7 Май, 2021 07:39 18 742 134

Илчовски пред "Капитал": Крадат ни безмилостно. Всичко е измамник и боклук

  • илчовски-
  • светослав илчовски-
  • фермер-
  • корупция

Тези ни крадат безмилостно, затова не ни стигат парите

Илчовски пред "Капитал": Крадат ни безмилостно. Всичко е измамник и боклук - 1
Снимка: Фейсбук

Снощи са публикували статия за моя връзка с четири убийства. Направо ме изкарали Джак Изкормвача. Не мога да повярвам. А за Димитър Аврамов какво да кажа - няма повече СРС, но има мои пари, белязани, в прокуратурата, с които беше хванат този депутат. Може направо да се направи сериал за това. Отишъл да се кълне на Делян Пеевски и вече си няма проблеми. Това казва бизнесменът Светослав Илчовски в интервю за ”Капитал”.

Ето какво споделя той: "Аз съм човек, който бяга от всякакви такива срещи. Не искам да имам общо с политика и кметове. Бягам. Всичко е измамник и боклук, гледа какво да открадне. Хора без морал. Нито уговорки струват нещо, нито нищо... Само кражби. Проблемът е, че ГЕРБ са ни оставили такова наследство, че ще вземе да ни хареса. Правя бизнес в България от 23 години. Колко са ме заплашвали досега. Един живот се живее. Ако те е страх, не ходи за вълци. Няма как да си оставя бизнеса да ми го откраднат тия.

Тези ни крадат безмилостно, затова не ни стигат парите. Работодателите в България са в патова ситуация, и аз съм такъв работодател. Хем трябва да давам повече пари на работника, хем не мога да ги изкарам от натиск и рекет. Картел за горива, картел за храна, картел за ток.

Вие сте икономическа медиа и може да проверите - в България има картел на слънчогледа. Определяне, разпределяне от кой какво ще се купи. Окачествяване на стоката и натиск за ниски цени към земеделците. Как става: всеки земеделски производител е длъжен всеки месец да декларира в кой склад какво и колко зърно има. И те го вземат това нещо, уж класифицирана информация, и знаят кой как да го клатят. Изкарват, че стоката му е лоша, натискат го финансово. И в крайна сметка изкарват пари на наш гръб. Иван Пилето (така Илчовски нарича Иван Ангелов, съсобственик в "Градус" - бел. авт.) е главният в картела. Той прави основния износ за Турция. Събира слънчоглед по този начин от фермерите, на ниски цени, и го събира на куп и препродава в Турция много по-скъпо. Никой друг не може да направи това, защото трябва политически гръб.

На въпрос Иван Пилето ли е участвал в онзи износ на продукти за Дубай заедно с фирмата на Делян Пеевски, той отговори: Точно. Той кара пилета тогава. Само че знаеш ли какво ми се повайка: закарахме месото ние, ама ония не го харесаха. Опитаха с тоя цирк да пробият и на арабския пазар, ама не им се получи. Само че арабите не са като глупавите българи - че на някой му трябвали пари, да ядат скъпа и некачествена стока.

Миналото лято, когато се скарах с него, ми вика: "Кой беше ти, преди да познаваш нас? Ние сме те създали." Викам ей, престанете, аз съм опърничав човек, няма как да ви станат номерата. Рано или късно ще ви се обърне каруцата. Между другото няколко пъти ходя в Румъния последните месеци и направо съм потресен, като е спряла корупцията там, какво развитие има. Отивам да правя бизнес там, има готови пари, селата светят - нови къщи, няма една дупка. За корупция никой не мисли, че направо прангите. След това, което се случи там, вече е друго. Тия румънци са литнали. Очаквах да видя някакви цигани, някаква мизерия, но то аз съм най-големият циганин, като отидох там. И това в най-бедната част на Румъния - в Крайова. Можеш дори през Гугъл разходка да видиш за какво става въпрос. Това, което имаме информация за Кьовеши какво е правила с техните политици, е малка част от истината. Било е много по-лошо за тия продажници и негодници. Всичко под ножа.

Европроектите са слабата точка на много хора - дадат ти някой лев и после си им длъжен. Мани, че ще им платиш рушвета, ставаш им длъжен, че са те създали. Ей затова не участвам. Поне 30 - 40 млн. лв. не съм взел. Ама за какво са ми. По-добре с 5 лв., ама да са си мои. Да не ми викат, че са ме създали...

Тия болни мозъци не са сънували, че няма да бъдат на власт. Това им е главният проблем. А отпуснат ли властта, знаеш ли колко такива като мене ще излязат. Олеле...

В България на година средно се консумират 450 хил. т свинско и 90 хил. т пилешко месо. Когато Агенцията по храните и Министерството на земеделието са твои, всяка партида месо, която някой се опита да вкара в страната и не е приближен на ГЕРБ, веднага му измислят някаква болест. Затова има много статии как са хванали месо със салмонела. Така по-евтиното месо не може да влезе на българския пазар и остава само тяхното си, което продават на високи цени. Но тъй като те нямат толкова прасета в България, също правят внос. Техният обаче минава. Вземат си месото на 4 лв. и го продават на 7 лв. - българинът плаща. На един камион са 60-70 хил. лв. бе, пич. И преработвателите също са задължени от тях да купуват. И то тук ние не знаем какво точно внасят - това ти продавам, с това ще работиш. Примерно преди 6 месеца вкараха от бразилски държавен резерв свинско месо за без пари и ни го продадоха скъпо.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 213 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лъжат

    286 15 Отговор
    крадат и убиват !

    Коментиран от #85

  • 2 1618

    308 20 Отговор
    Борисов е много зле щом бойци от ММ ,на които той е платил с народни пари го пазят и защитават! А,те нали са си плиткоумни се излагат навсякъде където идат! Крясъците и заплахите им са смешни! В България се надигна национализъм заради военолюбивото поведение на Каракачанов ВМРО и недалновидната политика на Борисов! В същото време корупцията е завладяла цялата държава на всички нива! Политизираната прокуратура в лицето на Гешев от Борисов не работи!Медиите са овладени от корупционната паяжина на Борисов! Трагедията е пълна, следва катастрофа, ако бързо не се изрита правителството на Борисов!

    Коментиран от #57, #132

  • 3 Ташунко Сапа

    390 24 Отговор
    Браво на този смелчага. Мълчанието на отиващите си и обидните лични нападки срещу него потвърждават, че не лъже.

    Коментиран от #97

  • 4 1618

    319 21 Отговор
    Краят на режима на Борисов ще е съпроводен от изключително грозни гледки. Но това е само началото.Тепърва ни предстои да узнаем още по-ужасяващи неща.Типично по мутренски Борисов отново се опита да говори с заплахи!Къде сме били до сега,та не сме разбрали що за човек е Борисов и цялото му обкръжение?Този човек е по опасен и от италианския мафиот Дон Корлеоне
  • 5 да питам

    64 246 Отговор
    След като толкова се оплакваш,кажи как си натрупал милионите,и как така точно ти имаш 150 000 декара земи?Защо например нямам аз?

    Коментиран от #20, #23, #29, #31, #49, #73, #87, #94, #105

  • 6 Майна

    182 16 Отговор
    ААБРАВО ЗА СМЕЛОСТТА!ЩЕ ПЛАТЯТ ЗА ВСИЧКО, СЪС ИЛИ ДОРИ И БЕЗ НАМЕСАТА НА КЬОВЕШИ!
  • 7 хахаха

    41 155 Отговор
    Направо ме изкарали Джак Изкормвача. Не мога да повярвам.Ами то и другите дето ги обвиняваш без доказателства не могат да повярват,нали така?

    Коментиран от #27

  • 8 налюдател

    154 6 Отговор
    ЗАПОЧНА СЕ
  • 9 Майна

    213 9 Отговор
    ПРЕЗИДЕНТЪТ КАЗА , МЕТЕ СЕ ОТГОРЕ НАДОЛУ!! ГОЛЯМОТО ЧИСТЕНЕ ЗАПОЧВА...
  • 10 Gowo

    103 4 Отговор
    Беше интересна вечер.Един сюрреализъм в който попадаш.Гледайки познати лица .Но не същите Като че ли живеем в два паралелни светове В две държави.Та.....добре че е това чудо ИНТЕРНЕТ.
  • 11 случаен

    123 12 Отговор
    всичкото гроб на стадиона и пуцане,изобщо всички досега в политиката
  • 12 1618

    173 12 Отговор
    Поредно доказателство за корумпираното, мафиотско и диктаторско управление на Борисов и неговата „бухалка” прокуратурата в лицето на Гешев! След изнесените факти от известен български бизнесмен пред комисията за разследване и в публичното пространство, Гешев отново се направи на „умряла риба”, „нечул и неразбрал”! Под политическия чадър на Гешев се узаконява диктатурата и репресиите на човек с мания за величие, незаменимост и психологически проблеми!Десислава Атанасова типично в стила на Борисов заплаши в ефир българския бизнесмен със съд по време на изслушването! Скандално! ГЕРБ трябва завинаги да напуснат властта!
  • 13 Псевдоним

    146 10 Отговор
    Снощи оня, дето се крие в чужбина - Пилето, нарече по телефона Иличовски "луд човек". Това е директна обида към всеки, който по един или друг начин се е сблъсквал с изнудване, рекет и държавни протекции над определени лица.
  • 14 Гост

    177 8 Отговор
    СЕГА РАЗБРАХТЕ ЛИ ХОРА,ЗАЩО СМЪРТНОСТТА Е НАЙ ГОЛЯМА И СМЕ НАЙ БЕДНИТЕ.................ЗАЩОТО НИ ТРОВЯТ СЪС ВСИЧКО ИЗРОДИТЕ КРАДЛИВИ И КРАДАТ ПАРИТЕ НИ..............
  • 15 Стига с

    26 124 Отговор
    лъжи на час по лъжичка. Вади документи,дай ги на прокурора и си чакай възмездието. Само че,не се знае за теб ли ще е или за набедените от теб.

    Коментиран от #26, #48

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ццц

    109 6 Отговор
    Тази работа без разследване и дело няма да се размине. На ред е прокуратурата, защо не поканят човека на разпит, всичко ще им каже и ще се подпише. После и останалите посочени от него лица. Има ли изобщо прокурори в България???
  • 19 ИЛЧОВСКИ - главен прокурор!

    128 10 Отговор
    И КАКВО СЕ ОКАЗА? ИЛЧОВСКИ Е НАЙ - ГОЛЕМИЯ ПИЧ ОТ МАЛТРЕТИРАНИТЕ!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ТОЯ КАЗВА ИСТИНАТА..НОРМАЛЕН ЧОВЕК!!

    117 10 Отговор
    У НАС НОРМАЛНИТЕ И ИНТЕЛИГЕНТНИТЕ ГИ ОПРЕДЕЛЯТ ЗА ЛУДИ 🤑🤑🤑

    Коментиран от #25

  • 22 Gowo

    116 8 Отговор
    Говори истината за това с месата.Спомням си преди 20 години .Как изнасяхме наше пилешко месо за Казахстан.А внасяхме друго , мисля от Бразилия.Та това е стара далавера.Но неотразима и неразследвана от нито една ,,мисирка".Трябваше да изчакаме интернет за да получим истината И онази вечер бе такава.Струва ти се че живееш две държави
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 мими

    99 5 Отговор
    Трябва да се започне от прокуратурата,там е заровено кучето!
  • 25 Gowo

    62 8 Отговор

    До коментар #21 от "ТОЯ КАЗВА ИСТИНАТА..НОРМАЛЕН ЧОВЕК!!":

    Да Но го оплюха веднага комунистическите рожби.Веднага го определиха на ,,наркоман" и ,,пияница".Ако бехме през 1955 година.Отдавна да е в Белене
  • 26 233

    36 1 Отговор

    До коментар #15 от "Стига с":

    На кой прокурор?

    Коментиран от #28, #33

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Gowo

    59 4 Отговор

    До коментар #26 от "233":

    На Гешев разбира се.Дето разследва кражбата на КТБ.И шкафчетата
  • 29 Иван

    101 17 Отговор

    До коментар #5 от "да питам":

    Защото е започнал преди 23 години и постепенно ги е направил.А ти като цъкаш на компа от вкъщи няма как да ги имаш.Сигурно и той не е цвете ,ама знаеш ли колко като него има които ги е страх да кажат за рекета на герберите.

    Коментиран от #35

  • 30 Пучо Капучо

    64 5 Отговор
    Не че тоя е много убав, но ГЕП са се оакали с ракета. Така и с другите. Но, алчност не се контролира и обикновено така става - губиш власт, отиваш при бай Ставри или отгърмяваш в дупката.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Gowo

    30 3 Отговор

    До коментар #27 от "xaxaxaxaxa":

    И след 8 години!!!?...ходене по мъките .Го оправдаха....Невинен.И той като Борисов.Невинен
  • 33 На гешефтара....платен от мафията на гер

    35 2 Отговор

    До коментар #26 от "233":

    ОТ УМРЯЛ ПИСМО..ПАПКИТЕ ЩЕ СЕ ЗАГУБЯТ И ЩЕ ХВАНЕШ ПНЕВМОНИЯ ОТ СЕДЕНЕ ПРЕД СЪДА 😇
  • 34 ЗАЩО

    50 3 Отговор
    Защо не поканите Кьовеши да ви оправи държавата ?????? М ???!!!

    Коментиран от #88

  • 35 Gowo

    73 5 Отговор

    До коментар #29 от "Иван":

    След като ходиш в блато.Няма как да не се оцапаш Та .И той си го признава.Като Божков.Но поне имат достойнството да си признаят че и те са давали рекет.Но на кого са го давали??.Това е най трудното осъществимо....Къде е Горанов сега....Кандидат за депутат??
  • 36 chi

    20 1 Отговор
    Ами сега?
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ТРЯБВА НИ

    72 9 Отговор
    Една КЬОВЕШИ И ПОВЕЧЕ СМЕЛИ И ЧЕСТНИ ХАРА КАТО ИЛЧОВСКИ.
    БРАВО НА ЧОВЕКА. ВРАТАТА Е ОТВОРЕНА. ДА ЗПОВЯДАТ И ДРУГИ.

    Коментиран от #41, #42, #68

  • 39 Олигархията в поход

    24 31 Отговор
    Превзема страната.Платени тролове, сайтове , бизнесмени и политици с червени петолъчки са се хвърлили в боя за унищожаване на държавата.Ако българина не се вземе в ръце на поправителния изпит, ще го закъса яко

    Коментиран от #44, #53

  • 40 123

    74 6 Отговор
    И това не е единичен случай, това е всекидневна практика на корупция в България.За това Българина плаща 5 пъти по високи цени за лекарства, и 2-3 пъти повече за храна от колкото в западна Европа.Но там няма крадци да ти окрадът животните или реколтата, рекетьори да ти купят на безценица реколтата, държавни контролни чиновници да си искат подкупи за резрешения, и митничари да си искат подкупи за да внясяш. Като платиш на всички корумпирани и крадливи пиявици по веригата, то остава да си върнеш парите чрез висока пазарна цена на краен потребител. Това правят картелите и мфиотски държавни практики.

    Коментиран от #52

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Gowo

    62 8 Отговор

    До коментар #38 от "ТРЯБВА НИ":

    Падна престъпното правителство.И вратата взе да се открехва.И се показа вонливата кочина на властта.Атснасова завоня с нескопосаното си оправдание
  • 43 Илчов нее Идиот, а първия, който писна!!

    74 9 Отговор
    Другите, чакат, Служебния, кабинет, и след това редовен от Читави хора!!! Чакат да се стопли времето и каскета, да падне, тогава ще видите и Чуете на колко хора им е взет Бизнеса, и колко са били Удряни и Размазвани!!! Идва Видов Ден!!!

    Коментиран от #77

  • 44 Gowo

    22 7 Отговор

    До коментар #39 от "Олигархията в поход":

    Ти ли слагаш минуси на истината бе .
  • 45 Хахаха

    66 7 Отговор
    Реалната картина е описал човека а това е само върха на сладоледа
  • 46 Тредстоун

    18 68 Отговор
    Поредния който знае всичко за всички , платени лаладжии , той знае , той има факти , ама няма да ги покаже , няма да каже , мата хари , чекмеджета , клипчета ..... , простотии само не и факти. Кофите с помия , откровени лъжи копейкаджии на кило. Не трябва да се допускат до власт тия интриганти от новите варвари на подмяната.

    Коментиран от #63, #134

  • 47 Вие мислехте че с избори промяна ше има

    46 7 Отговор
    Без революция и избити политици и милицонери нема да мине трябва със сила да се махнат гроп
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 сиган

    26 3 Отговор
    'сичкото "измамник и боклук" бре!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 И ПЛАЩА ЗА НЕКАЧЕСТВЕНИ ПРОДУКТИ!!

    51 4 Отговор

    До коментар #40 от "123":

    СТАРО МЕСО..ПЪЛНО С ХОРМОНИ И ХИМИКАЛИ..ИЗТЕКЪЛ СРОК НА ГОДНОСТ!!ЛЕКАРСТВА КОЙТО СА ОТРОВНИ..ТЪКА И ВОЛЯ ВЛЕЗНА В ПАРЛАМЕНТА 🤑🤑

    Коментиран от #84

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 1234

    53 7 Отговор
    Само да припомня че БМБ лично плю Румъния, че ни дърпала назад за какво ли не! МП на една държава е пряко отражение на народа си вече 11 г, прос нагъл лицемер и продажник, какво очаквате, така стоят нешата. Само емиграцията ще ни спаси, не си губете времето тук
  • 55 боко мутрата

    40 4 Отговор
    Oпитaхa c тoя цирк дa прoбият и нa aрaбcкия пaзaр, aмa нe им ce пoлучи. Caмo чe aрaбитe нe ca кaтo глупaвитe бългaри - чe нa някoй му трябвaли пaри, дa ядaт cкъпa и нeкaчecтвeнa cтoкa........Примерно преди 6 месеца вкараха от бразилски държавен резерв свинско месо за без пари и ни го продадоха скъпо.
  • 56 Gowo

    23 9 Отговор
    И е Русия забраниха ИНТЕРНЕТ.Създадоха свой.Защо ли.Та....ако не беше интернет , още да се чудехме , кой е този ,,странник" дето така ,,лъже".И смущава ,,стабилното" правителство на Бойко Методиев Борисоф
  • 57 ПСР

    49 5 Отговор

    До коментар #2 от "1618":

    Стъки Недков...очаквам,да поведе и "бойци"от Делта гард,директно да нахлуят в Парламента.Видя се манталитета и поведението на "остриетата"-Деса Атанасова и Тома Биков в сряда.Мутренски дела и нрави.И така,по мутгренски е ограбвана държавата повече от 10 г.
  • 58 прол

    16 29 Отговор
    Колко дава Илчовски на собствениците на земята от печалбата? Това ,че им дава част от европейските субсидий само НЕ Е ЛИ КРАЖБА?
  • 59 123

    56 0 Отговор

    До коментар #53 от "Gowo":

    Повечето от замразените риби и пилета имат най малко 30% инжектирана вода, това купуват хората в България.Луканкитите, кренвирши и салами са пълни със соев протеин,набухватели и дриги химикали.Сиренето или е направено със палмово масло или със сухо мляко, от млеко са много малко. Натуралните сокове са само 5% натурален сок другото е химикали и вода.Прясното Мелкото е направено от разтворено сухо мляко.Въобше стахотна страна за живот, всичко е измама.
  • 60 Извинете

    17 7 Отговор
    Някога от 1944та до днес било ли е в България по друг начин?

    Коментиран от #61, #65

  • 61 Извинете

    11 29 Отговор

    До коментар #60 от "Извинете":

    Тоя взел милионите,а сега ,защо е задължен.Ами пиеш и после плащаш,братле. Иначе как?Черепко ном2
  • 62 Тяната

    14 48 Отговор
    Лъже тоя,пълен въздухар,скълъпени измишльотени,много е явен!!!
  • 63 Ъхмм

    23 7 Отговор

    До коментар #46 от "Тредстоун":

    Трябва лично да те закарат до шкафчето ,че да бутнеш златцето с пръсти за да повярваш и проба пред теб да направят!
  • 64 67889

    30 2 Отговор
    Има картели, които командват ситуациите, нямаме съдебна система, пример румъния
  • 65 Било е

    14 3 Отговор

    До коментар #60 от "Извинете":

    още повече и преди 1944г. , а след 1990г още повече ,защото имаше за крадене!
  • 66 Веселина Томова -Афера

    45 5 Отговор
    Като гледам колко учудени, възмутени и потресени има от казаното от бизнесмена Илчовски, ще каже човек, че 15 години са живели не в България, а в Занзибар.
    15 години що сигнали и показания и то на „обвиняеми“ и щавени бизнесмени, и лица съм публикувала, ни мая, ни драгая, ни прокуратура, ни политици гъкнаха.
    Правеха се на ни чули, ни видели.
    Илчовски не казва нищо ново по същество, но сега всички потресени, айде бе. Къде бяха тия „потресените“, докато през годините това беше ЕЖЕДНЕВИЕ?
    Мая, драгая и остальная пак бяха депутати и политици, ама не свикваха тогава комисии в парламента. А на пръстите на едната ръка си преброявам журналистите, които изнасяхме подобна информация.
    Хубаво е, че истината започва вече да се чува и ушите на глухите се отпушват, но винаги съм се омерзявала от това чак когато кучето умира, тогава да вадиш нож, а докато е силен да си налягаш парцалите.
    Колкото конкретни документи и факти е публикувала АФЕРА за 13 години, досега стотици трябваше да са в затвора. Да не говорим за земеделието, понеже Илчовски говори по тая тематика, че там сме изнесли десетки документи, факти и разследвания, готови за обвинителни актове.
    Никой от сега пищящите обаче мая, драгая и вся остальная не си мръднаха пръста и мълчаха и се усукваха през цялото това време около Боко и Пасмината му.
    Тази фанфарност сега мирише на пиар, вместо да има за цел да свърши сериозна работа. Дано не съм права, но професионалната ми интуиция никога не ме е лъгала.
    Весе
  • 67 ПОТРЕБИТЕЛ

    36 3 Отговор
    Значи Бизнеса си плаша на Боко и сие зада се ползва от привилегии, а ние плащаме цената, Ще повярвам че Гешо струва нещо, ако видя и Едните и Другите в Ареста !!!!

    Коментиран от #90

  • 68 Колю

    6 9 Отговор

    До коментар #38 от "ТРЯБВА НИ":

    Кювеши...🤣🤣🤣 Такова име не съм чувал в ДПС
  • 69 АМОН

    40 7 Отговор
    ПОЗДРАВЯВАМ ИЛЧОВСКИ И ВСИЧКИ ЧЕСТНИ БЪЛГАРИ СМАЧКАНИ ОТ ТАЗИ БАНДИТСКА ДЪРЖАВА С ПЕСЕНТА : "МУТРИ СБОГОМ" !!

    Коментиран от #74

  • 70 Политолог

    10 17 Отговор
    Поставено лице, стари методи на ДС..
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Gowo

    39 5 Отговор
    Един да излезе и да каже истината.Царят е гол.За това сме най корумпираната и най бедната държава.А Ел Чапос раздава пари от Джипката ....ЛатиноАмериканска страна сме.За смях сме

    Коментиран от #81

  • 73 Бае Въло

    16 3 Отговор

    До коментар #5 от "да питам":

    Хлапе, недей пита, ами вземи учебника по планиметрия за 4-ти клас, ако си стигнал до там.
    150 000 дка са 150 км2 или 1 хилядна от площта на България. Имаш ли представа какво пишеш?
    А на теб ще ти отпуснат безвъзмездно 2 м2... след време.
  • 74 123

    13 7 Отговор

    До коментар #69 от "АМОН":

    Тези които ти сочат с пръст към някого че е мутра, в много от случаите са по големи мутри от него, или на същотото ниво като него.При мажоритарна състема се избира човек когото хората познават , знаят му личните качества, характера, професинализма и резултатите от работата му.При системата за избори сега в най добрия случай гласуваш за програма,която 20 години комунистите никога не изпълняват нищо, и 11 години на ГЕРБ със 30-40% изпълнение на първоначалната му програма, а в НС влизат във всички листи на партии всички по напористите и и надерени с език измамници и крадци членове на тези партии.

    Коментиран от #95

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 !!!?

    16 21 Отговор
    Този се оказа "Мата Хари" - всичко знаел за нощния живот на Боко, ама си траел. Мутрите се оплакват от мутри. Боже спаси България от тези кретени !!!?
  • 77 дфд

    18 3 Отговор

    До коментар #43 от "Илчов нее Идиот, а първия, който писна!!":

    Публична тайна е, че тук в нашия регион са дошли някакви бизнесмени от Добричко свързани с дупесето и гробарите ест. и са освободили от собственост няколкото едри земеделски производители. По - конкретно фабриките им за производство на олио (ако може да се нарече олио това което ни продават), офертата е била оставаш като управител или знаеш какво следва ...
  • 78 Стефанов

    22 1 Отговор
    Да бъде разследван Ботокса от новозагориските села, който за по-малко от година си купи 4 апартамента в София - при това луксозни и ново строителство.
  • 79 Края на бегето започва след 1876г

    7 12 Отговор
    Когато българите начело с братята им руснаци по мутренизъм започват издевателства над народа си и чист геноцид за да се харесват на новите си господари и произтичащите от това облаги това бяха ватниците после немците после пак ватниците после европа саш
  • 80 JJJJ

    36 2 Отговор
    Схемата ми се изясни. Продавай скъпо на народа скапана и некачествена храна, а после ги лекувай с още по скъпи лекарства. Това в някои страни не се ли наричаше геноцид към народа.Верно казва човека че всичко е боклук и измамник.
  • 81 123

    12 3 Отговор

    До коментар #72 от "Gowo":

    Царя е гол, но проблема не е само в царя, Царя ви е най-малкия проблем.Царя танцува според правилата написани му от 1990, тази конституция, закони и правила за работа на държавата са така исмислени и написани да дават възможност на управлявашите да се възползват от данаците на Българите и да присвояват богатствата на България безнаказно.Царя не може да знае за всака мръсна далавера на всеки един в България и да я спре, цялата администрация на България е корумпирана, и те си сготвиха царя след като му свърши ролята.Ако цара си беше свършил работата преди 10 години, щеше да има вой до небесата от старите му събратя по оръжие комунистите и дс, но сега българия щеше да е друга държава.Не се ли премахне тумора от България, тумора ще премахне България.
  • 82 Стефан

    20 4 Отговор
    Министър-председател на европейска държава получава за рождения си ден кюлчета злато от крупни бизнесмени и "забавлява" гостите си от политиката и бизнеса с клипче с изнасилване на бизнесмен в затвора. Записът е направен от надзирател, а потърпевшият лежи там без присъда.
  • 83 Баце

    4 7 Отговор
    Га яди от кифтетата не рива?!
  • 84 123

    14 2 Отговор

    До коментар #52 от "И ПЛАЩА ЗА НЕКАЧЕСТВЕНИ ПРОДУКТИ!!":

    Месото в Българските кренвирши е под 20 %

    Коментиран от #91

  • 85 Когато

    18 2 Отговор

    До коментар #1 от "Лъжат":

    след т.н. демократични промени сред близки и приятели споделяхме омерзението си от разрухата в държавата и сриването на живота ни на всеки един от нас, аз им казах - не, няма да има скоро промяна.
    Няма да има промяна докато катастрофата е на ниските нива в народа - хора, които работят на заплата или имат дребен бизнес.
    И тогава, пред отчаяните лица на слушателите, допълвах пророчески:
    Промяната ще настъпи, когато бъдат ударени високите нива - едри бизнесмени и мастити корпорации. Когато започнат да се изяждат помежду си едрите риби, когато започнат да се присвояват бизнеси и банки, когато мафията обсеби всичко и на всички нива в държавата.

    Ето дойде този момент. Точно в този пълен колапс е възможна промяната в държавата.

    Другият вариант - ставаме територия придатък на външни корпоративни интереси. България изчезва.
  • 86 Васил

    10 2 Отговор
    А защо до сега си мълчахте а не излязохте на протестите и не ги подкрепихте ама като взимахте евросубсидията не ревахте.
  • 87 Пустиняк

    13 0 Отговор

    До коментар #5 от "да питам":

    ''Продаваха си земите за да си купят коли.Аз теглех заеми им ги купувах''
  • 88 Чичолина

    12 1 Отговор

    До коментар #34 от "ЗАЩО":

    Това е единственото ни спасение,тъй като в България всичко,докопало някаква власт е корумпирано!
  • 89 БРАВО

    20 3 Отговор
    БРАВО ПИЧ ТАКА СЕ ГОВОРИ СМЕЛО С ВДИГНАТА ГЛАВА И С ДОСТОЙНСТВО БРАВО РЕСПЕКТ 👍👍👍
  • 90 Госあ

    19 0 Отговор

    До коментар #67 от "ПОТРЕБИТЕЛ":

    Разбира се,че ние плащаме цената. Ти кой мислиш ? Наскоро се замислих,къде им излиза сметката да произвеждат бира (все още има някаква) в България и да я карат за бутилиране в кенчета в Румъния или Гърция и после да я връщат обратно. Баща ми ми каза, да не ги мисля, защото аз го плащам това. Вместо 50 стотинки, плащам 1,50.

    Коментиран от #92

  • 91 Нона???

    16 1 Отговор

    До коментар #84 от "123":

    Дори котаракът ни не яде кренвиршите и биренките!

    Коментиран от #100

  • 92 Госあ

    10 0 Отговор

    До коментар #90 от "Госあ":

    А когато всичко е картел, няма проблеми за цените.
  • 93 майстор

    4 1 Отговор
    тоя шефа ни,за миналата година печалбата му е 12 мил.,официално/а колко са сивите,никой не знае/и пак не му стигнаха парите да ни качи заплатите

    Коментиран от #98

  • 94 Чочо

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "да питам":

    Ами явно не си роден за това ...иначе защо не си арабски принц примерно. Или рок звезда? А може и просто да не те бива. Като начало спри да завиждаш на другите.
  • 95 АМОН

    11 0 Отговор

    До коментар #74 от "123":

    Когато сочиш някого с пръст не забравяй, че други три пръста сочат към теб.
    ПРОБЛЕМА НЕ Е КАКЪВ Е ГЕШЕВ , БОРИСОВ , ДОГАН И .......

    ВАЖНО Е КАК ДА ПРОДЪЛЖИМ ОТ ТУК НА СЕТНЕ.

    ЕДНО Е СИГУРНО - За да има държава трябва да има ЗАКОН и той да стои над всички , над ПРОКУРОРИ , НАД СЪДИИ , НАД НАРОДНИ ИЗБРАНИЦИ .....
    ВСЕКИ ТРЯБВА ДА НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА ПОВЕДЕНИЕТО СИ ПРЕД ЗАКОНА!!
    ПРЕД ЗАКОНА ВСИЧКИ ТРЯБВА ДА СМ РАВНИ , ДА НЯМА ТАКИВА С ИМУНИНЕТ !!

    ДА СЕ СВАЛИ ИМУНИТЕТА ОТ ВСИЧКИ КОИТО ГО ПРИТЕЖАВАТ!!!

    ЗАКОНА НАД ВСИЧКИ!!!
    Как виждаш осъден за действие и бездействие МАГИСТРАТ??
    КОЛКО ОТ ТЯХ СА ЗА СЪД!!!
    Е НЕ ВСИЧКИ.

    Коментиран от #99, #102

  • 96 Герии

    23 2 Отговор
    Браво на човека
    Точно това е истината и аз съм с по малък бизнес и това ми е ясно
  • 97 Слот

    8 2 Отговор

    До коментар #3 от "Ташунко Сапа":

    Браво ама какво? Ние си седим зад компютрите и утре като го светнат в някой кьоше(това е единственото нещо дето ще имаме най-близко до Кьовеши) какво правим? Мишки сме и това е, мишките ги тъпчат с крак ако не избягат.
  • 98 Валери

    3 0 Отговор

    До коментар #93 от "майстор":

    Това се нарича капитализъм мой човек, тук заплатата я определя шефа и ако искаш. Ако не искаш търсиш друго. Дали е лошо или добро, като минат 100 години ще се направят изводи.

    Коментиран от #104

  • 99 123

    7 1 Отговор

    До коментар #95 от "АМОН":

    Точно за това че има правила и закона е над всички и е еднакъв за всички, в западна европа и северна америка има добри за живот и напреднали държави.Явно не сте прочели защо са въведени Крумовете закони-положението в България тогава е било съшо като сега, те хората не са се променили от тогава.Заради такива хора които управляват и корупцията, е почти загубил държавата си.Когато Пристигат римските войски при Плиска защитниците на Плиска за били пияни и са предали крепоста последва клане на хората в града и запалването му, на биволи са режели сухожилята и са ги оставяли да умрът, деца са били смазвани с мелнични камъни.Военноначалниците му не се подчинили,а за битката при върбица са участвали и жените на България. Изрежете гангрената преди да си загубите държавата.
  • 100 123

    6 1 Отговор

    До коментар #91 от "Нона???":

    Как да ги яде котарака той знае че там месо няма, човека нама обонянието на котарака. Купете си кренвирши от Германия и направете разликата. Пишат ви по вестниците че западните държави ви били хранели с боклуци,но боклуците и отровни храни се произвеждат в България, които никоя западна страна не купува.Когато стане въпрос че има откраднати пари,винаги сочат че парите били открадени от Русия,Америка или друга страна.Но парите са обикновенно открадени от Българи, или замазват следите с банка или посредник в чужбина.
  • 101 деко

    11 1 Отговор
    След 30 г. некачестена храна народа е със слаба имунна система . За това са пълни болниците и гробищата . Преди 89 г . девиза беше ЗДРАВА ХРАНА ЗДРАВ НАРОД и бяхме стигнали ДЕВЕТ милиона . За времето на демокрацията станахме СЕДЕМ милиона . За какво ги ручахме жабетата .
  • 102 123

    3 0 Отговор

    До коментар #95 от "АМОН":

    „Арестът на сенатор Йе смая политическата общност в Калифорния.
    „Според съдебните документи Йе твърди, че е участвал в заговор за търговия с огнестрелни оръжия без лиценз и за нелегален внос на оръжия.„Той също е обвинен, че е участвал в схема за измами на„ гражданите на честни услуги. “Щатският сенатор Йе беше един от двадесет и шест души, арестувани в поредица от нападения след федерално разследване на Реймънд„ Момче от скариди “Чоу, лидер на китайския квартал в Сан Франциско. който е прекарал време в затвора по обвинения в оръжие."Йе е третият калифорнийски демократ, който е нарушил закона през последните месеци.""... се съгласи да извърши официални действия в замяна на парите, включително един случай, в който той представи бизнесмен на законодателите на щата, които имат значително влияние върху висящото законодателство за медицинската марихуана. В замяна бизнесменът - който всъщност е агент на ФБР под прикритие - съгласява се да дари хиляди долари на предизборния фонд на Йе, според обвинението. "
  • 103 като на филм

    5 1 Отговор
    Един Гларус разнасял кюлчета злато по върховете тайно и полека. Ама те не били негови, крадял ги и с тях си купувал спокойствие. Но когато станало така , че няма от къде да се краде, Гларуса изпаднал в немилост и започнал да снася жълта миризлива кал. Горкият Гларус, скоро ще го оскубят , както опърлиха Прасето !
  • 104 провинциалист

    2 1 Отговор

    До коментар #98 от "Валери":

    След 100 години не се правят изводи, а се пробутва удобна версия, която вече няма кой да оспори.
  • 105 ТРОПЧО

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "да питам":

    НА ГЕРБАДЖИИ НЯМА КО ДА ОБЯСНЯВЯ ШМАТКОООООО
  • 106 ТРОПЧО

    5 3 Отговор
    ДАИТЕ ТРИБУНА НА ЧОВЕКА БЕ МЕДИИ ДА ИМ ИЗКАРА КЕРЛИВИТЕ РИЗИ НА ГЕРБАДЖИИ ДЕТО ГИ МИСЛИТЕ ЗА МНОГО ХРИСИМИ НА ДРУГИТЕ ИЗБОРИ ДА ГИ НЯМА ВЪОБЩЕ НЕ ГЛАСУВАИТЕ ЗА ТЯХ САМО ЛОШОТИИ ОТ ТЯХ МОЖЕ ДА СЕ ОЧАКВА
  • 107 Глупости товори

    7 3 Отговор
    Шефът на БАБХ е БСПар. Всеки може да провери в нета, кой е, от кои е. Точно БАБХ бракува стотици тонове пилешко последните 2 години внос от Полша, проверете сами.
  • 108 случаен

    10 1 Отговор
    за какво му е на Иван Пилето, целия слънчоглед в България, трябва му, защото има къде да го продаде, България без да е окупирана, де факто е колония на Турция, този Иван Пилето е само изпълнител, някои други, някъде другаде са се разбрали за това, Турция е 85 милиона, и всеки момент, в който няма основни храни, води до социално напрежение, онзи от Агромах, бизнесмена дето почина, дали и той не е бил в ситуацията на Илчовски, и малко на пияна глава, се е отпуснал да направи онази вече известна на всички шега
  • 109 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 10 Отговор
    Илчовски миличък, много примитивни разсъждения.
    Накратко ето Ви една друга гледна точка...: Фирма Гимел произвежда био-краставици и с тирове ги транспортира до Германия, където в техните супери вървят по 5 евро/кг. Кои български куповачи могат да платят такава цена? Скъпи са защото отговарят на най-високите критерии на ЕС и се отглеждат в оранжерии наторявани със специална био-тор внос чак от Индия...За да се запълни нуждата от краставици на нашия пазар пък внасяме от Турция по1-2 евро/кг...краставици, които никой в европа не иска и да погледне защото нямат европейски сертификат.
    Те такова е положението и другите стоки, но по-важно е, че бюджета се пълни и има левчете за образование, здравеопазване, полиция и т. н.

    Коментиран от #111

  • 110 възпитаник

    2 0 Отговор
    и в което населено място спечелят кметското място назначават агенция ЩИТ за охрана гербаците
  • 111 Лупи

    1 1 Отговор

    До коментар #109 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    За ко има левче, че не разбрах? Я пак повтори?
  • 112 Be_google казва Не на говнярите от грол

    5 0 Отговор
    Вън тая гмеж от властта
  • 113 Тапата

    1 4 Отговор
    Зада те изнудват, значи са те хванали в крачка. Сам си признаваш, че си мутра. Аман от такива теркове!
  • 114 войводата

    5 0 Отговор
    БРАВОООО НАРОДА ВЪСТАНА БУНТ БУНТ НА УРУЖИЕ БРАТЯ БЪЛГАРИ КОПРИВЩИЦА ПАДНА
  • 115 дедо белчо

    3 0 Отговор
    СЕВЕРОЗАПАДА ЩЕ ОПРАВИ БЪЛГАРИЯ КАЗА БАБА ВАНГА НАКРАЯ НА ДНИТЕ СИ
  • 116 бай Даньо

    3 3 Отговор
    Българското простолюдие откача по стандартния начин . В САЩ пропагандата подейства на тръмпанарите по същия начин до пълното им оскотяване и откачане от реалността. Подхвърлят се някакви истини, полуистина и лъжи добре омешани , но звучащи правдоподобно , например - О да има африканска корупция у нас! ( А в Америка е пълно с педофили сред лирерастите, самия Джо и той дърт педофил !) Което категорично не е вярно за корупцията у нас, има я но по изследване сред чужди бизнесмени с бизнес у нас е на нивото на Италия и Гърция , какво да е като в Швеция ли!? Ако имаше толкова ужасяваща корупция защо никой чужд бизнес мен не постави проблема на всеослушание ако да кажем ние българите сме прокълнати роби и сме ОК да затънем в тая корупция без съпротива !? Нали на запад няма корупция и чуждите бизнесмени не са свикнали на такива нива на корупция защо няма нито един голям скандал!? Някой чужд бизнесмен осъдил наш политик или държавата !? И така амалгамата истини полуистини и лъжи се повтаря 100 път и оттам го подхващат полезните идиоти и се превръща в оглушителна канонада - корупция , корупция , корупция , което заглушава целия обществен дискурс. Друга тема пред обществото няма - само корупция! Далече съм от мисълта че България няма проблеми , но тук се случва друго - българското простолюдие за пореден път закрива държавата и я занулява (за интересна на рашките основно) заради измислени проблеми които най малкото не са за революция а за еволюция ... и ко
  • 117 бай Даньо

    0 0 Отговор
    Продължение
    ... и когато се събудим и от тоя сън ще сме още повече след Румъния и пак виновни ще търсим и пак ще ги намерим ...
  • 118 123

    2 0 Отговор
    Съдебна система
    Съществува висок риск от корупция в българската съдебна система. Компаниите отчитат ниско доверие в независимостта на институцията и ефективността на правната рамка, когато става въпрос за уреждане на спорове и оспорване на регулации, се оценява като лоша (GCR 2017-2018). Подкупите и различни плащания в замяна на благоприятни съдебни решения са често срещани (GCR 2015-2016). Значително мнозинство от гражданите възприемат съдебната независимост като доста лоша или лоша (JS 2017). Съдебната власт остава институцията с най-малко доверие в България; корупцията е широко разпространена и незаконно политическо и бизнес влияние е често срещано явление (ICS 2017; GRECO 2015). Най-натоварените съдилища в София имат сериозни изоставания, ограничени ресурси и следват неефективни процедури, които комбинират възпрепятстването на правораздаването (ICS 2017). Докато България има задоволителна правна рамка, която да позволи преследване на престъпления за корупция, липсата на резултати се дължи на слабости в разследващата и съдебната практика (ECCVM 2017). Процедурите за назначаване на най-високите нива в съдебната система са непрозрачни и неконкурентни (NiT 2017). Твърденията за корупция и разпространение на влияние са разследвани само след вътрешен и външен натиск (HRR 2016).
    Инвестиционните спорове са продължителни и често изискват намеса от най-високото ниво на управление, особено споровете за инвестиции, заведени в София, могат да отнемат няколко годи
  • 119 123

    2 0 Отговор
    Полиция
    Има голям риск от корупция при работа с българската полиция. Корупцията и безнаказаността са широко разпространени в българската полиция; правителството разполага с механизми за разследване и преследване на злоупотреби, но изпълнението липсва (HRR 2016). Компаниите отчитат липса на доверие в надеждността на полицейските услуги и приписват големи разходи от престъпността и кражбите (GCR 2017-2018). 75% от бизнеса плащат допълнително за охрана и сигурност в България (ES 2013). Почти една трета от българските респонденти определят полицията като корумпирана, докато по-малко от двама на всеки десет анкетирани съобщават, че са платили подкуп на полицаи (GCB 2017). Организираната престъпност в България е подпомагана от корупцията в публичната администрация, съдебната система, полицията и митниците (ECCVM 2017).
  • 120 БОКОШКАФА

    0 0 Отговор
    БОЯТ НАСТАНА ТЪПКАТ СЪРЦА НИ .......
  • 121 123

    2 0 Отговор
    Обществени услуги
    Обществените услуги в България са пълни с корупция и чуждестранните компании могат да очакват искания за подкуп и пари за улесняване на услугата. Над 66% от компаниите посочват, че подкупът е широко разпространена практика в България (EY 2017). Почти една пета от компаниите съобщават, че подаръците и неформалните плащания са необходими, за да „свършат работа“, особено при получаване на оперативни лицензи и електрически свръзки (ES 2013). Корупцията и неефективната държавна бюрокрация представляват двата най-проблемни фактора за правене на бизнес в България (GCR 2017-2018). Една трета от гражданите възприемат държавните служители и държавните служители като корумпирани, докато по-малко от всеки десет анкетирани съобщава, че е платил подкуп на публичен служител (GCB 2017). Корупцията на ниските нива на управление остава проблем (ECCVM 2017). Усилията за борба с корупцията в държавната служба не са постоянни, а са насочени само към отделни случаи (ОТИ 2016). Съобщава се, че служители от всички клонове на правителството безнаказано участват в корупционни практики (ICS 2017).
    Стартирането на бизнес отнема повече стъпки и повече от два пъти времето, необходимо за другаде в региона за започване на бизнес (DB 2018). Получаването на разрешение за строеж отнема няколко пъти повече попълване на формуляри и време ,което е 2 пъти повече от средното за региона, а е необходимо много по-малко време (DB 2018).
  • 122 123

    1 0 Отговор
    Поземлена администрация
    В земната администрация на България има умерен до висок риск от корупция. Инвеститорите отчитат недостатъчно доверие в защитата на правата на собственост (GCR 2017-2018). Почти една пета от компаниите очакват да дадат подаръци и подкупи, за да получат разрешение за строеж (ES 2013), а почти половината от анкетираните граждани смятат, че корупцията и подкупът са широко разпространени сред длъжностните лица, които издават разрешения за строеж (SESC, февруари 2014 г.) Редица известни дела за корупция в България включват продажба на публична собственост и други сделки със земя (ОТИ 2016). Законът за насърчаване на инвестициите от 2004 г. предвижда равно третиране на чуждестранните и местните инвеститори; той също така предоставя стимули, които помагат на инвеститорите да закупят земя (ICS 2017). Отчуждаването е разрешено по българското законодателство в случаите, когато обществената нужда не може да бъде удовлетворена по друг начин (ICS 2017). Законът трябва да се компенсира по справедлива пазарна стойност (ICS 2017). Действията за отчуждаване могат да бъдат обжалвани и пред Върховния административен съд въз основа на законосъобразността на действието, оценката на собствеността или размера на обезщетението (ICS 2017).

    Регистрирането на собственост изисква повече стъпки/документи от средното за региона и отнема приблизително същото време, както другаде в региона (DB

    Коментиран от #128

  • 123 123

    1 1 Отговор
    Данъчна администрация
    При работа с данъчната администрация на България съществува умерен до висок риск от корупция. Компаниите посочват, че неправомерни плащания и подкупи възникват в процеса на плащане на данъци (GCR 2015-2016). Данъчните ставки и данъчните разпоредби се посочват от бизнеса като проблемни фактори за правене на бизнес (GCR 2017-2018). Слабото спазване на данъчното законодателство на България допринася за голяма неформална икономика и възможности за корупция (ОТИ 2016). Отделът за борба с корупцията, вграден в инспектората на Министерството на финансите, има само ограничени правомощия за справяне с корупцията в митническата и данъчната администрация (EUACR 2014).Докато броят на фирмите, които плащат данък всяка година в България, е малко по-нисък от средния за региона, компаниите отделят повече от два пъти времето за подаване на данъци в сравнение с други места в региона (DB 2018).
  • 124 123

    1 0 Отговор
    Митническа администрация
    При работа с митническата администрация на България съществува висок риск от корупция. Бизнесът посочва, че незаконни плащания и подкупи са често срещани, когато се занимават с внос и износ (GETR 2016). Над 66% от анкетираните смятат, че злоупотребите и корупцията са широко разпространени сред митническите служители (Евробарометър, февруари 2014 г.). Обременяващите процедури за внос, тарифи и корупцията на гранините пропусквателни пунктове са посочени като най-проблемните фактори за внос (GETR 2016). Предвидимостта във времето на процедурите за внос е недостатъчна и ефективността на процеса на освобождаване на стоката се оценява като лоша (GETR 2016). Независимо от това, справянето с вноса и износа е далеч по-евтино като отнема много повече време от средното за региона (DB 2018).Известно е, че корумпираните митнически служители обменят подкупи с организирани престъпни групи и контрабандисти (Европейска комисия, февруари 2014 г.). През 2016 г. бяха арестувани множество гранични служители за вземане на подкупи от трафиканти на хора (Sofia Globe, декември 2016 г.).
  • 125 123

    1 0 Отговор
    Обществени поръчки
    Обществените поръчки са широко признати, че носят особено високи рискове на корупция в България, като често се отчитат конфликти на интереси, откази и подкупи (ECCVM 2017; ICS 2017). Отклоняването на публичните средства и фаворизирането в решенията на държавните служители са често срещани (GCR 2017-2018). По същия начин подкупите и незаконните плащания в процеса на възлагане на обществени поръчки и лицензи са често срещани (GCR 2015-2016); почти 33% от компаниите очакват да подаряват подаръци на служители за обществени поръчки, за да си осигурят държавни поръчки (ES 2013). Над 50 % от всички компании съобщават за корупция, която им пречи да спечелят търгове (Европейска комисия, февруари 2014 г.). Сред основните рискове от корупция са концентрацията на пазарната власт в ръцете на публичната администрация, липсата на ефективност на процедурите за възлагане на обществени поръчки, липсата на почтеност и контрол на служителите и органите за обществени поръчки, политическата намеса в работата на публичната финансова инспекция Агенция (PFIA), недостатъци на структурното управление и твърде много чести промени в правната рамка на обществените поръчки (CSD 2015, CSD 2017).Използването на договори за еднократно наддаване, при които договорите са пригодени за една фирма, са важен риск от корупция в България (CSD 2017). Всъщност доказателствата показват концентрация на обществени поръчки сред по-големите компании и насочване на определени договори
  • 126 123

    1 0 Отговор
    Законодателство
    Наказателният кодекс на България криминализира активен и пасивен подкуп, изнудване, търговия с влияние, пране на пари, злоупотреба с длъжност и присвояване. Кодексът също така забранява подкупите на чуждестранни служители и плащанията за улесняване. Няма официален праг за стойността на подаръците, след което те да се считат за подкупи (CMS 2016). Санкциите за корупционни престъпления варират от една до 15 години лишаване от свобода и наказания до 10 000 евро, както и конфискация на всички облаги, получени от акта на корупция (CMS 2016) Няма корпоративна отговорност за корупционни престъпления; само физически лица могат да бъдат преследвани (CMS 2016). Прането на пари е разгледано в Закона за мерките срещу изпирането на пари. Законът за държавните служители и Законът за предотвратяване и откриване на конфликт на интереси уреждат конфликтите на интереси в публичната служба. Законът за защита на конкуренцията и Законът за обществените поръчки разглеждат корупцията при обществените поръчки. Законът за политическите партии предвижда мерки за борба с корупцията, които гарантират прозрачност и отчетност на финансирането на политическите партии. Административнопроцесуалният кодекс има за цел да ограничи възможностите за корупция и да създаде ефективна система на административно правосъдие. България е включила раздел за етичното поведение на парламентаристите в своя Правилник за дейността, като например забрана на депутатите да получават подаръци,
  • 127 123

    1 0 Отговор
    Гражданското общество
    Конституцията на България защитава свободите на словото и на печата, които обикновено се зачитат на практика (HRR 2016). Съществуват опасения, че нарастващата и непрозрачна концентрация на медийна собственост, корпоративен и политически натиск и държавния контрол върху медийните ресурси води до намаляване на плурализма в медийната среда (HRR 2016; BTI 2016). Политическите и бизнес връзки на собствениците на медии допринасят за автоцензурата сред журналистите (ОТИ 2016). Лицата обикновено са в състояние да критикуват правителството без официални репресии, но хората са по-колебливи да критикуват местните власти в селските райони (HRR 2016). Журналистите са изправени пред заплахи и нападения, включително от страна на политици и мощни интереси (FotP 2016). Правителствените служители са завели дела за клевета срещу журналисти, но съдилищата са склонни да се произнасят в полза на свободата на печата в такива случаи (FotP 2016). Медийната среда в България се счита за „частично безплатна“ (FotP 2017).Свободите на събиране и сдружаване са защитени от Конституцията и обикновено се спазват (HRR 2016). Гражданското общество в България е достатъчно развито и малък брой организации на гражданското общество (ОГО) участват активно в борбата с корупцията (ОТИ 2016). Правителствата на ОГО получават важна роля в процеса на обсъждане и определяне на политика (ОТИ 2016). Много мозъчни тръстове се финансират изцяло от чуждестранни донори (ОТИ 2016). Общес
  • 128 бай Даньо

    2 0 Отговор

    До коментар #122 от "123":

    Публикувано във факти.бг: Почти една пета от компаниите очакват да дадат подаръци и подкупи, за да получат разрешение за строеж (ES 2013)
    --------------------------------------------------------

    За това ли да закриваме държавата и да почваме наново!? Това ли е африканската корупция!? Къде мислиш не е така? Например в Масква от където бива подклаждана тая революция по зле ли е или е по добре от това "една пета" !?

    Коментиран от #130

  • 129 въпроси

    3 0 Отговор
    Трябва да се публикува във вестниците какви заплати плаща този "бизнизмън" на своите работници. Последните четри години например.
    Всичко е съшито с червени конци.
    Ще си каже. Просто трябва да имаме търпение и да го питаме.
  • 130 123

    1 0 Отговор

    До коментар #128 от "бай Даньо":

    Пo cъщия нaчин пoдкупитe и нeзaкoннитe плaщaния в прoцeca нa възлaгaнe нa oбщecтвeни пoръчки и лицeнзи ca чecтo cрeщaни (GСR 2015-2016); пoчти 33% oт кoмпaниитe oчaквaт дa пoдaрявaт пoдaръци нa cлужитeли зa oбщecтвeни пoръчки, зa дa cи ocигурят държaвни пoръчки (ЕS 2013). Нaд 50 % oт вcички кoмпaнии cъoбщaвaт зa кoрупция, кoятo им прeчи дa cпeчeлят търгoвe (Eврoпeйcкa кoмиcия, фeвруaри 2014 г.).
  • 131 Капиталист

    1 0 Отговор
    Защо ли има орфшорни зони. Възможноста да скриеш откраднатите пари на такива места поощрява корупция. Често тези пари са неизползваеми. Освен това от време на време ги подстригват.
  • 132 Мутра

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "1618":

    Това го правят за пред онази част от хората,които се чудят кой влак да хванат и на коя гара да приседнат.Останалите хора знаят всичко и такива ММА бойци ще им акривят шапките.Едно оплакване в полицията и ония лудите с качулките ще им натрошат кокалите на тия бойци.Преди години всички бехме бойци ама 10 командоси натръшкаха 20 мутри боеца на Боровец разкатаха ги от бой.Така че още малко и тия са пътници и без това не тренират редовно и на световната сцена ги бият кат тъпани
  • 133 мишо

    1 0 Отговор
    ТОВА МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ САМО ТУК ТЕ ОГРАБИХА НАРОДА СИ А НИЕ САМО ЦЪКАМЕ БОЙКОТ НА ГРАДУС БАВО ИЛЧОВСКИ
  • 134 мишо

    1 0 Отговор

    До коментар #46 от "Тредстоун":

    А ВИЕ МОЖЕЛИ ДА СЕ ПРЕДСТАВИТЕ С ИМЕТО СИ КАТО ИЛЧОВСКИ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове