ФАКТИ.БГ

Стойчо Кацаров: Здравната система продължава да търпи големи загуби

Ако сме достатъчно умни, за да разберем, че здравната система е икономика и трябва да се развива като такава, здравната система може освен да осигурява по-добро здраве и достъп на своите граждани до медицинска помощ, може да си осигурява и по-добри приход, обясни служебният здравен министър

Публикувана: 22 Юни, 2021 13:25
26 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1242
Стойчо Кацаров: Здравната система продължава да търпи големи загуби
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.8 от 8 гласа.

"Най-големите финансови загуби в здравната система се трупат от малък дял държавни дружества. Остана още месец и нещо от мандата ни. Може би не е коректно да давам някакви крайни оценки или да правя някакви стратегическа визия за следващия месец. Мен ме впечатлява погледът към прозрачността на дейността в лечебните заведения и анализа на ефективността на разходите и възможностите, които може да даде такъв анализ за подобряване на медицинското обслужване и намаляване на разходите за него."

Това коментира министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров по време на онлайн дискусия с представители на основните политически партии, на служебното правителство и на здравните власти на тема "Инвестиции в здравеопазването".

"Бидейки в разгара на предизборната кампания, е добре да чуем позицията на колегите, които са в предизборна битка. Бих искал да поставя няколко въпроса, на които кандидатите за народни представители е важно да дадат отговор. Единият е въпросът за монопола. Този въпрос е за отношението дали да имаме една Здравна каса, или няколко здравноосигурителни фонда. Кое е по-добре от гледна точна на управлението на системата и кое е по-добре от гледна точна на потребителите на здравната система", попита Кацаров.

"Вторият голям въпрос е за отношението към собствеността в системата на здравеопазването. Във фармацевтичната индустрия 100% от фирмите, които търгуват с лекарства на едро и дребно с медицински изделия да са частни. Вероятно 95% от дружествата в областта на медицинските са частни. Не 95% от разходите на здравната система отива в частни дружества. Процентът, който отива в държавни и общински дружества е значително по-голям, особено в болничната помощ. Най-големите финансови загуби се трупат от този малък дял държавни дружества. В основата на всичко стои отношението към собствеността. То е различно, когато харчиш собствените си пари, и друго, когато харчиш чужди, от които загубите няма да са за теб. Това е в основата на различния подход", заяви той.

По думите му третият важен въпрос е за ролята на държавата в тази система.

"Доколко държавата трябва да се намесва и да регулира процесите в тази система или трябва да остави търсенето и предлагането на услугите да бъдат основен движещ механизъм и регулатор", добави Кацаров.

"До към 2000 г. имахме система, която беше регулирана от държавата почти на 100%. След промените регулацията на държавата намаля и имаше либерализация на пазара на медицински услуги. В последните години виждам завръщане на засилване на държавната регулация, контрол и намеса в сектора. Днес сме в ситуация, в която почти всичко се регулира от държавата – субсидирането на лечебните заведения, лимитите, стига се дотам, че дори НЗОК започна да плаща заплати на персонала в лечебните заведения. Можем да продължим в тази посока и да обезсмислим съществуването на НЗОК. Това са трите аспекта, които считам, че са важни и са много съществени за развитието на здравната система", посочи той.

"Здравната система не трябва да се разглежда като държавен разход, администрация или някаква форма на социално подпомагане. Това е икономическа дейност, която може да носи приходи и може да носи печалба. Тя дава не само здраве на хората, но може да носи и приходи и печалба дори в държавния бюджет. В бюджета, който я субсидира, са около 2.7 млрд. Около 2 млрд. са за НЗОК и около 700-800 млн. са за Министерство на здравеопазването. Приходът за държавния бюджет може да и по-голям от трансфера, който се плаща от него на НЗОК", посочи министърът.

"Ако ние сме достатъчно умни, за да разберем, че здравната система е икономика и трябва да се развива като такава, здравната система може освен да осигурява по-добро здраве и достъп на своите граждани до медицинска помощ, може да си осигурява и по-добри приходи. Това е икономиката на бъдещето. Човечеството вече е задоволило своите потребности от храна, облекло, жилища и начин на придвижване. Всички усилия и средства оттук нататък ще се насочат в посока на това как да се подобри качеството на живот и да се удължи животът. Всичките средства, които се хвърлиха в борбата с COVID са само малък пример за това, което предстои", заяви Кацаров.

"Компютрите и софтуерът бяха дотук високите технологии. Оттук-нататък високите технологии ще са в медицината. Ваксините са само открехната вратичка към технологиите, които ще променят начина на живот на човек, остаряването, по-дългия и по-качествен начин на живот. Колкото по-рано го разберем като държава, толкова по-бързо ще може да реагираме и да извлечен конкурентно предимство. Това е икономика, която не зависи от природните ресурси и полезните изкопаеми. Тя зависи от нашия ум и човешкия потенциал, който ако умеем да поставим и организираме правилно, ще спечелим всички", допълни той.

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 2.8 от 8 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Циганин със знатно потекло
1 Отговор
Кои тоз? Тоя от наште ли е? Той от маалата ми мяза

Оценка:
-5 +3

Виктор Калнев
2 Отговор
Защо казвате, че прилича на мене? Този е съща Деса Поетеса.

Оценка:
-5 +2

Голям
3 Отговор
батак , голямо грабене !

Оценка:
-1 +6

Еми
4 Отговор
Ще търпи бате Кацаров,като я източиха най безмилостно...

Оценка:
-2 +0

asd
5 Отговор
Този всеки ден открива топлата вода а?
ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА

12 Януари 2020
Шефът на НЗОК: Касата се източва с лобистки закони, прокарани от министър Ананиев и Жени Начева
Шефът на Зравната каса д-р Дечо Дечев, обвини здравния министър Кирил Ананиев и неговата заместничка Жени Начева в съзнателно и умишлено източване на НЗОК.

Оценка:
-0 +7

др Гей Билтс
6 Отговор
Зндравната система е отдавна фалирана, също както и пенсионната. Не се притеснявай Стойчо да си кажеш, човешко е.

Оценка:
-0 +3

7
Този коментар е премахнат от модератор.
8
Този коментар е премахнат от модератор.
ГЛАС НАРОДЕН
9 Отговор
ЕДИНСТВЕННОТО СПАСЕНИЕ Е ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, 120 ДЕПУТАТА 1 ЛЕВ СУБСИДИЯ, МАЖОРИТАРНО ГЛАСУВАНЕ И ПЪЛЕН НАРОДЕН НАДЗОР И ПРОЗРАЧНОСТ ВЪРХУ ТИЯ ЛАПАЧИ. ИНАЧЕ ОПРАВИЯ НЯМА ДА ИМА.

Оценка:
-0 +5

За Старховане
10 Отговор
Не е така бате Стойчо - в здравеопазването има и то много обемен социален момент. Неправилно се маскира понятието търговия с думичката икономика. Имат общо, но не са едно и също.
Едно общество без социална политика не е общество , а стадо.
Освен това в цивилизования свят не съществува здравно "осигуряване", защото това е по-скоро "ПОДСИГУРЯВАНЕ" на доходи за работещите в сферата при всякакви случаи-т.е. и да си свършат работата и да не я свършат заплатката си върви.
В цивилизованите страни има здравно "ЗАСТРАХОВАНЕ", което се поема от застрахователи. Те, преди да платят на докторите проверяват дали и колко са заслужили. Ако платят повече от набралите се вноски, пациента в последствие довнася разсрочено горницата .
Българи, не спете, не се опиянявайте от мазни и кухи лафове, а мислете.
Да, искаме да се премахне НЗОК и да преминем на здравно ЗАСТРАХОВАНЕ.

Коментиран от #23


Оценка:
-0 +5

ггпхфг
11 Отговор
Една държавна Здравна каса и няколко частни за конкуренция. От това имаме нужда. И вместо хартиени здравни карти е време да въведат пластикете с чип за всеки пациент, като банковите карти. Тогава да видим как ще източват здравната каса. На лекар само с тази пластика с чип, която лекарите вкарват в специални устройства, като банковите карти в магазините като пазарите

Коментиран от #13


Оценка:
-0 +1

иванов
12 Отговор
И ти ли Бруте??? Докторе, няма ли да се намери разумен доктор ,който да обясни , че не може да има търговия със здраве!!! Това е все едно търговия с органи!!! Никой не казва , че не трябва да има частни медицински учреждения, но не може държавата да "избяга"от конституционните си задължения да лекува хора, които не могат да си платят за лечението!!! Всичко се отнася до създаване на правила, норми и контрол по спазването им , както за държавните лечебни учреждения, така и за частните!!! Държавата щяла да печели от здравеопазване??? Пази боже!!! Държавата да не е частна , че да откаже да те лекува защото нямаш пари???

Оценка:
-0 +2

Пациент
13 Отговор

До коментар #11 от "ггпхфг":


Не лекарите - ние, пациентите трябва да разплащаме с картата ако сме доволни и излекувани!

Оценка:
-0 +0

Последния Софиянец
14 Отговор
Давай Кацаров, мачкай! Изчегъртвай

Коментиран от #17, #21


Оценка:
-2 +1

Ясно
15 Отговор
Американският модел. Едва ли в бедна България ще доведе до по качествено здравеопазване

Оценка:
-1 +1

ГЕРБ
16 Отговор
Некъдърник

Оценка:
-1 +0

17
Този коментар е премахнат от модератор.
мълчите а
18 Отговор
ПЪРВО д-р КАЦАРОВ, ТРЯБВА ДА СЕ СКЛЮЧВАТ ПОДБОРНО ДОГОВОРИ СЪС ЧАСТНИ БОЛНИЦИ, А НЕ ВСИЧКИ ОТ ТЯХ ДА СА "НА ХРАНИЛКАТА" И ДА СЕ КРАДЕ ЯКО ОТ ФАЛШИВИ ХОСПИТАЛИЗАЦИИ И ДИАГНОЗИ!
НЕ ВИ ПРАВИ ЧЕСТ ДА МЪЛЧИТЕ ПО ТОЗИ ВЪПРОС В ТЯХНА ПОЛЗА! И ВТОРО- КОНСУМАТИВИ НА ЕДНИ И СЪЩИ ЦЕНИ ! ЗАЩО ТИХИЧКО ТОЗИ ТЕКСТ "ИЗЧЕЗНА" ПРИ ПОСЛЕДНОТО ГЛАСУВАНЕ ...А ТАМ СЪЩО ЯКО "СЕ УСВОЯВА" ЧРЕЗ НЗОК!

Оценка:
-0 +1

Ако тези
19 Отговор
здравни застрахователи са както за Каското - жална ни майка. И отсега виждам как застрахователят” Далл Бог” ще те праща в болниците на ЧФ, там квот свършат , после те изписват с техните хапчета - пак на ЧФ.

Оценка:
-0 +0

Miro
20 Отговор
ОСТАВКА НА ТОЗИ И ВОЕНИЯ МИНИСТЪР работяд за мафията не за БЪЛГАРИЯ

Оценка:
-1 +1

Miro
21 Отговор

До коментар #14 от "Последния Софиянец":


И ти си подлога на американците МАФИОТ като ГЕРБ

Оценка:
-1 +0

защото
22 Отговор
като има такива като като теб ще сме на това дередже оплю стореното от нощ все едно че нищо не са свършили неблагодарниц

Оценка:
-0 +0

безпартиен
23 Отговор

До коментар #10 от "За Старховане":


Единствен верен и точен коментар,който предлага и решение!Така е във всяка развита страна-здравна застраховка!Там няма надписване на манипулации и пътеки!Този който плаща следи дали всичко е точно!Но не ми се вярва да се приеме това,защото просто от здравеопазването ще отпаднат милиони които не плащат-2.3 млн.пенсионери,650 хил.малолетни и непълнолетни,1 млн.ц.игани!А има и още около 750 хил.чакащи заплати от бюджета-държавен или общински,които едвси плащат застраховки след като са свикнали всичко да им е платено предварително!

Коментиран от #24


Оценка:
-0 +1

Хаха
24 Отговор

До коментар #23 от "безпартиен":


Йела е Германия да видиш

Оценка:
-0 +0

МАЙ И ВИЕ
25 Отговор
СЕ....ОКАКАХТЕ

Оценка:
-0 +0

Miro
26 Отговор
ОСТАВКА НА ТОЗИ И ВОЕНИЯ МИНИСТЪР работяд за мафията не за БЪЛГАРИЯ

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове


Ловци на бисери
Арнолд Шварценегер
Терминатора за някои неудобства да си американски гражданин, но роден в Австрия
Ако бях роден в Америка, щях да се кандидатирам за Белия дом. Защо сега? Защото сега е перфектното време да се включа в надпреварата"

Още бисери