Last news in Fakti

29 Май, 2021 09:05 3 570 9

Кюстендилска област е пред създаване на колективен имунитет срещу COVID-19

  • кюстендил-
  • коронавирус-
  • ваксина

Опасност за местното население идва от навлизането в страната на нови варианти на вируса

Кюстендилска област е пред създаване на колективен имунитет срещу COVID-19 - 1
Снимка: БГНЕС

Кюстендилска област е пред създаване на колективен имунитет срещу Covid-19, като голяма част от населението от Кюстендилска област са се срещнали с вируса - симптомно или безсимптомно, през последната половин година и нивото на имунитет сред населението е високо.

Спадът на новозаболелите в региона е 4 до 5 пъти по-голям сравнено с другите области в страната. Ако този имунитет е стабилен и се задържи по-дълго, през есента е възможно да няма кризисна ситуация.

Опасност идва от навлизането в страната на нови варианти на вируса.

Това е една от констатациите на работната среща, организирана от областния управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски с директорите на здравните институции и болничните заведения в региона.

Хипотезата за създадения колективен имунитет в Кюстендилска област застъпва гл. лекар на районната болница д-р Александър Величков"

"Това е хипотеза. Не може да се докаже, но е факт, че няма болни. Това е добре".

Министерство на здравеопазването е осигурило достатъчно количества от ваксините „Пфайзер“, „Модерна“, „Янсен“ и „Астра Зенека“ и всеки гражданин, който желае да са имунизира, може да избере с каква ваксина да го направи, обяви на срещата директорът на РЗИ в Кюстендил д-р Златко Величков.

Докладвано бе, че до вчерашна дата (27 май) общо поставените дози в област Кюстендил са 23 519. С първа доза са имунизирани 14 103, а лицата със завършена имунизация са 9416.

През вчерашния ден са ваксинирани 495 лица, което е поставило област Кюстендил на едно от първите места в страната по брой имунизирани лица в рамките на деня.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Евала

    7 4 Отговор
    на КН.
  • 2 Ку ку

    16 10 Отговор
    Ковид е една картинка която ни показаха по ТВ.
  • 3 в кратце

    2 6 Отговор
    Голяма част от населението от Кюстендилска област се е срещнала с вируса - симптомно или безсимптомно. -Здрасти,коронке,ще седнеш ли на главата ми безсимптомно?! Да се почувствам като "Мис Болница" "Пирогов"!
  • 4 dfu

    12 6 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: са ваксинирани 495 лица, което е поставило област Кюстендил на едно от първите места в страната по брой имунизирани лица в рамките на деня."

    Малката област Кюстендил най-много ваксинирани за ден от всички други области. :D Напълно ваксинирани там само 7% от 135 664 души. Щом 7 процента е достатъчно за стаден имунитет, вирОса е пунта мара и ваксинацията и останалия цирк в България може да приключат.
  • 5 Александър

    11 1 Отговор
    това ми звучи като ТУТРАКАНСКА СЕЛИЩНА СИСТЕМА ВРАГ НОМЕР ЕДНО НА РЕЙГЪН
  • 6 Болен

    9 0 Отговор
    Пазете се и се лекувайте, но никога не ходете при проф. Николай Габровски от Пирогов, или
    доц. Зафер Оркун Токташ - Медикал Караджъ, болница Медикал парк Истанбул.
    Тези хора са изключително арогантни, нахакани, некадърни и се интересуват само от парите ви.
  • 7 Активист на БКП

    4 1 Отговор
    Благодарение на Президента ;;;
  • 8 ами

    4 1 Отговор
    Време беше. Кой ще бере черешите?
  • 9 Дрънканици

    0 2 Отговор
    "Хипотезата" може да се докаже или отхвърли със една случайна извадка на 200 кръвни тестове за антитела ама кво толкова да се напрягаме като е много по лесно да разтягаме локуми по телевизиите.