Last news in Fakti

18 Май, 2021 14:08 4 641 39

Проф. Чорбанов: Ако тук няма интерес, ще произведат българската ваксина в чужбина

  • проф. андрей чорбанов-
  • българска ваксина

Българската ваксина все още не е преминала всички изпитания, обясни проф. Чорбанов

Проф. Чорбанов: Ако тук няма интерес, ще произведат българската ваксина в чужбина - 1
Снимка: БГНЕС

Българската ваксина ще бъде произведена от чужд производител, ако няма интерес от българска страна. Това каза за предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ директорът на департамент "Имунология“ в Института по микробиология на БАН проф. Андрей Чорбанов.

"Ако няма интерес от българската държава, защото у нас има само един производител на ваксини и това е държавната фирма "Булбио“ и ако няма интерес от там, ние ще се обърнем към чуждите производители. Имаме интерес от чужбина по отношение на ваксината, така че инвеститори за такъв тип продукти, които обикновено са с висока добавена стойност и престижен характер винаги ще се намерят“, каза професорът.

Последните 12 години държавата ни показа, че не се интересува от българските неща, които биха били полезни за обществото. Ето защо много хора, които се занимават с наука, решават да правят това в чужбина, коментира той.

"Такива са енергетиката, образуванието и науката, както и много други. Държавата беше абдикирала в голяма степен като отговорности и се превърнахме в консуматор и краен изпълнител на редица западноевропейски проекти, като основната ни роля беше да поддържаме границата на ЕС. От тази гледна точка много хора, занимаващи се с наука, избират други пътища или го правят на други места по света. Над 90% от колегите ми, с които съм завършил, работят в чужбина, което е жалко и показва невъзможността на страната ни да осигури сериозни условия за работа.

Българската ваксина все още не е преминала всички изпитания, обясни проф. Чорбанов и добави, че тя ще бъде представена на Световния конгрес за ваксини. Това е доказателство, че този продукт си заслужава вниманието, каза още той.

Българската ваксина е двудозова. Очаква се да няма нежелани реакции, защото се ползват иновативни наночастици, които отиват директно в клетките, които реализират имунния отговор. Към момента тази ваксина няма аналог на световния пазар, допълни проф. Чорбанов. Той изрази надежда българите да имат възможност да се ваксинират с родната ваксина. Той поясни, че учените не са хората, които произвеждат ваксините, това личи и по имената на ваксините, които носят имената на фирмите производител, а не на учените, които са ги открили.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 31 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 CoV TV

    39 17 Отговор
    Как можеш да твърдиш, че имаш ваксина като не си минал тестовете й?
  • 2 Майна

    16 25 Отговор
    КАКВИ ИНОВАТИВНИ НАНОЧАСТИЦИ И ТИ ЩЕ ,,ВАКСАШ,, ,БЕ? ЕЙ, ЛАКОМИЯТА ЗА ПАРИ Е БЕЗОГЛЕДНА...
  • 3 aaaaaa

    22 9 Отговор
    БРАВО....ПРОДЪЛЖАВАТЕ ДА ПОТВЪРЖДАВАТЕ ИСТИНАТА НА ДУМИТЕ НА ОНЗИ ДЪЛГИЯ....НЯМА ТАКАВА ДЪРЖДАВА
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ковидиот

    30 9 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Българската ваксина все още не е преминала всички изпитания, обясни проф. Чорбанов"
    Ми те и другите "ваксини" не са преминали изпитанията.
    п.п.
    Справка интернет.
  • 6 фончо

    8 15 Отговор
    Я се съвземете.. ние лекари и болници нямаме, ще правим ваксини.. Доста по-напреднали държави не се захващат с производство, ама ние нали сме си най... Сега някоя фирмичка, ще лапне едни милиони за разработка и после всичко ще потъне. Ако помните още в началото на пандемията раздаваха пари за разработване на ваксина... Кой проследи как се харчат ?

    Коментиран от #16

  • 7 Перо

    29 5 Отговор
    БГ и Русия са страните от Източна Европа с традиции в създаването на ваксини. Тази векторна ваксина е направена по традиционния и изпитан начин,както бактериалните и за разлика от западните,имат по-кратък срок и изисквания за изпитание,защото се прави по класически начин,без сложни иновации,които до сега не са внедрявани и изпитвани. Пожелавам успех на нашите ваксини! По-незопасни са от Астра Зенека.

    Коментиран от #8

  • 8 фон4о

    18 1 Отговор

    До коментар #7 от "Перо":

    Ние в много неща сме имали традиции, ама с тях си останахме.
  • 9 Вируса Герб

    10 2 Отговор
    Няма ваксина, която може да ни спре.
  • 10 Един

    7 6 Отговор
    Късно е чадо! Мандалото за ваксините за корона-вируса хлопна! Т'ва кат ранните домати - по 5лева килото , кат мине сезона - по 50 стотинки!
    Прави ваксини да те видя!

    Коментиран от #14

  • 11 123

    6 11 Отговор
    Някой връзва ли се на славословията на един дето викаше, че бил преполедувал, пък после се тръшна наистина от несъществуващия Ковид-19
  • 12 Вирус

    8 11 Отговор
    Чорбаров, каква ваксина имате? Никаква. Харчите едни пари за този дето клати гората
  • 13 ПУТИН

    7 5 Отговор
    И АКО СЛЕД ИСПИТАНИЯТА БЪЛГАРСКАТА ВАКСИНА НЕ СТАВА, КВО ПРАИМ? ВЗЕЛ СИ ПАРИТЕ И ДИМ ДА ТЕ НЯМА!
  • 14 Аноним

    5 7 Отговор

    До коментар #10 от "Един":

    Никаква ваксина няма да направят това изисква акъл тоя няма
  • 15 Някой

    12 4 Отговор
    Ами може да имат ваксина хората ,защо сте толкова негативни?После като я продадът на запад ,ще почнете да ги корите ,че са предатели.Е, няма угодия!
  • 16 гост

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "фончо":

    Те пари за мишки им беше трудно да осигорят,какво остава за производството на самата ваксина. Като казвам мишки,имам в предвид специални мишки за тестване на ваксината,не за улични паткани.Един такъв опитен плъх струва много пари.
  • 17 хахахахахаха

    5 1 Отговор
    Междувременно, изследване на Националния институт по алергии и инфекциозни болести в САЩ потвърди, че активирането на клетъчния имунитет, на който се основава нова румънска ваксина срещу коронавирус, е най-ефективно в борбата с вируса. Този вид имунитет може да продължи до 17 години, твърди професор доктор Вирджил Паунеску, заместник председател на Академията за медицински науки и създател на румънската ваксина.

    Коментиран от #18

  • 18 Реклама

    2 8 Отговор

    До коментар #17 от "хахахахахаха":

    Така така ... Понеже Пфайзър или Модерна хич не активират клетъчния имунитет. Аман от "експерти".
  • 19 ТОШО АФРИКАНСКИ

    6 4 Отговор
    БЪЛГАРСКАТА ВАКСИНА БИЛА С ЧИП, ВАКСИНИРАШ СЕ И В ГЛАВАТА ТИ ЗВУЧИ ЧАЛГА И ТИ ОКАПВА КОСАТА? БИЛ ГЕЙТС ИСКАЛ ДА Я КУПИ.
  • 20 нннн

    12 0 Отговор
    Проблемът е, че управляващите не могат да вземат комисионна от българската ваксина.
  • 21 Оня

    8 1 Отговор
    Като гледам90% от коментарите,разбирам що сме на това дередже
  • 22 Osman

    5 8 Отговор
    Кога българин е измислял ваксина че сега да измисли. Най добре продължете с изпитанята на чушкопека за 4 чушки.
  • 23 PSG FR

    10 0 Отговор
    Държавата, неречена България от доста време вече няма интерес от учени, лекари, инженери, знаещи и можещи. Принципът е един и същ - износ навън. В същото време бюрата по труда пращят от обяви за обслужващ персонал, миячи и косачи на трева.
    Нямам думи!
  • 24 ЧОРБА

    6 1 Отговор
    ТО КОРОНАТА Е НА ИЗЧЕЗВАНЕ, ТОА ОЩЕ МОРИ МИШКИТЕ? НАЛИ СМЕ КУПИЛИ 20 МИЛИОНА ВАКСИНИ ВЕЧЕ? КОЙ ЩЕ ВАКСИНИРАМЕ С ТВОЯТА? БОГАТИТЕ ПЪРВИ СЕ ВАКСИНИРАХА, НИЕ ЩЕ ДАДЕМ НАЩА НА УГАНДА ИЛИ ДРУГА БЕДНА АФРИКАНСКА ДЪРЖАВА БЕЗ ПАРИ?
  • 25 Зайков

    5 2 Отговор
    "Ботоксът" повтаря тезата на шефа си Борисов, че след ГЕРБ ще настане потоп, защото само те можели всичко! Разбира се, че мярката на сл. здравен министър е правилна, защото досега хората над 60 години бяха УЖ с приоритет, но преди тях се ваксинира куцо и сакато, само те - не! То не бяха членове на секционни комисии, полицаи, служители в туристическя бранш и куп други, без да броим връзкарите, които си уредиха "Пфайзер" и "Модерна. Нещастни гербави министри!

    Коментиран от #29

  • 26 оня

    4 3 Отговор
    Има достатъчно ваксини вече, стига глупости никой не е умрял за БГ ваксина, то се дърпат от къде къде по доказани ваксини, кой ще я купи.. на кой ще я продаваме?? За нас да си е? Стига глупости, пък и да не говорим че дори не е в изпитателна фаза, 2 години зад другите. Отново опит за машинация и изтичане на пари!
  • 27 Не си познал

    5 5 Отговор
    Чорбанов забъркал ваксина в гаража на БАН за вирус който "не съществувал" и който не успя да обясни колко пъти го е карал. Този за толкова прости ли ни взема? Нали за една ваксина се искало "минимум 10 години тестване" както каза този професор. Значи Пфайзър и Модерна спасяват света сега за по 20 лева дозата но ние видите ли да му дадем пари на този чушкопек от БАН та да ходи на Малдивите. Я познай дали ще стане?
  • 28 Данев

    5 1 Отговор
    Управлението на Борисов, в това число и медицинското му недоразумение Ангелов бе сведено до крадене, корупция и простотия. И точно заради далавери внасяхме ваксина свързана с бизнеса на майката на гербавата евродепутатка Майдел. Дано му стигне времето на новия министър на здравето д-р Кацаров, да разрови *** на хомосексуалиста Ангелов.
  • 29 Бил Гейтс

    2 7 Отговор

    До коментар #25 от "Зайков":

    Колко "правилна" е мярката ще се разбере до седмица две като спаднат броя ваксинации на ден и вирусът пак ви запердаши. Лятото го подтиска чак Юли месец. Дотогава много вода ще изпиете и акълът със сигурност няма да ви дойде. Все пак сте първобитни българи, "вирос няма", "ваксините са конспирация да ви чипират" и т.н.
  • 30 1234

    4 1 Отговор
    Тук има интерес само към боклуци и сметища разбити пътища и големи гробищни парцели. България приключи като държава... Неизбежен демографски факт.
  • 31 Osman

    4 3 Отговор
    Добре че бяха турците че да имислят ваксината която Пфайзер произвежда. Ако чакахме на българската ваксина досега населението на планетата да беше намаляло наполовина. Да е жив и здрав големият турски професор Угур Шахин
  • 32 111

    7 0 Отговор
    Ай стига с тия наночастици, РНК и каквито още модерни изобретения измисляте. Направете обикновена ваксина, по стария и доказан начин. Ама я, първо изолирахте ли вируса? Че нещо и министерството няма данни да е бил изолиран някога.
  • 33 гост

    6 0 Отговор
    Корупцията убива всичко. Когато ти сложат някаква силиконка за шефка на ЧР например, и от нея ти зависи колко ще взимаш, а тя се слага на шефовете, как да останеш и да работиш? Значи научен сътрудник, завършил магистърска степен в Германия получава 1200лв заплата, а кифла от ЧР с гърди като пъпеши, друсала гюбек в Благоевград, получава 2500лв заплата. Това убива, хеграмотни и некадърни малки душици, които се продават за прашинка власт и успоредно с това слепотата за качествени кадри.
  • 34 мисля че

    3 3 Отговор
    един финансов министър беше казал тези белобради старчета навремето и май е бил прав бан ман нищо няма накрая само се харчат едни пари на вятъра
  • 35 добри джуров

    1 0 Отговор
    най добре е да създадем собствена Българска валута която да не фигурира в обсега на никакви банки нито в бнб и да се изпорзва само за страната като например може да почне от домашно зеленчуко произвотсво и овощарсто -този пазар сам ще се легулира а жабарите в парламата да не спъват начинанието като използват лоста на власта Щом като нафтата бензина и гаста са толкова скъпи същото може да се отнася и за занаятчийско произведени потребности и изделия-хората неса толкова прости и ще знаят за какво точно ще харчат тези пари те ще са като поддържане на средната класа и селските раиони в страната
  • 36 нннн

    3 0 Отговор
    Българската БЦЖ ваксина е една от най- добрите. Помогна ни и против модерния вирус. Само че не е политкоректно да го признаем...
  • 37 177

    1 0 Отговор
    Угур Шахин не е трски професор, а германски професор. Отишъл е в Германия още като дете и там е станал професор. Нищо турско няма в него. Ако беше остнал в Турция щеше да измисли най-много нова баклава и тя щеше да е менте.

    Коментиран от #38

  • 38 Osman

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "177":

    Същото важи и за Джон Атанасов. Нали. Само дето турския професор не си е сложил име Ханс както е направил ганьовеца в Америка
  • 39 Не като

    2 0 Отговор
    Трудна работа. Затова и коментарите такива. Ако ваксината беше нещо като хотелче, мина, завод, дюня, парцели , гори тилилейски и още ред налични и готови, тогава лесно: подпис и притежател свой човек или подставено лице. Затова ще сменяме само памперси и подлоги.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове