Last news in Fakti

9 Май, 2021 05:28 9 554 138

9 май - Ден на победата

  • третия райх-
  • победа-
  • 9 май

Как подписването на капитулацията на Третия райх скара съюзниците

9 май - Ден на победата - 1

Денят на Победата е празник по случай победата на СССР над Нацистка Германия във Великата Отечествена война. Установен е с указ на президиума на Върховния Съвет на СССР от 8 май 1945 и се празнува всяка година на 9 май и до днес.
Съюзниците от Втората световна война обаче честват на различни дати. Причината за това е разликата в часовото време и усложнената процедура по капитулацията на Германия. Затова в Европейския съюз и САЩ Денят на победата над Германия се празнува на 8 май, а в Русия – на 9 май.

На 8 май 1945 г. в 23,16 ч в превърнатия в развалини град под прожекторите на съюзническите медии началникът на генералния щаб на Вермахта фелдмаршал Кайтел, влязъл в залата с маршалски жезъл и монокъл на окото, подписва германската капитулация в сградата на военноинженерното училище в берлинското предградие Карлсхорст. От страна на съюзниците имената си слагат маршал Жуков, британският маршал от авиацията Тедър, американският генерал Спаац и френският генерал Латр дьо Тасини.

Тук демонстриращият до този момент прусашко самообладание фелдмаршал Кайтел не издържа: "Как, и французите ли?! Само това липсваше!", се възмущава той. И не без основание, като се има предвид позорната капитулация на Франция през 1940 г. и сътрудничеството на режима на Петен с Хитлер.

Първа точка от подписания от тях

“АКТ ЗА ВОЕННА КАПИТУЛАЦИЯ”

“ Ние долуподписаните, действайки от името на Германското Върховно Командване, се съгласяваме за безусловната капитулация на всички наши въоръжени сили на суша, на море и във въздуха, а също всички сили, намиращи се в настоящия момент под немско командване, предаваме на подчинение на Върховното Главно командване на Червената Армия и едновременно на Върховното Командване на Съюзническите експедиционни сили”.

Трагедията започва на 1 септември 1939 година с нападението над Полша.

До 9 май 1945 година човечеството записва в историята си най-кръвопролитната война. За период от близо 6 години загиват милиони хора по цял свят. 61 държави са въвлечени в тоталната кървава разправа. Тази касапница е известна като Втората световна война. По-малко известно е, че Германия е победена веднъж, но капитулира два пъти.

На 7 май 1945 година, в 2:41 часа, в град Реймс, Франция, Германия подписва пакта за безусловната си капитулация. С това се слага край на сраженията. Документът задължава страните да оставят на място военните си формирования. И да не предприемат никакви действия по унищожаване или повреждане на имущество и инфраструктура.

От страна на хитлерова Германия пактът е подписан от Алфред Йозеф Фердинанд Йодл – генералът, който от 1938 година ръководи Оперативния щаб на Вермахта. За антихитлеристката коалиция подписите си под документа полагат генерал-лейтенант Уолтър Бийдъл Смит – началник на Главния щаб на Съюзническите експедиционни сили и представителят на Върховното главно командване на СССР генерал-майор Иван Суслопаров. Като представител на Франция и свидетел на подписването, пактът е подписан от заместник началника на Щаба на националната отбрана, бригаден генерал Франсуа Севез.

Капитулацията на нацистка Германия влиза в сила от 23:01 часа (средноевропейско време) на 8 май 1945 година. Пактът е изготвен на английски език и за официална е приета само версията му на този език.

На церемонията по подписването на пакта в Реймс присъстват 17 журналисти. Всички те се съгласяват под клетва да не оповестяват официално новината за подписването на документа за срок от 36 часа. Информация обаче изтича. В САЩ и Европа официалното обявяване на подписването на пакта е малко преди полунощ на 8 май. А в СССР – в късните часове на 9 май. От тогава като ден на победата в СССР се отбелязва 9 май.

Сталин е възмутен от подписаната капитулация в Реймс,

при което водеща роля имат западните съюзници. Той отказва да признае този акт и иска ново подписване на капитулацията в завзетия от Червената армия Берлин. И моли съюзниците да не обявяват официално за победата до встъпването в сила на капитулацията, т.е. до 9 май. В последното искане му отказват и Чърчил, и Труман, който заявява, че молбата на Сталин е постъпила при него много късно и е невъзможно да бъде отменено обявяването на капитулацията.

Сталин заявява: „Договорът, подписан в Реймс, не трябва да се отменя, но не бива да се признава. Капитулацията трябва да бъде отразена като най-важният исторически акт и да бъде приета не на територията на победителите, а там, откъдето тръгна фашистката агресия – в Берлин, и не в едностранен ред, а задължително от върховното командване на всичките страни от антихитлеристката коалиция…“ В отговор съюзниците се съгласяват да проведат церемонията с вторичното подписване на акта в Берлин. Айзенхауер известява на Йодъл, че германските командващи видовете въоръжени сили трябва да се явят за провеждането на окончателната официална процедура във времето и мястото, което бъде посочено от съветското и съюзните командвания.

Окончателната и безусловна капитулация на Германия е подписан в берлинското предградие Карлхорст, в сградата на бившата столова на военно инженерното училище. Според официалната версия, приета в Съветския съюз, актът е подписан на 8 май в 22,43 часа централноевропейско време, в 00,43 часа на 9 май московско време. В текста на акта не е посочена точната дата на подписването му – посочен е 8 май 1945 г.

Под този документ подписите си от немска страна слагат генерал-фелдмаршал, началник на Върховното командване на Вермахта Вилхелм Кайтел, представителят на Луфтвафе – генерал-полковник Штумпф и на кригсмарината — адмирал фон Фридебург. Безусловната капитулация е приета от маршал Жуков (от страна на СССР) и заместник главнокомандващия на експедиционните съюзнически сили маршал Тедър.

Айзенхауер има намерение да присъства на второто подписване на акта, но е спрян от възраженията на Чърчил и група офицери от своето обкръжение, недоволни от тази процедура. В резултат Айзенхауер изпраща своя заместник Артур Тедер.

Според съгласуваността между правителствата на Съветския съюз, САЩ и Великобритания е постигната договореността процедурата в Реймс да се смята за предварителна. Точно така тя се трактува в Съветския съюз, където значението на акта на 8 май се принизява, но на Запад се оценява като официално подписване на капитулацията, а процедурата в Карлхорст – за ратификацията ѝ.

След като приема капитулацията, Съветският съюз не подписва мир с Германия,
т.е. формално остава в състоянието на война. Указът за прекратяването на войната е приет от Президиума на Върховния съвет на Съветския съюз на 25 януари 1955 г.

Идеята за безусловна капитулация е лансирана от президента Рузвелт още на срещата в Казабланка през 1943 година.

До месец юли 1944 година е разработен детайлно документ, съгласуван с всички командвания в антихитлеристката коалиция. Когато на 4-5 май 1945 година въпросът за капитулацията на Германия вече става актуален, се налага да се напише нов, кратък и чисто военен текст на пакта. Автори на документа са американски офицери от щаба на главнокомандващия американо-английски съюзнически сили Дуайт Айзенхауер.

В Народна република България 9 май не е официален празник, но този ден се отбелязва тържествено,

като се поднасят цветя и венци на паметниците на загиналите български и съветски войници, бойци от съпротивата и партизани, организират се и други тържествени мероприятия.
След 10 ноември 1989 г. в България се прекратява организирането на официални тържествени мероприятия по случай Деня на победата. На този ден започва да се отбелязва Деня на Европа, посветен на мира и обединението.

В България, както и в ЕС, Денят на победата започва да се отбелязва на 8 май. Въпреки това, всяка година русофили, евроскептици и левичари в цялата страна продължават да празнуват на 9 май. Те отдават почит на загиналите български и съветски воини, и полагат на техните паметници венци и цветя. От 2005 г. празнуващите на 9 май носят по руски образец символични георгиевски ленти.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 37 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬🇷🇺Илюминат🇷🇺🇧🇬

    162 41 Отговор
    Вечна дружба и признателност към братска Русия!!!

    Коментиран от #79

  • 2 Bai nudals

    144 32 Отговор
    Да живей денят на победата.
  • 3 Гост

    89 10 Отговор
    “ В САЩ и Европа официалното обявяване на подписването на пакта е малко преди полунощ на 8 май. А в СССР – в късните часове на 9 май.” - Ранните часове, Венци, ранните, не късните. Такива подробности издават пълна дезориентация във времето на твоето поколение. Остава и дезориентация в пространството да постигнат в главата ти и Котката на Шродингер няма да бъде намерена никога. Опичайте си акъла ! Само за справка защо е така, виж образователната система при социализма. Зарови се по-дълбоко и, ако можеш де, направи разликата със сегашната в основите им, фундамента им. И друго: Втората световна война не свършва на 9-ти май! Тя започва на 1-ви септември 1939г. с нападението на Германия над Полша и продължава шест години и един ден!!!! до капитулацията на Япония! Айде сега, като упражнение за време, ми кажи кога свършва ВСВ?

    Коментиран от #6

  • 4 БАЙ КУРТИ

    112 19 Отговор
    Първо ДА ЧЕСТИТЯ ПРАЗНИКА . Тази статия има и продължение , след победата ЧЪРЧИЛ ,нарежда войските да се готвят за операция НЕМИСЛИМО , но 2 дена преди началото разузнаването съобщава че РУСКИТЕ войски се прегрупират в големи ударни съединения в посоките на нападенията , разбира че РУСИЯ знае за операцията , сменя няколко памперса и е отменя . Разбира че няма никакви шансове срещу 40000000 войници, 25 000 танка, 7000 катюши ,14500 самолета и .... РЕВВЕЙКИ И ИЗПАДНАЛ В ИСТЕРИЯ ПОЧНАЛ ДА ВИКА НАИСТИНА ЛИ СМЕ ТОЛКОВА СЛАБИ . ..

    Коментиран от #8

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Джеймс Т. Кърк

    50 7 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    То да беше само времето иди дойде, но автора на статията показва абсолютно непознаване на историята. Просто един копиран и поставен текст от Уикипедия.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Хаил

    22 48 Отговор

    До коментар #4 от "БАЙ КУРТИ":

    Алооо другарю тез нули за нищо ги нямаш
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 big

    107 16 Отговор
    Най-лесно е да се обяснят различните дати с разлика в часовете и сложна процедура по капитулацията, но истината е една: политика! Много години датата беше една - 9 май, но по политически причини и най-вече започналите атаки срещу Русия промениха датата. Слава на Русия!
  • 11 УВ лампа

    50 5 Отговор
    "В Народното събрание ли? Там е лудница. Там хората не работят. "-каза народната представителка Мика Зайкова. МА ДА,НЕ РАБОТЯТ,ТОВА ГО ЗНАЕМ ОТДАВНА. НО ПОЛУЧАВАТ ЗАПЛАТИ И СЕ ПЕНСИОНИРАТ,КАТО ДЕПУТАТИ С НАЙ-ВИСОКА ПЕНСИЯ. ЪХЪ!

    Коментиран от #15

  • 12 ЦСЗ

    24 90 Отговор
    ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА РУСОСИФИЛИСТИЦИТЕ
  • 13 Нико

    32 102 Отговор
    Интересен празник е това. На 23 август 1939 г. милите, добри братушки сключват пакт за ненападение с НАЦИСТКА Германия (известният за грамотните хора Пакт Рибентроп-Молотов). Интересната част в пакта е таен протокол, част от пакта, с който милите, прекрасни братушки и НАЦИСТКА Германия си поделят териториите в Източна Европа. След началото на ПСВ и нахлуването на НАЦИСТКА Германия в Полша, милите, прекрасни, ненагледни руски хора нападат също Полша. Това е и първата реализация ма тайния протокол. НАЦИСТКА Германия поделя Полша с Русия. Милите, прекрасни и добри руски хора през 1940 г. фактически нарушават условията на споразумението с НАЦИСТКА Германия и нахлуват в територии, които не им се полагат. Естествено 1941 г. Германия отговаря с нападение. Така този прекрасен народ - русите, стават врагове с приятеля си НАЦИСТКА Германия. След това празнуват победата над бившия си приятел, с който са се разбрали да окрадат териториите на половин Европа, но понеже русите са братушки, те са мили и добри хора и винаги държат на думата си се отмятат от първоначалната уговорка, успяват да набият приятеля си НАЦИСТКА Германия и впоследствие празнуват това. Честит празник!

    Коментиран от #24, #34

  • 14 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    28 100 Отговор
    Днес ПРазнувате Загубата на България във Втората световна война.....Браво Родолюбци!ОТ Създаването на Българска Държава в Света на държавите България има един приятел-ГЕРМАНИЯ!

    Коментиран от #67, #72

  • 15 Много

    12 2 Отговор

    До коментар #11 от "УВ лампа":

    Ти е верен кочентара,но това ЪХЪ накрая идва малко педе*раско...
  • 16 бат Рамбо е гей

    86 15 Отговор
    Жалка или велика беше Англия през Втората световна война?
    Британците твърдят, че именно те са били център на антифашистката коалиция.
    Но вече е време да започнем да си казваме истината в очите, защото някои държавници забравиха или въобще не са наясно със собствената си история.

    Факт, който не може да се оспори е, че Полша и Франция бяха катурнати от Хитлер за броени дни. Същата участ имаше цяла континентална Европа.

    Само водата, която отделя Англия от континента Европа, помогна безславната капитулация да не се случи и на кралските поданици.

    Подменят се историческите факти, подменя се историята, дискредитира се подвигът на комунистите, на съветските войници, омаловажава се ролята на Русия като наследничка на комунистическия Съветски съюз.

    Точно защото подвигът на комунистите от Съветския съюз е поставен под съмнение, е време да погледнем истината в очите.

    Опитите на СССР да създаде колективен юмрук срещу експанзията на Хитлер до 1939 г., се натъкнал на откровен цинизъм от страна на Запада. Великобритания и Франция се съгласили на преговори със СССР за колективна сигурност, но техните представители пристигнали на преговорите без каквито и да било пълномощия.

    В същото време правителствата на Полша и Чехословакия блокирали всички опити на СССР да създаде отбранителен блок в Източна Европа срещу нацистката агресия.

    Полша отишла по-далече и си позволила заедно с Унгария активно да участва в разделянето на Чехословакия през 1938 г
  • 17 бат Рамбо е гей

    81 16 Отговор
    Западът бил откровено силно враждебен към СССР. Нещо повече, Западът откровено тласкал Хитлер към война със СССР. Западът подарил на Хитлер Рурска област, Чехословакия и Австрия.

    Както всички знаем, Западът симпатизирал на Хитлер, но ненавиждал комунистите.

    И това е безспорен факт.

    Много английски историци твърдят, че началото на трагедията на 20 век е Мюнхенското съглашение от 1938 г., подписано от министър-председателя на Великобритания Чембърлейн, министър-председателя на Франция Даладие, райхсканцлера на Германия Хитлер и министър-председателя на Италия Мусолини. Английските експерти, които твърдят това, са Е. Кар и А. Тойнби, ако някой се съмнява в написаното. Същите тези английски експерти наричат този договор “сговор” и прелюдия към Втората световна война.

    Няма с какво да се извини Англия, както и другите споменати по-горе държави, за този договор. Няма. Ама, били слаби, ама били принудени, ама не знам си какво се било случило с тях тогава…Това няма абсолютно никакво значение. Подписахте ли с Хитлер през 1938 г. съглашение? Подписахте. А защо го подписахте? „Ми, комунистите са човекоядци и пият по 8 литра кръв на ден“, – почти това искат да ни кажат, но стискат зъби и хъката-мъката се измъкват.
  • 18 Blackthorn

    34 9 Отговор
    Благодаря за хубавата статия! :)
  • 19 бат Рамбо е гей

    55 10 Отговор
    Да видим сега какво си спомня по темата немският вице-адмирал Курт Асман:

    “През 1935 г. беше сключено англо-германско морско споразумение, според което между германския и британския флот се създаде ново съотношение 35: 100. Превъзходството на военно-морските сили на Англия и Франция над немския военно-морски флот е видно”, – казва вице-адмиралът в навечерието на Втората световна война.

    Това добре, но последващите събития ни дават основание да твърдим, че Англия по всяка вероятност е спретнала тайна от Франция и останалия Запад сделка с Хитлер.

    И още, налице е Мюнхенско съглашение между Запада, но впоследствие Англия изоставя Франция.

    На какво се дължи това предателство?

    Случайна ли е изневярата на Англия или не е?
    По този повод ще се позовем на един цитат от английския драматург и романист Джон Лили, който казва следното:
    “Англия е като Новия Израел – избрана и уникална”.
    Мдаа, Лондон наистина смятал себе си за върха на айсберга, за сътворител на съдбата на народите на планетата. Ето това е британският политически светоглед. Апропо, ние, българите, този техен светоглед го знаем още от времето на турското робство и освободителната Руско-турска война. Но това е друг филм, както се казва.

    Влиятелният лорд Лойд коментира стореното в Мюнхен от кабинета Чембърлейн ето така:
    “Ние дадохме на Германия свободата да се въоръжи. Ние открихме на Германия път на Изток и с това й гарантирахме така необходимата й възможност за експанзия”.
  • 20 С победата

    28 8 Отговор
    Този е вторият път, в който руска войска влиза в Берлин, първия при Елисавета.
    Следствие на внезапната й смърт, трона заема иди@та Петър, нямаше да има ПСВ и ВСВ. Което дава повод на "конспиролозите да се съмняват във внезапните кончини на доста руски успешни императори.
    С деня на победата!

  • 21 седящият бик

    58 12 Отговор
    днес се гледа парада!
    "партньорите", накрая всичко завършва с парад на руската армия. каквото и да правите, колкото и да се напъвате...
  • 22 бат Рамбо е гей

    46 11 Отговор
    Между другото, Хитлер високо ценил “богоизбраните” англичани. Така високо ги ценил, че ето какво казва по повод една случка с Чембърлейн: “Аз му дадох свой автограф за спомен”, – така казва фюрерът за Чембърлейн след посписването на пакта срещу Чехословакия.

    Помогнала ли Великобритания на нещастната Франция, когато Хитлер я цапардосал?
    Не, разбира се!
    Англия така и не започнала бомбардировки в защита на Франция. Обсъждали проблема три дена, но не могли да го обсъдят докрай…и запазили пас. Да не забравяме какво означава “британска дипломация” все пак, нали така. Да не забравяме, че Франция е уж заклет съюзник на британците…И до днес историците спорят по въпроса Е ли това типичната “британска дипломация” или е едно обикновено недоразумение.

    Коментиран от #30, #53

  • 23 Сталинчо

    18 76 Отговор
    Всички държави се бият на повече от един фронт само ушанките са на един и пак дават най много жертви защото за комунягите човека е проблем както казва изверги Сталин

    Коментиран от #28, #82, #119

  • 24 РЕАЛИСТ

    38 7 Отговор

    До коментар #13 от "Нико":

    И Германия и Русия си вземат собствени територии от измислената държава наречена Полша. Англичаните създават Полша след Първата Световна, като буферна държава . Заинтересувай се кой и кога строи Брестката крепост , където Вермахта напада Русия. Учителят ми по история , казваше за пакта Молотов-Рибентроп" Всеки си взе неговите територии, историческа справедливост"

    Коментиран от #42, #50

  • 25 бат Рамбо е гей

    38 4 Отговор
    Британците се скрили на острова

    40-дневната война с Франция довела до нейното поражение и до пълната изолация на Англия.
    Великобритания се скрила на острова.
    Това било пълна катастрофа.

    На 22 юни 1941 г., 159 немски дивизии, 42 съюзни, 3.9 милиона мъже с 600 000 моторни превозни средства и 750 000 коне, подкрепени от румънски, италиански и финландски войски, пресичат границата на 2900 километров фронт. Това е най-голямото нахлуване във военната история на човечеството. Немските войски образували три основни групировки – Група армии Север трябвало да завземе териториите от Източна Прусия до Ленинград за един месец; Група армии Център трябвало да предприеме двупосочно настъпление през Минск и Смоленск към Москва; Група армии Юг трябвало да превземе Киев, басейна на река Дон и Черноморското крайбрежие.

    Коментиран от #48

  • 26 Сесесере

    10 55 Отговор
    Пак ще има закъсали тараласници на площада! Дано не падат и самальоти, че ще изтрепят невинни!
  • 27 бат Рамбо е гей

    36 3 Отговор
    На 14 август 1941 г. Германия обявява война на Америка. Тогава Англия става сателит на САЩ. Т.е. военните въпроси се решавали почти изцяло във Вашингтон.

    Например, британците на всяка цена не искали да участват в операция “Оверлорд” (Нормандската операция) за откриването на Втори фронт. Янките разбрали, че англичаните панически се страхуват от Вермахта.

    Англичаните не били сигурни в САЩ и допускали, че ако пак бъдат победени в Нормандия, Великобритания ще се окаже точно срещу очите на звяра Вермахт. Английският генерал-лейтенант Харолд Алекзандър в писмо до фелдмаршал Алан Брук изказва мнението си за армията на САЩ в твърде мрачни тонове. “Те просто не са войници. И това се отнася за всички, от най-високите чинове до най-низшите”, – пише Александър.

    Страховете на Чърчил се засилили след съкрушителния разгром на английския гарнизон на гръцкия остров Лерос, който бил унищожен от нищожен по численост немски десант през ноември 1943 г. Но не трябвало да се бавят, за да “не допуснат руснаците в Европа”. “Моля Бога десантът в Нормандия да не ни коства твърде скъпо”, – пише министър-председателят на Англия по време на подготовката на деня “Д”.

    Впоследствие Чърчил, който нарича основната победа на Великобритания във Втората световна война запазването на суверенитета, казал публично броя на загиналите и пропадналите без вест английски войници. Според него става дума за 303 240 човека.
  • 28 пешо

    31 6 Отговор

    До коментар #23 от "Сталинчо":

    днес някои са подкарали пърцуцата от сабахлем. мъка голяма им е днешният празник
  • 29 Гого

    23 46 Отговор
    Великата отечествена война за СССР се явява окупация за България и страните от източна Европа. Без да омаловажавам значението на СССР в борбата с хитлеристка Германия за България цялостния ефект от ВСВ е отрицателен.

    Коментиран от #59, #74

  • 30 Е Еи

    10 34 Отговор

    До коментар #22 от "бат Рамбо е гей":

    И НАС КАКВО НИ ИНТЕРИСУВА ТОВА ТВОЕ ДЪЛГО ПИСАНИЕ

    Коментиран от #44

  • 31 бат Рамбо е гей

    37 3 Отговор
    А ето какво пише в “Голямата стратегия” – 6-томно издание под редакцията на професора от Кеймбридж Дж. Бътлър.

    Апропо, на базата на това издание са съставени ученическите и университетските учебници в Англия и Америка.

    Там крайно оскъдно се говори за кръвопролитните сражения на Червената армия на СССР. Например, в History of Our World (“История на нашия свят”) с автор Прентис Хол за края на войната е казано следното: “На 6 юни 1944 г. корабите на съюзниците с 156 000 войници слизат в Нормандия. Популярна като “Денят Д”, десантната операция се превърнала в началото на масирания поход на съюзниците на Изток. След шест месеца съюзническите армии стигнали до Германия. След последния опит да постигне успех през декември 1944 г. в битката на Ардените немската армия била разбита. Съюзниците обявили победата в Европа на 8 май 1945 г.”.


    СССР и Червената армия липсват, забелязахте ли?

    Коментиран от #121

  • 32 Емил Боев

    46 15 Отговор

    До коментар #5 от "ПАРТИЗАНИН":

    Чакай да ти кажа нещо за мандрите ,те праеха сирене и кашкавал за войниците на вермахта и хрантутеха германската армия като млякото се реквизираше от монархо -фашистите насилствено от Българският селянин .десетки хиляди тонове кашкавал изплюскаха германските войници за да могат сити да убиват Руските хора . За изкланите агнета и овце от които се шиеха калпаци и кожухчета няма да ти говоря . Та за опорните точки за мандрите че партизаните ги били ограбвали ,ами ще ги ограбват ти какво искаш Хитллристите да плюскат безплатно Българско сирене и кашкавал .

    Коментиран от #35, #41

  • 33 Гаринча

    34 2 Отговор
    Френските войници, които доброволно отиват в армията на Хитлер, за да се сражават срещу руснаците, правят това под лозунга "Да отмъстим за Наполеон и да възстановим славата на "Великата армия", загинала в снеговете на Русия през 1812 година.

    "Това е нашата война, ние ще стигнем до край, до победата". Така лидерът на фашистката Френска народна партия Жак Дорио коментира германското нахлуване в Съветския съюз през лятото на 1941 година (Олег Бейда. "Френският легион в служба на Хитлер" 1941-1944 г. М., 2013).
  • 34 Иван

    14 7 Отговор

    До коментар #13 от "Нико":

    Описваш го като двойка махленски алкохолици, които са първи дружки, но се и побийват понякога за шишето водка. Истината е, че Германия не се е нуждаела от тези земи, да кажем максимално е имала потребност от Полша и Чехословакия, за да задоволи претенциите си от жизнено пространство, но Великобритания и Франция й обявяват война, а от изток дебне СССР, който мечтае за световна социалистическа революция и потриват ръчички, че капиталистите са се хванали за гушите. В един момент германците се усещат, че СССР преместват войски в близост до Плоещ, Румъния, където тупти нефтеното сърце на Третия райх и германският посланик дава в писмен вид мотивите за обявяване на война на СССР в ранните часове на 22 юни 1941. Иронията е, че чешките територии днес можеха да са немски и Австрия можеше да остане присъединена към Германия абсолютно безболезнено, ако Хитлер не се беше полакомил за Полша. Виждате, че територията в наши дни не е най-важното. Монако е изключително богата страна, Люксембург, Лихтенщайн са с много високи доходи. Сингапур, Хонгконг, макар и днес част от Китай...

    Коментиран от #47

  • 35 ПАРТИЗАН

    18 37 Отговор

    До коментар #32 от "Емил Боев":

    Разликата е там ,че германците са си плащали всичко ,а руснаците и партизаните са грабили ДрОгарю

    Коментиран от #68

  • 36 Гаринча

    23 0 Отговор
    С пристигането си в казармата на Борни-Деборд край Версай легионерите се изправят пред първото разочарование. Вместо френски униформи, на каквито те се надяват, им дават "фелдграу" – стандартното снаряжение на войниците на Вермахта. Добавени са само емблеми с френското знаме. Легионът, който влиза в състава на германската армия като 638-и пехотен полк, потегля към Източния фронт през есента на 1941 година.

    Френските легионери са прехвърлени край Москва в самия разгар на операция "Тайфун". Те се оказват по-близо до столицата на СССР от всички съюзници на Германия (румънци, унгарци, хървати, италианци, словаки и т.н.) – само на 63 км. Французите, както пише марсилският вестник L'Oeuvre, "идват, за да смажат чудовището".!!!!

    Коментиран от #113

  • 37 Гаринча

    21 0 Отговор
    Германската и вишистката пропаганда не спират да повтарят, че войниците от Легиона са наследници на "Великата армия" на Наполеон, призвани да върнат честа и славата на предците си. Французите дори организират редовни пътувания до Бородинското поле.

    В крайна сметка 638-и полк до голяма степен повтаря пътя на наполеоновите войници. Заедно с другите части на групата от армии "Център" той попада под ударите на мощното контранастъпление на съветските войски. Претърпял военни загуби, премръзнал и болезнено отстъпващият Легион губи.

    Легионерите са отведени към Смоленск, а по-късно са използвани за антипартизански операции в горите на Беларус. След втория, отново неуспешен сблъсък с настъпващата Червена армия през 1944 г., Легионът окончателно е изведен от фронта и разформирован. Много войници са прехвърлени в новата френска 33-а дивизия на СС "Шарлеман". Те стават едни от защитниците на бункера на фюрера, последното убежище на Хитлер в Берлин.
  • 38 ББД

    21 4 Отговор
    Хах, Англия обръщение Чърчил, не знаех, че Англия е победила 90% от армията на Хитлер в Европа-видеото.
    Този е вторият път, в който руски войски победоносно навлизат в Берлин, първият Елисавета, странната й смърт не успява да спаси Европа от ПСВ и ВСВ, наследява я "иди#ота" Петър, върнал Берлин.

    С деня на победата, колкото и ЕС с "фашистки резолюции" да се опитва да изтрие от историята решаващата роля на СССР за победата, обикновените хора по света знаят истината.
  • 39 El chochone

    17 2 Отговор
    Берлин през Юли същата 1945 годита, ето какво става, когато държавата се управлява от луди хора- пълна разруха!

    Коментиран от #43

  • 40 Голямо кересте

    18 34 Отговор
    Всички виещи като чакали тука руско-съветски мekepeтa здраво да лигавят дебелата мръвка!!!
  • 41 Нечервен

    2 13 Отговор

    До коментар #32 от "Емил Боев":

    Ще ти направя изхода вход. И ще е широк като Съевата дупка
  • 42 Нико

    14 12 Отговор

    До коментар #24 от "РЕАЛИСТ":

    Приятелче, твърдиш, че Полша е създадена през 20 век по изкуствен начин. Ако това ти е тезата мога ли да те помоля да посочиш в кои документи се вижда това, защото аз съм запознат с коренно различна и вековна история на тази държава.
    Тук има обаче един доста принципен въпрос - народите следва ли да израстват и да се развиват като общества и граждани или е по-добре да си останат първични човекоподобни маймуни, разпиляни на групи? Важно е, защото аз защитавам първия вариант и виждам в добрите братушки не друго, а агресия, която междудругото се прояви буквално "вчера" с окупацията на Крим. Говориш за Брестката крепост. Да, била е в пределите на някогашната Руска империя за известно време, но не е изконна Руска територия, ако се върнеш достатъчно назад във времето. Тя и сега не е в пределите на Русия. Трябва ли Русия да си я върне? Замисляш ли се, че всяка държава в Европа може да предяви териториални претенции. Трябва ли те да бъдат удовлетворени? Особено чрез война? Дай тогава Рим да предяви претенции и да закриваме държавите! Това е несериозно. Отново връщам темата нормално ли е през 20ти, да не говорим за 21ви век тази руска агресия да съществува. Растем ли като общества или оставаме маймуни?

    Коментиран от #46, #65

  • 43 ББД

    26 1 Отговор

    До коментар #39 от "El chochone":

    САЩ и Англия бомбардират цивилни обекти в Германия, т.нар "огнен смерш", много обичат да бомбардират цивилни.
    Англия искат да бомбардират цяла Германия и да я превърнат в "картофена нива", Сталин не е съгласен.
    Както САЩ бомбардираградове в Япония, освен атомната бомба над Хирошима и Нагазаки, за да не капитулира Япония пред Русия.
    Както и САЩ и Англия над България София.
    Така е когато САЩ и Англия създават, финансират, превъоръжават Хитлер. Хитлер е тяхно творение.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 честито

    10 19 Отговор
    Днес празнуват победата на евреите над света.
  • 46 1Рубьль

    15 17 Отговор

    До коментар #42 от "Нико":

    ТЕ ЗА НЯКОЙ РУБЪЛЬ ПИШАТ ,БРАТ
  • 47 Нико

    5 4 Отговор

    До коментар #34 от "Иван":

    Точно така го описвам и е точно така. Всичко това е плод на нарцисизма и егото на двама души. Да не би да са правили референдум за това, което се е случило?
  • 48 Грешка

    7 3 Отговор

    До коментар #25 от "бат Рамбо е гей":

    Германски унгарски румънски и словашки воински.Финландските са си стояли на тяхната граница.
  • 49 Сандо

    22 4 Отговор
    Мамата и разкатаха на историята от политкоректност!Сега всеки според интереса си слага каквито дати и събития му харесват за начало и край на войната,едни факти забравят,други величаят или направо си измислят според интереса,статистика си я нагласяват както им харесва,изобщо в скоро време ще се чудят хората кой на каква война е бил.И у нас е същото:омаловажават участието на страната ни като от Тристрания пакт,окарикатуряват антифашистката съпротива,а за битките,героизма и жертвите на армията ни в края на войната просто забравят да говорят.И пишат глупости,като тая на тоя автор:празнуват русофили,евроскептици и левичари.А заместването на Деня на победата с Ден на Европа вече дава своите плодове и това е зараждането на фашистки режими и организации по цял свят.А мъдрите хора знаят,че забравиш ли нещо,то си обречен да го преживееш отново.Честит празник на всички хора,обичащи свободата и пазещи историческата памет!
  • 50 късоглед

    5 0 Отговор

    До коментар #24 от "РЕАЛИСТ":

    Прусия, Саксония и Полша са били винаги в добри съседски взаимоотношения през късното средновековие
  • 51 ден на Европа

    5 22 Отговор
    Днес е денят на Европа. Този флаг руснаците го поставят на 10. или 11. май с цел вътрешна пропаганда.

    Коментиран от #90

  • 52 Рап

    12 4 Отговор
    Честит празник и на старата Европа!
  • 53 Британия

    21 0 Отговор

    До коментар #22 от "бат Рамбо е гей":

    Всъщност, Англия има принос, пуснала над милион листовки с призиви за мир, нацистите се шегували, че ги ползвали в тоалета.
    Не е ясно защо Хитлер не унищожава англичаните при Дюнкерк?
    Не е ясно защо Хес иска преговори с Британия, и го намират самообесил се, вечерта преди освобождаването му на 93 г. ,единственият затворник в Шпандау.
    Едва 6 месеца преди края на войната, Англия открива втори фронт.
    Имаме и "странната война", и мачлетата французите ритали топка, от другата страна немците им подвиквали, Франция внасяла от Англия "монополи", да не би от скука французите да гръмнат някой немец по невнимание.
    добрите самолети за Русия изпратени по ленд лийза от Рузвелт, биват откраднати от Англия.
    70% от общите доставки по ленд лийза са за Британия.
    Договора за ненападение, "Мюнхенското предателство" сключени първо от Британия, Франция, Полша.
    Много са въпросите, малко отговорите.
    Британия е искала без съд и присъда да се убиват нацисти, Сталин е настоял за справедливи процеси.
    А операция "немислимо" Британия е искала да нападнат 1945 СССР с "пленените въоръжени" от нея нацисти.
    Въоръжени пленници, как ви звучи?
    САЩ отказват.
    Британия упорито не разсекретява архивите си за ВСВ, има какво да крият.

    Коментиран от #106

  • 54 123

    20 2 Отговор
    Правителството на България се задължава да предаде като плячка на Съветското върховно командване целия военен материал на Германия и нейните сателити, разположени на българска територия, включително кораби от флотите на Германия и нейните сателити, разположени в български води.
    Правителството на България се задължава да предаде на Съветското върховно командване всички кораби, които се намират в българските пристанища за използване от Съветското върховно командване по време на войната срещу Германия или Унгария в общ интерес на съюзниците, плавателните съдове да бъдат върнати впоследствие на собствениците им.
    Правителството на България ще носи пълна материална отговорност за всяка повреда или унищожаване на горепосоченото имущество до момента на прехвърлянето му на Съветското върховно командване.
    Правителството на България трябва да извършва редовни плащания в българска валута и трябва редовно да доставя стоки (горива, храни и т.н.), съоръжения и услуги, както се изисква от Съветското Главно командване за изпълнение на неговите функции.

    Коментиран от #57

  • 55 corona patient

    19 13 Отговор
    СЛАВА РУСКОМУ НАРОДУ!!!
  • 56 123

    17 1 Отговор
    Правителството на България ще организира използването на българска територия на промишлени и транспортни предприятия, средства за комуникация, електроцентрали, комунални предприятия и инсталации, запаси от горива и други материали в съответствие с инструкциите, издадени от Съветското върховно командване.
    За целия период на примирието в България ще бъде създадена Съюзническа контролна комисия, която ще регулира и контролира изпълнението на условията за примирие под председателството на представителя на Съветското върховно командване и с участието на представители на САЩ и Обединеното кралство. През периода между влизането в сила на примирието и приключването на военните действия срещу Германия, Съюзническата контролна комисия ще бъде под общото ръководство на Съветското върховно командване.

    Коментиран от #62

  • 57 Е да де

    22 13 Отговор

    До коментар #54 от "123":

    Така е, като си съюзник на Хитлер, за разлика от Сърбия и Гърция..
    България да благодари на Сталин, че Британия и САЩ не я бомбардират изцяло.
    Нещо за сегашната окупация САЩ, няма ли да споменете?
    За Протокола?

    Коментиран от #80

  • 58 КАКТО РУСИЯ СПАСИ СВЕТА ТОГАВА 😂

    24 10 Отговор
    ОТ ФАШИСТКАТА ЧУМА! !СЕГА ЩЕ СПАСИ СВЕТА ОТ ЦИОНИСТИТЕ -САТАНИСТИ. .БАНКЕРИ! !ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА РУСИЯ 👍
  • 59 Ку ку

    10 4 Отговор

    До коментар #29 от "Гого":

    Ами потърси сметка на "царя обединител" и правителството му за този отрицателен резултат! Както обикновено, се на страната на булката сме били и за това...
  • 60 ПОБЕДА

    18 10 Отговор
    День Великой Победы ! С ПРАЗДНИКОМ !
  • 61 az #Победа76

    24 15 Отговор
    Никой не е забравен, нищо не е забравено! Поклон пред подвига на Червената армия освободителка, спасила света от кафявата чума! Поклон пред подвига на съветския човек! Честит празник! Честит Ден на Великата Победа!
  • 62 Истината

    12 6 Отговор

    До коментар #56 от "123":

    "Победителите не ги съдят".
    Без заповед Суворов превзема Тутракан, за което е осъден на смърт.
    Заповедта получава Екатерина Велика.
    Суворов не трябвало да чака дълго. Тя подписала присъдата: “Победителите не ги съдят” и изпратила на Суворов кръст Свети Георги II степен за проявени доблест и мъжество.
    Интересна е историята на Русия.

    И "Vae victis! Brennus!" Горко на победените!"
    България е в съюз с Хитлер, обявява война на целия свят!
    Вие какво очаквате, цветя и рози?!
  • 63 РЕСПЕКТ КЪМ ПОБЕДИТЕЛЯ

    16 3 Отговор
    И така на 9 май Европа се оказва разрушена и със срината армия. Наглият Чърчил който е един от виновниците и за ПСВ, не спира да върти интригите си! Отстъпчив според мен се оказва Сталин в този момент. Именно Съветите в този момент имат най голяма армия, а ботуша и е в Европа. Спомнете си къде са изгорени райхските щандарти! Не в Лондон, не във Вашингтон, не и в Париж.
  • 64 Рушляк

    8 15 Отговор
    Рушляни ставай те и на амбразурата ,празник имате днес,отивайте да палите танковете ,че парад имате
  • 65 Гошо

    5 1 Отговор

    До коментар #42 от "Нико":

    Ти кажи за Линията Кърдзон , за Вроцлав ,за Тешин и апетитите на Пилсудски 1919
  • 66 Парад

    24 6 Отговор
    Искам да гледам парада. Искам да видя триумфа на един народ дал 20 милиона жертви за да победи. По коя наша телевизия ще го излъчат?

    Коментиран от #70, #73, #81, #92, #101

  • 67 Гост

    15 5 Отговор

    До коментар #14 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Да ама Германия яде пердах. Победител е Русия .
  • 68 Дедо ви

    9 3 Отговор

    До коментар #35 от "ПАРТИЗАН":

    Плащали са с марки, чиято стойност всяка седмица се губила наполовина. Печатали са марки както сега се печатат долари.
  • 69 Чичак

    11 3 Отговор
    Президентът го видяхме. А джипко Бибитков ще се крие доживотно
  • 70 Гост

    13 1 Отговор

    До коментар #66 от "Парад":

    По никоя гледай на Руската Орт .
  • 71 ИВАН

    12 8 Отговор
    С День Победьй ! ... Да живее Деня на Победата ! Българи и Руси - завинаги заедно !
  • 72 До родолюбеца

    7 4 Отговор

    До коментар #14 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    "Случайно" пропусна да споменеш "родолюбецо", кой създаде третата българска държава но знаеш кой я затрива вече 30 години!
    Простено да ти е ако с лъжливите си писания се препитаваш!
  • 73 Страничен наблюдател

    9 3 Отговор

    До коментар #66 от "Парад":

    Евентуално по БСТВ. Останалите ще се направят на разсеяни.
  • 74 Ами ти

    9 4 Отговор

    До коментар #29 от "Гого":

    какво очакваш бе Гого?
    Я се постави на мястото на Сталин.
    Човекът побеждава с цената на 20 милиона жертви и половината страна разрушена.
    За сетен път агресията идва от културния, цивилизован, напреднал Запад.
    Е, кво да направи в тоя случай освен да сложи една гоУема преграда между СССР и тоя Запад?
    Ния бяхме тая преграда.
    А, и да не забравя, Чърчил ни остави в сферата на влияние на СССР.
  • 75 КОНТРАТА

    8 5 Отговор
    Врмахта умрена 9 Май ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ ГО УБИ!!!

    Коментиран от #84

  • 76 Неразбрал

    10 3 Отговор
    Къде е паметника на българските войници загинали във войната срещу фашизма?!?!?
  • 77 Отряд,, Чавдар "

    6 7 Отговор
    Фашистите бяха победени преди 76 години в България също на 9 Септември обаче преди 75 години!
  • 78 Майна

    21 6 Отговор
    Поклон пред всички , които загинаха в тази война срещу фашизма. ПОКЛОН И ПРЕД БЪЛГАРИТЕ, КОИТО ВЗЕХА УЧАСТИЕ И ПЛАТИХА С ЖИВОТА СИ....Дeкeмври 1943 г. Омуртаг и районът са блокирани от войска, полиция, жандармерия и ловни дружинки – общо около 10 000 души. Цел – изтребление на Омурташкия партизански отряд. Нa 19 дeкeмври по заповед на полковник Иван Атанасов, командир на Шести пехотен полк, Ястребино е блокирано от 2-ра картечна рота на подпоручик Константин Йорданов. Арecтувaт по списък цeли ceмeйcтвa нa пaртизaни. Откарват ги в кметството. Никой не подозира какво предстои. Малкият Стойне е по чорапки, плетени.

    На 20 дeкeмври, Никулден (ст.ст.), след 14 ч. отвеждат извън Ястребино 18 души от 6 семейства и ги разстрелват.
  • 79 1944

    9 9 Отговор

    До коментар #1 от "🇧🇬🇷🇺Илюминат🇷🇺🇧🇬":

    да не забравиш да почетеш и другия окупатор турция. удари едно чело и пред турската амбасада. после иди да се мазниш на другарката митрофанова. може да спечелиш някое мароженое с не много изтекъл срок.

    Коментиран от #107

  • 80 Сандо

    13 6 Отговор

    До коментар #57 от "Е да де":

    И да не забравя да благодари на Сталин и руснаците,че благодарение на тях си запазваме границите и плащаме репарации само на Гърция.

    Коментиран от #83

  • 81 един от стадото

    7 3 Отговор

    До коментар #66 от "Парад":

    День Победьй напиши- пусни и гледай пряко.
  • 82 T 34

    13 4 Отговор

    До коментар #23 от "Сталинчо":

    90% от армията на Хитлер, най-боеспособната воюва срещу Русия.
    Както и цяла Европа, доброволните дивизии на СС.
    Един "нормадски ви остана" 6 месеца преди приключване военни действия Европа и там СССР ви спасяваше д#тата.
    Като според договорите видяхте, че СССР победи в Китай, а Япония търси изход за капитулация пред СССР, от страх бомбардирахте цивилни японски градове, освен атомните бомби в Нагазаки и Хирошима.
    Европа и Азия обръщат войната, виж на картата за какво става въпрос.
    А не смешните ви колонии, Англия да не изтърве гювеча от експлоатациите и Концесиите в Африка, и морски пътища океани САЩ и Англия.

    Коментиран от #91

  • 83 стоян георгиев

    9 11 Отговор

    До коментар #80 от "Сандо":

    как обаче си забравил кви бяха намеренията на сталин за българия бе дрогар?първо намерение.създаване на македонска нация в пиринско.второ намерение отцепване на пиринския краи и включването му в югославия.трето намерение изчезването на българия в югославия.намеренията не му се осъществяват до краи по чиста случаиност и независимо от желанието му.македонската нация и днес е факт.що се отнася до репарациите ,как ни ограбва ссср никои друг не може.има протоколи кво крадат от българия непосредствено след влизането си тук ,а след това ни крадоха переодично.затова и бяхме и сме толкова бедни и днес.само през последните 30 години следствие нашата зависимост от ссср сега русия към москва са изтекли поне 250 милиарда лева ,следствие силно отрицателното ни търговско салдо и високите цени на монополните продукти.та блгодари ватниче.днес е деня!

    Коментиран от #85, #96, #112

  • 84 Истината

    9 2 Отговор

    До коментар #75 от "КОНТРАТА":

    Червената армия не уби спонсорите на Хитлер.
    В момента внучетата им управляват света.
    ЕС, НАТО, СБ, ЕЦБ, МВФ, ФЕД, СИФ, СЗО-мечтата на Хитлер.
    За тях нямаше капитулация, дори САЩ им изплати обезщетения, че са бомбардирали военни заводи в Германия.

    Коментиран от #88

  • 85 стуенчу ти

    4 7 Отговор

    До коментар #83 от "стоян георгиев":

    нахрани ли прасето та си дошъл тук на ръсиш tъпотии?

    Коментиран от #98

  • 86 Смърт на жужето

    6 11 Отговор
    Смърт на комунистите слава на Меркел
  • 87 Монгола

    12 5 Отговор
    Днес и в България трябва да се празнува, защото след евреите и черните от Европа славяните бяха следващите които трябваше да минат през газовите камери според,, окончателното решение " от плана на Берлин!
  • 88 КОНТРАТА

    3 0 Отговор

    До коментар #84 от "Истината":

    Всичко по реда си не може всичко на веднъж!
  • 89 СССР ☭

    13 4 Отговор
    СЛАВА НА ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ, СЛАВА НА СССР, СЛАВА НА РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ!!!!
  • 90 Абе Баце

    14 6 Отговор

    До коментар #51 от "ден на Европа":

    Какъв ден на Европа ако го нямаше денят на победата.
  • 91 Хисторик

    12 4 Отговор

    До коментар #82 от "T 34":

    400 дивизии на Вермахта са разбити на Източния фронт от които и най свирепите,, Викинг ",, СС Тотенкопф" Лайбщандарт....
  • 92 Дими

    11 3 Отговор

    До коментар #66 от "Парад":

    Ние нямаме БГ телевизии- първо трябва да разрешат от козяк!

    Коментиран от #93

  • 93 Yamaha

    5 3 Отговор

    До коментар #92 от "Дими":

    РОССИЯ 24, ОРТ, RTVI соросите бг. не излъчват еветуално по Алфа да го излъчат
  • 94 Гоуст

    4 9 Отговор
    Българин да празнува 9 май е като турчин да празнува 3 март

    Коментиран от #111

  • 95 Роза

    9 1 Отговор
    Сега е лесно да си говорим за войната-толкова години след нейния край.Когато е минало много време,нещата изглеждат различно.И Сталин,и Хитлер са гледали на загиналите войници като на статистически бройки,а не като на хора със собствен живот и съдба.Истинския ужас на войната знаят само тези,които са я преживели лично или са изгубили близки хора в нея.Пак ще повторя думите от песента "Бухенвалдски набат"-"ХОРА,БДЕТЕ,ЗА ДА ИМА МИР!!!"
  • 96 Сър Пичук

    14 7 Отговор

    До коментар #83 от "стоян георгиев":

    След окупацията, първата работа на руснаците е била да изнесат АБСОЛЮТНО всичко от банките.
    След това ВСИЧКИ годни заводи и предприятия, заедно с документацията и суровините. Много от тях са били на кредит и собствениците им е трябвало да продължат да плащат. По-късно една част са "откупени" от СССР и са се върнали в България.
    Продават всички благовонни и етерични масла за своя сметка.
    Въпреки, че срокът за окупацията е бил до 1947г, съветските войски остават у нас до 1949г. През това време около 600 000 солдати са били издържани у нас и дори са им били плащани заплати.
    Това беше началото. След това към Москва замина еднопосочно златният ни резерв, огромни количества уран, селскостопанска продукция и всякакви други блага. Получавахме доста и от СССР, но поради измисленият курс на рублата, през която минаваше всичко е трудно да се намери точният баланс.
    По-важно е, че отношенията не бяха чисто търговски и затова не всичко може да се измери с пари. Например:
    - В ООН ние бяхме един глас винаги ЗА политиката на СССР
    - Ние бяхме буфер, пазещ СССР от Юг и ролята ни беше на бойно поле, а на армията ни - на пушечно месо. В краен случай и атомните бомби щяха да падат у нас.
    - Ние вършехме много мръсна работа по организацията, финансираането, обучението, въоръжаването и всичко друго за терористичните групи, наричащи се "революционни", които сваляха законни режими и поставяха марионетки на Кремъл.
    И т.н. и т.н.

    Коментиран от #97, #103, #108, #110

  • 97 стоян георгиев

    10 6 Отговор

    До коментар #96 от "Сър Пичук":

    кажи ги тия работи на благодарните дрогари.дето сталин ги спасил от нещо. да спомена кво клане организираха освободителите сред всичко читаво у нас.затова и днес ни управляват боиковци и подобни щото нямаме елит.дрогаря сталин ни освободи от него методично и безкомпромисно.квото обаче и да си пишем с теб ватника няма да го промениш.чипа му е напълно непроменим.затова и цяла източна европа се оправи без нас.тук още огромна част от хората чакат да се върнат партизаните и дрогаря путин за да ги освободят!
  • 98 стоян георгиев

    3 8 Отговор

    До коментар #85 от "стуенчу ти":

    нахрраних ви дрогар.от сутринта ви храня!
  • 99 Зограф

    9 7 Отговор
    С днем победы!!!
  • 100 Зограф

    10 5 Отговор
    В момента парада се гледа по 1 канал от руската телевизия!
  • 101 sagittarius

    3 2 Отговор

    До коментар #66 от "Парад":

    По която искаш руска телевизия. Имаш време още. Гледай Первый канал!
  • 102 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣ 🇧🇬🇷🇺

    9 2 Отговор
    Честит Ден на победата на братска Русия! Русия е двоен наш освободител - от турско робство и от фашистката чума! Войната с хитлеристка Германия беше въпрос на живот или смърт за Русия / СССР. Затова Русия е символ на победата над хитлеризма! Чест и признателност към гордия руски народ!

    Коментиран от #105

  • 103 хихихихихи

    2 2 Отговор

    До коментар #96 от "Сър Пичук":

    "Публикувано във факти.бг: След окупацията, първата работа на руснаците е била да изнесат АБСОЛЮТНО всичко от банките." Аха, братушките побързаха да си напълнят джобовете с обезценени български левове и райхсмарки!

    Коментиран от #104

  • 104 Сър Пичук

    4 1 Отговор

    До коментар #103 от "хихихихихи":

    Левът изобщо не е бил обезценен, а освен това е имало и много ценни книжа, лични депозитни сейфове, валутни резерви и ЗЛАТО.

    Коментиран от #109, #115, #116

  • 105 май

    1 5 Отговор

    До коментар #102 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣ 🇧🇬🇷🇺":

    Си се объркал, имал си впредвид двоен поробител!

    Коментиран от #117

  • 106 един от стадото

    6 0 Отговор

    До коментар #53 от "Британия":

    британия е по- гадна и от Америка. Като почнеш от климата и, мухлясалите тухлени неизмазани стени на всякъде, надменността им към всичко дето мърда, не е толерантна към Шотландия за Ирландия да не говорим. Какво остава към бившите и колонии, а за тези като БЯ дето и разказаха играта на Черна няма даим простят никога. Цганин кмет на Лондон направиха за втори път, но БЯ картофена нива нито един път. Поне тогава..Нито фашистите, нито комунистите после бяха подлоги на короната като сегашните измекяри
  • 107 Петьов

    1 0 Отговор

    До коментар #79 от "1944":

    Той е илюминат а те се мазнят на всеки който може да им даде нещо само френския крал не се върза на номерата им и ги изкла а които избягаха отидоха във Ватикана
  • 108 Сър Алтън Джон

    9 0 Отговор

    До коментар #96 от "Сър Пичук":

    А днес златните запаси на България не са в Москва а ги "съхраняват" в Лондон.Рудниците ни за златодобив и други минерали се обработват от канадци фирма Дънди Прешъс и златото и всичко друго се изнася за Канада.Вече няма военни съветски бази но има американски и натовски.Преди 1989 година ходеха на гурбет в СССР а сега на запад.Тогава караха руски съветски коли а сега караме западни.Следователно положението е същото,нямаме мозъци
  • 109 Сър Алтън Джон

    5 1 Отговор

    До коментар #104 от "Сър Пичук":

    То....и сега имаме злато,но не е наше а английско и канадско
  • 110 Сър Алтън Джон

    4 0 Отговор

    До коментар #96 от "Сър Пичук":

    Ти особенно си бил най опасния пазещ буфер
  • 111 Сър Алтън Джон

    3 0 Отговор

    До коментар #94 от "Гоуст":

    Чакаш 4 юли с нетърпение нали
  • 112 Сър Алтън Джон

    4 0 Отговор

    До коментар #83 от "стоян георгиев":

    Ако салдото е положително няма как да изтекат.
  • 113 Сър Алтън Джон

    3 0 Отговор

    До коментар #36 от "Гаринча":

    Не му обяснявай.Нека спи.
  • 114 1520

    5 0 Отговор
    победата втази война е благодарение на СССР без него не се вижда как е могло да се случи затова 9 май е ден на победата всичко друго е демагогия
  • 115 падналия ангел

    4 2 Отговор

    До коментар #104 от "Сър Пичук":

    Айде без да се правиш на отворен! "От този момент отнема цяло десетилетие, преди да се възстанови донякъде обезпечеността на лева със златото и долара през 1929 г. Тази връзка е мимолетна - след избухването на Голямата депресия в края на същата година, през 1933 г. левът е обвързан към френския франк, а резервите в злато на централната банка отново се свиват, до под 30% от стойността на емитираните пари.
    Затова и законът за централната банка е изменен и в новия си вид позволява обезпечаването на валутата да става и с резерви, възлизащи на 25% от стойността на създадените пари. Това на практика е признание, че заради действията на управляващите, институцията не е в състояние да поддържа стабилно покритието на лева в благородни метали."
  • 116 падналия ангел

    4 1 Отговор

    До коментар #104 от "Сър Пичук":

    А и още малко продължение:Докато инфлацията през Първата световна война е висока, след присъединяването на България към силите на Оста в хода на Втората световна война тя просто се изстрелва. Ако калкулациите на икономистът Румен Аврамов са точни, количеството пари в обращение нараства петнадесет пъти, колкото и спада покупателната способност на лева.
  • 117 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣ 🇧🇬🇷🇺

    3 0 Отговор

    До коментар #105 от "май":

    При Ердоган ли щеше да ти е по-хубаво днес?
  • 118 ДжафДжаф

    8 0 Отговор
    1.ВСВ не започва на 1.9.1939-та, а много по-рано по времето на гражданската война в Испания. Всъщност в Испания, Англия и Франция действат дефакто като съюзници на Хитлер и Мусулини. Да не забравяме, че в испанската гражданска война участват и около 1000 български интербригадисти. 2.Англия и Франция се явяват не просто причината за ВСВ с налагането на системата от парижки мирни договори през 1919-та, но те всъщност провокират ВСВ. През периода 1934-38 години денонсират практически всички военни ограничения наложени на Германия. Кротуват си усложливо при аншулса на Австрия и окопацията на Чехословакия. Въпреки, че обявяват война на Германия след нападението над Полша, всъщност не предприемат абсолютно нищо! Тази война така и остава в историята като "Странната война"! Основната цел и на франсетата и на англетата е да накарат Хитлер да нападне СССР! Опитват се чрез чудовището Хитлер да си разчистят сметките с Болшевиките. 3.За съжаление същото упражнение се повтори и в Сирия. Въоражиха и обучиха джихадистите за да свалят Асад от власт, а когато същите джихадисти изпотрепаха маса народ в Батаклан, олеле майко...Очевидно това си е техен колониален табиет за водене на политика. В Украйна днес вършат абсолютно същите простотии. След няколко години ще ходят на поклонение при Путин да му се молят да вкара войски в Украйна, както се молеха и на Сталин разбира се. Целта не винаги оправдава средствата! На това поне ни учи историята на ВСВ.

    Коментиран от #137

  • 119 Историк

    7 1 Отговор

    До коментар #23 от "Сталинчо":

    Ами то освен източния фронт, другите са без значение и само за удобство са наричани фронт.

    Коментиран от #122

  • 120 стоян георгиев

    2 5 Отговор
    ами проверете бе дрогари с коя друга държава имаме салдо от 4 ри 5 милиарда лева минус .изнасяме за русия под милиард внасяме за над 5.имало е години и с много по-лоши резултати.та за 30 години по пет милиарда на година ти го смятаи дрогар.тва са сухи спестени парици дето изтичат безалтернативно за русия .после може да им благодариш!
  • 121 Историк

    8 0 Отговор

    До коментар #31 от "бат Рамбо е гей":

    Ами то и в мемоарите на чърчил за всв напълно липсват описания на главния театър на военните действия, източния фронт, напротив, като четеш чърчил оставаш с впечатление, че северна африка е най-важния театър на военни действия. Най-обективната история на всв, и то според западни историци, е на курт фон типелскирх, генерал от вермахта. Описва се детайлно източния фронт, западния е по-скоро информативно.
  • 122 стоян георгиев

    0 7 Отговор

    До коментар #119 от "Историк":

    ти си един историк.я ми кажи дрогар колко материал и колко труд и технологии влиза в един боен кораб?на колко танка се равнява един кораб ,а?провери после колко е в в човекочасове изработването на един самолет,после кви количества гориво харчи за сметка на един автомобил да речем.тва че на западния фронт няма големи човешки маси не значи че фронтовете са незначителни.да речем воината в пацифика обхваща територия в пъти по-голяма от фронтовете в европа.тоновете гориво ,стомана,и т.н. суровини за въпросната воина хич не са малки и конкурират сухопътните операции като ресурс.не случаино хитлер неможе да изгради флот и авиация и разчита на танкове и навалица.въпреки че и от към навалица е гола вода.при руснаците е същото.ако на сталин му се налагаше да прави кораби щеше да има в пъти по-малко танкове и самолети.на сталин обаче му караха и огромно количество танкове и самолети от сащ и англия бе пара.та ако обобщим запада много помогна на руснаците .веднъж като ангажира немския флот и принуди хитлер да жертва част от ресурса си за кораби и подводници,втори път че запада ангажира почти цялата немска авиация и накрая запада даде огромни количества суровини и техника на руснаците за да могат да натискат.и не на последно място именно след откриването на фронта в нормандия руснаците успяват да пробият немците ,щото немците изваждат огромен брои от боеспособните си части и ги пращат срещу американци и англичани,които ги премазват,позволяваики на сталин да достигне
  • 123 стоян георгиев

    1 9 Отговор
    и не на последно място именно след откриването на фронта в нормандия руснаците успяват да пробият немците ,щото немците изваждат огромен брои от боеспособните си части и ги пращат срещу американци и англичани,които ги премазват,позволяваики на сталин да достигне до огромно числено превъзходство.

    Коментиран от #125

  • 124 мдда

    1 7 Отговор
    Денят на русофилистиците!
  • 125 No comment

    9 0 Отговор

    До коментар #123 от "стоян георгиев":

    "Публикувано във факти.бг: именно след откриването на фронта в нормандия руснаците успяват да пробият немците " Десанта в Нормандия-06.06.1944г. Битката при Курск-юли-август 1943г. Битката за Сталинград-февруари 1943г. Битката за Москва-април 1942год.

    Коментиран от #129

  • 126 ПЕНКО

    5 0 Отговор
    ОТКРИТИЯТ /С ТРИ ГОДИНИ ЗАКЪСНЕНИЕ / "ВТОРИ ФРОНТ " Е РАЗМАЗАН ОТ ХИТЛЕРИСТИТЕ И МОЛИ СССР ЗА ОФАНЗИВА ОТ ИЗТОК -И Я ПОЛУЧАВА - И ОТЦЕЛЯВА - ДА БИЛИ СА СЕ МЪЖКИ
    , НО ТОВА НЕ СТИГА ---ТРЯБВА И МЪЖЕСТВО НА КОМАНДВАЩИТЕ !!!!!!!!!!!!!
  • 127 ПЕНКО

    6 0 Отговор
    ВСВ НЕ ПРИКЛЮЧВА НА 09.05.1945Г. !!!! АРМИИТЕ НА СССР СЕ ИЗНАСЯТ НА ИЗТОК И РАЗГРОМЯВАТ ЯПОНСКАТА КВАНКТУГСКА АРМИЯ !!!!!!!!!!! НЕ АТОМНИТЕ БОМБИ НА ТРУМАН -РЕШАВАТ ВОЙНАТА ---ЕДИНСТВЕННИТЕ АТОМНИ НАПАДЕНИЯ НАД НЕВИННИ ХОРА - САЩ И САЩ И САЩ !!!!!!!!!!!!!!!!
  • 128 КОМУНИСТА

    4 2 Отговор
    ЖАЛКО ЗА ХИТЛЕР....КОЛКО ОЩЕ МАКО МУ ТРЯБВАШЕ.....
  • 129 стоян георгиев

    0 6 Отговор

    До коментар #125 от "No comment":

    ами дрогар при нито една от въпросните битки руснаците не пробиват немския фронт.това става при операция багратион.при москва,ленинград и курск,немците не успяват да победят,но съветските загуби са в пъти по-големи от немските.едва лятото на 1944 година след началото на съюзническото настъпление съветските воиски успяват да разбият немския фронт.тва води до пробива към балканите,центраялна европа и полша и съответно германия.та четете дрогари за да не се излагате.

    Коментиран от #130, #132

  • 130 стоян георгиев

    0 5 Отговор

    До коментар #129 от "стоян георгиев":

    при багратион на огромния източен фронт немците вече имат под милион човека.руснаците са с 20 милионна армия срещу тях.въпреки това немците отново дават по-малки загуби,но губят 40% от личния си състав ,които няма как да въстановят.руснаците губят двоино повече ама са капка в морето.в същото време хитлер е изпратил на фронта в италия и на този в нормандия почти два милиона човека.та четете дрогари,няма как да стане без четене.в същото време целия немски флот е във воина само със западните страни ,както и 90% от немската авиация.тва че руснаците правят огромни загуби не е героизъм а простотия и пълно незачитане на човешкия живот от страна на руските командири.има села в украина превзети с цената на над 100000 жертви от съветска страна.

    Коментиран от #131

  • 131 Лекция

    8 0 Отговор

    До коментар #130 от "стоян георгиев":

    Нищо подобно Стоянов , слаб 2 . Багратион разчита на изненадата , а не на количествено качественият състав. Имитира се активност и лъжовно намерение за атака , към Украйна Румъния , и германският нефт, и Хитлер изпраща там най боеспособните си бронетанкови части , а тези в Беларус само дълбоко се окопават , и нямат много танкове, за това руската атака се подготвя в пълна секретност , и дори Рокосовски поема голям риск с нестандартно проведена атака ,противно на правилата , но му се получава чудесно , ударът е много дълбок , цели немски армии влизат в чували , практически германците остават без група армии център , и без половината си оръжейна индустрия . Сталин започва да нарича Рокосовски на малки имена , което е голяма чест.

    Коментиран от #134

  • 132 любопитен

    2 1 Отговор

    До коментар #129 от "стоян георгиев":

    Публикувано във факти.бг: ами дрогар при нито една от въпросните битки руснаците не пробиват немския фронт. Ами господине как ще обкръжите армия, в случая при Сталинград без да направите пробив във фронта по фланговете? Ама вие сте военен гений!

    Коментиран от #135

  • 133 2121

    3 0 Отговор
    Във ВСВ Русия /тогава Съветски съюз /победи,въпреки големите препятствия пред нея.Всички страни- Противна Англия ,тъпите сащ , дори Япония /искаха погром и унищожение на Русия/.Огромните жертви /32 милиона руснаци /донесоха много скръб на тази страна.Русия сама си извоюва победата в Отечествената война.Хитлер беше много силен, подстрекаван от нищожества като Англия и сащ. Червената Армия/така се нарича тогава/постигна сама победата над Хитлер.Легендите ,че сащ е помагала ,да оставим на заблудените и младите ,зарибявани от лъжи, обилно разпространявани от нашите подлоги на сащ.Сащ се включиха във ВСВ ,когато Червената Армия беше пред Берлин.Затова ,уважение, респект пред всички жертви на Русия.Който не признава истината ,може да прочете документи ,да изгледа документални филми/заснети от чужди кореспонденти за ВСВ и победата на Русия в тази изключително жестока война и много смърт от страна на руснаците.От лагерите са освободени евреи, цигани българи французи ,именно от руските войски.Докато сащ ,както винаги извършват престъпления ,като бомбардират в Япония гр./гр.Нагасаки и Хирошима.Това трябва да се знае от всички народи.ВСВ проясни много светогледа на хората.Бог да прости всички загинали във ВСВ.Чест и почит към Русия!
  • 134 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #131 от "Лекция":

    верно ли бе дрогар.изненадата а?я обясни дрогар как се пазят хиляди километра с 900000 воиника малко танкове и още по малко самолети,срещу десеторно по-голям и добре екипиран враг?къде ви намират бе такива умници?може да провериш дрогар кои дивизии и какъв личен състав е изтеглен от руския фронт с цел подсилване на адриетическия вал точно и по време на операцията.въпреки изненадата дрогар руснаците дават общи загуби почти 800000 човека ,а немците 400000.егати изненадата а дрогар.след тази операция обаче немците остават без хора на източния фронт,а при руснаците не се отразява сщото са в пъти повече.ако четеш руските извори обаче трудно ще разбереш как съветската групировка която е уж 1,2 млн.човека след като губи 800 хиляди си е останала същата.ама за такива като теб руснаците могат да си пишат квото им доиде!
  • 135 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #132 от "любопитен":

    при сталинград .двете флангови съветски групировки правят чхувал и затварят армията на паулус,но фронта като цяло не се разпада.мобилните немски съединения се изтеглят назад и затварят пробива.можело е и паулус да се изтегли ,но хитлер не му е позволил.деята на хитлер е да се върне деблокираща група и влезе отново в сталинград.само че въпросната деблокираща група няма нужната мощи е спряна.въпреки голеемия рекламен елемент при сталинград в чувал остават около 70000 немци,което е нищо с чувалите при вязма или киев с над 600000 пленника всеки.та фронта след багратион се разпада и никога повече до края на воината немците нямат такъв срещу руснаците.щото нямат ресурс да го покрият по цялата му дължина.
  • 136 Роко

    0 1 Отговор
    Първи ред и първа лъжа в статията. До смъртта на Сталин 9-ти май е най - обикновен ден ако се е паднел в неделя се е почивало ако не си е обикновен работен ден. При Хрушчов започва става празничен ден и се провежда първият от общо двата парада проведени на тази дата докато е съществувал СССР (парадите са общо три за 44 години но този през 45-та не се провежда на 9 май).
  • 137 Роко

    0 1 Отговор

    До коментар #118 от "ДжафДжаф":

    Да прав си ВСВ не започва на 01.09.1939 година започва няколко дни по рано с подписването на Московския договор. Испания е първия опит на Сталин да подпали ВСВ но не успява и за компенсация открадва златния запас на Испания. Да видим какво прави СССР по време на така наречената "странна война", първо заедно с германските си приятели си поделят Полша (като дори си спретват заедно парадче на победата в току-що окупирания полски град Брест кво да се прави и двамата мустакати сатрапи си падали по парадите)
    След което Сталин започва да снабдява дружката си Хитлер с всичко необходимо да води война от храни до петрол, алуминии, волфрам и т.н. Интересен факт последния ешалон със суровини за Германия преминава границата в 1 часа на 22 юни 1941 година.
  • 138 Родолюбец

    1 0 Отговор
    Пропуснато е да се каже, че Акта от Берлин /Карлсхорст/ няма израз "безусловна капитулация".
    .
    Акта от Берлин не е подписан от германска страна от член на фашистка партия. Фелдмаршал Кайтел, поради законите в Германия, НЕ Е ЧЛЕН НА НАЦИОНАЛНАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ на Германия.
    .
    Наследникът на Хитлер -Дьониц, като разбира, че комунистите не признават капитулацията от Реймс, разпорежда на германските сили да продължават воюват срещу НАЕМНИЦИТЕ на Сталин и да се предават на Съюзниците.
    ...
    В резултат от бойните действия срещу Сталинските наемници продължават около седмица и след акта от Берлин. А ссср не подписва мирен договор с Германия, понеже примирието от Карсхорст е нарушено.
    .
    10 години по-късно, Хрущов изобличава Сталин и на 25 януари 1955г. подписва едностранен акт за признаване на Германия. Но тогава има ДВЕ ГЕРМАНИИ и никоя от нях не е воювала със ссср. Войната обявена на комунистите от Хитлер на 22 юни 1944г. продължава. Води се от съюзниците на Хитлер Белогвардейците, които водят срещу ссср Втора Гражданска Война /ВГВ/ от времето на ВСВ.
    .
    На 8 и 25 дек. 1991г с Беловежките споразумения комунистически ссср е унищожен от лицето на земята и престава да съществува завинаги!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове