Last news in Fakti

6 Юни, 2021 06:45 4 775 32

Йончева: Разследването по "Барселонагейт" продължава

  • елена йончева-
  • евродепутат-
  • барселонагейт

Скоро ще има новини по случая, заяви евродепутатът

Йончева: Разследването по "Барселонагейт" продължава - 1
Снимка: БГНЕС

"Испания продължава да разследва Барселонагейт – информацията, че бившият премиер Бойко Борисов е замесен в пране на пари чрез имотна сделка. Скоро ще има новини по случая".

Това каза Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, в предаването „Денят с Веселин Дремджиев“ по TV1, цитирана от Фрог нюз.

Като народен представител и журналист тя огласи разследването по Барселонагейт през 2018 г. и подаде сигнал в българската прокуратура.

Изпратих две писма до испанския главен прокурор, последното преди месец, на което получих отговор, съобщи Елена Йончева в интервюто на Веселин Дремджиев.

Тя е сигурна, че следващите правителства ще започнат реформи в редица сфери – съдебната, медийната и други. Без промени в начина, по който България спазва върховенството на закона, страната, както и всяка държава членка в ЕС, е застрашена от спиране на европейските средства. Правилото за финансиране под условие влезе в сила от началото на 2021 г., но Европейската комисия все още не го е приложила. Ако това не се случи скоро, е възможно Европейският парламент (ЕП) да заведе дело за бездействие.

Елена Йончева заедно с други европейски депутати подписаха декларация с това предупреждение. Темата ще се обсъжда по време на пленарното заседание следващата седмица.

Това е битка, трябва да сме активни, каза тя, когато припомни решението от петък Европейският парламент да изпрати мисия в България, за да проучи ситуацията на място. Предложението беше подкрепено от всички членове на мониторинговата група за демокрация на ЕП. В 14-членния ѝ състав Елена Йончева е единственият представител на България. Другият представител на социалистите е Катарина Барли, зам.-председател на ЕП и бивш министър на правосъдието на Германия.

Мониторинговата група е нещо като група за бързо реагиране за държави членки, в които има проблеми с демокрацията. Първата ѝ мисия беше в Малта след убийството на журналистката Дафне Галиция. Вследствие на заключенията ѝ, премиерът на Малта подаде оставка.

Мисията в България ще е през септември или октомври 2021 г.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 50 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хаберих

    31 4 Отговор
    Тъща отива на гости на дъщеря си и зет си. Става късно и дъщеря и предлага да пренощува в тях. Още по мръкнало тъщата решила да си тръгва. Почва да се облича шумно, обува се, пуфти, трополи. Изведнъж отваря вратата на спалнята с трясък и казва с остър шепот:
    - Зетко, стани да затвориш вратата след мен, защото ме е страх като я хлопна подире си да не те събудя!
  • 2 Един

    43 41 Отговор
    Нищо няма там Милиончева,по добре си кажи за милионите от БНТ!!!
  • 3 5555

    37 4 Отговор
    Разследват се много случаи.
    Присъда има ли?

    Коментиран от #15

  • 4 Пълни Глупости...

    37 20 Отговор
    Гарван Гарвано око не вади! Взимай си Европарата и се скрий.Ако бяхте хора СИКаджията отдавна да е в ЗАТВОРА!
  • 5 Жива да ни бях

    30 39 Отговор
    Нидей така ма Йончева. Ами ако вземат да разследват някой оял се комунист или тебе например? Ще спрат евро фондовете и от къде ще крадете комунистите? Това ви кахъра нали?

    Коментиран от #6

  • 6 Тиквуний

    13 22 Отговор

    До коментар #5 от "Жива да ни бях":

    Публикувано във факти.бг: "разследват някой оял се комунист".
    Шшш, ти кво искаш да кажеш? Че качих килограми, качих. Чак менискусите ми не ме държат вече. Че не си дадох партийния билет и напуснах системата на МВР при деполитизацията, е напуснах я! Ама ти кво имаш против мен?
  • 7 Росен

    34 23 Отговор
    Докато крадецът Борисов и пуделчето му Гешев не се вкарат в затвора, пропадането на България няма да спре.
  • 8 Шляхтиц

    32 7 Отговор
    И Барцелонагейт и Бойкогейт се разследват от години, но досега нищо. И Орешарски и КТБ се разследват от години и отново нищо. Какво стана в тази държава, НИЕ ги хващаме, ТЕ ги пускат. ????????????????
  • 9 имам баялда

    27 15 Отговор
    Как може една метреса, държанка на един министър председател, яла парите на народа , не изявила се журналистка да бъде в европейския парламент и да управлява съдбите на народите.

    Коментиран от #20

  • 10 Андон Николов

    9 3 Отговор
    Спри веднага защото има гладни риби в океана
  • 11 Много

    21 16 Отговор
    Ме е яд,когато някой само "дрънка" Елена Йончева е" дървен философ"Нормалните хора може да оценим какво е направено.Може да се правят ремонти,но има магистрали.Еврофондовете бяха спряни преди Бойко Борисов.Сега комунистите и приятелите им били против санирането.Ами нека градовете ни да изглеждат допотопно ,те това искат - да могат само да плюят.Фалираха два пъти държавата и пак искат да управляват.Вместо да надграждаме, само викове, крясаци и оплюване .Мерси.

    Коментиран от #14

  • 12 Роко

    19 12 Отговор
    Грозното Ленче пак си пее нейното. Ама уфсу нали си разследваща журналистика що за толкова години не я разследва тая къща в Барцелоната?
  • 13 Анонимен

    23 4 Отговор
    Европа да разследва парите на руснаци купили имоти в ЕС и защо Лукойл не плаща данъци в България
  • 14 Сестра Галева

    18 15 Отговор

    До коментар #11 от "Много":

    Проблема е че обикновените хора много бързо забравят тия неща и вярват на глупостите на черепа, галева импексовица,дончева и ето на тая кокошка а и мунчо юмручето да не забравяме те никога не са построили и къщичка за врабчета ама инече лаят а като почнат да управляват и на 3 месец се усират
  • 15 пешо

    10 4 Отговор

    До коментар #3 от "5555":

    а за божков да кажеш нещо, умнико?
  • 16 Вейдър

    10 15 Отговор
    Тая да си затваря устата
  • 17 антибсп

    10 7 Отговор
    А новата лада кога ще излезе, че отдавна чакам?
  • 18 Василева

    13 1 Отговор
    Какво стана с разследването на записа даден на белгийската полиция?
  • 19 Рошко

    9 2 Отговор
    Да виждаме кокошките си кудкудякат, петела си се ерчи
  • 20 хихихихихи

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "имам баялда":

    Как може да не можеш да си напишеш правилно ника-имам баяълдъ?
  • 21 споко

    6 7 Отговор
    Парите от Еврофондовете няма да ги спрат, щом не ги спряха при явните схеми ББР, Автомагистрали АД, ТЕЦ Марица Изток, ВИК, Турски поток.Значи и сега няма да ги спрат.
  • 22 Анонимен

    14 5 Отговор
    Новата лада след 15 години в мототехника и ред в списъка за чакащи и цветен телевизор електрон за 1000 лева без дистанционно

    Коментиран от #30

  • 23 аре чао

    9 6 Отговор
    Йончева е полу-рускиня.Да ходи в сибир
  • 24 Георги!

    9 8 Отговор
    За " Барселона гейт" е ясно,че е фейк,но за половин милион от КТБ ,къщата за гости,че и за родата предстои да си купим пуканки и пред телевизора ....Ако се разследват кражбите на комунистите,до селски червен феодал,в хазната ще влязат над 100 милиарда лева.Комунистите окрадоха всичко.Резултата е плачевен,най бедната страна от ЕС!
  • 25 ДО КОГА

    7 2 Отговор
    Бе ДРУГАРКО ЙОНЧЕВА....то докато вземат решение, делото ще придобие...давност
  • 26 Защо бе ленче

    7 4 Отговор
    КПКОНПИ иска конфискация на 158 хил. лв. от Елена Йончева.
    Делото за отнемането на имущество е заради обвинението за пране на пари срещу евродепутатката.

    Иск за отнемане на 158 хил. лв. от евродепутатката Елена Йончева е внесен в съда от Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).
    През 2019 година Йончева беше обвинена в пране на пари в особено големи размери. Спецпрокуратурата разследва извършени финансови операции с парични средства, присвоени от КТБ и прикривани чрез офшорна компания. Йончева отрече вината си и твърди, че обвинението е политическа поръчка.

    Прокуратурата поиска от Европейския парламент имунитетът на Йончева да бъде свален и процедурата все още в ход.
  • 27 хихихихихи

    5 0 Отговор
    МГЕРБ хайде починете си малко, утре пак на барикадата!
  • 28 Испански охлюви

    5 0 Отговор
    Много са бавни. Ейати проучването.
    На година по лъжичка.
  • 29 Невестулката

    5 1 Отговор
    Йончева, като издигната от БСП евродупетатка първо си плати най-после поне собствените ти просрочени членски борчове, възлизащи към момента по най-скромни сметки на 32 811 лв плюс всички предходни съдебни разноски в България, за които БСП спешно ти даде пари назаем, за да те брани срещу личните ти политически противници и чак след всичко това надничай по чуждите копани !

    Въпреки тлъстата ти евродепутатска заплата и не по-малко тлъстите бонуси към нея, простосмъртните ти родни съпартийци досега не са видели дори и една стотинка от теб, ама иначе не спираш да се обаждаш и да храчиш, включително и срещу самата БСП, точно като стара селска сплетница, безопасно потулена зад съседския плет !
  • 30 Е що Кво?

    2 2 Отговор

    До коментар #22 от "Анонимен":

    Сипи си на Мерцедеса калпаво дизелче от 2,50, Апни домат от 6 лева,мини през лекар на снесеш торба пари,излез на разходка след полунощ да те изгърбят някъде,сложи решетки на вратата и прозорците, бачкай за 400 евро,карай си 20 годишната трошка,плащай 50-80 кинта вода,метни и за топлофикация....... Но това не е всичко,няма хора г-н Зеленчук!!! А приятели бегай да търсиш със свещ,бегай бегай че ми се драйфа от такива философи(демократи)
  • 31 Казуар

    1 2 Отговор
    Къде изчезнаха безхлебните хора които получаваха преводи от милиони евра.
  • 32 кочо

    0 3 Отговор
    ЙОНЧЕВА-ДОКАТО БЕШЕ СТАНИ-ШЕФ МЪЛЧЕШЕ.НО СЕГА РЕВЕШ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове