Last news in Fakti

3 Май, 2021 19:20 3 064 40

Преброяването на населението ще бъде от 7 септември до 3 октомври

  • пенсионери-
  • население-
  • преброяване

При отказ глобата е в размер на 160 лева

Преброяването на населението ще се проведе от 7 септември до 3 октомври. Ще има електронно преброяване и такова с преброители, които ще посетят хората на адрес.

Това заяви Магдалена Костова, директор на Дирекция „Демографска и социална статистика" в Националния статистически институт, предаде БГНЕС.

"От 7 до 17 септември ще бъде електронното преброяване, а от 18 септември до 3 октомври ще е преброяването с преброители. По този начин ще изпълним изискването на европейския регламент то да се случи през 2021 г., както ще го правят и останалите страни в ЕС", заяви тя и коментира, че се надява в този период от годината заболеваемостта от COVID-19 да е по-малка заради по-големия брой ваксинирани.

Костова уточни, че тези, които се преброят електронно ще получат код, генериран от системата на НСИ, който ще трябва да дадат на преброителя в уверение на това, че са го направили онлайн.

"Преброителят трябва да провери дали всички лица в жилището са се преброили с този електронен код и да го запише в преброителните списъци. Това е необходимо, тъй като от предишния ни опит, ние знаем, че се случва понякога да се пропускат хора в жилището. Обикновено не се броят децата или други членове на домакинството по една или друга причина. Напоследък е много разпространено хора, които живеят съвместно, без да живеят заедно, не се познават, но ползват една и съща жилищна площ. Трябва да се провери дали всеки от тях се е преброил.

Ако някой не се е преброил и е пропуснат, той ще го преброи с хартиена карта", уточни Костова и добави, че не е задължително преброителят да влиза в дома на човека, както и да изисква документи като нотариален акт или други доказващи собственост.

Тя подчерта, че е много важно да не остане непреброен човек, независимо дали живее в незаконна постройка или барака, тъй като на базата на тези данни се планират и правят политики в социалната област, в областта на здравеопазването и подпомагането.

"Данните от преброяването се ползват през целия 10-годишен период между две преброявания и са изключително важни. Тези данни служат и за финансиране по еврофондове, за различни проекти – водоснабдяване, канализация и други инфраструктурни проекти", поясни директорът.

По отношение на въпросите, касаещи наличието на техника и оборудване на жилището, Костова обясни, че това е необходимо, за да се определи социалният статус на българина.

"Ние не изискваме брой уреди, които притежава домакинството. Целта на тези въпроси е да се оцени осигуреността на домакинството с такива предмети за дълготрайна употреба и с услуги. Това също е изключително важно, за да се оцени жизненото равнище на населението – при какви условия живее, дали притежава тези уреди, дали има достъп до интернет, дали има телевизия, дали има други услуги, които ползва – умни предмети и всякакви други такива неща", поясни тя и подчерта, че цялата тази информация се представя в обобщен вид и увери, че тя не се предоставя индивидуално на никого.

Попитана дали има възможност човек да не бъде преброен, Костова каза, че при отказ някой да бъде преброен, законът предвижда глоба в размер на 160 лева.

"Нашата цел не е да пълним държавната хазна с глобени хора. Нашата цел е да преброим всички лица и всеки да разбере, че това е важно и е за всички нас", каза директорът.

По думите ѝ, ако човек не бъде открит на адреса, то той ще бъде посетен още няколко пъти от преброителен екип. Ако и тогава не бъде открит, ще се потърси домоуправителят на етажната собственост с цел да се разбере дали въпросното жилище е необитаемо, дали хората отсъстват или са заминали в страната, или в чужбина.

"След като приключи преброяването, ние имаме достъп до административни регистри и ще направим нашата проверка на обхвата на населението", заяви тя.

Стана ясно още, че за преброяването са необходими около 30 000 преброители и контрольори, от които през ноември миналата година са били набрани близо 28 000.

"Проблем с набирането имахме в големите населени места – София, Пловдив и Варна. Там определено не достигнахме желания брой, но се надяваме, че там ще има повече електронно преброени", анализира директорът и обяви, че през месец юни НСИ ще стартира нова кампания за набиране на преброители и те ще работят на граждански договор.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СЕЛО ТАНГАНАЙКА

    34 1 Отговор
    Крият се реалните резултати за циганското население в България, както и изобщо за населението на страната. Не сме повече от 6млн, а 1млн. са цигани.

    Коментиран от #5

  • 2 Бай Гуй

    25 0 Отговор
    Мен не ме бройте.
  • 3 Спести 30 милиона лева

    23 2 Отговор
    6 милиона души 1,5 милиона турци и 900 000 роми. 2,1 пенсионери и инвалиди и дъртаци и остава едно голямо нищо.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Цингостан

    26 3 Отговор

    До коментар #1 от "СЕЛО ТАНГАНАЙКА":

    Ти си оптимист !Циганите са над 2 милиона вече , а ние сме под 4 милиона и продължаваме да се топим !
  • 6 Не ме търсете

    14 0 Отговор
    По това време съм в Гърция
  • 7 И какво сега?

    25 0 Отговор
    Трябва да го чакам преброителя вкъщи? Ами ако съм на работа? Или на вилата?
  • 8 Няма да ми влиза

    22 1 Отговор
    Никои в дома ако иска да ме преброява ще е пред вратата, но НЕ и вътре! Минал през 100 човека и после идва при мен няма как да го пусна вътре!
  • 9 Абре

    0 11 Отговор
    моя малкия ша го броиите ли, то няма хора те ще броят, колко лимона ще струва това броене и колко от тия лимони са за зеления чорап(фатмако)
  • 10 А "българите" от катуните?

    11 0 Отговор
    Тях по адрес ли ще ги броят или по палатка?

    Коментиран от #12, #22

  • 11 Георги

    27 0 Отговор
    эначи могат да ме намерят да ме глобят а не могат да ме преброят вашта м
  • 12 дърт ГЕРБераст

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "А "българите" от катуните?":

    Те отиват направо с графата "Гласували за ГЕРБ".
  • 13 ТАБСО

    13 0 Отговор
    Не сме повече от 6,9млн..ако извадиме ромите и тюрк,ставаме по малко от 4 млн бг..а само бюджетниците-са над 600000,дека боко им вдига заплатите по два пъти в год..ама и они му не помогна и сега кибичи у банкя зад пенджеро..що млад народ избега у странство,а он ги възпрепяства да гласуват,но дано нещата да се опраат..
  • 14 ДжафДжаф

    12 1 Отговор
    От години съществува национална база данни ГРАО, която ако се поддържа нормално практически обезсмисля преброяванията. Що се отнася до етническата принадлежност и майчин език, не виждам какъв е проблема във въпросната база данни да се направят още две полета като при издаване на лични документи хората да бъдат задължени да се самоопределят. А и какъв е проблема етническата принадлежност да се посочва в личните документи заедно с националната!?

    Коментиран от #30

  • 15 КЕЛ ФАЙДА

    19 0 Отговор
    Безсмислено е преброяването!
    Щом българите данъкоплатци са 6 милиона,
    а в избирателните списъци са 7 милиона избиратели!

    Слепи ли сте?
    Ненормални ли сте?

    Или просто някакви калинки да си оправдаят заплатите!
  • 16 гост

    10 1 Отговор
    То това ДОБРЕ !!! А как ще броите и като какви всички ТУРЧЕЕЩИ СЕ ЦИГАНИ И (ПИШМЯН) ТУРЦИ с (БЪЛГАРСКИ ПАСПОРТИ) с Български произход !!!!
  • 17 пъдар

    10 0 Отговор
    Третират ни като гoведа.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Такааа

    9 1 Отговор
    От сега да се знае, ще се пиша ц.и.г.а.н.и.н.
    И аз искам да получавам 19 вида помощи от ЕС и 2 вида от държавата. Освен тези 21 вида помуши и аз искам да работя САМО 40 часа за цял месец и тези часове да ми ги плащат по 15 евро единият.
    Пък нека да съм ц.и.г.а.н.и.н. по документи.

    Коментиран от #20

  • 20 Мнение

    13 0 Отговор

    До коментар #19 от "Такааа":

    Навсякъде, където се установи амерската хегемония, една имагинерна група получава привилигирован статут и паразитира на гърба на изконното, държавнотворно население. Това е с цел да се противопоставят хората и в даден момент избухват конфликти, когато се сметне за необходимо. Прилагане на старата максима : Разделяй и владей. Това го прилагат навсякъде и примери колкото искаш. В щатите латиноси и негри срещу белите. В други държави християни - мюсулмани, шиити - сунити и т. н. т. Затова напълниха европата с най - различни питеци и непрекъснато се реве за толерантност. По този начин отклоняват вниманието на хората от истинските проблеми. Управляват чрез СТРАХ и затъпяване.

    Коментиран от #24

  • 21 Демографска катастрофа

    2 6 Отговор
    Да се въведе десет процента ергенски данък върху заплатата за да се дават на семейства с две и повече деца с осигуровки и на тези които са си плащали данъците през последните 2 години.
  • 22 Петър

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "А "българите" от катуните?":

    Електронно.
  • 23 И този код

    1 0 Отговор
    Кога ще се използва за нещо полезно, например да се гласува с него?
  • 24 Такааа

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Мнение":

    Абсолютно сте прав. Но е много обидно, аз имам 30 год. трудов стаж а преди месец разбрах, че един от тия взема 1500 лв. от ЕС като 19 вида помощи 500 лв. от България и, АКО ИСКА ДА ПОРАБОТИ, за да нему е скучно, може да поработи 40 ч. ЗА ЦЯЛ месец който ЕС му плаща по 15 € НА ЧАС.
    АЙДЕ СМЯТАЙТЕ КОЛКО ВЗИМА 1 от "Фафлите".
  • 25 Нико

    1 0 Отговор
    Тъпанари. Ще им дам направо 200 лв да не връщат рестото и да не ме броят за българин
  • 26 Има такъв народ

    0 0 Отговор
    Предлагаме да се преброим по пощата и гласувалите за нас в чужбина да ги броим все едно са българи и така ще излезем 10 милиона поне
  • 27 Протестър

    2 2 Отговор
    Никакво преброяване организирано от #хунтата. Искам генерал Румен Радев да организира преброяването и да назначи преброителите
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 До тогава ще

    0 1 Отговор
    Съм умрял в земята заровен два метра и ще съм изгнил и разложен на тима ще се превърна ,а змийте ще ме опоскат по бързо.🤔🙃❓❓❓🤔❓❓в гробището където ще съм положен за вечни времена.
  • 30 Льольо

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "ДжафДжаф":

    Ами да, нали има ГРАО и ЕСГРАОН. Там го има броя. Може би тия служби са само да си взимат заплати служителите им. Или пак трябва да се усвоят едни пари.
  • 31 Павел пенев

    3 0 Отговор
    Защо преброяването е след изборите. Не трябва ли да е обратното.
  • 32 Той

    1 1 Отговор
    Айде нема нужда да ни броят през ден.
  • 33 ваня

    3 0 Отговор
    и да броните, всички работещи млади и стари са на запад!
  • 34 Христина

    1 0 Отговор
    Това ходене по домовете не е на хубаво, свързано е със СЗО и местните здравни власти. Вероятно ще държат да се самоопределите като
    европейски граждани или поне български граждани. Разглеждането на уредите, които използвате също е странно, за какво им трябва да знаят?. Не е нормално и да глобяват несъгласните. Представете се като жив мъж или жива жена, живеещ на планетата Земя и не си подновявайте документите ( от държавата). Има хора които се отказват от държавата и сами си правят собственоръчно универсален паспорт с един червен отпечатък от пръст и така пътуват където искат без да им досаждат за тестове. Това се случва след 2013 година, когато всички държави са блокирани
    заедно със банките и съдебната система , тоест държавата е частна корпорация , при това фалирала- защо този факт се крие от хората, които продължават да си мислят, че държавата е майка?
  • 35 Притеснен

    1 0 Отговор
    Побързайте с броенето , че докато са наканите , няма да остане кой да броите.
  • 36 да им го

    2 0 Отговор
    На преброителят ще му искам ПС-ар тест , после че е ваксиниран , може да ме зарази , знам ли . Да бъде със скафандър , и да ме ваксинират със пожеланата от мен ваксина , щото ме поставя под риск в условия на карантина, прокурорска заповед за оглед на жилището ми , и документ за чисто съдебно минало , може да ме набележи за крадене , знам ли ? Да седи на дистанция от мен 2 метра , да ми се осигури слухов апарат , щото не чувам , а сме социална държава по закон. Изобщо да се спази закона , който самите държавни служители ни налагат.
  • 37 Джорджа Първа

    0 0 Отговор
    В Банкя Георг не вярва на никой и пази една празна къща. Ще пази до последно - герой! Като слезе от барикадата, ще е президент!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Наско

    2 0 Отговор
    5.7 милиона души от които 3.5 милиона пенсионери и 1.2 милиона циганско "малцинство"

    800,000 сезонни работници отлитат всяко лятото и България се опразва като обезличен призрак

    На останалите тук глупци плащащи осигуровки и работещи за слава остава да линеем в самота и нищета, скитащи, немили-недраги в собствената си родина и земя.

    С думи изкривени от крадливи политици и дълг бащин неизпълним да се борим да търсим причини да останем в родината си.

    Но дупката в жизнените стандарти зейва толкова голяма вече, че безполезността да останеш в тази разрината окрадена оглозгана кочина е очевидна.

    Чужбината ще те спаси, като просто те погълне.
  • 40 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    На № 29 " До тогава ще "
    Няма да Ви се случи, уважаеми !! Толкова много хляб сте изяли с пестициди и акарициди, / за "еко" плодове и зеленчуци няма да споменаваме/ че един червей няма да Ви налази поне до следващото преброявмане !!! Искате и те да се изтровят ?!?
    " Преброителят" за всеки преброен ще взема някаква пара / стотинки, левове/. Когато му предам вълшебния 15 -цифров код от "електронното" пресмятане, кой ще вземе парата - Аз или Той ?
    Като се реши този въпрос в пленарната зала на ПарламентЪт, тогава да почнат да броят. На какво прилича това? Аз ще се самоброя доброволно, електронно и безпарично - така ли ?!?
    И за кого е по-удобно ???
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове