ФАКТИ.БГ

15 юни 1877 г. Руската армия преминава р. Дунав

В хода на войната се очертават три етапа

Публикувана: 15 Юни, 2021 05:31
22 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2244
15 юни 1877 г. Руската армия преминава р. Дунав
Снимка: Архив
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.9 от 17 гласа.

На 15.06.1877 г. руската армия форсира успешно Дунава при Свищов и се разделя на три отряда – Източен, под командването на княз Александър Александрович, от около 70 хил. души – насочени срещу укрепения четириъгълник Русе, Силистра, Шумен и Варна; Западен отряд от около 35 хил. души, под командването на ген. Криденер, тръгва към Видинската крепост, и Преден отряд с численост 12 хил. души, начело с ген. Гурко – за Търново, Балкана, Пловдив и Одрин. Тук е и Българското опълчение.

Преди това е Априлското въстание. През юни 1876 г. Сърбия и Черна гора воюват неуспешно с Турция, включват се хиляди български и руски доброволци. В края на 1876 г. се свиква Цариградската конференция на Великите сили, която решава на България да бъде дадена автономия, като тя бъде разделена на две области, включващи българските етническите територии.

Турция не зачита решенията на конференцията и Русия отговаря с ултиматум и започва мобилизация, като същевременно преговоря с Англия, Австро-Унгария и Германия и сключва военни спогодби.

На 12.04.1877 г. император Александър ІІ обявява война на Турция. Военните действия се водят на два фронта – Кавказки и Дунавски. В Дунавската армия се включва и Българското опълчение, нараснало от 6 на 12 дружини с около 10 хил. души със Самарското знаме и под командването на ген. Столетов.

На 15.06.1877 г. руската армия форсира успешно Дунава при Свищов.

В хода на войната се очертават три етапа: Първият – от форсирането на р. Дунав до края на м. юли 1877 г. Вторият– от боевете при Стара Загора до падането на Плевен. През този период се провеждат най-мащабните операции, които решават изхода на войната. Третият етап е от превземането на Плевен на 11.12.1877 г. до подписване на Одринското примирие – 19.01.1878 г.

През първия етап забележителни събития са освобождаването на старата столица Търново на 25.06.1877 г., овладяването на Шипченския проход и боевете за Стара Загора. Ключов момент са боевете на връх Шипка, пазен от 6500 души руси и български опълченци. Проявявайки невиждан героизъм и саможертва, на 9, 10 и 11 август 1877 г. защитниците успяват да спрат и отблъснат атаките на 30-хилядната турска армия. В най-критичния момент идва помощ от ген. Радецки.

На 11.12.1877 г. Осман паша в Плевен капитулира и се предава. На 28.12.1877 г. е освободена София, на 04.01.1878 г. – Пловдив., на 08.01.1878 г. – Одрин.

Турското правителство иска примирие, подписано на 19.01.1878 г. в Одрин. Един месец по-късно на 19 февруари (03 март) 1878 г. е подписан и Санстефанския прелиминарен договор, който фактически слага край на войната. Турция приема Българско княжество с граници – според решенията на Цариградската конференция, включващи етническите територии на българската нация. Но Великите сили налагат свикването на международна конференция.

На Берлинския конгрес, проведен на 01 (13) юни 1878 г. България е жестоко разпокъсана. Създава се трибутарно Княжество, включващо Северна България и Софийски санджак. На юг от Стара планина се образува автономна провинция Източна Румелия под властта на султана, а Източна Тракия, Беломорието и Македония се връщат на Турция. С тези решения Берлинският диктат предопределя неразрешими противоречия, войни и кръвопролития на Балканите.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.9 от 17 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
1
Този коментар е премахнат от модератор.
2
Този коментар е премахнат от модератор.
Анджело
3 Отговор
От Берлин само хубави работи...и преди и сега

Оценка:
-10 +24

САНДОКАН
4 Отговор
ЗНАЧИ БЕРЛИН ВИНАГИ НИ Е МИСЛЕЛ ДОБРОТО. И ТОГАВА И СЕГА КАТО ПОДКРЕПЯШЕ 10Г. ТУЛУПА И НИ РАЗСИПА ЗА ВТОРИ ПЪТ ДЪРЖАВАТА

Коментиран от #21


Оценка:
-2 +45

Госあ
5 Отговор
Мястото на България е на Изток. западнопоклониците са най обикновени продажници

Оценка:
-5 +34

6
Този коментар е премахнат от модератор.
7
Този коментар е премахнат от модератор.
Бау
8 Отговор
Според тези споразумения Русия опрощава османските задължения, останали от войната от 1877 – 1878 г., в замяна Османската империя се отказва от всякакви финансови претенции към доскорошното трибутарно княжество България, а българската страна се задължава да изплати 82 милиона франка на Русия в срок от 75 години.

Оценка:
-6 +7

веселяк
9 Отговор
Ама нас ни е освободил Шести американски флот...след битката при Иво Джима!

Коментиран от #11


Оценка:
-1 +20

РУСКА МЕЧКА
10 Отговор
Наближава времето когато Братушките пак ще форцират Дунава .След това който оцелее ще живее добре.

Коментиран от #12


Оценка:
-6 +17

Историчар
11 Отговор

До коментар #9 от "веселяк":


Не е при Иво Джима, бре! Битката е при Турну Мъгуреле.

Оценка:
-1 +6

Малко мече
12 Отговор

До коментар #10 от "РУСКА МЕЧКА":


И на плажа Росенец ще направят десант, да хванат оня б-анален диверсант.

Оценка:
-1 +5

глоги
13 Отговор
" С тези решения Берлинският диктат предопределя неразрешими противоречия, войни и кръвопролития на Балканите." НЕ СТИГА,ЧЕ ЗАПАДНЯЦИТЕ СА НИ РАЗБИЛИ И РАЗКЪСАЛИ ДЪРЖАВАТА,АМИ И ОЩЕ ИМ СЕ КЛАНЯМЕ! ТОВА КАКВО ТРЯБВА ДА НИ ГОВОРИ?!

Коментиран от #15


Оценка:
-1 +8

мъкаааа
14 Отговор
Руската армия преминава през река Дунав,а американската армия преминава в частни български имоти.

Оценка:
-1 +9

боил
15 Отговор

До коментар #13 от "глоги":


Говори ни ,че не трябвааа да гласувамее за нито една пзртия , която е билла в пзрламента , последните 30 г. Както са направили в Германия след ВСВ.

Оценка:
-0 +4

123
16 Отговор
Русия предлага съвместни действия на останалите сили, но в крайна сметка Александър 2 решава да действа сам. Когато Сърбия и Черна гора обявяват война на Турция, той се среща с Франц Йосиф, владетелят на Австро-Унгария, в Райхщат (сега Закупи, Чехия) и на 13 юли 1876 г. сключва споразумение, в което се разглеждат и определят деиствията при възможностите за поражение, победа, или както се очаква колапсът на Турция. В случай на турско поражение Австро-Унгария трябва да получи Босна и Херцеговина за окупация и управление; На Русия трябваше да бъде позволено да си върне изгубената част от Бесарабия. А България да бъде малка страна от Дунава до Стара планина не под руско управление.

Оценка:
-0 +4

123
17 Отговор
Последен опит за формулиране на европейска програма за умиротворяване на Балканите е направен от великите силите на Константинополската конференция (ноември 1876 г.). След провала и, Николай Павлович, граф Игнатиев, руският посланик в Турция, посещава европейските столици, за да обсъди възможността за война. Австрия и Великобритания посочват условията за своя неутралитет: няма атака срещу Константинопол; няма руски териториални придобивания; без подбутване на Сърбия във войната; малка България, в случай на нейното освобождение, да не бъде под пряк руски контрол.

Оценка:
-1 +4

123
18 Отговор
Предтекста на Русия е че само ще освобождава Българските Християни,по тези договори Русия беше предварително се лишава от възможни печалби в случай на победа; а наистина британският премиер Бенджамин Дизраели очаква поражението на Русия. Въпреки това на 24 април 1877 г. Александър тръгва на война. В близост до стените на Константинопол руската армия е спряна от британския флот, а Санстефанският договор (3 март 1878 г.), благоприятен за българите, е отмененин и изменен на конгреса в Берлин според предварителните сключени Руски-Австрийски-Английски договори. Руското обществено мнение, непознато със предварителните споразумения на собственното си правителство, сключени преди войната, е силно разгневено срещу Бисмарк, така наречения „честен брокер“.След войната за освобожение на България Русия получава изгубената си преди част от Бесарабия, както Карс, Ардахан и Батуми в Закавказието.

Оценка:
-2 +4

666
19 Отговор
И каква стана. Османският завоевател е изгонен, за да дойде руският. Добре, че строителите на България тогава са се усетили какви са реалните цели на руснака и бързо са ги изгонили след Освобождението.

Коментиран от #20


Оценка:
-10 +7

хайдутин
20 Отговор

До коментар #19 от "666":


Стана това ,че на такива като теб им плаща Доган , да смразяват България и Русия , за да се върнат турците в България , която според тях им е бащиния.

Оценка:
-3 +3

ИМПЕРИАЛИСТ
21 Отговор

До коментар #4 от "САНДОКАН":


Преди 1877г. руският ботуш за 3 века 11 пъти преорава земята на Българите с надеждата да ни затрие физически. Чувал ли си за Одринския мирен договор, за Кайнарджашкия? За Търновското въстание и ареста на организатора и предводител кап. Г. Мамарчев от....внимание! руските казаци??? А да си чувал за руския генерал Дибич, дето искал да избие Българите с топове, а...?
През Априлското въстание излизаме с дървено топче и кремъклийки срещу войските на Османската турска империя, защото Русия блокира в складовете си хилядите модерни пушки закупени за въстанието от богати Българи-патриоти... Само търговецът Николай Миронов закупува 8 000 пушки, които ръждясаха в одеските складове
ДА, РУСНАЦИТЕ МНОГО ОБИЧАТ БЪЛГАРИЯ, НО НЕ И БЪЛГАРИТЕ!
А, прочети и защо Българите-опълченци се бият "с камънье и дърве" вместо с пушки...

Оценка:
-2 +4

така така
22 Отговор
Русия пак ще премине Дунав и ще ни спаси.. от джендърско–гробарско робство!

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


ТОП 5