Last news in Fakti

17 Юни, 2021 12:42 7 203 37

Три основни проблема в МВР

  • мвр-
  • проблеми-
  • проучване

Униформените признават, че проблем има и с доверието в обществото

Три основни проблема в МВР - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

В МВР има три основни проблема - ниски заплати, недобра кадрова политика и лоши условия на труд. Данните са от проучване сред членовете на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР).

Участвалите в допитването открояват още заплащането на извънредния труд и системата от стимули и наказания като недостатъци. След това се подрежда и чувството за несправедливост по отношение на кариерното развитие.

Униформените признават, че проблем има и с доверието в обществото. То остава ниско. Можело да се повиши само с добронамерени служители и по-висока разкриваемост на престъпленията. На протестните действия се гледа като на ефективен и дори единствен инструмент за постигане на подобряване на социално-икономическите и организационните аспекти на работата в МВР. А мнозинството от анкетираните смятат, че разбирането и подкрепата от страна на обществото за протестите на служителите не са на особено високо ниво.

На следващо място са недокомплектът и работещите пенсионери. А недостигът на предпазни средства се споделя най-често от пожарникарите и спасителите.

Прави впечатление изводът, че представителите на някои служби са склонни да се откажат от пари, срещу по-добри условия на труд и повече справедливост.

Почти извън фокуса на служителите остават само условията за спорт и външната психологическа подкрепа.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 SAAB

    17 5 Отговор
    Тез ....к"ат излязат на улицата и работят за себе си ! 100%
  • 2 хах

    24 3 Отговор
    Реформа е нужна,съкращения и тези,които са на бюро да не се пенсионират на 45год

    Коментиран от #14

  • 3 Ей хора

    29 10 Отговор
    Явно не сте в час, заплатите в МВР не са малки,единствената държава с толкова големи превилегии в МВР и полицията е България, проблемите са липсата на контрол, корупцията,служителите не познават законите,и още много проблеми който се премалчават.

    Коментиран от #33, #34

  • 4 ами намалете

    22 8 Отговор
    бройката, бе! Кому е необходима 60-хилядна полиция и едва 14-хилядна /действаща/ армия на България. Кьораво и сакато отидоха в полиция, половината от които бандитюги. Хора на шофьора на Маджо! Я ги разредете, оставете кадърното и всичко ще си дойде на мястото.
  • 5 Унуфри

    21 5 Отговор
    Какво доверие в тези престъпници в униформа

    Коментиран от #20

  • 6 Ужас

    19 10 Отговор
    Заплащането е даже голямо за свършената работа, не плащат данъци и осигуровки, 20 заплати при напускане, ранно пенсиониране, те са постигнали кумонизма за сметка на народа.
  • 7 Сърп и чук

    10 4 Отговор
    Забележете - единият проблем е недобра кадрова политика! А те как са попаднали там? Възможно е и да са прави! Ако тези, които отбелязват това като проблем са съвестни и са принудени да работят с все повече назначени пухчовци, връзкари, безотговорни мързеланци без съвест и морал, и такива с откровено престъпни наклонностои - ужаст!
  • 8 кочо

    9 2 Отговор
    НЕПРАВИЛНО.С МВР ТРЯБВА ДА СЕ ПОСТЪПВА КАТО С ОВЧАРСКО КУЧЕ--АКО ПРЕКАКАЛИШ С ХРАНАТА НЕ ПАЗИ--АКО Я НАМАЛИШ СЕ СЪЮЗЯВА С ВЪЛЦИТЕ.
  • 9 Проблем

    9 4 Отговор
    В Перник полицията използва СРС-та за да гледат голи бибички в баните, също така просят от недосегаеми мутри гуми за колите си!
  • 10 Румен

    8 1 Отговор
    Всичките назначения са със съдействието на хора отгоре. Това е най главния проблем в МВР
  • 11 Станчо

    7 4 Отговор
    А връзките, които имат? А жените им все са уредени на хубава работа...

    Коментиран от #17

  • 12 Пагоните

    10 3 Отговор
    Винаги са се превземали на мутри , а не на хора защитаващи народа
  • 13 Българка

    14 2 Отговор
    Ако се изгонят хлебарките-началници, които обслужвар мутрите, пенсионират чантаджиите и се съкратят 20-30% от администрацията, ще останат пари за оперативните работници! Трябва да се закрият или обединят различни и отделни агенции, служби. В България има неоправдано много агенции, служби, всяка с шефове, секретарки, администрация, а ефектът от дейността им е почти нулев. ДАНС да се закрие, а част от работещия в полза на обществото се върне в МВР
  • 14 СВД

    11 6 Отговор

    До коментар #2 от "хах":

    Мога да ти гарантирам, че много от тези, които са ,,на бюро" са 50 пъти по натоварени от някои ,,на терен". Единия лющи семки и чака да мине смяната, другия го затрупали с 4 тона бумащини и постоянно го търсят от прокуратури, съдилища, областни администрации, кметства, министерства и където ти дойде на ума! Пример - представи си, че си на ,,бюро" и в 08.35 ти разпореждат от главната дирекция, че в 09.30 трябва да изпратиш справка по 15 точки, показатели и статистики, за период от година и половина назад, във връзка с питане към министъра в НС! Ден петък - за парламентарен контрол! Действай! А оня се прозява на пътя и пречи на хората да пътуват нормално!

    Коментиран от #32

  • 15 БОЛШЕВИК

    11 2 Отговор
    И тия проблемите ги виждат само в парите, като лекарите - все са ненаситни на пари! Ако някога ти се наложи да потърсиш Полиция, се оказва, че не може да се разчита на тях.
    Проблема на Полицията е, че трябва изцяло нова, подменена изцяло до последния полицай.

    Коментиран от #22

  • 16 Пич

    10 2 Отговор
    МВР е многочислено , но..... ако ви прави впечатление , при протести или мащабни полицейски акции , командироват служители от цялата страна... Това за мен значи , че многото са т.нар. чантаджии , които нищо не правят , но вземат големи парици... Показва и че работещите реално полицаи са малко , прехвърлят ги от едно място на друго , за да осигурят присъствие... Сигурно те са с малките заплати ...??? Реформата в такъв случай е елементарна - изхвърлят чантаджиите , на останалите , които не работят на терен , намаляват заплатите , а икономисаните пари отиват за увеличаване на заплатите на реално работещите... Не е ядрена физика , но подозирам , защо не се прави... Защото всички чичови и вуйчови не искат работа на терен , а нищоправене за големи заплати...
  • 17 БОЛШЕВИК

    7 3 Отговор

    До коментар #11 от "Станчо":

    или жените им въртят някакъв частен бизнес, няма полицай който да разчита само на заплатата си.
  • 18 стара кримка

    5 2 Отговор
    А дали е възможно да започнеш работа в МВР без никакви връзки? Аз не познавам такъв кадър, а познавам много от тях. Значи ето още един проблем - крадровият. Махнете калинките, дайте път на читави кандидати.

    Коментиран от #19

  • 19 Славян

    4 2 Отговор

    До коментар #18 от "стара кримка":

    Сега без връзки и рушвети е невъзможно да почнеш работа в МВР!
    90-те години тия къде служехме като войници на границата ни предлагаха да останем на служба или да почнем работа в МВР.
  • 20 гост

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Унуфри":

    Не си разбрал колега.Те нямали доверие в обществото.Б.хти наглите кретени.
  • 21 еш па таа

    5 7 Отговор
    Малки заплати ли?Я ми посочи друга професия,дето със средно образование,взимаш 1600лв,и отгоре с добавките,не плащащ осигуровки,лекуваш се безплатно ,ползваш всички държавни привилегий и се пенсионираш на 45 години с 800лв пенсия и 35 бона кеш!

    Коментиран от #23

  • 22 Катаджия

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "БОЛШЕВИК":

    +1.Това е решението.Всичко останало е пунта мара.
  • 23 Големата батка

    4 1 Отговор

    До коментар #21 от "еш па таа":

    Кво средно образование бе, брато...Вчера един такъв ми пише акт. Минават двайсет минути докато ми прочете какво е написал...собственоръчно. Батка...тия на 95% на вързано куче вОда не могат да дадат. Искат доверие от обществото..смех!!!!
  • 24 НАМАКС

    5 3 Отговор
    Заплатите им били малко , айди бе? Един полиц със средно 3+ и 5 г. стаж взима чисто 1400 - 1500 лв. инспекторите 1600 - до 2000лв. плюс извънареден труд месечно около 100 - 150 - 200лв. Пенсионират се на 55 - 56 г. и остават до 60г. на пенсия и заплата - т.е пенсия 850 - 900 лв. за полицаите и за горните чинове пенсия на макс 1440 лв. и заплата 2хилки и нагоре. Зле лие? При пенсия 20 заплатки около 40 000 лв. Още по зле нали.
  • 25 безпартиен

    10 2 Отговор
    Проблемите се решават бързо и лесно,но няма воля и още повече желание за това!В момента в МВР има "работещи" около 5000 души пенсионирани и останали на работните си места със заплата+пенсия+20 заплати за пенсионирането!Това са все ръководни длъжности с по 2500-3000 лв.заплата!Така реално се източва бюджета на МВР с поне 150-160 млн. годишно и се пречи за кариерното израстване на млади кадри!От друга страна има толкова раздут щат и обекти с персонал-почивни станции,шофьори на началници на РПУ,все едно тези началници не могат да управляват автомобил та трябва някой да ги вози и каквито се сетите още "скатавки" без да са заети пряко или косвено в борбата с престъпността!Необходимо е наистина преструктуриране и освобождаване от паразитни длъжности и съкращаване на първо време тези 5000 пенсионери!Нима ако ги няма ще трябва да се закрие МВР???Всичко това е на гърба на частния сектор който плаща заплати и осигуровки на всички "бюджетни",а те в България са "само" около 750 хиляди!!!

    Коментиран от #26

  • 26 batkata

    2 1 Отговор

    До коментар #25 от "безпартиен":

    много си прав, но на никой не му стиска да го направи. Пенсионираните служители нямат работа в системата, даже и пречат на работата- заемат местата пък отдавна не им се работи. Пък ония другите канцеларски плъхове само реват, че работата им е много, но един от тях не напуска, а и стоп не можеш да го накараш да свърши или помогне на някого.
  • 27 ПОЛИЦАЙ

    6 1 Отговор
    Проблема не е в недокомплекта че работят пенсионери а в ЗМВР и ЧЛ.69 от КСО който им разрешав а всеки който е придобил право на пенсия да не се уволнява .Ада си сия получава и продължава като АПЗ и продължава до навършване пределната въздраст .
    Не че няма кандидати а проблема са тези АПЗ които с всеки ден се увеличават източват бюджета и НОИ .Превръщат службите в пенсионерски клубобе .
  • 28 Гай Турий

    2 0 Отговор
    Проблемите в МВР започват с престъпната пракитка назначенията да стават със заплащане от 5 бона. О времето на Кобурга, при мутрата като главен скер. е въведена тази практика. Така се случва, че най-големите улични бандити стават служители в МВР. Затова резултатите в това министерство са като в ОП СИК, брутално-просташки и негативни, много от тях и престъпни. Заплатите им са достатъчно големи. За такава работа и това им е много.
  • 29 Гай Турий

    2 0 Отговор
    Проблемите в МВР започват с престъпната практика назначенията да стават със заплащане от 5 бона. О времето на Кобурга, при мутрата като главен секр. е въведена тази практика. Така най-големите улични бандити стават служители в МВР. Затова резултатите в това министерство са като в ОПГ СИК, брутално-просташки и негативни, много от тях и престъпни. Заплатите им са достатъчно големи. За такава работа и това им е много. Метлата в това министерство трябва да е 50%! Чантаджии, клатикрачоли, една сюрия от стотици структури и отдели и шефчета, заместници, фусти-кафеджийки...
  • 30 Обзор

    2 0 Отговор
    Полицията МВР по щат е 47 000 със чистачките паспортистките деловодителките останалата адмистрация За изборите участват14 000 полицаи сложете още 10 000 пожарникари граничари общо .Заплатите са колкото на касиерката в Лидъл без изисквания за физическа и психическа подготовка.Смъртността и заболяванията са по големи от тези в армията.Много стрес нощен труд .Не е хубава работа ако тези които пишат негативно си помислят че се отнася за тях и как ще се чувстват.Много от кандидатите отпадат на психотестовете заради липса на качества (интелигентност,мудни тъпи агресивни или лъжат)Физическият е по лесен от преди.Подборът е по европейски критерии.3/4 от полицаите са под 40 години.Все пак това е една от професиите където последователно се трупа опит и не става да е ефективен максимално от училището.Каквото обществото такава и полицията За сведение повечето от младите слушат Слави Азис и симпатизират на партии които са подкрепяни от по млади.Факт е че повечето престъпления се вършат именно от тези назначени преди 15 годи или по малко.Това се вижда от медиите.По същата логика не ни трябват нотариуси или счетоводители или други професии. Винаги насочват омразата на обществото към учители лекари полицаи и съдии затова сме зле
  • 31 Пламен

    0 0 Отговор
    Нужна е оптимизация
  • 32 Бор

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "СВД":

    Много елементарно решение - заявление и отиваш на улицата, на терен. Ама там понякога вали, пече, сняг и студ, стоиш прав, рискуваш здравето и живота си. Я по добре си пиши доклади по 15 точки. Казва ти го човек, който е взимал такова решение и е доволен, защото поне частично е полезен
  • 33 Не са

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ей хора":

    Им ниски заплатите и лоши условията на труд. И винаги за всичко са прави. Дебат с тях - Не.А пък не дай си Боже да влезеш в участъка им. Там са като талибани...
  • 34 Каквото семето такава реколтата

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ей хора":

    Търтейчета които провалят имиджа на България по целия свят.Рашков затова ги е погнал и уволнява наред.Голема излагация ДАНС ГДБОП и другото какво беше ДАР май.

    Коментиран от #35

  • 35 Станчо

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Каквото семето такава реколтата":

    Мдаа и затова им увеличиха бюджета три пъти ,специално на данс .Искам да ги попитам тези въшки страхливи къде бяха когато Турция заграбваше български територии по делтата на реката това са 2 километра навътре в България и къде бяха българските служби когато се строеше оградата на българо турската граница на 2 километра навътре в България отново.Защо не направиха нищо! Тези кражби на българска земя не са направени за 24 часа а в продължение на години !!!! Защо службите нехаят Иван Костов е бил тогава премиер.Ето затова искат да забранят ПП ВЪЗРАЖДАНЕ на Костадин от Варна, защото той направи филмите ,всички да ги гледат задължително! Ние държава нямаме,защо им увеличихме тогава бюджета на тези нехранимайковци
  • 36 анонимин

    0 0 Отговор
    Шуробаджанащината е на много високо ниво,назначават се хора само с много големи връзки,нищо че може да са абсолютни боклуци!Говори се и заназначения срещу заплащане-последната обявена сума е била-10000лв.Отвътре картинката е много грозна-работят хора с изключително високи претенции и грешно самочуствие,без професионално покритие.
  • 37 възмутен

    0 0 Отговор
    Как е неудобно да оплакват за недокомплект и недостиг на кандидати Като човек който има поглед върху службите в МВР НИТО едното нито другото е вярно Ще обоснова Всеки придобил право напенсия не се уволнява продължава да заема длъжността до навършване пределна въздраст Задържа кадровото развитие на младите .Към момента при наличие на над 45хиляди то 7-8 хиляди са АПЗ .МВРса ведомство с най голям бюджет сравнение с останалите ведомства и по няколко пъти в годината се дофинансирват .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове