Last news in Fakti

19 Май, 2021 20:23 2 484 31

Извикаха посланика на Хърватия във Външно заради изказване на Миланович

  • зоран миланович-
  • хърватия-
  • ясна огняновац

Хърватският президент отправи остри нападки към политиката на България

Извикаха посланика на Хърватия във Външно заради изказване на Миланович - 1
Снимка: БГНЕС

По разпореждане на министъра на външните работи Светлан Стоев, днес в МВнР бе извикан посланикът на Република Хърватия у нас Ясна Огняновац, съобщават от Външното ни министерство. Тя бе приета от Румен Александров, генерален директор по европейските въпроси. Поводът за срещата е изявление на хърватския президент Зоран Миланович след Срещата на върха на Словения и Хърватия със страните от Западните Балкани, провела се на 17 май 2021 г. в Бърдо край Кран, в което той отправя остри нападки към политиката на България по отношение на евроинтеграцията на Република Северна Македония.

Пред посланик Огняновац генералният директор определи като неприемливо и неоправдано изказването на президента Миланович, което предизвиква разочарование с оглед не само на отличния двустранен диалог между София и Загреб и единомислието по редица теми от Европейския и регионален дневен ред, но и предвид факта, че като непосредствени съседи на региона, България и Хърватия са естествено свързвани от общия интерес от реформиране, стабилизиране и скорошна интеграция в ЕС на страните от Западните Балкани. Бе подчертано, че този процес следва да бъде основан на собствените постижения на всяка една страна кандидат, при спазване на фундаменталните ценности на Съюза, вкл. на принципа на добросъседство.

В отговор на отправеното искане за разяснения на причината за изказването на президента Миланович, посланик Огняновац пое ангажимент да предаде в Загреб изразената от българска страна позиция, като отбеляза необходимостта от сътрудничество между България и Хърватия, с оглед гарантиране на стабилността на региона на Западните Балкани и европейската му перспектива.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 20 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Комуникирам с хора от цял свят

    35 6 Отговор
    Хърватите са прости и стиснати.

    Коментиран от #21

  • 2 фен на сидеров

    25 5 Отговор
    усташите са сбъркали адреса !
  • 3 факт

    32 5 Отговор
    хърватите убиха български шофьори на тирове през войната в югославия!

    Коментиран от #6

  • 4 Заради

    17 21 Отговор
    Мутрите, българия вече е в изолация, това е капан заложен от мутрите.. скоро заради мафията/ мутрите сме в 50% международна изолация,а като сложим и излагацията на каскета пред прокурор Кьовеши, изолацията е 100%
  • 5 Феликс Дж

    12 3 Отговор
    Оръжието на хърватите 91-92 година беше от складовете на бившата ГДР и им го доставяха като подарък. Честита демокрация. Продажбите на черно на този вид оръжие после ги писаха доставки за Хърватия.

    Коментиран от #14

  • 6 Защо

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "факт":

    Не разкажете повече, аконе така трябва да им се търси сметка
  • 7 Играй ТВЪРДО Стоев

    31 2 Отговор
    На такива приятелски държави се гонят посланници
  • 8 име

    5 33 Отговор
    щом като макетата са се активизирали значи имат нишан , че румбата ще клекне. той винаги поддава. комунягите за пореден път са на път да продадат държавата за 33 рубли.

    Коментиран от #15

  • 9 Балканстар

    10 22 Отговор
    Хърватите са най-големите пичове на балканите. Те са най-близки до нас по темперамент и дух, дори по език. Държава също непокорна като нас с дълбоки корени и дълга история. Вместо да развиваме безсмислени глупави отношения с Македония ( бъдеща Албания) много по-добре е да се сближим още повече с нашите приятели от Хърватска! Ако бившите ни политици не са го осъзнали, време е бъдещите да се постараят в тази посока. С Хърватска и Сърбия само трябва да се дружим. Ако тези три държави стратегически затворим коридора от Адриатика до Черно море, както краварите се опитват да го направят чрез Албания, Македония и нас, само ще спечелим всички!

    Коментиран от #13, #23

  • 10 ТОЧКАТА

    26 3 Отговор
    УСТАШИ!!!!И те ,,крият,, българските си корени!!!!!....или поне СЛАВЯНСКИТЕ!!!!Даже азбуката си промениха на латиница....ТОВА Е ЗАПАДЪТ И КАТОЛИЦИЗМА!!!!!А като им слушаш говора/СТАРОБЪЛГАРСКИ....ИМЕНАТА/БЪЛГАРСКИ.....ТАМ може да се РАЗБЕРЕМ като говорим на СЕГАШНИТЕ СИ родни езици!!!!!!!Което говори за ОБЩА ИСТОРИЯ МНОГО ВРЕМЕ...Както си личи и от ученето на ,,ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ,,,!!!!!!
  • 11 Дебилчев

    12 4 Отговор
    Алооу, юго титовистите да не мъчат си пъхат главата там, където пръста си не могат да пъхнат
  • 12 пешето

    23 6 Отговор
    Хърватите са гнусни католици!Словенците са страхливи джендъри,които по времв на войната се откупиха на сърбите да не ги закачат,а после първи ги оплюха и полегнаха на американците.Помияри!
  • 13 Гост

    11 5 Отговор

    До коментар #9 от "Балканстар":

    Така е, сърбите са наши братовчеди.. топли хора, никога няма да те оставят гладен жаден .. А макетата.. Поръчват порция за един човек в плато за 4 ма :)) и аз докато бодна и свършва:).. Лошо няма и те са братя но П о ст и братя. Хърватия.. е Германия на балканите, усмихнати но студени, мн чисти.. Но са далеч от нашия манталитет..

    Коментиран от #17

  • 14 Стар кашик

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Феликс Дж":

    Ми че то и нашето беше от там. Знаеш ли колко танкове Т-55 получихме от изтеглящия се руски контингент от ГДР?
  • 15 Дебилчев

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "име":

    Имат гръб щом са нагли
  • 16 MIG

    3 5 Отговор
    То нашето външно намери на кого да се перчи. Защо ме извикаха посланика на САЩ, Германия, Франция, Великобритания.........по същия повод? Или не следят изявленията на тези държави и на европеските институции и настоящото португалско председателство?
    Защо само Хърватия?
    В общи линии са Гърция и Румъния се въздържат от коментар като наши съседи.
    Кой да каже на външно, че вече сме в изолация? Кой?
  • 17 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 3 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    Зaблуждaвaтe ce! В крaя нa ВCВ, хървaтcкaтa aрмия ce прeдaвa нa Бългaритe, кaтo прeди тoвa хървaтитe ca рaзпeрдушинили cърбитe....
    Ниe, пoнeжe cмe "мнoгo умни", прeдaвaмe плeнницитe нa cърбитe....пo-нaтaтък нe ми ce гoвoри кaквo ce e cлучилo c тях. В oбoзa нa хървaтcкaтa aрмия ca били ceмeйcтвaтa нa вoeнocлужeщитe, жeнитe и дeцaтa им cъщo ca били избити...Нe миcлeтe, чe Хървaтитe ca ни прocтили.

    Коментиран от #19

  • 18 чудо

    7 1 Отговор
    Най-накрая бг. правителство , поиска сметка от друга държава за думи , насочени против интересите на България...и то не в конентар в соц. мрежи , а цял посланник извикаха ....действие , за което четяхме в медиите , че се прави в другите държави...и тайно им завиждахме , че си имат политици , които са родолюбци .Дали да не си го оставим това правителство или поне външния министър :)
  • 19 Съжа

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Не знаех, Бог да ги прости

    Коментиран от #20

  • 20 Съжалявам

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Съжа":

    Исках да напиша
  • 21 Луд

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Комуникирам с хора от цял свят":

    Ние пък сме много хубави.
  • 22 6599

    5 2 Отговор
    Браво на новия ни външен министър ! Следващо провинение и да се махат от България! Македония е поредният тумор на Балканите от миналото,създаден от Големите сили,избиха хиляди невинни българи,само защото са българи и продължава мачкането и дискриминацията.България няма да прави никакви отстъпки от истината!Бог даде втори шанс да се осъзнаят в Македония и ако не го направят,не е наш проблем.
  • 23 На практика

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Балканстар":

    е точно така. Няма по-близки хора от хървати, сърби и българи, въпреки че сме се били доста със сърбите. Тези три народа са сродни сармати/скити и сме били съседи още от дълбока древност. Просто сърбите започват да се славянизират по-рано от хървати и българи, още от престоя си около днешен Дрезден. Хърватите са големи пичове. Балканци, но мислят като европейци. Реално само Сърбия може да влезе в ЕС. То даже е обидно да я поставят в една група с Албания и останалите квази-държави днес на Балканите. Какво е Босна? Това са ислямизирани сърби и хървати + още православни сърби и католици хървати. Фейк държава, кръстена на река. Все едно България да се казваше Марица!
    Черна Гора също фейк държава. Там са повече сърби от онези в Шумадия. Просто е имало силно венецианско влияние, което е отделяло тази планинска земя от Сърбия. Иначе историческата Зета.
    Косово - абсолютно недоразумение на държава. Пукнат албанец не е имало там преди втората половина на 17 век. Днес почти изцяло албанско.
    Македония е повече от ясно, че е българска. Фейк държава отвсякъде, създадена от коминтерна (сръбските комунисти на Тито със съдействието на Сталин) и грачеща безпомощно за някакъв македонизъм. Днес 30% вече са албанци. В най-западната част на Балканския п-ов пък са малките и също сродни словенци.
    Така че Сърбия между България и Хърватия + Словения формират една дъга от Черно море до Алпите, където се срещат с немскоговорящите Австрия и Германия чак до Северно море. С друг

    Коментиран от #27

  • 24 Mig

    1 0 Отговор
    То като чета всички тези мнения май до война ще се стигне.
    Не се очертава алтернатива.
  • 25 Продължение от 23

    1 0 Отговор
    С други Сърбия в ЕС. А също така Хърватия, България и Сърбия заедно да влязат в Шенген. Тогава се отваря напълно и Беломорието. После идва ред на Албания и Черна Гора в ЕС, а последни остават Босна и Херцеговина, С.Македония и Косово.

    Коментиран от #26

  • 26 Mig

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Продължение от 23":

    Много добре, но ЕС не може да обхване само българските интереси.
  • 27 Кинжал

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "На практика":

    България отдавна е оставена във владение на краварите, които копаят канал по направление Албания, Косово, Македония, България. Ердоган вече не им играе по свирката и те натискат по тази ос. Зорът беше Македония да влезе в НАТО, затова и нашите продажни гербави политици подписаха набързо един предателски договор. ЕС определено не е интересен вече за тях или поне за тяхната също продажба върхушка. Ние трябва на всяка цена да се сближим и партнираме с братята сърби и хървати, и да отпишем някогашна братска, но вече твърде враждебна и албанизирана Македония! Предстоят нови драматични катаклизми на балканите! Това е действителността!

    Коментиран от #31

  • 28 Дупница

    2 2 Отговор
    Докато не изгониме няколко дипломата от Хърватско, Славения, Чехия, Словакоя, Унгария, Австрия, ....... за идеологическа диверсия срещу евро-българщината, нещата само ще се влошават! Ние им правиме добро, като спираме навлизането в Европа ма македонистичния вирус - те ни плюят и ругаят!
  • 29 Аналитик плюс

    2 0 Отговор
    Хърватия когато преговаряше за ЕС зададе официално въпроса: Как може България да е в ЕС, а ние още да не сме? Така че, очевидно и те ни презират. Защо? На тях пък какво сме направили?
  • 30 За просветените

    1 0 Отговор
    " МОНТЕРЕЙ " задейства пипалата на октопода 🤨
  • 31 Този коридор

    0 1 Отговор

    До коментар #27 от "Кинжал":

    Адриатическо море-Черно море през Македония отдавна е мъртъв. Заобикаля се много лесно през Гърция от юг, а в скоро време и през Сърбия от север, защото Америка се интересува и от коридора Балтийско море-Егейско море. България не е оставена на американците, тя си е част от НАТО. По-скоро руснаците се бъркат във вътрешните работи на България по много канали. Конфликт няма да има заради едни клошари в Македония, защото цяла Европа ще се върне в каменната ера. Просто такива квази-държави като Северна Македония, Босна и Херцеговина, Косово не са готови за ЕС и ще чакат още време за влизането си там.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове