Last news in Fakti

20 Май, 2021 21:32 18 407 41

Кой е Георги Попов, дясната ръка на Васил Божков?

  • георги попов-
  • васил божков-
  • хазарт-
  • левски

Ново развитие на сагата

Кой е Георги Попов, дясната ръка на Васил Божков? - 1
Снимка: БГНЕС

Както вече ФАКТИ писа дясната ръка на Васил Божков Георги Попов се завръща в България.

От края на януари 2020 г. двамата пребивават в Дубай. На 12 февруари 2020 г. бе оповестено, че за тях са се застъпили руските спецслужби, а ден по-късно в свое разследване ТВ ”Европа” оповести, че тази среща по неофициална информация е била уредена от официалния собственик на футболен клуб „Левски“ и сочен за дясна ръка на Божков – бизнесмена Георги Попов.

Попов договорил руски граждани да се застъпят за Божков пред властите ОАЕ.

Георги Попов стана известен след като придоби 87% от акциите на ФК „Левски“, като пълномощник и доверено лице на Божков.

Попов е бивш секретен сътрудник на отдел 05 на Управлението за научно-техническото разузнаване към Първо главно управление на Държавна сигурност от 1988 г. под псевдонима „КИТИН”, пише Breaking.bg.

Неговата принадлежност към ДС е установена и обявена за първи път от Комисията по досиетата през 2013 г. при проверката на контролните и надзорните органи на „Централна кооперативна банка“ АД.

Георги Попов е проверен в качеството си на член на Надзорния съвет в периода 2002-2003 г. През 2017 г. Комисията го осветява и в качеството му на член на Съвета на директорите на инвестиционно дружество „Реал финанс” АД (1999-2002).

През същата година Комисията го осветява и в качеството му на член на Съвета на директорите на българска федерация Джудо (199-2002).

Връзките на Георги Попов с руските служби датират още от времето на социализма.

От 1983 г. до 1987 г. той работи като специалист в „ИНКО“ – едно от държавните дружества за прикритие на дейността на Научно-техническото разузнаване.

От края на 1987 г. е на работа в държавната оръжейна фирма „Кинтекс“ като специалист вносна дирекция, където е изградил добри контакти и закалка за предстоящия период на прехода.

За секретен сътрудник на Управление „Научно-техническо разузнаване” (УНТР) в Първо главно управление на ДС той е вербуван от майор Йото Йотов през 1988 г.

От март 1989 г. е привлечен в УНТР за оперативен работник на обществени начала. Незабавно е включен в една от най-секретните и под прекия контрол на КГБ програма за заобикаляне на западното ембарго срещу държавите от Източния блок – тази за доставката на ембаргово оборудване в областта на електрониката, военната и специалната техника.

Секретен сътрудник „КИТИН“ е участвал активно в оперативната дейност на резидентурната група на УНТР-ПГУ-ДС в ТП „Кинтекс“, съобщи сайтът desebg.com.

Присъствал е на срещи с особено важни агенти с псевдоними „ВАЦЕК“ и „ПЕЛИНОВ“, работи самостоятелно с предадената му връзка Алън Симънс. Тримата се занимават основно с доставката през австрийски и швейцарски фирми на ембаргова електроника и оборудване за Съветския съюз.

През април 1991 г. е свален от оперативен отчет от Националната разузнавателна служба, правоприемник на ПГУ-ДС и преминава в частния сектор.

За пръв път Георги Попов получава медийно внимание през 2000 г., когато купува чрез „Йорсет Холдингс (България) ЕООД – активите на фалиралата „Първа частна банка“, чийто шефове, сред които Венцислав Йосифов и Валентин Моллов също са агенти на Държавна сигурност.

Според Търговския регистър, името на Георги Попов фигурира в 42 фирми, осем от които са прекратени, т.е. не съществуват. Повечето от останалите дружества са свързани с хазартния бизнес на Васил Божков. Според неофициална информация именно с помощта на Георги Попов Божков успява да придобие от грузинското правителство и 25 % от акциите на националната лотария в страната.

Преди обвързаността му с Божков да се превърне във факт, Попов е сред най-приближените хора на Христо Ковачки.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фърко

    40 24 Отговор
    Алчен мошеник

    Коментиран от #3

  • 2 Ххх

    42 7 Отговор
    Какъвто и да си като ти дойдат и ти кажат дай 51% положението става всеки за себе си.
  • 3 розово

    40 11 Отговор

    До коментар #1 от "Фърко":

    Като всички от ДС начело със сарайският из..д.
  • 4 Светослав

    29 30 Отговор
    Илчовски 2,Мая да му вземе интервю!!!! И да се предава по фейса, а след това прокуратурата да му вземе мярка за дрехите!

    Коментиран от #29

  • 5 Ххх

    36 8 Отговор
    Какво ли ще сътвори изключителната ни Каскетура ????????
  • 6 Чичковите

    21 13 Отговор
    Червенотиквеничковчета
  • 7 ами пак

    45 28 Отговор
    гласувайте за Божков. Халал да ви е. Малко хора разбраха, че една мутра иска лично да отмъсти на друга мутра. Някои го издигнаха даже в култ.
  • 8 ФИНЦИ

    29 14 Отговор
    МАРО СТИГА С ТОЯ СТРАХ МА НАПИШИ НЕЩО ЗА БОИКО ИЛИ НЕ ЗНАИШ ОЩЕ ПЪЛНИШ ШОРТИТЕ ЛИ МА МАТРАША МА БОИКО ВЕЧЕ Е ИСТОРИЯ СЛД ДВА МЕСЕЦА ПОПОВ И БОЖКОВ ЩЕ СА НА ВЛАСТ ПАЗЯ ТИ ПИСАНКИТЕ И ЩЕ ГИ ПУСНА В ДРУГИ САИТОВЕ МАРО
  • 9 Няма да се оправиме никога😂

    42 8 Отговор
    Общо взето 99% от БГ бизнесмените са бивши служители в ДС🤔демек само полицай ни управляват😂после що сме на това дередже, как може най глупавите в Държавата да управляват, а🤔

    Коментиран от #25

  • 10 Щепсел

    24 9 Отговор
    Управлението отива от едната мутра в другата мутра или в третата мутра с плешивата глава, бронираният джип и 7те човека охрана, а промяната все се отлага ли отлага......
  • 11 Badjoto

    29 5 Отговор
    Ченгета пеееераси окупирали държавата и смучещи кръвта на народа. Това са гаааадове които заслужават само едно куууууршууумче.
  • 12 Плоско е

    41 15 Отговор
    Поръчкова прозрачна статия за дискридитиране на Божков чрез Попов.
    Защо се премълчава, че Божков В СЪДРУЖИЕ с Горанов и Борисов са ощетили НАП със 700 милиона???

    Коментиран от #24

  • 13 Биби Кинг

    4 8 Отговор
    Казваме какво и зашто! Нема да пофтараме! - Тоа йонак че баде саден,оправдан и опуштен за да не баде ка веднаж оправдан саден одново по саштите обвенениа! Вниатен ли сам? По саштата схема че баде прекаран и Тотен копф,до де на влас са пембените дауни и кухио на бидонь Пембен паша! След два месеци, че застанем под опашката на кониа да ми целувате рака и да ме милвате по главата за де ви отварам очите секи ден деа!
  • 14 ха ха хаааа

    6 6 Отговор
    Между другото , Лесна пак падна ...🤭😁
  • 15 Дедо Видов

    28 17 Отговор
    Г-н Божков може да е всякакъв но той първи изкърти ГЕРБавата кочина.След това беше лесно.Не знам какво е приготвил на Цеките но няма им се размине както и на “дебелото момче”.Бъдете смели!

    Коментиран от #16, #27

  • 16 ха ха хаааа

    11 5 Отговор

    До коментар #15 от "Дедо Видов":

    Много му е дълъг къртача ... Чак у Дубай ..🤭😁
  • 17 Егати

    8 6 Отговор
    Тайния агент
  • 18 надЪРвен

    9 20 Отговор
    Никой не е изкъртил Божков, скри се като мишка, Бойко сам се наака

    Коментиран от #32

  • 19 Страничен

    17 13 Отговор
    За който още не е ясно всичките пеперуди около Божков са бивши милиционери! Самият Божков е с ранг доносник!
  • 20 Перо

    21 2 Отговор
    БКП си изми ръцете с ДС,където влизаха по подбор най-образованите и кадърни кадри и ги принудиха да отидат на улицата. Тази дискриминация към държавните служители,а не към ръководните функционери на идеологическата и политическа шапка,които сега са във всички партии и държавни милионери,не е справедлива и последствията са налице. Те не са на отчет в комисията по досиетата. Част от Хората на ДС се принудиха да влезнат в сенчестия бизнес и сегашната полиция не е подготвена да се справи с тях,защото не са на това ниво.Вече 30 г.нищо не се променя към добро и част от причините са горните птношения.
  • 21 Гърга Питич

    22 3 Отговор
    Полицаи и Таксиметрови шофьори са най тъпата и най алчната част от България
  • 22 Мда

    11 7 Отговор
    Е, герб и Боко вече са прецакани. Шах и мат, няма знаение вече кой какъв е бил при Божков и преди това. Да видим какво ще каже Боко утре. Както напоследък - нищо. Пуснаха герб медиите да врачуват, ама не им връзва.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Перо

    19 3 Отговор

    До коментар #12 от "Плоско е":

    Днес американския посланик,беше на посещение в НАП.Възможно е да има връзка с разследването там срещу Шиши и “инвестициите” на К.Гела в САЩ.
  • 25 Перо

    10 10 Отговор

    До коментар #9 от "Няма да се оправиме никога😂":

    Бъркаш ДС с бившите номенклатурчици на БКП и техните отрочета,които не се водят на отчет в комисията по досиетата и са във всички партии и държавни милионери.Най-много са в ГЕРБ!
  • 26 Пловдив

    15 4 Отговор
    Абсолютно всички олигарси,политици и кръговете им са, ДС сган...!!! Тези тъпаци, ако ги оставим на улицата без протекции, ще умрат от глад...!!! Тези селски, комплексирани помияри, са основния проблем, на България!!! Трабва, да ги изчегъртаме!!!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ПРИШЪЛЕЦ

    15 8 Отговор
    Момчета и момичета,
    преди да напишете следващите си глупости научете се да разпознавате ПРОФЕСИОНАЛИСТ от тиквени слугинчета ...
    ще ви бъде по лесно за в бъдеще...
    Не защитавам никой , но ние нямаме такива "нови" кадри в момента на това ниво...
    И няма нищо случайно, Божков не е "тиквун бибитков" .......
  • 29 хахаха

    10 5 Отговор

    До коментар #4 от "Светослав":

    По-скоро, някой дърводелец вече взема мярка на една дребна рибка, един вмирисан каскет и една примираща от страх тиква. На едно прасе, дървеното му пардесю е готово. Мериха му го в Дубай...
  • 30 !!!?

    8 16 Отговор
    Еми правителството на Черепа е сформирано от неговия Фигурант и трябва да се подготви тържественото му посрещане с червен килим. Това е "промяната" драги сънародници. Няма нужда да ходите на избори - Мафията остава !!!?
  • 31 Ченгета и още нещо

    13 13 Отговор
    Какво може да спаси България?!
    Да се инициира референдум за ЛУСТРАЦИЯ на всички бивши, сегашни бъдещи агенти на мнооого живата ДС.
    Защото България винаги ще бъде в хаос, неразбирателство и корупция, докато не умре и последния кадър на наследниците Гоцеви...
    Такива като този от Дубай, и много от новите партии реват, че ги тормози Борисов, Гешев, а всъщност те са тези които са ограбили народа и искат още и още...😈
  • 32 хахаха

    12 4 Отговор

    До коментар #18 от "надЪРвен":

    Затова сега "г-н" пеефски има нужда наистина от много здраве, щото у Дубай го оставиха без здраве... Същото чака и останалите три прасета.
  • 33 Те управляват от миналата година

    4 2 Отговор
    Той ще си дойде за да види ква е хавата и после ще викне дружката си Чер
  • 34 Ну погоди

    3 2 Отговор
    Идва си и той да пее.
  • 35 българин

    10 0 Отговор
    Ето така се предава информацията на чуждите за всеки разузнавач. работил за страната. А така ли го правят другите, независимо с какво се занимава този човек сега. "През ........ година комисията го осветлява....." Май така не са се отнасяли със своите сътрудници в другите страни,
  • 36 Рот фронт

    4 6 Отговор
    Да живее ДС-КГБ и нерушимата Българо-съветска дружба "между народите"...ЧЕСТИТО другари русофили!....Венсеремос милиардери.
  • 37 Хидрата

    7 0 Отговор
    Е сега е вече ред да се осветли и досието на Доктор Доган и цяла плеада бивши и настоящи политици на България. Да играем с открити карти. После списъка с Офшорките и задграничните банкови сметки. И накрая забрана на тия индивиди да влизат в изборните списъци, назначения на държавни длъжности и конфискация на незаконно придобито имущество. Невидимата Съдебна Система ще пропищи яко и тя. Отрежете главата на Хидрата.
  • 38 аналите говорят

    4 3 Отговор
    Бойко Борисов завършва средно образование в гр. Банкя. Бил е секретар на комсомолската организация в училището. През 1977 год. кандидатства във Висшата специална школа на МВР в Симеоново, факултет „Държавна сигурност“, но e пренасочен и приет във факултет „Противопожарна охрана“ с оглед миналото на
    дядо му (разстрелян на 22.09.1944 год.). През 1982 г. се дипломира като инженер по специалността „Противопожарна техника и безопасност“ с чин младши лейтенант. Редовната си военна служба отбива в ШЗО-Плевен през периода 1977-1978 год. Активен състезател по карате. Бил е треньор на националния отбор по карате. В системата на МВР започва работа като командир на взвод, а по-късно е командир на рота в СГУ-МВР – “Противопожарна охрана”. Впоследствие е преназначен в ЦУПО (Централно управление на противопожарната охрана). Известно време е физкултурник на Софийско градско управление – МВР. От 1985 г. до 1990 г. е преподавател и завеждащ катедра във Висшия институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност (ВИПОНД) на МВР. Има защитена докторска ? дисертация. През 1989 год. е командирован с курсантски взвод в района на Каолиново, Дулово и Разград за охрана на селскостопански обекти и оказване помощ
    по прибиране на реколтата след масовите изселвания на местните жители в Турция. (Неговите твърдения в интервюта от 2001 г., че в този период е командвал батальон не отговарят на истината.)

    През 1990 год. отказва да подпише декларацията за деполитизиране,
  • 39 богато минало

    5 1 Отговор
    напуска системата на МВР и започва личен бизнес в областта на охранителната дейност. В този период установява сътрудничество и взаимодействие с публично компрометирани лица и фирми, занимаващи се рекет, връщане на пари от неизправни длъжници и други незаконни дейности. Показателно в тази насока е дългогодишната съобщна дейност, вкл. ползването на общ офис в парк хотел „Москва“, с Младен Михалев „Маджо“, Румен Николов „Пашата“ и др. Налице са данни от много източници и публикации в пресата, че охранителната фирма на Бойко Борисов “Ипон” също е
    съпричастна криминални деяния, в т. ч. и към неразкритото убийство на лице на 05.12.1994 г. в “Зона Б-5” (фирмата е била наета като посредник за възстановяване на дължими от убития няколко десетки милиона лева на известна фирма). Не е разкрит и случаят с кражбата на 500 000 лв. от касата на “Ипон” и последвалото убийство на извършителя (служител във фирмата) и неговата приятелка в района на гр. Враца.

    Предвид връзките на Бойко Борисов с организираните престъпни структури през 1998-2000 г. е изучаван от Националната служба за сигурност (ОР Румен Йорданов) с цел привличането му за негласен сътрудник. В този период е давал регулярна информация за поведението и действията на лидери на престъпни силови структури и други криминално проявени лица. (Тогава, а в някаква степен и понастоящем, откриването на оперативна разработка или регистрирането на определени лица като агенти и нещатни сътрудници или кандидати за такива
  • 40 TUNDJAY

    4 0 Отговор
    Поредния партизанин ,то било бъкано с партизани в България.
  • 41 ДО коментар 38

    4 2 Отговор
    Командирован с калашников срещу населението в с.КАОЛИНОВО.ЕЙ ТИЯ ТОЛУПСКИ ПИАРИ КАК ИСКАТ ОЩЕ ДА МУ ДИГАТ РЕЙТИНГА НА БАНДЮГАТА .ДЯДО МУ ГО Е УТРЕПАЛ СЪСЕД В ДРУГА АВТОБИОГРАФИЯ.СПРЕТЕ ДА ПИШЕТЕ ЗА П ОЛИТИЧЕСКИЯ ТРУП ТОЛУП.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове