Last news in Fakti

17 Юни, 2021 16:33 3 498 31

Радев след срещата със Заев: Надявам се на прагматичен подход

  • румен радев-
  • зоран заев

Заев проведе разговор и с българския държавен глава Румен Радев, след който беше даден брифинг пред журналисти

Радев след срещата със Заев: Надявам се на прагматичен подход - 1
Снимка: БГНЕС

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев е на посещение у нас. Акцент във визитата е задълбочаването на двустранния диалог и перспективата за постигане на реален напредък в процеса на европейска интеграция на Република Северна Македония.

Заев проведе разговор и с българския държавен глава Румен Радев, след който беше даден брифинг пред журналисти.

Република Северна Македония за нас е най-важната близка приятелска страна. Затова се нуждаем от регулярни контакти, диалог и сътрудничество, подчерта президентът Румен Радев.

За съжаление, през последните години тези отношения попаднаха в задънена улица, диалогът беше замразен, а това се отрази и на вашата перспектива за присъединяване към ЕС, допълни Радев.

Договорът за сътрудничество от 2017 г. нямаше конкретни обвързващи условия и срокове, и това даде възможност за променливи решения и действия, каза още президентът на България.

Радев благодари на колегата си от Р Северна Македония Стево Пендаровски.

Съвместната ни визита в Рим демонстрира нашата взаимна воля и сигнал към всички наши граждани за сътрудничество, приятелство и разбирателство. И аз съм обнадежден, че този дух го виждам и на ниво правителство, обясни президентът Радев.

Ние сме длъжни да направим така, че нашите хора да имат своето общо европейско бъдеще. За нас е много важно да имаме диалог и аз ви приветствам за това, че вие сте тук за открит, конструктивен диалог, заяви президентът Радев.

Надявам се на прагматичен подход с конкретни, устойчиви резултати, които да доведат до започване на преговори за присъединяване на Р Северна Македония към ЕС и нашите млади хора да градят заедно своето бъдеще.

Президентът обясни още, че България ще дари 50 000 ваксини на Р Северна Македония. Обмисля се и още една инициатива - млади хора от западната ни съседка да дойдат на почивка у нас, обясни Радев.

От своя страна Зоран Заев заяви, че съвместното посещение на президентите на България и Република Северна Македония в Рим е дало послание към младите, че трябва да продължат заедно да работят, да поддържат приятелството между двата народа.

Той е категоричен, че двете страни сами трябва да разрешат проблемите си.

"Имаме приятели навсякъде по света, които могат да помогнат, но решението е да си помогнем сами. Убеден съм, че ще имаме успех", каза той. Вече е изпратено посланието да бъдем приятели, да сме близки, да не се мразим. Добрите отношения ще донесат добро и за двата народа.

Заев благодари за инициативата за доставка на ваксини на РСМ и за предложението младежи от страната му да почиват в България.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 27 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Си ган

    16 58 Отговор
    Мунчо и той да каже нещо..
  • 2 Последния Софиянец

    80 13 Отговор
    Бойко Методиев Борисов е национален предател!Да си ходи в Скопие!

    Коментиран от #3, #13, #16

  • 3 Баня

    44 7 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Да бъде съден за национален педател. Това писах преди че, за власт и пари продаваш майка си и народ и земя.
  • 4 Ох Баня

    24 3 Отговор
    С лъжа към прогреса - византииска му работа. Разделяй и владей.
  • 5 отегчен

    41 3 Отговор
    Западна България иска да промени конституцията си заради България !!!
  • 6 падналия ангел

    36 3 Отговор
    След срущата му с Баце макето не трябваше да го приемат или колкото да му пожелаят лек обратен път!
  • 7 Истината

    14 26 Отговор
    От майка и татка запомних това, което никога няма да забравя.Те са моите първи учители
    В един кротък разговор с моите родители, които ми разказваха за жестоките убийства от комунисти, майка с просълзени очи ми прошепна:
    - Сине, пази се! Те, комунистите, са не само прости,но и много жестоки. Някога първо разстрелваха най-свестните българи, а след това оскверняваха паметта им с лъжи и клевети за тях. Дядо ти, на когото носиш името, беше най-благордният кмет и войвода, а помниш колко лъжи и клевети скалъпиха за него след девети септември 1944 година? Горкият! Наричаха го “фашист”. Когато разстреляха вуйчо ти Борис, бай ти Тошо се беше току-що родил.
    Татко впери очи в майка и допълни:
    -А сега, Кипре, понеже се страхуват да убиват, както някога, фабрикуват сплетни, лъжи и клевети, които умъртвяват измъчените и изстрадалите като нас. Затова в България сега ги няма повечето от някогашните страдалци.
    Майка ни погледна двамата и продължи:
    - Кръстьо, Насе, комунистите са като троскота по нивите, който задушава всичко около него. Щом не го изкорениш, няма да се ражда нищо друго.
    Този червен троскот обхвана отново всички структури в държавната и местната власт и причинява неизмерими страдания на българския народ.
    Майка и татко бяха моите първи учители в живота, затова до последно слушах мъдрите им думи, които намираха тихо място в моята памет. Сега, когато често разговарям със себе си, възкръсва всичко казано от тях, което дава отговор на въпросите, к

    Коментиран от #15, #18, #20, #31

  • 8 К Георгиев

    39 5 Отговор
    Оказа се че , в тази държава само Нинова има топки и в прав текст го каза , без усукване и празни приказки че, България и българския интерес стои над всичко. Жалко за всички останали които се имат за мъже.

    Коментиран от #12

  • 9 И ДПС не ще да си говори с макетата

    25 1 Отговор
    Голям съвпадък!
    А Славчу не искал да говори със Заев, не за друго, а щото той по принцип не се унижава да говори- той с избирателите си не говори, та с някакъв си Заев! 😂😂😂😂
  • 10 Ранд

    27 6 Отговор
    РСМ е всичко друго , но не и прриятел на БГ.Радев да не приказва по по брюкселски , защото вече дразни . Аман от лицемрерие , което е в полза на самочувствието на чужденците , но не и на българите .
  • 11 мдда

    8 14 Отговор
    Надяваш се да не те изритаме, кРадев!!
  • 12 Хохо

    10 5 Отговор

    До коментар #8 от "К Георгиев":

    Ами то и баба ми може да го рекне това клише,що и са топки?! А Нинова съм я виждал в Уикенд ухилена като пача,Цецо я прегърнал през кръста,Тиквата и тя се хили с чаша в ръка,празнуваха нещо си.Аре по леко с възторзите за тия розови подпорки на гроб..
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Сатана

    5 12 Отговор
    “Празни думи на един празен човек”
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Един от махлата

    11 3 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    И ти "Последен софиянецо" там - в Скопие.
  • 17 Гаргамел

    13 11 Отговор
    Радев,Българските деца също искат да почиват на море но те нямат средства за това.И вместо да раздаваш народна пара на Македоските дечица и да се гънеш пред Западните господари помисли за Българските.
  • 18 Кинжал

    6 7 Отговор

    До коментар #7 от "Истината":

    Стига си дъвкал едно и също свободно съчинение под всяка статия! Не ти ли платиха вече достатъчно , бе фашистки трол!
  • 19 Току що пристигнах

    2 3 Отговор
    Саутхемптън е най-великият отбор в света.
  • 20 Булаир Фружин

    17 4 Отговор

    До коментар #7 от "Истината":

    Нека пък да ти кажа и друго. Българските комунисти също са били жертви на репресии. И на убийства. Да си чул за Никола Йонков Вапцаров, чийто баща – войводата Йонко Вапцаров, спасява живота на Цар Борис Трети; за Гео Милев, за Тодор Страшимиров? За партизаните, които са били на правилната страна във войната? С това деление на комунисти и некомунисти само показвате колко ви е капацитетът, тоест нулев. Всеки може да има каквито си има възгледи, затова сме свободна страна. И нека не забравяме как Бб прие във Варна турчина тайип. Тодор Живков се срещаше с тия ми ти съседи на брега на Резовска река. България е свещена територия. Който не го разбира, да отива в Анадола.

    Коментиран от #25, #26

  • 21 демократ

    15 0 Отговор
    Ясно е, че на РБ чужди дипломати оказват влияние, но на това Момченце заев - приятел на Рапона от Банкя и след срещата им трябваше да му се даде дипломатичен Урок, така че всички македонци да можеха да разберат българското послание.
  • 22 Војвода Комита

    1 7 Отговор
    Ами блгарчета не са фашисти!
    Блгарчета само искат да бидат как них.

    Коментиран от #30

  • 23 Нормален човек

    8 1 Отговор
    Шеф, каква приятелска нацията ни тия, че и братя. Тия пури дето ви ги разнася цял ден българина с югославско самосъзнание да не са Холандски 🤣
    Хайде малко по-сериозно да се отнасяме с държавата си.
    Тоя ни обижда във всяко интервю в Скопенйе, обяснява, че ще предостави защита на българското малцинство в конституцията им на куково ллято, а тука ми се прави на брат. Никакви братя не са ми тия измисленяци.
    Така се въртите и одумвате, че и аз вече се обърках каква е нашата позиция.
    Пращайте външния министър на обход из Европа със задача да я разясним а съюзниците и да ги убеди да окажат натиск на измисленяците на Тито, а не ми обяснявайте какво искат мойте деца.
    Северната Македония ни била най-близката държава, няма такава простотия. Тия ни мразят най-много в света. Стига сте говорили такива простотии.
    Ако искат в ЕС да приемат историческите факти и да спрат да ни дискриминират. Това да се обясни на всеки премиер в ЕС през следващия месец и да се поиска съдействие за решаване на проблема.
  • 24 Гошо

    4 1 Отговор
    Тоа па, що го е приел, нали първо при Биби е ходил!? Аз ако съм нямаше да имам време за тоя цървул!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Истината

    4 5 Отговор

    До коментар #20 от "Булаир Фружин":

    Работеха за чужда държава с право са наказани. Вапцаров е национален предател, един от участниците в македонизирането на българското население в Македония. Място за сравнение няма. Комунягите убивате хора милеещи за родината си.

    Коментиран от #27

  • 27 Булаир Фружин

    5 1 Отговор

    До коментар #26 от "Истината":

    Вапцаров, за разлика от теб, се е бил за родината си. И днес неговото име носят улици и университети. Сравнението е много уместно, но на теб ти е трудно да го проумееш. Грешка. Невъзможно.

    Коментиран от #28

  • 28 Истината

    2 1 Отговор

    До коментар #27 от "Булаир Фружин":

    Носят, защото не сме ви изринали още, комундета гадни. Бил не бил, цялата му дейност около Македония обезмисля, което и да било негово добро дело. Просто вие нигога няма да го проумете, неинтелигентни сте по природа, по-добри сме от вас, яд ви е и се опитвате пак да ни прецакате. Да ама не, времето ви мина, а ти тъни в мизерия с твоята 300лв пенсия и не се обаждай повече!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 КАНАС ЮВИГИ

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Војвода Комита":

    МНОГО СТАНАХА НАДРУСАНИТЕ
  • 31 бузю

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Истината":

    Публикувано във факти.бг: Сега, когато често разговарям със себе си - тъй , тъй , най-после успя да проведеш един интелигентен разговор , като си говориш сам. Само че твоите разговори не ни интересуват , обърни се към психиатър
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове