Last news in Fakti

23 Май, 2021 07:04 3 122 16

Доц. Христо Христев: Нужна е основна ревизия в правосъдието и вътрешната сигурност

  • доц.христо христев-
  • правосъдие-
  • прокуратура-
  • ревизия-
  • реформа

Това обаче няма как да стане в рамките на тези органи и със сегашния им състав. Трябва силен вот за излъчване на парламентарно мнозинство, което да приеме и проведе тази реформа, убеден е доцентът

Доц. Христо Христев: Нужна е основна ревизия в правосъдието и вътрешната сигурност - 1
Снимка: БГНЕС

"Използването на органите за вътрешна сигурност в България за репресивни действия срещу неудобни на властта граждани, политически лица, журналисти, предприемачи, не е новост. Това е една от ясните линии на ерозия на правовата държава в България от повече от 10 години насам".

Това написа в профила си във Фейсбук доц. Христо Христев. Ето и останалата част от изложението му:

"Масовото подслушавне на "опасни" за властта и статувкото субекти също не е новост. То е ежедневие отдавна. Отдавна в България се върнахме в условията на онова "внимавай какво говориш", "внимавай къде го говориш", "това не е за телефон"...Иначе казано, ние отдавна сме в среда, в която разбирането, че всичко се следи и подлсушва, е предопределящо за комуникацията и поведението на много голяма част от хората.

Особено на тези, които са общество активни или имат някакъв по-сериозен бизнес.

Може би много бързо забравихме за т.нар. операция "Червеите", която беше заметена под килима без да се изяснят реалните ѝ мащаби, без да се потърси реална отговорност на хората, които я бяха оркестрирали и провели. Затова и отново сме изправени в ситуация, при която се оказва, че много хора, свързани с опозицията и съпротивата срещу статуквото на масовата корупция, пороникнала навсякъде във властта, са подслушвани.
Подслушването на десетки политически лица от опозицията от службите за сигурност, е поредната мащабна злоупотреба с власт, която ни приближава все повече до установяването на авторитарен режим. За да не продължава слухтенето и следеното в стила на едно минало време, да е еждевие в България, този случай трябва да бъде разровен до дъно. А след това службите, които са замесени в него да бъдат изцяло пренаредени.

Съществуването на правоохранители и правораздавателни органи, които са превърнали нарушаването на основните правила за своята законна дейност в практика, е не просто порок и злоупотреба с властта на тези органи. Това е заплаха за демокрацията. Съвсем реална, а не хипотетична. И на тази заплаха трябва решително да се реагира.

Пресичането на все по-видимата криза на правовата държава и демокрацията в България, връщането ни в пътя на развитие като нормална еворпейска демокрация, предполага както на прокуратурата, така и на органите на т.нар. специализирано правосъдие, а и на органите на вътрешна сигурност, да бъде направена ревизия до основи. След което да бъдат изцяло пренаредени. Това обаче няма как да стане в рамките на тези органи и със сегашния им състав. Може да стане само при силен вот в подкрепа на политически лица, които ясно се ангажират с осъществяването на кардинална реаорганизация на органите за вътрешен ред и сигурност и излъчване на парламентарно мнозинство, което да приеме и проведе тази реформа".


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 41 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Subaru STI

    38 4 Отговор
    Борисов на съд за престъпленията му срещу България!
  • 2 Jacques Yves Moineau

    3 16 Отговор
    Полотиците и бизнеса не искат реформиране на правосъдието. А народа е в летаргичен сън. Скоро пак ще станат възможни екзотичните почивки.. така че реформите се отлагат.
  • 3 Българка

    27 1 Отговор
    " нa прoкурaтурaтa, тaкa и нa oргaнитe нa т.нaр. cпeциaлизирaнo прaвocъдиe, a и нa oргaнитe нa вътрeшнa cигурнocт, дa бъдe нaпрaвeнa рeвизия дo ocнoви. Cлeд кoeтo дa бъдaт изцялo прeнaрeдeни. Тoвa oбaчe нямa кaк дa cтaнe в рaмкитe нa тeзи oргaни и cъc ceгaшния им cъcтaв. Мoжe дa cтaнe caмo при cилeн вoт в пoдкрeпa нa пoлитичecки лицa, кoитo яcнo ce aнгaжирaт c ocъщecтвявaнeтo нa кaрдинaлнa рeaoргaнизaция нa oргaнитe зa вътрeшeн рeд и cигурнocт и излъчвaнe нa пaрлaмeнтaрнo мнoзинcтвo, кoeтo дa приeмe и прoвeдe тaзи рeфoрмa".
    Очакваме след две години запитвания правосъдният министър да оповести имената на висшите съдии и политици, които имат недекларирани милиони в чужди банки, както и имоти. И те трябва да бъдат наказани.
    На 11.07. масово да гласуваме против мутрите

    Коментиран от #5, #10

  • 4 гнус

    11 5 Отговор
    Злоупотребата с власт сред силовите структури е повсеместна. Никой няма да ги реформира. Новите ще извършат подмяна на управленските лица и само ще се смени посоката на репресии, тормоз, подслушване, преследване. Цели 30 год. никой не предприе реформа. Цели 30 год. се съхрани и действа съветският модел.
  • 5 бгт48

    17 1 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    Никой никого няма да накаже. Дори 1 няма да има наказан.
    В Бг се наказват само кокошкарите.
  • 6 Жертва поредна

    19 2 Отговор
    Стигнали са до там че Службите за Сигурност убиват хора като в "Ислямска Държава"до крпоста Кракра Перник, а прокуратурата им прикрива престъпленията!
  • 7 Жан Жак

    15 0 Отговор
    Това не може да стане.Ревизия на нещо ,което го няма,не е възможна.Правосъдие у нас няма.Всичко е корупция,обвързаности,интереси,пари.
  • 8 Гошо

    11 1 Отговор
    Искаме ги в затвора! Всички! Не само да замазват очите на хората с уволнения от даден пост, а те да се местят на друга държавна службичка!
  • 9 някой си

    11 1 Отговор
    Лесно се правят реформи от кабинета, нали? А истинският проблем не е в хората в тези органи, а в "правилата", насадени от законодателя
  • 10 Аз Човек

    1 8 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    Тези Гадеви Комуняги ли да направят Голямата ПОДМЯНА Ужас
  • 11 XYZ

    6 1 Отговор
    ГЕРБ са новата БКП, но са по-лакоми и брутални!

    Коментиран от #13

  • 12 123

    5 1 Отговор
    Не разбрах защо визира само периода от последните 10 години. Тези прийоми се използват от 75 години. Това ограничаване, че само последните 10 години се е действала по този начин навява съмнението за реваншизъм.
  • 13 123

    2 3 Отговор

    До коментар #11 от "XYZ":

    Извинявай но историята е доказала, че от БСП по лакоми и брутални няма. Не пипайте първото място на социалистите. Оставете ги и те да се порадвата на едно заслужено победа в някоя категория😀
  • 14 !!!!!

    2 0 Отговор
    Браво Ице
  • 15 Subaru STI

    0 1 Отговор
    Има възмездие, мутрата Борисов и кликата му влизат в затвора!
  • 16 Ганьо

    0 0 Отговор
    Тоя пък, какъв доцент е? Навъдиха се всякакви! Що не говори преди 1год ? Големи смелчаци!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове