Last news in Fakti

15 Май, 2021 12:08 6 785 59

Арестът на Пламен Бобоков се оказа незаконен

  • пламен бобоков-
  • арест

Бобоков е станал жертва на полицейски произвол

Арестът на Пламен Бобоков се оказа незаконен - 1
Снимка: БГНЕС

Делото на бизнесмена Пламен Бобоков срещу заповедта на СДВР за 24-часовото му задържане през юли 2020 г. приключи окончателно. На втора инстанция Административният съд в София (АСГГ) прие, че Бобоков е станал жертва на полицейски произвол, задържан е незаконно и без мотиви, както и че тази мярка несъразмерно е ограничила правата му.

Съдиите Пламен Горелски, Антони Йорданов (докладчик) и Димитрина Петрова са напълно съгласни с изводите, които в началото на годината направи като първа инстанция Софийският районен съд. Прокурорът Емил Георгиев взема страната на МВР, пише вестник "Сега".

Административните съдии обясняват, че законът задължава органите да мотивират актовете си. Затова и в заповедта си за задържане на Бобоков СДВР е трябвало да изложи какво конкретно го обосновава. "Мотиви на административния акт може да се съдържат най-късно в съпроводителното писмо, с което преписката е изпратена в съда, но видно от приложените по делото писмени доказателства, органът не се е възползвал от тази възможност", пише в съдебното решение.

По принцип, за да бъде някой задържан за 24 часа, от МВР трябва да има достатъчно данни, че е участвал в престъпление. А не първо да бъде задържан, а след това да се търсят доказателства. Затова и процесуално-следствените действия, извършени след задържането на Бобоков и повдигнатото му след това обвинение, няма как да оправдаят ареста му, става ясно от решението на съда. Полицейският арест на Пламен Бобоков за търговия с влияние е немотивиран и незаконен

"Обратното би довело по скоро до произвол при прилагането на мярката и необосновано задържане на лица, което противоречи на целта ѝ. Тя не е да се наложи наказание за установено по категоричен начин престъпление, а да се попречи на уличения в извършването му да се укрие, или да извърши друго престъпление, или да осуети наказателно преследване", пишат магистратите.
Според тях изобщо не е ясно защо е задържан Бобоков и арестът му е неоправдан. Самоличността му е била установена и няма данни да се е укривал, съдействал е, обяснява съдът.

Toвa e пopeднo cъдeбнo peшeниe пo шyмнитe зaдъpжaния oт 9 юли 2020 г. - дeня, в ĸoйтo дecaнт oт cпeциaлизиpaни и вoeнни пpoĸypopи, пoлицaи и cлyжитeли нa Бюpoтo по зaщитa ĸъм главния прокурор Ивaн Гeшeв нaxлyxa в пpeзидeнтcтвoтo.

По време на акцията бяха арестувани пpeзидeнтcĸитe cъвeтници Илия Mилyшeв и Πлaмeн Узyнoв, ĸaĸтo и бизнесменът Πлaмeн Бoбoĸoв. Bпocлeдcтвиe и тpимaтa бяxa ocвoбoдeни. Пламен Узунов: Нямам от какво да се притеснявам, имал съм служебни контакти с Пламен Бобоков

Задържането на Узунов вече окончателно падна в съда. Πpeз нoeмвpи минaлaтa гoдинa на първа инстанция бe oбявeнa зa нeзaĸoннa пoлицeйcĸaтa зaпoвeд зa apecта на Милушев. Сега делото виси пред административния съд, който още през февруари е приел казуса за изяснен и сега се чака последната му дума.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 56 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 5837

    4 62 Отговор
    Ей Отрови селска я се скрий.

    Коментиран от #29

  • 2 Чегевара

    20 119 Отговор
    Разбира се...,мутрите взеха власта и сега са недосегаеми.

    Коментиран от #19

  • 3 Последния Софиянец

    142 11 Отговор
    Сега ще осъди Гешев за 100 бона и ще плащаме ние.Няма такава гнила държавица.
  • 4 Загрижен

    127 5 Отговор
    Незаконен, ами жестоко! А кой сега ще накаже милиционерите и прокуратурата за този незаконен арест???
    А Бобоков ли е чушков ли е, като заведе дело и осъди България където трябва, кой ще плати? Въпроса ми е съвсем риторичен.
  • 5 Аномалия

    40 4 Отговор
    Ха ха ха .Недосегаеми няма.
  • 6 Гошо

    76 5 Отговор
    Ми то се мисли преди нещо толкова сериозно като подобен арест.
  • 7 Гешов позор

    112 6 Отговор
    Пука му на Гешов че е незаконен. Целта е да се опраскат противниците, да им се съсипе бизнеса и здравето. Пък после каквото ще да става, нали няма да плащат сметката те.

    Коментиран от #43

  • 8 дддд

    93 7 Отговор
    Малко по малко съдиите ще почнат да раздават правосъдие без да се страхуват от шайката ГЕРБ
  • 9 илийката

    13 86 Отговор
    Правителството на Радев се оказа незаконно

    Коментиран от #23, #25

  • 10 Българка

    85 6 Отговор
    Спец.съда, спец. прокуратурата са бухалките на мафията. Те не бранят законността, те я газят като башибозук. Трябва спешно да се закрият, Гешев, шефът на ДАНС, който е в неплатен отпуск чак до септември възможно най-бързо уволнени и разследване за участие в ОПГ или най малко длъжностни престъпления

    Коментиран от #35, #54

  • 11 Аномалия

    38 5 Отговор
    На простия му дай дълъг път и тесни обувки.
  • 12 ЕНП

    78 7 Отговор
    ПЪЛНА СМЯНА НА МУТРЕНСКАТА СИСТЕМА ! НИКОГА ПОВЕЧЕ ГЕРБ - СДС !!!
  • 13 тъй де

    9 34 Отговор
    Бобоковица ще плати.
  • 14 ИМА ТАКЪВ НАРОД 🤣

    33 5 Отговор
    ПЪЛНО ПРОИЗВОЛИЕ....РИМСКИ ЗАКОНИ!!САМО ИМПЕРАТОР НЯМА 🤪
  • 15 3.14К

    48 5 Отговор
    Гешев, сега какво правим. Имаме прокуратура, която единствена в света, била подложена на.....натиск!
  • 16 Пловдив

    58 6 Отговор
    Всички знаем, колко прости и продажни са милиционерчетата!!! Хайде сега, да видим уволнени и наказани, по случая, че ми писна да им плащам заплатите, на тези селяци!!!
  • 17 хъхъ

    40 5 Отговор
    Тази новина няма да я видите в ПИГ - Гешефф е радост.

    Коментиран от #20

  • 18 Боклуците

    13 23 Отговор
    и те ли незаконно са намерени
  • 19 горски

    43 5 Отговор

    До коментар #2 от "Чегевара":

    Моли се Богу,"немутренската" Гешефтура,да не те нарочи като тях..
    Ще оревеш орталъка...и няма кой да ти помогне,дори и да си невинен..
    Ако Бобокови са направили престъпно деяние,да си ги разследват и съдят..,а не да се гаврят .
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Добро утро

    50 7 Отговор
    Къде е оня на простак с джипката. Него кога ще го арестестуват законно
  • 22 Някой си

    45 6 Отговор
    Чудесно основание каскета да бъде осъден!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Провокация

    33 4 Отговор
    Не може да бъде, Гешев е такъв професионалист, че не би допуснал това.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 зеленчук

    12 12 Отговор
    То и ареста на Полфрийман беше незаконен. Ядзък,че го тормозиха момчето. Е,нали го пуснаха да си оди?! Тоя охранител дето се гръмна в метрото също е бил невинен,ама на....Ако го бяха арестували,след два месеца щяха да го пуснат. Нещо,делото щеше да е криво или щяха да го върнат в прокуратурата за доразследване. С Местана е същата работа- българска!
  • 27 Българка

    38 5 Отговор
    Трябва следващото НС със съдебната реформа да въведе регресивен иск срещу прокурори , магистрати за погазване на законите и несвършена или лошо свършена работа. До кога отново жертвите/ ние ще изплащаме присъдените обезшетени за извращенията в правораздаването? Сега всички по веригата за незаконното задържане на Узунов, Бобоко най-малко веднага да са уволнени. И да се разследват те и поръчителите им!
  • 28 Език мой

    39 6 Отговор
    Какво значи " се оказа незаконен". Този арест никога НЕ Е БИЛ законен. Милиционерите на ГШФ се оказаха неграмотни.
  • 29 БАТЬОВ

    20 3 Отговор

    До коментар #1 от "5837":

    Ама те са от ,,големото село"-пак е по добре,отколкото банкялийско овчарче с филия мас!!!
  • 30 вфг255

    31 4 Отговор
    Бобоков и Узунов са известни, има кой да ги защити, а в провинцията органите заедно с охранителните фирми какви неща вършат, тормоз, репресии..., но там хората няма кой да ги защити. Сталинизъм в пълна сила.
    Това, че в София нещо се променя, не значи, че в страната нещата се променят или че ще се променят.

    Коментиран от #33

  • 31 Gowo

    32 2 Отговор
    Сега ще видим ли задържани тези които извършиха незаконното задържане.Надали.Това е България.Няма последствия .Едни могат да бият.Но когато понечиш ти да се защитиш , целият законов свят се стоварва върху тебе.Всейи знае и го е изпитал върху себе си.Това е мутренският свят на Бойко.Който доразви със своето управление
  • 32 цербер

    24 2 Отговор
    Затова и в заповедта си за задържане на Бобоков СДВР е трябвало да изложи какво конкретно го ОБВИНЯВА. А не "обосновава". Бобоков не е текст.
  • 33 Gowo

    18 2 Отговор

    До коментар #30 от "вфг255":

    Наскоро имах такъв случай.В голяма търговска верига.Задържат те охранителите.Вкарват те в стаичка , без камера.Държът те там с обяснението че нямат право да те обискират .Докато разглеждат видеото.И накрая след половин час те пускат без нищо документирано и ти казват че така им се сторило.От близкото МВР казват че тези се ползували със някакви свои правилници.Но кои и как и какво пише никой не може ти обясни.Освен адвокат.Това са правоохранителните сега

    Коментиран от #52

  • 34 big

    30 3 Отговор
    Да, още осъдителни присъди за България! Всичко беше напълно ясно още в началото. Бухалките на БМБ влязоха в действие, а за другото - народа ще плаща. Прецакания бизнес е другата страна на въпроса.
  • 35 Пич

    6 17 Отговор

    До коментар #10 от "Българка":

    Никой не те разбира тебе. Хем врещиш кои трябва да се вкарат в затвора , без присъда и доказателства , хем врещиш , че така не трябвало да се прави , ползвали се за бухалки и т.н. Явно си мислиш , че за тебе морала и почтеността не се отнасят. Селяндурите , на които симпатизираш , пускат бандити като Бобоков , и когато осъдят държавата , в глупостта си , ти ще им плащаш.
  • 36 100

    6 12 Отговор
    Айдее...почнаха да отварят чадърите.

    Коментиран от #40

  • 37 Деймос

    20 4 Отговор
    Прокуратурата е за РАЗПУСКАНЕ ...
  • 38 Баце батката

    20 4 Отговор
    Така действат бухалките на Буда, като се огледа в нечий бизнес! Бам, бам и после Страсбургски салам за сметка на народа
  • 39 Ако това

    13 4 Отговор
    Е бизнес нечии, шефа веднага следва да бъде уволнен! В случая това е Гешев и началника на НДП. И двамата уволнение, и да плащат на Бобоков репарации до дв са живи! Само така следващите ще се научат, че носят отговорност!
  • 40 Отвори и твоя

    9 3 Отговор

    До коментар #36 от "100":

    Че навън заваля и скоро ще ти секнат дотациите троле!
  • 41 Еееее!

    18 4 Отговор
    А, така!!!!! Ами сега? Какво правим? Кой е отговорен? Кой е дал нареждане за този незаконен арест???? Нека да се осветли името на този човек в медийното пространство! Накрая много други неща ще се окажат незаконни май. Нека Борисов да направи коментар, ако ще и във Фейсбук по тази тема, а не кой защо и как бил сменил висшите му назначения по институциите!
  • 42 100perа

    16 3 Отговор
    Нищо чудно. У нас по времето на хунтата на Борисов, най-големият закононарушител стана държавата.
    Впрочем, още през миналата година съдът реши, че и задържането на Милушев е незаконно, а и още преди изборите му върнаха допуска за секретни материали...
    Каксетниците се дънят по всички параметри.
  • 43 Естествено

    17 2 Отговор

    До коментар #7 от "Гешов позор":

    Точно! Произвол до дупка е това. Целта е ясна. Психологическа атака, фалиране на бизнеса, показност, да се види кой е шефа, да не смеят да вдигат главата други подобни бизнесмени.... А, че е незаконно - какво от това. Те са над закона. Е, да, ама не! Пълна съдебна отговорност трябва да се търси на разпоредилите и подписали подобен зловреден и незаконен акт.
  • 44 Да не се чудят

    11 2 Отговор
    Що ги изчегъртат
  • 45 БСП и ДПС КОАЛИЦИЯТА

    7 11 Отговор
    НОВИЯТ РЕД ТАКА ДЕЙСТВА, ВСИЧКИ ПРЕСТЪПНИЦИ НА СВОБОДА ЗА ДА ТОРМОЗЯТ НАРОДА. ТА НАЛИ ТЕ СА КАСИЧКАТА НА БСП.
  • 46 ГанюБалкански

    6 11 Отговор
    тоя боклук отрови държавата, притежава незаконно придобити антики, а Тия боклуци съдиите го изкараха невинен, е за тва има корупция, а няма съдебна система, цял свят ни се смее !!!

    Коментиран от #48

  • 47 Протестърът.

    9 3 Отговор
    Всичко по старому, мутрите и олигарсите на свобода народа да му мисли.
  • 48 Ох, този пак не разбрал

    5 3 Отговор

    До коментар #46 от "ГанюБалкански":

    Ганю ли си, какъв си, ама много си отговаряш на името! Изобщо не става въпрос за това кой какъв е, а за ДОКАЗАНО НЕПРАВОМЕРЕН, НЕЗАКОНЕН АРЕСТ! Чети, бе човек!
  • 49 Ша повърна

    7 2 Отговор
    ТЕ НЕ СА ТРОВИЛИ ПОЧВИТЕ, НАПОТИВ ТОРЯТ ГИ С БИО ТОРОВЕ. ДО ТАМ ВОДИ НЕГРАМОТНОСТТА И ПРОСТОТИЯ НА НАСЕЛЕНИЕТО ЯЖТЕ ОТРОВИТЕ ИМ.
  • 50 дъртия

    8 4 Отговор
    ...а след случая с КОСТИНБРОДСКАТА АФЕРА МУТРЕСА МАНОЛОВА ПЛАЩА ЛИ НА НЯКОГО и ПОЛУЧИ ЛИ СЪДЕБНА ПРИСЪДА ??!!...
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 вфг255

    6 1 Отговор

    До коментар #33 от "Gowo":

    МВР и охранителите са в комбина. Каква помощ търсиш от МВР? И прокуратурата е с тях, и съдът е с тях.
    Кой е разрешил на охран. фирми да имат правилници извън закона?!
  • 53 Бай Кольо

    8 7 Отговор
    Айдее, започна се, зеления чорап си освобождава свитата. До два месеца всички ще са освободени Божков и Цветан Василев се прибират, Евро фондовете се спират и пак ще питаме къде с...ат гладните. Всеки народ си заслужава съдбата
  • 54 Кое му е

    2 8 Отговор

    До коментар #10 от "Българка":

    Незаконно, че трови децата ни ли. Или ти си ялова🐑🐑🐑 и деца нямаш
  • 55 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 1 Отговор
    А,сегиии кой ще плаща....
  • 56 !!!?

    3 7 Отговор
    Според мотивите на Административни съд на София за незаконно задържане на Бобоков, трябва и убиецът на Милен Цветков да бъде освободен немедлено и вече да е избран за депутат !!!?
  • 57 Гост

    6 0 Отговор
    Като всичко арести на врагове на Свети Бойко Банкянски .
  • 58 ДОН ЧИЧИ

    9 0 Отговор
    ТИЯ ОТ ПРОКУРАТУРАТА НЕ УСПЯХА ДА СГОТВЯТ ИВАНЧЕВА КАТО ХОРАТА А ТИ ИСКАШ ДА СВЪРШАТ НЕЩО СВЯСТНО СЕЩУ БИЗНЕСМЕНИ С ДЕБЕЛИ ВРЪЗКИ И ПОРТФЕИЛИ

    Коментиран от #59

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове