, 70% от ресурса следва да бъде ангажиран през 2021 и 2022 г., а останалите 30% - през последната 2023 г.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 На час

    12 3 Отговор
    по лъжичка , да не ги грабнат наведнъж !
  • 2 ПАРЛАМЕНТ

    14 2 Отговор
    ТОМИСЛАВ ДА КАЖЕ ЗА БОЙКО И ЗАЩО ГО ТЪРПИ И МЪЛЧА!
  • 3 планът

    20 3 Отговор
    Томето има за задача да вкара, колкото се може повече пачки в чекмеджето.
  • 4 Бойко

    3 5 Отговор
    Кой сега е фигурант?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Тоя като го гледам

    16 4 Отговор
    И се чудя. Не се ли чества унизително. Да търпи и присъства на лъжите на Бойко?

    Коментиран от #16

  • 7 Габрово

    11 2 Отговор
    Стой си там. Ходи пеша
  • 8 Ох Баня

    4 4 Отговор
    Чакахте Слави какво ще направи днес и хоп. Лисичките на Боко предизборно излъгаха пак народа. Бяха 12 милиарда евро бееее овци. Пак напуловина.
  • 9 Да живее

    3 13 Отговор
    ГЕРБ!
  • 10 Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ

    10 3 Отговор
    Надявам се някои от Шайката още до края на годината да са в затвора
  • 11 Маргинал

    14 3 Отговор
    Затвор за Тиквата.
  • 12 Последния Софиянец

    4 4 Отговор
    Групата на ЕНП в ЕС иска да праща военна подкрепа в Украйна!?!?!?
  • 13 среднощен

    4 3 Отговор
    "Зелената енергия" в България ще бъде управлявана от ДПС в бъдещия парламент... Това ще бъде и "компромисът", който ще направят следващите управляващи - коалиция с ДПС...
  • 14 фирма

    10 2 Отговор
    Правителство- в оставка прие ? Бравооооо. Колко сте нагли крадливи лъжци дол-ни
  • 15 Последния Софиянец

    10 4 Отговор
    Тези пари сме ги внесли в бюджета на ЕС и сега ни ги връщат.И искат да им целуваме ръка.
  • 16 Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ

    10 3 Отговор

    До коментар #6 от "Тоя като го гледам":

    Герба ще го съживим, но мутрите от Шайката ...бял ден няма да видят
  • 17 Спрете се бе юди

    8 2 Отговор
    Е, няма угодия на т.н.умни и красиви, отровени и мутрафони...Като не е внесен плана, защо не е внесен...Пълна шизофрения и отврат са тези полудели от омраза и алчност протестъри, под ръководството на духовното нищожество и комплексарче Вдигнато юмруче.Нямат никакъв срам от това, че предават България от това, че вместо да решават истинските нужди на народа си, се грижат единствено за своите удобства и защитават мафиотите, които окрадоха всичко до което се докопаха-Божков,Цветанов и всички подобни хубавци...А народе, събуди се бе,....,😈
  • 18 Да,бе

    4 4 Отговор
    Я виж ти,как едни 12 милиарда показаха днес истинската тройна коалиция.Парите може и да не миришат,но статуквото е изцяло изгнило и се носят едни ухания на разложение та се не трае.
  • 19 Мим

    5 1 Отговор
    Абе добре ,че са одобрили ,ама дано от тези 12 милиарда,половината да не изчезнат в джобовите на изпраштачите след това...
  • 20 Гост

    2 2 Отговор
    Аз ще ида да се поканя по голяма нужда
  • 21 Тиква

    6 3 Отговор
    Много ще му ходи на Томето раенце до живот. Натам са всички от Гроб.

    Коментиран от #22

  • 22 Добре съм

    6 8 Отговор

    До коментар #21 от "Тиква":

    Работя честно,уча децата ви които са с увреждания,плащам си данъците,имам две дипломи от 2 университета,не работя на хранилка или държавна служба.
    Зная три езика (това май е много важно)...
    Гласувам за ГЕРБ.И аз ли съм за затвора или съм за линчуване?!?
    Генерал Борисов не ми е направил живота тежък нито ме е наранил,има пазар на труда,ако си образован,адекватен и готов да се бориш ще успееш!
    Хайде започвайте минусите и плюнките!

    Коментиран от #23

  • 23 гост

    5 5 Отговор

    До коментар #22 от "Добре съм":

    Чак до живот не бива да те вкарват теб. Ама едно 10 години да преосмислиш кой подкрепяш и какво е причинил на невинният българин.

    Коментиран от #24

  • 24 Добре съм

    5 4 Отговор

    До коментар #23 от "гост":

    Невинния българин да беше учил повече,да беше по-дисциплиниран и отговорен нямаше да страда!Не съм видяла никой,който се е трудил години в университета,придобил е знания и умения да е зле.Зле са хората които не искат да излезат от собствения си комфорт,без амбиции и хъс!
    Преди да питаш какво държавата ще ти даде,кажи ти какво правиш за държавата!
    Никой не обича хрантутници и мързеливците!

    Коментиран от #26

  • 25 АААААААААААА

    2 0 Отговор
    ДО 8 ЕИ ТЪПУНГЕР ИМА ЕК КОЯТО ОДОБРЯВА КОЛКО И КАКВО ДА СЕ ДАДЕ СЕ СЕЙ ТЪПИЗМИ
  • 26 Ферди

    5 5 Отговор

    До коментар #24 от "Добре съм":

    Е аз като толко давах, давах, давах и кво? Все в шкафчето е отивало. А оня спи с пищова там до шкафа да го пази да не бръкне някой.
  • 27 Матей

    2 1 Отговор
    Да,бе,голям келепир,брюкселските зелки ще ти дават пари ,ама за каквото на тях им допада,ще ти казват това--да,това --не.Ще ти извъртят един хубав ци-ган-ски номер с тари-кат-ската зелена сделка,ще ти бръкнат в джигера.Някои ма-на-фи по министерствата хубавичко ще се облажат с тия милиарди,още отсега потриват алчни кунки.Ликуй ,народе,ще преливаш от пусто в празно,трай коньо за зелену траву.Единственото разумно решение е немедлено напускане на ЕС.
  • 28 XXX

    1 0 Отговор
    Бля.....🦠🦠🦠
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове