18 Май, 2021 21:45 1 804 53

БСП – София: Поредният провал с приема в детски заведения е запазена марка на ГЕРБ

  • бсп-софия-
  • бсп - софия-
  • детски градини-
  • прием-
  • столична община-
  • ясли

Столичните социалисти отбелязват, че картината на предучилищното образование в столицата показва, че грижата за децата и подпомагането на младите родители не е приоритет в работата на кмета Фандъкова и нейния екип

БСП – София: Поредният провал с приема в детски заведения е запазена марка на ГЕРБ - 1
Снимка: БСП-София

Вчера станахме свидетели на поредния провал с приема в общински детски завадения в София, който е запазена марка и емблема на почти 15-годишното управление на ГЕРБ в столицата. Това сочи позиция на групата на „БСП за България“ в СОС.

„Тази година, след първото класиране, 10 252 деца не намериха място в ясла или детска градина. С 2 341 повече от миналата година. Тази тенденция за увеличаване на броя на неприетите малчугани е много тревожна. Тя говори, че освен хроничното несправяне, е налице и задълбочаване на проблема, който датира от 2008 г. Тогава заради фалстарта на онлайн записването за детски градини г-жа Фандъкова подаде оставка като заместник-кмет по образованието“, се казва в позицията на столичните социалисти.

От БСП – София отбелязват, че картината на предучилищното образование в столицата показва, че грижата за децата и подпомагането на младите родители не е приоритет в работата на кмета Фандъкова и нейния екип. Нещо повече – това е пример както за безхаберие, така и за умишлено неглижиране на тревожните измерения на демографската криза в България и в частност в нейната столица.

„Всяка година ставаме свидетели на шумното оповестяване от страна на управляващите Столична община, че ще се построят нови 10 детски заведения, но в крайна сметка на практика се оказва, че те са не повече от 1 – 2. Това е показателно за липсата на добра воля за слагането на край на сагата с недостатъчния брой места в детските градини и ясли“, категорични са общинските съветници от БСП.

По думите им неведнъж представители на администрацията на СО са заявявали, че местата в детските заведения, спрямо общия брой на децата, отговаря на европейските стандарти. И по тази причина не се полагат усилия за преодоляване на недостига.

„Подобно отношение към една от най-важните социални политики – грижата за подрастващите, е цинично и безотговорно“, категорични са социалистите.

„Ето защо управляващите от ГЕРБ в София дължат обяснение защо не осигуряват равен достъп до предучилищно образование на децата на родителите, които са данъкоплатци в столицата. И дали това не е тяхна целенасочена политика – да оставят с години хиляди деца на софиянци далече от тази социална услуга. А отговорността за всичко това е на кмета Йорданка Фандъкова“, считат от БСП - София.

„Ние, общинските съветници от БСП, апелираме Столична община незабавно да предприеме необходимите действия, още от тази година, да компенсира финансово родителите, за чийто деца няма места в общинските детски ясли, по аналогия на приетото от Народното събрание решение за компенсации на родителите на неприетите деца в детска градина“, предлагат в позицията си общинските съветници от „БСП за България“.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анализатор

    17 5 Отговор
    От тук нататък, за ГЕРБ ще следва провал след провал, до пълното изчагъртване от властта!
    Българския народ прогледна и повече никога няма да търпи подобна мутризация на обществото. Корупция съчетана с простотия, това е герберастия!

    Коментиран от #19

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 SDEЧЕВ

    3 3 Отговор
    ПАРТИЗАНИ,МАМИНИ ХУБАВИ.

    Коментиран от #42

  • 4 ТаУмВзе

    4 9 Отговор
    Кинтоимпексова се разпада по бързо, дори от мутропитека! Колко чаровно.
  • 5 Румен

    12 3 Отговор
    Какво викаше бай Тошо—: Ще строиме детски градини. Журналист: - ама другаря Живков, нямаме толкова деца. Живков: - ако треба ша прайме деца.
  • 6 Софиянка

    8 16 Отговор
    Това не е вярно. НЯМА НИКАКЪВ ПРОВАЛ! Престанете с глупави политически лозунги! Кaк дa имa мecтa в детските ясли и градини кaтo ceляни пocтoяннo изocтaвят рoднитe cи мecтa и идвaт дa живeят в cтoлицaтa. Това всички Партии го знаят! Aкo щe 100 грaдини дa пocтрoят, пaк нямa дa cтигнaт. Прoвaнca нacтъпвa бeзмилocтнo към Coфия.

    Коментиран от #27

  • 7 BigBulgarianBoss

    13 2 Отговор
    От тук на татък слагаме една гелотина, в центъра на София и всеки добрал се до властта и не изпълнил обещанията си. На колене. Защото ни се повръща от всички вас

    Коментиран от #22

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 В провинцията

    8 4 Отговор

    До коментар #8 от "Софиянка":

    .. няма работа, няма поминък, няма нищо. А защо? Защото така работи капиталистическата система!!!

    Коментиран от #11

  • 10 Гост

    9 9 Отговор
    Тия дeтo тoлкoвa плaчaт щo нe cи oтидaт пo рoднитe мecтa, тaм в дeтcкитe грaдини мecтa кoлкoтo щeш, aми кaтo пoлoвин държaвa ce прeceли в Coфия тaкa щe e.
  • 11 Учителка

    6 6 Отговор

    До коментар #9 от "В провинцията":

    Тогава обясни, след като пoлoвин държaвa ce прeceли в Coфия, откъде да има толкова много детски градини? Фандъкова ли е виновна за това? Текучеството от Прованса към София е страшно настъпателно. Как да стане.

    Коментиран от #24

  • 12 Татко

    7 6 Отговор
    Фандъкова преди време дойде да реже лентичка в детската градина в нашия квартал. Боядисаха я , направиха една тераса, а тя дойде да я открива, сякаш не е била построена преди 40 години. После я слушах да се хвали в едно интервю колко много нови детски градини ( разбирайте 40-годишни) били построили. Страшна демагогия. Герб са най-големите измамници, които е виждала нашата държава! - безскрупулни лъжци!

    Коментиран от #15

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Майка

    7 5 Отговор

    До коментар #12 от "Татко":

    А преди Фандъкова другите Партии построиха ли градини? Не, нали? Ама по това се мълчи! И БСП не построиха детски градини ама викат най много. Тяхната рачота е: "Крадецът вика дръжте крадеца".
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Софиянка

    7 4 Отговор

    До коментар #14 от "Kiko":

    Виж се колко си "културен". Ужас от селяндурия. Няма спасение от вас. Прованса превзе столицата и става срашно.
  • 18 Помня

    10 3 Отговор
    Кореняк Софянка съм,костите на дедите ми са в Централните софийски гробища.Помня София колко китна и спокойна беше преди 40г.Бяхме хора с образование,ценз,уважение...после започнаха да прииждат селяните по Люлин и Младост,но най-страшното стана след премахване на жителството.Сега където и да отида все ми мякат.Ей не мога да понасям да ми се мяка насреща!Облекли се,накичили злата и като си отворят устите става страшно...Да си ходят по родните места,да си гледат земята и добитъка!

    Коментиран от #20

  • 19 232

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Анализатор":

    Гладна кокошка просо сънува 😆
  • 20 Софиянка

    7 3 Отговор

    До коментар #18 от "Помня":

    Няма да стане.Прованса настъпва със страшна сила. Изкупуват в столицата всичко. Бъкани са със пари и това им дава самочувствие. Нахални, нискообразовани, обаче с по няколко апартамента вече и купили други имоти. Ужас. София си отива. Това направи на времето селянинът от Веселиново с премахването на софийското жителство.

    Коментиран от #25

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 444

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "BigBulgarianBoss":

    гЕлотина.. 😆
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Права сте

    6 3 Отговор

    До коментар #20 от "Софиянка":

    Напълно сте права.Андрешковци току захвърлили потурите се "погражденяха".
    И като ми заговорят на "тъй","студенчиче" ме обхваща. погнусата!
  • 26 значи

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "1618":

    гърбавата може да прави такива изказвания, а Бойко Рашков не! Не могат да приемат, че си отидоха, ей! ГЕРБ загуби София. Точка по въпроса!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ХХХ

    2 2 Отговор
    Защо Ниновица мълча, кога дпс и герб заедно. И сега дай да уредим и бсп за София в Народното събрание. Защо мълчахте бсп. Защо, когато им изземваха деоесето земите на българи и турци и давани на помаците. От турците има много качествени хора, но болни, а са били директири на техникуми, инженери. Законите в общини не се спазват, защото турчина и българина от града избяга на запад. Останаха неуки и примите. От селито. Тук им е Ню Йорк. От кравите от обора с цървулите от мост селата хихи. Турчина от града да го вържеш не иска да живее в кенефа село
  • 29 Софиянка

    4 3 Отговор

    До коментар #27 от "вие със":

    Кореняк софиянка съм 4-то поколение.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Някой си

    7 5 Отговор

    До коментар #8 от "Софиянка":

    Шматкоооо, аре да върнем столицата там където и е мястото, в Преслав!
    И да децентрализираме бюджета по области и общини.
    За три дни сте умрели гладни!

    Коментиран от #34, #38

  • 32 Учителка

    5 1 Отговор

    До коментар #24 от "и ти":

    Ааааа...,боли нали? Истината много боли, знам го това. Наученте се да бъдете по скромни. А не такива отвратително нахални селяндури.

    Коментиран от #40

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 тя не е

    4 3 Отговор

    До коментар #31 от "Някой си":

    софиянка и то 4-то поколение. Нали прочете как воняло в блока им. Аз питам защо в нашия не вони! Купили апартаменти провинциалистите. Купили, защото в крайните квартали цените са достъпни. Та там живее и "софиянката".

    Коментиран от #37

  • 35 Анонимен

    1 2 Отговор
    Герб, всички сте номенклатурни кадри. Децата ви са на 50,а родителите ви на 80. Без значение на партии. Раждаха, мъжете им на запад и изкупуват в София жилища, от балкана. Парата е у тях. Питай Цветанов, Ментата Данчо и всички около тях. Ако родителите ти са обикновени пожарникари, забрави бойко, доган да ти дадат работа от 20 г но както и да е. За сведение на младите. Карат си в България по живковото. От 32 години. Нищо общо с ЕС.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Софиянка

    2 3 Отговор

    До коментар #34 от "тя не е":

    Квартал "Изток", от крайните квартали ли е ? Нещо не си в ред.
  • 38 Ивайло свинарчето

    4 0 Отговор

    До коментар #31 от "Някой си":

    Ще трябва да си оправите акцента,защото нищо не ви се разбира!А и с малко
    по -синя кръв да се снабдите,че ще го докарате на Ивайло свинарчето дето цар искал да стане!
  • 39 Софиянка

    8 4 Отговор

    До коментар #36 от "Някой си":

    То вече се промени. Цялата селяндурия, половин България се изнесе и настани в столицата. Изкупихте хиляди апартаменти и други недвижимости. Понеже сте нахални и невъзпитани, навсякъде с нахалство пробивате и тук в конкурса за детските ясли и градини си показахте селският манталитет. Няма спасение от вас. Тежко и горко на истинските столичани. Няма спасение от вас.

    Коментиран от #46, #48

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Анонимен

    2 0 Отговор
    Стягайте се българите да сеете картофи. Циганите, те си знаят, кои.. чакат на дпс и нинова. В софия искат. Не им се работи. Само деса искат. Нищо лично, но много бой, викане. Турчина е окей, но няма ги. На запад побегнаха, дпс кръвта доган вода тати и на др вода не става.

    Коментиран от #45

  • 42 Партизаните

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "SDEЧЕВ":

    Платиха,ли си наема и тока.Или и те са като брат'чедите.?
  • 43 мнооого си

    6 4 Отговор

    До коментар #33 от "Софиянка":

    далеч от Докторската градина. Чесънът е полезен, селско чадо с комплекси!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Абе

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "Анонимен":

    Запри пиенето.Заран не си,ли на работа?
  • 46 Някой си

    4 4 Отговор

    До коментар #39 от "Софиянка":

    Е.Б.Е.М ти тъпата София!
    Най-хубавото нещо там са тангентите, минавам край тъпото ви село със 120 на път от границата за в къщи, на морето!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 альоу

    4 4 Отговор

    До коментар #39 от "Софиянка":

    "софиянката"! Разсипа се да зееш в отговор на всеки пост. Смешна си, МА!
  • 49 Гост

    5 2 Отговор
    Нещата са кристално ясни! Кoгaтo идващите на вълни селяни cи нaпрaвят aдрecнa рeгиcтрaция в Coфия тoгaвa дa рeвaт. Нe мoжe дa ce вoдиш някъдe cи, дa кaрaш кoлa oт някъдe cи зaщoтo дaнъкa e c 5 лв пo-мaлкo, oбaчe иcкaш дa cи в гoлeмия грaд. Ами плaщaй си зa тoвa, кaктo вcички Coфиянци. Кoгaтo ce cлучи тoвa ще ce види, чe Coфия нe e 1,3 млн., a рeaлнo нaд 2млн. души. Пълво децата на истинските софиянци трябва да бъдат настанени в градините и каквото остане тогаз може да се дадат места в градините и за придошлите градски селяни.

    Коментиран от #50

  • 50 Софиянка

    5 2 Отговор

    До коментар #49 от "Гост":

    Правилно. Така трябва да стане. Всяка жаба да си знае гьола.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове