Last news in Fakti

8 Май, 2021 05:25 2 587 28

8 май 1878 г. Княз Дондуков управлява България

  • българия-
  • русия-
  • княз дондуков

Раждането на Третата българска държава

На 19 февруари 1878 г. в Сан Стефано, е подписан предварителен договор между Русия и Турция. В неговия чл. 6 е отбелязано: „България ще образува автономно, трибутарно княжество, с християнско правителство и народна милиция.” А в чл. 7 е добавено: „Въвеждането на новото управление в България и надзорът за неговото прилагане ще бъдат поверени за две години на един руски императорски комисар.” Границите на Българското княжество, посочени в чл. 7 с приложена към него карта, са определени с оглед включване на териториите от Балканския полуостров, където мнозинството от населението е българско.

За руски императорски комисар още през февруари 1878 г. е готвен княз Александър Михайлович Дондуков-Корсаков. Участник във военните кампании на Русия, водени през 1848–1856 г., в 1869 г. той е бил произведен в чин генерал-адютант и е назначен за киевски, подолски и волински генерал-губернатор. В началото на 1877 г., по време на мобилизацията на руската армия за участие в освободителната Руско-турска война, временно е командир на Киевския военен окръг, а през септември 1877 г. пристига на театъра на бойните действия в България, където е назначен за командир на 13-и армейски корпус в състава на Източния отряд (т. н. Русенски отряд). На 16 април 1878 г. със заповед на Александър II е произведен в чин генерал от кавалерията и официално е назначен за императорски руски комисар в България.

На 8 май 1878 г. в Сан Стефано княз Дондуков-Корсаков встъпил в длъжността си. В общата инструкция на държавния канцлер на Русия от 10 април 1878 г., от която е бил длъжен да се ръководи императорския комисар при осъществяването на своята дейност в България, се подчертава, че Временното управление трябва да подготви българския народ за самостоятелен политически живот и да създаде добра държавна организация, така че когато русите напуснат страната, българите да могат да се противопоставят на всякакви враждебни посегателства.

Допълнителната инструкция до Дондуков-Корсаков от 15 април 1878 г. се покрива в по-голямата си част с изготвения от княз Вл. Черкаски „Проект на учрежденията в управлението на Българското княжество”, който бил представен на главнокомандващия в Сан Стефано лично от автора. Това станало на 18 февруари 1878 г. само няколко часа преди смъртта на ръководителя на Канцеларията за граждански дела. Сходството на включеното в инструкцията, с проекта на княз Черкаски, означава, че вижданията и предложенията на последния, относно уредбата на бъдещото гражданско управление в България, са били одобрени и използвани при даване на конкретните наставления на княз Дондуков-Корсаков. В инструкцията до него е споменато, че той ще бъде „само продължител на административната система”, чието въвеждане вече е получило своето начало при предшественика му княз Черкаски.

Ръководен от двете инструкции княз Дондуков-Корсаков създал Съвет на управлението на императорския комисар, наричан още Централно управление на императорския комисар. За членове на съвета, които били и управители на отделите, били назначени: генерал-майор Михаил А. Домонтович – управител на канцеларията за общи дела и дипломация, генерал-майор Василий Г. Золотарьов – управител на военния отдел, генерал-майор Пьотър А. Гресер – управител на отдела на вътрешните дела, д. ст. с. Сергей Ив. Лукиянов – управител на съдебния отдел, д. ст. с. Константин А. Бух – управител на финансовия отдел, проф. Марин Дринов – управител на отдела на народното просвещение и духовните дела, д. ст. с. Александър Тухолка – началник на централното управление на митническата част. Към съвета се числели също екзархът и всички български екзархийски архиереи.

Седалището на Съвета на управлението на императорския комисар първоначално било установено в Пловдив, където княз Дондуков-Корсаков пристигнал на 20 май 1878 г.

Решенията на Берлинския конгрес от 1 юли 1878 г. наложили известни корекции в задачите на Съвета. Берлинският договор чувствително намалил територията на освободените земи от фиксираните в Санстефанския договор. Южна България била обособена като административна област, наречена Източна Румелия и останала под пряката политическа власт на султана. Престоят на руските войски и администратори бил съкратен на девет месеца, което намалявало времето за пълноценна дейност за окончателно и пълно устройство на Българското княжество.

На 24 юли 1878 г. руското външно министерство изпратило трета инструкция до княз Ал. Дондуков-Корсаков, в която били актуализирани задачите на Съвета на управлението с вземане под внимание на решенията на Великите сили в Берлин. Налагало се седалището на Временното руско управление да се премести в София, тъй като Пловдив ставал център на Източна Румелия. Предвид съкратения срок за действие някои от задачите отпаднали, други – като създаването на земска войска и полиция, трябвало да се осъществят ускорено. Императорският комисар получил правото еднолично да ръководи работите по окончателното изграждане на българската администрация и особено на важните централни ведомства и учреждения. Представителите на останалите Велики сили не можели да се намесват директно в неговата дейност.

източник: forumnauka.bg


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Софиянец

    24 35 Отговор
    В договорът от сан Стефано няма думата България, а Заддунайска губерния, каквато ставаме след окупацията на 09.09.44 година.

    Коментиран от #4, #10

  • 2 Мдда

    24 30 Отговор
    Руснаците са търсили нови територии. Изобщо не са искали да ни освобождават.

    Коментиран от #11

  • 3 Доко

    22 1 Отговор
    Значи Дондуков е раздавал порциите. Защото днес ги раздава този от загубилата страна на войната.
  • 4 Шоп

    34 16 Отговор

    До коментар #1 от "Софиянец":

    Колкото и да ви гложди, истината е, че третата ни държава е пеленаче на Русия. Като се почне от Освобождението, мине се през създаването на държавни институции и изобщо понятието български народ и се свърши с армията, която 7 години по-късно побеждава далеч по-силната сръбска армия. Истинските ни врагове винаги са били най-вече сърбите и гърците тук и в по-далечен план - човешката тор наречена англо-сакси или просто англичани, със всичките им световни мутации. Колкото след 44-та година - не е най-доброто, но все още живееш в люлинската си панелка, завещана ти от Тато и гордо се наричаш софиянец, макар аз, "провинционалистът" живея по-близо до центъра на София от тебе. Без Тато и комунизмът още щеше да мяташ гегата по поляните на Люлин планина!

    Коментиран от #5, #6, #7

  • 5 Митрополит М.Кусев

    19 9 Отговор

    До коментар #4 от "Шоп":

    Тоя съюз със Сърбия беше едно крайно глупаво дело за България. И най-простият българин знаеше, че сърбите са подли и вероломни; че те отдавна планират и действат открито, за да ни ограбят; че искат да ни вземат не само Македония, но още - Кюстендил, и София, и Видин; че те за Сливница има да си отмъщават на България, и че те, най-после, са били всякога в съюз с враговете на България - турците и гърците. И децата в България знаеха, че гърците са най-големите врагове на България и на славянството. На турчин може да имаш доверие, но не и на грък.

    България е болна. Тя страда от недъга на сляпото русофилство. Погромът се дължи на тоя недъг [...] Кабинетите Гешов - Данев приеха съюза и подписаха договорът със Сърбия по искането и посредството на руската дипломация и под гаранцията на императора. Тия кабинети бяха чисто русофилски.

    Коментиран от #12

  • 6 Митрополит М.Кусев

    15 7 Отговор

    До коментар #4 от "Шоп":

    Сърбия ни отвори война. Търсеше компенсация за изместеното равновесие: да вземе от България толкова, колкото последната взе от Източна Румелия. Мислехме тогава, че Сърбия беше подбудена от Австро-Унгария. После се оказа, че и Русия имала пръст. Щом се отвори войната, Русия си повика офицерите и ги оттегли от нашата армия. Желанието на Русия да бъдем победени и ограбени от Сърбия, стана явно: само слепите русофили не можеха или, по-скоро, не желаеха да го видят.

    Бог закрили България. Сърбите не успяха. Руският план - за ограбването, за намалението на България - не успя [...]

    "Девизът" на руското правтелство за намалението и отслабването на България за сметка уголемяването и засилването на Сърбия и Гърция се оформи окончателно, в държавна политика на Руската империя, през 1889 година. С посредството на руската дипломация се постигна едно съглашение между Сърбия и Гърция чрез Патриаршията за подялбата на Македония [...]
  • 7 Браво че живееш в София

    11 5 Отговор

    До коментар #4 от "Шоп":

    "По-близо до центтра",но времето ,когато наричаха софиянците кестени и ги гощаваха по селата с уважение мина отдавна.Селската ти мечта се е сбъднала твърде късно обаче.Софиянци в София вече няма,защито избягаха заради провинциалусти като теб оттам,тъй като мърсите града с диалектите си и селския ви манталитет.Софиянци са в чужбина или на село,далеч от такува като теб.
  • 8 НОВО ПЕТ

    16 15 Отговор
    Да живее България и Русия, вечно блгодарни сме ви братя!

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 123

    8 4 Отговор

    До коментар #1 от "Софиянец":

    Договора от Сан Стефано е голям документ обхаващащ, Сърбия,Черна Гора,Румъния,България,Армения,Крит.
    Началото на Първия текст за България казва.

    Член 6.България е конституирана като васално автономно плащащо годишен дар на Султана княжество с християнско правителство и национално опълчение
    Окончателните граници на Българското Княжество ще бъдат проследени от специална руско-турска комисия преди оттеглянето от Румелия [старата османска административна област, включително части от Албания, Македония и Тракия (Северна Гърция)] на императорската руска армия.
  • 11 Грогу

    16 12 Отговор

    До коментар #2 от "Мдда":

    Брей , да ви се не знае в русофобите подли .Като ви чете човек коментарите , ще си помисли , че руската армия е минала транзит през България на път към Босфора и понеже не е успяла да стигне до там , се е заела да унищожи България .Ей , ако не беше Русия сега щяхме да сме като кюрдите , подли неблагодарници.
  • 12 123

    9 7 Отговор

    До коментар #5 от "Митрополит М.Кусев":

    Сърбите от 4 век са едно от племената в Хунската и Аварската Империа подчинено на Плементата Кутригури-наречени по късно Българи.През 7 век са допуснати в сегашната си територия от римския Император Херакилии със Условието да се бият срещу Българите,до тогава са васално племе на Българите в Аварската Империя,при същите условия са допуснати и васалите Хърватите в сегашните си територии.Където стават римски васали.

    Коментиран от #13

  • 13 123

    4 3 Отговор

    До коментар #12 от "123":

    Най-ранните посегателства от страна на славяните идват при Юстин I (518-527). Но при Юстиниан шлюзите започнаха да се отварят. Колкото и мощна заплаха да са били персите, съдбата на Империята е решена на Дунава, а не на Ефрат.Съвременният историк Прокопий: „Илирик и цяла Тракия, тоест от Йонийския залив до предградията на Константинопол, включително Гърция и Херсонес (полуостров Галиполи) бяха превзети от хуните (българите), Склавини и Анти почти всяка година , от времето, когато Юстиниан взе власта в Римската империя; и непоносими неща, които те направиха на местните жителите. "Отначало тези годишни набези бяха за плячка, след което варварите се оттегляха над Дунава.
  • 14 123

    6 3 Отговор
    След това през 540 г. кутригурите извършват разбиваща атака, превземайки 32 крепости в Илирикум на западното крайбрежие и ограбвайки провинцията чак до предградията на Константинопол. През 545 г. славяните ограбват Тракия. Отблъснати от известния генерал Юрстиниан Нарсес. те се върнаха пет години по-късно, като стигнаха на около 40 мили от Константинопол, победиха римска армия при Адраинопол, докато накрая бяха върнати от стените на самия Константинопол.
  • 15 123

    5 3 Отговор
    ОТ 550 нещата започнват да се променят. Набезите стават по-дълги и славяните започват да завземат градове и крепости, като често ги държат в продължение на няколко години.През 559 г. кутригурско-славянска армия преминава замръзналия Дунав и тръгва към Тракия. Там се разделя на две секции. Едината тръгва към Тесалия, където бса върнати обратно от римските защити при дефилето на Термопилите. Втори атакува и е победена при Галиполи.
    Трета атака на стените на Константинопол и опустошават предградията. Императорът си извиква на служба възрастния генерал Велизарий. Той принуждава варварите да се оттеглят отвъд Дългата стена. Римският флот е изпратен едновременно по Дунава, отрязвайки отстъплението на славяните. Хванати между два огъня, Кутригурите искат мир и се връща в степите. Тази стратегия ще бъде използвана от римляните много пъти през годините.
  • 16 123

    4 3 Отговор
    Например през 530 г. известен славянски вожд с големи военни способности на име Чилбудий е привлечен на римска служба. Той е назначен за върховен главнокомандващ на Дунав, който той успешно защитава в продължение на няколко години срещу Кутригурите, Антите и Склавини. През 535 г. Юстиниан предлага на Антите пари и земи на северния бряг на долния Дунав. Племето получава статут на федерати при условие, че удържат охраняват граннницата срещу българите.
  • 17 123

    3 3 Отговор
    Тази политика работи за и срещу Империята. Римляните спечелват съюзници за защита на границата, но срещу голямо източване на императорската хазна и широко недоволство сред хората. Също така изплащането на пари на варвари просто привлича повече варвари.
    Прокопий: „Защото тези варвари, след като вкусиха веднъж римското богатство, никога не забравиха пътя, който водеше до него ... Така всички варвари станаха господари на цялото богатство на римляните, давано им от императора, или от опустошаването на Римската империя,като продават затворниците си срещу откуп и разменят за примирие. "
  • 18 123

    2 3 Отговор
    През последните години от управлението на Юстиниан в Константинопол се появяват средноазиатските авари. На техните лидери са подарени украсени ссъс злато подаръци от златни вериги, седла и копринени одежди. Сключен е договор, като аварите ще защитават Империята.Като федерати те си вършат работата твърде добре, побеждавайки враговете навсякъде.Уморен от изплащане на пари през 565 г., новият император Юстин II високомерно отхвърли искането на аварската делегация за дарове. Малко след това започва 58-годишна поредица от войни с аварите.
    Аварите обикновено нападали Балканите, когато Римската империя била заета другаде, обикновено в честите си войни със Сасанидската империя на Изток. В резултат на това те често нападали безнаказано в продължение на дълги периоди от време, преди римските войски да бъдат освободени от други фронтове, за да бъдат изпратени в наказателни експедиции. Това се случва през 580-те и 590-те години, когато Византия първоначално е била заета във Византийско-сасанийската война от 572–591 г., но след това е последвана от поредица от успешни кампании, които са изтласкали аварите назад.Аварите предприемат масирана атака срещу Сирмиум през 568 г., но са отблъснати.
  • 19 123

    2 3 Отговор
    „Същата година, която беше третата година след смъртта на цар Юстин, беше известна и с нашествието на проклет народ, наречен славянци, които завладяха цяла Гърция, и страната на Солунците, и цяла Тракия, и превзеха градовете и взеха много крепости, опустошиха и изгориха и сведоха хората в робство и се превърнаха в господари на цялата страна и я заселиха с основна сила и се заселиха там в нея, сякаш тя беше тяхна собствена без страх. И сега изминаха четири години и все още, тъй като царят участва във война с персите и изпрати всичките си сили на изток, те живеят в земята и живеят в нея и се разпръснаха далеч и широки, колкото Бог им позволява, и опустошават, и изгарят, и пленяват. И до такава степен те носят опустошенията си, че дори са се качили до външните стени на града (т.е. Дългата стена на Константинопол) и са прогонени но отвличат всички стада коне на царя, много хиляди на брой, и каквото друго са успели да намерят. И дори до днес. . . . (584) те все още лагеруват и обитават там, и живеят в мир в римските територии, освободени от безпокойство и страх, водят в плен и убиват и изгарят; и те са забогатели със злато и сребро, стада коне и оръжие, и са се научили да се бият по-добре от римляните. .
  • 20 123

    2 3 Отговор
    След края на римската война с персите през 591 г. император Морис пренасочи вниманието си към Балканите. Морис разположи ветерански войски на Балканите, позволявайки на византийците да преминат от реактивна стратегия към превантивна. Генерал Прискус беше натоварен да спре славяните да преминат Дунава през пролетта на 593. Той разби няколко нападателни групи, преди да премине Дунава и да се бие със славяните в днешна Влашко.
    След години на офанзивна война римляните умиротворяват Балканите за първи път след управлението на Анастасий I (р. 491–518). Морис планира да засели отново опустошените земи, които византийците са възстановили чрез заселване на арменски селяни, както и романизиране на славянските заселници, които вече са в района. Морис също планира да води по-нататъшни кампании срещу Аварския каганат, така че или да ги унищожи, или да ги принуди да се подчинят. Морис обаче е свален през 602 г. от Фока, тъй като армията му се бунтува при безкрайната балканска кампания. Фока незабавно отмени тези планове.
  • 21 !!!?

    6 1 Отговор
    От гореизложеното се вижда, че в "Централното управление на императорският комисар" на "освободителите" е само от руски гинерали и няма нито един от Българския революционен комитет, който е фактически е играел ролята на българско задгранично правителство, а сложили само Марин Дринов за преводач !!!?
  • 22 123

    3 3 Отговор
    Аварите, които вероятно са насърчени от успешните си кампании срещу лангобардите през 610 г. и франките през 611 г., възобновяват нашествието си известно време след 612 г. Към 614 г., с персийското превземане на Йерусалим, стана ясно за аварите и техните славянски поданици че отмъщението от византийците е изключително малко вероятно. Хрониките от 610-те регистрират грабежи на едро аварите/славяни като градове като Justiniana Prima и Salona се поддават. Градовете Naissus и Serdica са превзети през 615 г., а градовете Novae и Justiniana Prima са унищожени съответно през 613 г. и 615 г.Славяните също нахлуват в Егейско море до Крит през 623 г. През този период от време има три отделни обсади на Солун: през 604, 615 и 617. През 623 г. византийският император Ираклий пътува в Тракия в опит да договори мир с аварския каган лице в лице. Вместо това византийците попадат в засада, като Ираклий се измъкна на косъм, а по-голямата част от неговите телохранители и служители са убити или пленени.

    Аварската мощ достигна своя връх в обсадата на Константинопол през 626 година.
  • 23 123

    3 3 Отговор
    Персийският цар Хосрау II, след като претърпява обратни походи в кампаниите на Ираклий в персийския тил, решава да започне решителна стачка. Докато генерал Шахин Вахманзадеган е изпратен да спре Ираклий с 50 000 души, на Шарбараз е дадено командване на по-малка армия и е заповядано да се подхлъзне от фланга на Ираклий и да тръгне към Халкидон, персийска база през Босфора от Константинопол. Хосрау II осъществи контакт и с кагана на аварите, за да позволи координирана атака срещу Константинопол, персите от азиатска страна и аварите от европейската страна.
    Аварската армия се приближила до Константинопол от Тракия и разрушила акведукта на Валент. Тъй като византийският флот контролира пролива Босфор, персите не могат да изпратят войски на европейска страна в помощ на аварите, което лишава аварите от персийския опит в обсадната война. Византийското морско превъзходство също затрудни комуникацията между двете сили.
  • 24 123

    2 3 Отговор
    Византийските защитници разполагали с 12 000 добре обучени кавалерийски войски, които вероятно били слезли, изправени пред около 80 000 авари и склавени (славяни, чиято е контролирана от аварите). Тъй като персийската база в Халкидон е била създадена в продължение на много години, не е било веднага очевидно, че ще се случи обсада. Това стана очевидно само за византийците, след като аварите започнаха да движат тежко обсадно оборудване към Теодосиевите стени.На 7 август флота от персийски салове, пренасящи войски през Босфора към европейската страна, бяха заобиколени и унищожени от византийския флот. След това Склавени се опитват да атакуват морските стени отвъд Златния рог, докато аварите нападат сухопътните стени. Обаче лодките на Склавени са таранини и унищожени от галерите на Бонус, а аварските сухопътни нападения на 6 и 7 август са отблъснати.
    Въпреки че персийската армия от Шахрбараз все още остава в Халкидон, заплахата за Константинопол е приключила, тъй като персите не могат да използват артилерия от тяхната страна на Босфора.
  • 25 123

    3 3 Отговор
    „Дероманизацията“ на Балканите
    Постоянната колонизация на Гърция и други провинции от езически славянски племена основно разруши старите римски Балкани почти непоправимо.Латинският и гръцкият бяха до голяма степен заменени от различни варварски езици. Християнството беше заменено от езически вярвания.На Запад германските федерати изглеждаха да имат законно място и земя в Империята. Нахлуващите славянски племена унищожават почти всичко, с което са влизали в контакт.
    Градове бяха унищожени.
    Големите райони на провинцията бяха опустошени и бяха превърнати, по думите на Прокопий, в „скитска пустиня“.
    Римската държавна машина тотално се срина.
    Мрежата от епископии, създадена през 300-те години, беше почти изцяло изкоренена. Християнството на практика е било унищожено в продължение на няколко века.Цели участъци от провинцията бяха изпразнени от жителите им. Онези, които са оцелели от клането, са депортирани на север от Дунав.
  • 26 123

    3 3 Отговор
    През 782–784 г. евнухът генерал Ставракий води кампания от Солун, на юг до Тесалия и към Пелопонес. Той залови много славяни и ги прехвърли другаде, най-вече в Анадола. Не е известно обаче дали някоя територия е била възстановена на имперска власт в резултат на тази кампания, въпреки че вероятно е имало такава.Някъде между 790 и 802 г. е създадена темата Македония, съсредоточена върху Адрианопол. Сериозно и успешно възстановяване започва при Никифор I (802–811). През 805 г. е създадена темата за Пелопонес.
    През 9 век продължават да възникват нови теми, въпреки че много от тях са малки и са яасти от оригинални, по-големи теми. Новите теми през 9 век включват тези на Солун, Дирахиум, Стримон и Никополис. От тези теми византийските закони и култура се вливат във вътрешността.В края на 9-ти век по-голямата част от Гърция отново е културно и административно гръцка. Но над Гърция, когато императорът завладее провинция, той управлява над славяни - - - не римляни.
  • 27 Отвратен

    3 6 Отговор
    Този” човек” е подла руска гаааадина!
  • 28 сноу

    1 3 Отговор
    Тия неща дето ги пишете до замайване и накрая до" отврат" давайте да ги чете оня пърдушник АлЙо и оглозганите му апапи Моцаран и сол таш..а му Румбата...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове