Last news in Fakti

16 Май, 2021 17:55 3 214 12

Лечението на хиляди пациенти у нас е под въпрос

  • лекарство-
  • пациенти-
  • имуновенин

Причината е тройно поскъпване на животоподдържащ медикамент

Лечението на хиляди пациенти у нас е под въпрос - 1

Лечението на хиляди пациенти у нас е под въпрос заради тройно поскъпване на животоподдържащ медикамент. Лекарството не се покрива от НЗОК и хората са принудени да си го купуват сами. Алтернатива на продукта в аптечната мрежа няма.

През март 56-годишната медицинска сестра Клавдия Стоилова чува диагнозата "оптикомиелит" - рядко автоимунно заболяване, водещо до парализа. Съмненията ѝ са, че то е отключено след ваксина срещу COVID-19, тъй като е имала и предходно тежко заболяване - ревматоиден артрит „Седмица след втората игла започнаха проблемите. Обездвижена съм от кръста надолу, с тежки крампи”, разказва тя.

Риск, макар и минимален, за поява на автоимунно заболяване след ваксина - има, казват специалисти, но до момента не е установена такава връзка.

„Когато се активира имунната система е възможно да бъдат активирани и имунни клетки, насочени срещу нашия организъм, но в повечето случаи това е временно, преходно, с добра прогноза и не се стига до автоимунно заболяване”, казва д-р Цветелина Великова.

Според медици хора с вече едно заболяване по-лесно развиват и второ, но това може да стане и след прекаран коронавирус. Затова и не трябва да се отказват от имунизиране, но само след консултация с лекар. „Това са пациенти, които имат генетична предразположеност и в повечето случаи един вирус, който може да е COVID-19, може да е грип или обикновена настинка да доведе до отключване на друго автоимунно заболяване”, допълва Великова.

За Клавдия на дневен ред сега е борбата с болестта. „Започна ходене по мъките поради налагането на лечение, което не се покрива от здравната каса. Друго лечение няма”, казва тя.

Причината - в листовката на препарата "Имуновенин" не е посочена нейната диагноза, затова и държавата не поема разходите. Наскоро цената му е вдигната тройно - от 160 на 416 лв. на кутия. Курс на лечение излиза около 4 хиляди лева, изчислява Клавдия.

„Много големи групи пациенти са засегнати от това. За много от тях досега беше непосилно да плащат от джоба си този препарат, а сега става напълно невъзможно”, коментира д-р Станимир Хасърджиев.

Сред пациентите са такива с множествена склероза, лупус и различни други автоимунни заболявания. Нито една от диагнозите не присъства в листовката, въпреки необходимостта от приема му.

„Аз питам кой трябва да изброи тези диагнози, при положение, че предприятието е държавно и абсолютно в правомощията на държавата е да си направи съответните клинични проучвания и да си промени кратката характеристика”, посочва Хасърджиев.

Надеждата на Клавдия е тя и другите пациенти с тежки заболявания скоро да бъдат включени в позитивите списъци и да получават безплатно медикамента. „Не сме безкрайно много – нека да се протегне ръка. Аз нямам никаква алтернатива”, казва тя.

От държавната фирма "БулБио", произвеждащи препарата, заявиха за NOVA, че ще свалят новата цена, но с малко, тъй като до този момент продуктът е предлаган на загуба. От предприятието обясниха, че включването на повече диагнози към листовката изисква скъпи клинични проучвания, които страната ни не може да направи. Обмисля се обаче вариант това да се случи на база на анализите на други държави.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Доктор ох боли

    20 0 Отговор
    Е кой ще вдигне така цените бре? В турция са пет пъти по евтини. Изалчняли гов-еда.
  • 2 бай Иван

    14 0 Отговор
    Абе,кожодери що не направите лекарството 5000лв. за опаковка.
  • 3 Help Credisimmo

    21 0 Отговор
    За БГ. 420лв. За други 30евро.Иначе държавно предприятие,демек : Заплатата на директора 20 000лв. на секретарката ( Понеже я такова) 10 000лв. А на работниците в завода по- 750лв. че да не са на минималната пред държавата.Пфу...
  • 4 Последния Софиянец

    13 0 Отговор
    След 5 години ще се покажат последиците от ваксинирането
  • 5 Майна

    14 2 Отговор
    Д-р Майкъл Йедън, бивш вицепрезидент на Пфайзър застана н а съраната на човечеството си с изказване срещу тези генни и опасни терапи , с които се ,,ваксинират,, хората..:,,Много се притеснявам … че този път ще бъде използвано всичко това за масово обезлюдяване, защото не мога да се сетя за никакво друго доброкачествено обяснение.
  • 6 оня с коня

    2 20 Отговор
    И възниква Въпроса:КЪДЕ Е Служебното Правителство на Радев сформирано с толкова Любов и Мерак и не се намеси?Или е само за Украса?Да- основната му Задача е да подготви новите избори,но ЗАЩО НЕ СЕ ОБЯСНЯВА на хората че се чака ДА ДОЙДЕ ПАК на Власт Борисов,за да НОРМАЛИЗИРА НЕЩАТА?

    Коментиран от #10, #11

  • 7 Майна

    14 0 Отговор
    В Германия сред ваксинираните с,,две игли,, в Кьолн по официални дани над 1 700 са се разболяли .... За леталните случаи ,в които роднините искат да повдигнат обвинение се заплашват, че фирмите щели да заведат дела срещу тях ,защото ,,уронвали престижа им с недокази твърдения,, ...ЧЕСТИТО НА СТРАХЛИВЦИТЕ !
  • 8 Мед Инфо

    5 0 Отговор
    Глупости. Имуновенин не е единствения имуно подтискащ препарат. Има много по евтини, например нашумелият хролохин.
  • 9 Започнете да плащате

    4 0 Отговор
    Достойни заплати от 3 700 €
    Иначе сами си бачкаЙ те
  • 10 как мислиш

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "оня с коня":

    И това правителство за два дена ще реши проблемите от 12 години ?
  • 11 Хаха

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "оня с коня":

    Диагнозата е от март, кой беше тогава на власт, защо последните 10 години лекарството не е пуснато по здравна каса. Питайте баце и компания
  • 12 tato

    0 0 Отговор
    Лапка им се на тези оф БУЛ БИО.
    Я да видим каква кола кара щефчето на фирмата. Гаранция не е умрял от глад. Хората умират а боклукчето бил я произвеждал на загуба.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове