Last news in Fakti

21 Юни, 2021 05:45 8 397 33

След стихията: В Лом е като след война, местните чакат помощ

  • лом-
  • дъжд-
  • бедствие-
  • стихия-
  • буря-
  • улици

25 литра дъжд на квадратен метър са се излели за по-малко от половин час в града. На места е отнесен асфалтът, а силният вятър е повалил дървета и клони

След стихията: В Лом е като след война, местните чакат помощ - 1
Снимка: Забелязано в Лом, Фейсбук

За броени минути в събота вечер над Лом се изля месечното количество дъжд, предаде БНТ. При това с ураганен вятър. Улици в града изглеждат като след война. Има наводнени дворове и мазета, щети по покривите, повалени дървета, скъсани електропроводи. Хората се надяват на помощ от държавата. Дотогава започнали сами да възстановяват разрушения път към Козлодуй, за да могат да влизат и излизат от града си.

25 литра дъжд на квадратен метър са се излели за по-малко от половин час в града. Стихията на места е отнесла асфалта, а силният вятър е повалил дървета и клони.

"От 46 години живееме тука. Това чудо не сме изпитали. Ката че ли нещо отнякъде... За секунда падна всичко. Влизам вътре. Затварям прозорец, докато да излезем, външните врати отворени от стихията и от вятъра и вода", разказа Петруна Станева.

"Ужас, ужас. Аз треперех от дъжда, от града...Изведнъж, разбираш ли като започна да бие по стъклата...напълни ми целия двор. Напълни ми гаража...Аз не можех да излезем от терасата навънка, защото всичко ми беше във вода", споделя Петър Герасимов.

"Просто беше някакъв ужас. Такава буря не бях виждал до сега специално. Асфалта почна да се дига. .. Беше някакъв порой, страшен", допълни Явор Иванов.

На смени работят екипи на общинското предприятие по чистота, за да отстранят пораженията.

"Щетите са доста сериозни. Ние в момента смятаме, моя технически отдел, за да установим за какво става на въпрос", обясни Георги Гаврилов, кмет на община Лом.

Сред най-засегнатите от бурята е улица "Добруджа", където пороят е отнесъл асфалтовата настилка. Поне седмици ще са нужни, за да бъде възстановена.

"Много дълга улица, с много улици, странични в нея и много голям дебит на вода, който доведе до това", посочи Георги Гаврилов.

След бурята поражения има по един от основните пътища за региона.

"Другият голям проблем ни е входът откъм Козлодуй в града. Това е републикански път две-11, който е напълно разрушен и откъснат към Козлодуй, а това е авариен изход и към АЕЦ Козлодуй", допълни Георги Гаврилов.

В Лом хора излязоха сами да запълват дупките по републиканския път.

"Ние имаме коли, ние не моеме да влеземе от пътя тука. Тука беше е толко дупка... Това е пътя за цяла България е го е, половин платно, най-много да се обърне някой камион тука", споделя Васил Василев.

От община Лом се надяват на помощ от държавата, за да се справят с пораженията от бурята.

"Ние ще оформим документация, ще установим щетите, пораженията, тяхната стойност и се надявам наистина на помощ от държавата, защото ние сме град от Северозапада, който знаете наистина какво е състоянието на целия Северозапад", уточни Георги Гаврилов.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бацо

    54 8 Отговор
    Магистралите на жипко бибинкоф

    Коментиран от #4

  • 2 saki

    39 25 Отговор
    Това някакъв колаж от неграмотните изказвания,на местните чукундуропитеци ли е ?

    Коментиран от #20, #28

  • 3 Рошко

    78 1 Отговор
    Като гледам на асфалта дебелината, като кори за баница, ако завали още веднъж такъв порой и направо ше го събере на купчинка някъде, такъв стандарт само в бг може да се види

    Коментиран от #7, #9

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ми ся

    17 37 Отговор
    Ми ся' кой ша дава парите ??? Бате Бойко го няма .....тия новите управляващи ревът , че няма ???? Аааааа сетих са'.....СЪВЕТНИКА УЗУНОВ затуй' събира пликове със пачки , за бедственни случай, ша упрай пътя няма страшно !!!!

    Коментиран от #15

  • 6 Село

    47 8 Отговор
    Натоварете го на един камион и го занесете на Бойко да си види свинщината не да говори глупости на младежкат ГЕРБ.
  • 7 РУНДЮ

    9 24 Отговор

    До коментар #3 от "Рошко":

    Абе РОШКОВ казал съм ти да си гледаш МВР !!! Съветника Узунов има заделени пачки за такива случай , ще поправи щетите !

    Коментиран от #13

  • 8 Луд

    15 10 Отговор
    Слави и Тошко да помагат сега.Даже Иван Кулеков може да направи един кратък сърцераздирателен репортаж с месните жители.
  • 9 Гришо

    7 7 Отговор

    До коментар #3 от "Рошко":

    Колко см трябва да е дебелината?
  • 10 Бай Кольо

    12 35 Отговор
    Тоя път е правен преди 25год. Обаче няма значение, ГЕРБ и Бойко са виновни

    Коментиран от #11, #12, #19

  • 11 Ми............

    10 19 Отговор

    До коментар #10 от "Бай Кольо":

    Новите управляващи и да се наакат....Бойко ще е виновен !!!!!

    Коментиран от #22, #24

  • 12 Трудовакъ

    38 1 Отговор

    До коментар #10 от "Бай Кольо":

    Специално тази отсечка беше с павета - здраво и трайно направено, след това започнаха едни обществени поръчки, мани-мани, крадене като за световно. Нахакаха асфалт отгоре, ама тънко, икономично, лошо трамбовано, а парите гепиха, една част замина за София. Герберите също се включиха усилено в ремонтите, зер да не изпуснат от краденето, щото те така го разбират управлението. И така с дружни усилия и няколко ударни петилетки време, стигнахме до тези умопомрачително-замайващи резултати...

    Коментиран от #17

  • 13 Чекмеджето

    7 4 Отговор

    До коментар #7 от "РУНДЮ":

    Само така! Трябва да ми се напълни и другото шкафче.
  • 14 Българоубиеца

    22 4 Отговор
    Нали ТИКВАТА от Банкя много Обещаваше з Север запада, ПКП също - Нека Одат пеш! Или просто минаха Замазаха положението и ето ви резултата. Проблема е, че Виновника си обикаля планини и паланки, а хората да му мислят. 11 Юли наближава. Да ИЗМЕТЕМ Лъжците от ГРОБ!

    Коментиран от #16

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ВЕРНО БЕ

    10 14 Отговор

    До коментар #14 от "Българоубиеца":

    На 11 юли ще ИЗМЕТЕМ лъжците......чалгарите, мутрите заедно със Мая ДБ , всички на боклука!!!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Трудовакъ

    14 0 Отговор

    До коментар #17 от "НЕ ЛЪЖИ":

    Драги ми тъпчо, увеличи снимката, щом не виждаш добре и крайно вдясно ясно се виждат показалите се павета. Да те насоча към офталмолог?
  • 19 БОРУНА ЛОМ

    19 0 Отговор

    До коментар #10 от "Бай Кольо":

    ПЪТЯ Е ПРАВЕН ПРЕДИ 2.. 3. ГОДИНИ
    НЕКАДЪРНО НАПРАВЕН И ОТКРАДНАТ БЮДЖЕТ АСФАЛТА Е 2 СМ. ПИТАИ ИВО ИВАНОВ И ПЕНКА ПЕНКОВС
  • 20 Иван

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "saki":

    Истина е, никакъв колаж не е.
  • 21 калинка

    1 0 Отговор
    Неграмотно написано! хеприятно е да се чете такъв куц език!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 1212

    11 0 Отговор

    До коментар #11 от "Ми............":

    За този път специално боко тиквата е винове, пътя беше за 1000 години направен а те го скапаха с 3 см. асфалт, окрадоха парите и сега това е резултата. Боко е винове!
  • 25 Груьо

    5 0 Отговор
    ХИЛЯДИ ПЪТИ СЪМ КАЗАВАЛ ,ЧЕ КМЕТОВЕТЕ НА ОБЩИНИ СА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ДЕРИБЕЙ .ПРАВЯТ КЯКВОТО СИ ИСКАТ ,А ПОСЛЕ ДРУГ Е ВИНОВИН,НАПРИМЕР ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ ,КОЙТО Е ПРИЕЛ ТОВА РЕШЕНИЕ.КОЛЕКТИВНА БЕЗОТГОВОРНОСТ.А ПОВЕЧЕТО ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ СА ХОРА НА КМЕТА И КАКВОТО КАЖЕ ТОЙ ТОВА СЕ И ПРИЕМА.А СЛЕД ТОВА Е ВИНОВЕН ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ,НА КОЙТО НЕ МОЖЕ ДА СЕ ТЪРСИ ОТГОВОРНОСТ.ТОЗИ ПЪТ АЗ СЪМ МИНАВАЛ И БЕШЕ С ПАВАЖ.МНОГО ЗДРАВА НАСТИЛКА.А ПОСЛЕ РЕШИХА ДА ГО НАПРАВЯТ С 3-СМ АСФАЛТ.
  • 26 ИВАН

    4 1 Отговор
    Дървета трябва да се садят, а не само да се секат и няма да има такива порои, ама кой да се сети - проста работа, но явно управниците са прекалено умни за такива простотии
  • 27 urod

    1 1 Отговор
    Очаквам в следващата дописка и псувните на местното население да напишете, щом сте почнали на северозападнал българсси да пишете...
  • 28 Киро

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "saki":

    Неграмотни роми сър.
  • 29 Позамислен

    1 0 Отговор
    Щом сте в ЕС и НАТО,помолете за помощ именно тях.И увеличете плюнките към Русия на макс,може да ви подхвърлят няколко долара повече..
  • 30 пак мълчат

    1 0 Отговор
    Тези хора защо не пишат кой е виновен за това бедствие ? Да не би да си мислят , че е природата ? Имаме си един виновен за всичко и просто ми е чудно как не са му споменали името
  • 31 АЛОУУ

    1 2 Отговор
    И КЪДЕ СА ВЕЛИКИТЕ ЕКСПЕРТИ НА РАДЕВ, РАЗДАВАТ СИ ПЛИКЧЕТА С ЕВРА ПО ЗАВЕДЕНИЯТА. СТИГА С СХЕМИТЕ ЗАПОЧВАЙТЕ ДА РАБОТИТЕ ИЛИ ДА ВИ НЯМА ВЕДНАГА...
  • 32 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Уважаемият г-н Ст.Янев нещо греши. Не е възвожно в 1938 година в България, и то в град Лом да има улици с асфалтово покритие, когато половината столица София е била с кални грундови улици. Основните пътища в Царство България са били макадам. Сиенитов паваж е имало на малко улици , в малко градове.
    Първият изцяло павиран път бе Русе - Можмчилград, след построяването на Дунав мост при Русе с цел, руските танкове бързо да достигнат границите на Гърция и Турция.
    Даже до 1960 година единствената трайна улична настилка бе паважът.Много поумняха нашите държавници, когато започнаха да доставят битум от Албания и Румъния, и да асфалтират улици и пътища. В 80-ях години къртеха паважа, продаваха го на ГДР. Тук асфалтираха улици с голям наклон / преди това павирани/ и тъй като това асфалтиране се правеше много "Економично , ато го резултата в селища без всякаква канализация. Дъждовният отток става по улиците !!??
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове