Last news in Fakti

16 Юни, 2021 10:54 3 019 33

Д-р Аспарух Илиев: Индийският вариант няма да ни подмине

  • аспарух панов-
  • коронавирус-
  • индийски щам

Той вижда сериозен проблем в ниския брой ваксинирани у нас

Д-р Аспарух Илиев: Индийският вариант няма да ни подмине - 1
Снимка: Нова ТВ

„Във Великобритания 96% от случаите са на индийския вариант на COVID-19. Случаите на ваксинирани са много малко. Обикновено става дума за хора с хронични заболявания, които не са създали оптимален имунитет”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” д-р Аспарух Илиев.

Той добавя, че ваксините запазват един много висок процент на защита и срещу този вариант на вируса.

„Защитата остава много добра. Рискът от тежко заболяване остава много малък. Това не означава, че не може да има отделни случаи на тежко протичане”, обясни специалистът.

Той вижда проблем в ниския брой ваксинирани у нас.

„Ако индийския вариант навлезе в България ни очаква една нова вълна на заразата. В никакъв случай няма да ни подмине. Ситуацията е притеснителна, защото ние сме единственият остров на Балканите с толкова нисък процент ваксинирани”.

Имат ли доживотен имунитет преболедувалите?

„Тук отговорът е в детайлите. Много дълго време след преболедуване в тялото на човек се откриват имунни клетки. Важният въпрос е доколко те са в състояние да осъществят адекватна защита. В Бразилия има регион, който преболедува два пъти от два различни варианта на вируса. Това е доказателство, че изграденият имунитет не е особено ефективен срещу различните мутанти на вируса. Ваксините дават една по-добра защита срещу тези разновидности”.

Той коментира и управлението на пандемията у нас:

„Имало е слабости в комуникацията, но не мога да приема обвиненията на д-р Кацаров, че старото правителство е допуснало грешки. Една от тези грешки бе създаването на една масова култура, която отрича проблема, маските и ваксинацията. Бих искал да припомня на д-р Кацаров, че той бе един от моторите на този скепсис. Критики винаги може да има, но бих го посъветвал да се вгледа в собствените си грешки”, коментира д-р Илиев.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ковид19 е измама

    40 6 Отговор
    Това е истината.
  • 2 хххххххх

    44 3 Отговор
    Стига сте плашили хората, живота продължава, в България от инфаркт и инсулт умират много повече, но никой не е обявил пандемия, нали?
  • 3 Е как да ни подмине

    36 1 Отговор
    У всеки град пълно с индийци, а в селата индийците са повече и от хората! Направо ша станем Боливуд!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    36 5 Отговор
    Тоя няма ли кой да го "посъветва" в Швейцария?
    Писна ми от грозната му мутра!

    Коментиран от #25

  • 6 Аз пак да питам

    40 3 Отговор
    Къде са сезонните вируси? Само ковид 19 ли ще има? И цял живот ли ще трябва да се боцкаме? Защо този вирус ще остане за много дълго!!!
  • 7 честен ционист

    15 7 Отговор
    "Имат ли доживотен имунитет преболедувалите?"
    180 дни, ганчовци, после боц.

    Коментиран от #29

  • 8 123

    34 4 Отговор
    НЯМА ДА СЕ ВАКСИНИРАМ БЕ МАСОН.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 индианецаДжо

    31 4 Отговор
    Погледнете снимката. Тоя има вид на маняк от някой трилър.
    Махнаха оня, Кантаря, друг иде на негово място.
    Само чакат да се заесени и и ще почнат едни математици, едни статистици, едни доЦЕНТ-професори.. Ще има вой на вещици, хладиници, чували...
    Само малко да се заесени и като почнат едни щамове. Индийски, виетнамски, намкъФси...
  • 11 Ваксата

    24 3 Отговор
    Китайски,Индийски вариант, Пакистански, Английски, Корейски.., докато ги изредят всички страни бая векове трябва да се боцкаме- чекмеджето на Биг фарнма май няма дъно!
  • 12 Аз също смятат че този има ненормален ви

    23 2 Отговор
    Физически ненормален е равно на психически болен...мрази себе си, още повече мрази другите...тоя из---род--д вижда шанс да отмъсти на света за ужасния си вид...хората трябва да се научили да се па,ят от такива...Аз водя ли грозотил бягам далече, защото знам че психически е изкукал
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Счупи тъпомера

    23 2 Отговор
    Илиев, подарявам ти моята ваксина, да си я боднеш ... ,където искаш.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 розовитечорапи

    18 1 Отговор
    Вижда ми се тоз мошенце .. моше.. мошеник
  • 17 въх

    11 1 Отговор
    Ивермектин от ветеринарните и всичко е 6, количеството научни проучвания вече е просто огромни, че това нещо не само лекува, но и предпазва като един вид ваксина ако се пие веднъж седмично.

    Коментиран от #20, #27

  • 18 aaaaaa

    11 3 Отговор
    И ТОЗИ ЛИ ИЗСЛЕДВА И ПРОУЧИ ВАКСИНИТЕ????
    НА ФОНА НА КАЗВАЙКИ ОТ НЕГО НИСКИЯ БРОЙ ВАКСИНИРАНИ????
    МНОГО "СПЕЦ" В ТАЯ ДЪРЖАВА!!!!!!САМО НА ПРИКАЗКИ
  • 19 Аферим

    10 1 Отговор

    До коментар #13 от "Аспарухово":

    , ма сигурно за това толкова се притеснява от "индийския" щам?! :)))))

    Коментиран от #21

  • 20 За овце

    5 3 Отговор

    До коментар #17 от "въх":

    Ми то на овчи народ, ветеринарна медицина му приляга ...
  • 21 Аспарухово

    6 4 Отговор

    До коментар #19 от "Аферим":

    Ами, прътъснява се той! Ние сме със силен имунитет. Прътъснява са, че българете не искате да се бодете. Слагайте си ваксата за да има повече място за нас.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Миризлив пор

    3 8 Отговор
    Е, нали бройките ги измисляше Бойко? Нали като си отиде си отиваше и ковида? Е, нали маските бяха да мълчите според Кацаров? Сега нещо да се е променило? Само къде министъра разби малкото останали болници, на есен пак ще ревете, че няма вирус а бялата мафия ви убива.
  • 24 Счупи тъпомера

    8 2 Отговор
    Прочетете книгата "Цилиндърът на ван Троф". Ще ви се изясни картинката. Всичко, от целта на короната, през ваксината, чак до крайната цел.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 5ко

    6 1 Отговор
    яаааааааа! Тоя да не е брат близнак на Гонзо от мъпет шоуто? Как разбра за патладжанския вариант бре Аспарухчо? Сигурно баба Урсузка фон дер Лайнен ги носи вируслетата на крака при обиколката на Европата. Брей колко е добре да си информиран! Бравус. Па язе си мислех, че една жена на пазара ти го е пуснала.
  • 27 Ваксинирах се

    2 6 Отговор

    До коментар #17 от "въх":

    И да е така какво основание имаш да мислиш че е безопасно.Виж само на Аналгина страничните ефекти.
    Аз се ваксинирах въпреки че изкарах болестта преди 6 месеца.Чувствам се ок,никакви проблеми.
  • 28 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 3 Отговор
    България
    2.06–15.06
    Общ брой случаи 1 841
    Смъртни случаи 206
    Напълно ваксинирани хора
    704 409
    % от населението: 10,1%,не съм на кеф,но ще отговоря с числа!България
    Общ брой случаи
    420 654
    Съобщени вчера: + 161според бг-уучените над 4пъти е скритата заболяемост нерегистрирана....420654 по 4=1682616 + 420654 + 704409=2807679 човека са се срешнали с вируса,това е над 50% от мъже и жени в бг.....6 902 499
    Настоящо населениеКазвам над 50%,защото вадя децата от цялото ,деца июноши са около милион и малко!Ако броим от Цялото население сме на 40,676%!Ако можеха да смятат ,като бакалин нямаше този да говори глупости!
  • 29 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 3 Отговор

    До коментар #7 от "честен ционист":

    Пак си чел печатни грешки!Специално си правих пълна кръвна картина,и на другите от отбора,които СЕ Срещнахме с НЕЩОТО през НОЕМВРИ!Удивителното е,че и на тримата Левкоцитите,които аз наблюдавам,а те се състоят от 5вида защитни клетки и да ти обяснявам няма да разбереш,та най голечите от тези 5 клетки се именуват МОНОцити....те бяха на ръба,нагоре.....!В заключение....в бг и джипитата и вие сте Хвост,храсталак и не си заслужава ,човек,като мен да се опитва да те ограмотява!Но има знаещи ,особенно в този сайт с които ми бе приятно да общувам!Проблема с Детскитие градини в Германия....Фашистите го решават просто....Вместо в детска градина......От 5години в 1ви клас......Това си е държавно престъпление спрямо Децата и Родителите им,но....Който не му харесва да идва тук....Тази идея все още не е хрумнала на нашите главоци......
  • 30 ВЪЗМЕЗДИЕ

    5 1 Отговор
    ВСИЧКИ Т.НАР. "ковид-мерки" И "рестрикции" СА НЕЗАКОННИ И ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННИ. СЪЩИТЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ ГРУБО ПОГАЗВАНЕ НА ОСНОВНИ ЧОВЕШКИ ПРАВА. ВИНОВНИТЕ ЗА НАЛАГАНЕТО НА СПОМЕНАТИТЕ "мерки/рестрикции" НЕМИНУЕМО ЩЕ БУДАТ НАКАЗАНИ. ПРЕМАХНЕТЕ РЕПРЕСИВНИТЕ ОГРАНИЧЕНИЯ И МАСКАДЬОРСТВОТО НЕЗАБАВНО. СПРЕТЕ С "ковид"-ПРОПАГАНДАТА. МЕДИИТЕ НАСАЖДАЩИ "корона–вирусна" ПСИХОЗА СЕ ЯВЯВАТЕ ПРЕКИ СЪУЧАСТНИЦИ В ТОВА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ.
  • 31 Metronom

    2 1 Отговор
    Когато упорито натякват ваксините ти става ясно, пе има причина натякващите да са упорити..и тя е финансов интерес!! Световната мафия, създала ковид, натиска заваксиниране...колко пъти?? Колко души умряха не от самия ковид, а от ваксината??? Доубити.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 миро

    0 0 Отговор
    прекрасен лекар да е жив и здрав до юли