Last news in Fakti

23 Юни, 2021 15:43 5 309 26

Д-р Виктория Каракостова за ФАКТИ: Благоевград има нужда от нови хора, които никога не са били във властта

  • виктория каракостова-нешева-
  • виктория каракостова-
  • благоевград-
  • кмет-
  • частични местни избори-
  • община благоевград-
  • демократична българия-
  • дсб-
  • демократи за силна българия

Борба с корупция, привличане на инвестиции и подобряване на инфраструктурата - това са приоритетите на кандидата за кмет на Благоевград

Д-р Виктория Каракостова за ФАКТИ: Благоевград има нужда от нови хора, които никога не са били във властта - 1
Ген. Атанас Атанасов, д-р Виктория Каракостова-Нешева и Христо Иванов; Снимка: БНР, Благоевград

Частични местни избори предстоят в Община Благоевград на 27 юни. В идната неделя благоевградчани ще избират кмет, след като на 14 април 2021 година правомощията на бившия общинския кмет Румен Томов бяха предсрочно прекратени заради нарушение на Закона за местното самоуправление и местна администрация. Беше доказано, че Томов не е спазил срока след избирането си, в който законът изисква да се заличи като собственик на фирма.

Томов беше избран в края на 2019 година, което означава, че кметът, който жителите на Благоевград изберат на 27 юни, ще бъде на поста около две години. Кандидатите за кметския пост са седем. Един от тези кандидати е д-р Виктория Каракостова-Нешева, която е издигната от коалиция „Демократична България“. Д-р Каракостова-Нешева е още председател на местната структура на „Демократи за силна България“ (една от трите партии в обединението).

За да говорим за предстоящия вот, от ФАКТИ се свързахме с д-р Виктория Каракостова-Нешева. Разговора ни четете в следващите редове:

- Д-р Каракостова, става дума за довършване на мандата – малкото време от 2 години би ли Ви стигнало да финализирате приоритетите си като кмет, ако бъдете избрана?

- Аз винаги съм казвала, че това ще стане стъпка по стъпка, едно по едно, като се започне с основни приоритети. Има неща, които ще бъдат на първо място като например един одит на общината, за да се види финансовото състояние. От този одит могат да излязат и други неща. Друго такова нещо е да насочим вниманието към привличане на инвестиции и еврофондове, защото финансовото състояние на общината е плачевно. Трябва да се направят и много други дребни неща по отношение на екологията, градската среда, които могат да се направят с малко средства – поддържане на паркове, на зелени площи, реновиране на паркове, които са запустели от години. Има неща, които трябва да се направят, но основата е привличане на инвестиции съвместно с изпълнителната власт на централно ниво във връзка с еврофондовете. Крайно време е тези еврофондове да не бъдат насочвани само към саниране на сгради и асфалт, а да отидат към дребен и среден бизнес.

Надявам се с новото Народно събрание да влязат в сила нови правила за децентрализация на общините, така че част от таксите и данъците да остават в общините. Смятам също, че няма да вдигаме данъците и таксите на гражданите, но можем да прибегнем до намаляване на такса смет и някои данъци на успешни фирми, които привличат работна ръка в района.

- Ако ограничим основните политики, които искате да проведете до три, кои ще бъдат те?

- Борба с корупция, привличане на инвестиции и подобряване на инфраструктурата във всяко едно отношение.

- Споменахте екологията и зелените площи, какви са проблемите там?

- На първо място има замърсяване на въздуха. В Благоевград отоплението е изцяло на твърдо гориво. Няколко пъти съм предлагала монитори за чистотата на въздуха на няколко места в града с един център в общината, където да се получава информация и постепенно да се премине към автомобили и градски транспорт на електричество. Това няма как да се случи по време на моя мандат, но би могло да се мисли за това преминаване към електричество, към газ.

Освен това има гъсто застрояване, зелените площи намаляха, а няма кооперация, особено в централната градска част, където да няма надписи „For Rent”, „For Sale“ (б.р.: „дава се под наем“, „продава се“). Тоест те стоят празни. В рамките на общия устройствен план на града трябва да се мисли за това да се увеличават зелените площи и да се поддържат. Виждам градини, паркове, включително парк „Ловен дом“ в близост до града - намира се над Благоевград, в лошо състояние. Парк „Ловен дом“ беше притегателен център за младежи, за разходки, там имаше алея до зоологическа градина. В момента този парк е в плачевно състояние. С малко средства там могат да се направят детски площадки, озеленяването да се поддържа, даже и търговски площи. Не се иска кой знае какво.

Много неща могат да се направят с малко средства - едни велоалеи например. В централната градска част децата се блъскат в колите. Ние нямаме и паркинги в Благоевград, а бихме могли да направим един голям паркинг в предмостието на широкия център, където да паркират хората, влизащи в Благоевград.

- Като първи приоритет извадихте борба с корупцията, може ли корупцията в Община Благоевград да е причината за всички тези липси?

- Да, убедена съм дълбоко, че общината не е била коректен партньор, не е била лоялен партньор, затова няма и добри инвестиции. Лоялното партньорство според мен е водещо в това отношение. А и лошото финансово състояние на общината го доказва. Не може една такава община да бъде с 13 милиона лева дългове в момента. Корупция има по всички етажи на общинската власт.

- Има ли според Вас реформаторско настроение у благоевградчани?

- Надявам се да има. Чувства се. Надявам се да е широко и повсеместно, защото има хора, които са свързани с администрацията, свързани с бивше управление, има хора, които в момента се носят по гребена на вълната. Надявам се всички да помислят трезво.

- Притеснява ли Ви евентуална бъдеща работа с доста политически многоцветния Общински съвет?

- Мисля, че трябва да работим за гражданите и с оценяване на тяхното мнение по въпросите. Когато не работим за собственото си благо, а за това на гражданите и когато всички сме единодушни, че трябва да направим нещо за тях, мисля, че ще имаме успех. Аз съм комуникативна личност, контактна съм, работя с хора цял живот. Мисля, че ще намеря достъп до всеки един от тях.

- Какъв развой очакване след изборите на 27 юни?

- Искрено се надявам да стигна до балотаж, но това зависи изцяло от волята на гражданите, от това дали ще оценят. Аз мисля, че Благоевград има нужда от нови хора. От хора, които никога не са били под една или друга форма във властта, които никога не са си сменяли партийната принадлежност, хора, които милеят за този град. Аз съм родена в Благоевград и съм четвърто поколение по майка. Мисля, че това са много важни неща при решението за кого да се гласува. Ние предлагаме един много подготвен екип и аз имам готовност за неговото формиране. Екип от хора, осведомени, компетентни, работили всеки в своята сфера. Мисля, че имаме какво да дадем на града. Още когато регистрираха кандидатура ми, казах – аз нямам дългове и нямам нужда от нищо. Искам да работя за благото на гражданите.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 глоги

    10 4 Отговор
    Борба с корупцияТА, привличане на инвестиции и подобряване на инфраструктурата - това са приоритетите на кандидата за кмет на Благоевград. ПИТАЙТЕ БАЦЕ. ТОЙ ИМА ДЕБЕЛИ ПАЧКИ ЕВРА И КЮЛЧЕТА ЗЛАТО В ШКАФЧЕТО. МОЖЕ И ДА ВИ ДАДЕ ЗА ИНФРАСТРУКТУРА И МАГИСТРАЛА. ПЕЕВСКИ НЕ ДАВА.

    Коментиран от #5

  • 2 Народът от БГ

    16 4 Отговор
    Конските мухи сатака наречените протестърски партии.Тяхното мото е:"Нищо не обещаваме!Гласувайте за нас!"

    Но ние НАРОДЪТ БЪЛГАРСКИ им отговаряме с твърдо "НЕ"!

    Коментиран от #22

  • 3 Мислещ

    9 4 Отговор
    България също има нужда от нови хара От 13 години в ЕС 10 г ни управлява бб

    Коментиран от #8

  • 4 Навсякъде има НУЖДА

    13 3 Отговор
    Статуквото трябва да ПАДНЕ! 👎🏼
  • 5 ГеОрГ ПодлогоВ

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "глоги":

    Вече НЯМА, Бацо, Пачки да реди... 🧐
  • 6 !!!?

    21 4 Отговор
    Е от снимката личи, че "новите хора" са си добре познати "бивши хора" !!!?
  • 7 Сестра Галева

    14 4 Отговор
    А тия до тебе на снимката ако са нови хора значи сме ясни тия кокала не го изпускат
  • 8 Българин

    12 1 Отговор

    До коментар #3 от "Мислещ":

    Нови хора в Парламента без мажоритарни избори няма как да стане.И най важното е всеки депутат да бъде в Парламента най-много два мандата.Това беше прието от 7 ВНС ,но някак си изчезна в текста на Конституцията на България.Това може да се види в заключителната реч на най-стария депутат в 7 ВНС Йосиф Петров,който при закриването му им честити на депутатите в 36-тия Парламент първият им мандат.Но за пореден път партиите ни изиграха.
  • 9 Иииииии

    16 2 Отговор
    И кои са тези нови гора Г-жо? Защото “Пинокио” и “Джуджето” не са от най новите, не се излагайте моля ви, нови няма, има само преразпределение!!!
  • 10 centurio

    10 1 Отговор
    Те, точно тия, никога не са били...
  • 11 Нови

    5 0 Отговор
    Ама оак от тия побелелите старчета ли?С това клише докога?
  • 12 Умен

    6 0 Отговор
    То никой не е бил в БКП и ГЕП всички са чисти !!!
  • 13 мдда

    6 1 Отговор
    Със сигурност!! Но не и хората на Пинокио.
  • 14 Snake

    7 0 Отговор
    Този най-вдясно е бил във властта.
    Който помни, знае за какво говоря.
  • 15 Политолог

    4 0 Отговор
    Тези двете недоразумения отстрани никога не са били във властта🤣🤣🤣
  • 16 Меги

    6 1 Отговор
    Защо е учила медицина, а иска да е в политиката?
  • 17 КРОКОДИЛА

    2 0 Отговор
    ДОКОГА ЩЕ НИ УПРАВЛЯВАТ - МАЙМУНИ .............................
  • 18 КРОКОДИЛА

    2 1 Отговор
    ЗА ДА КРАДЕ ------СЪС МИЛИОНИ ..........................
  • 19 въх

    4 1 Отговор
    аман от доктори ламтящи за власт, дано да греша в случая, но просто ми писна от доктори, бутащи се в политиката зари ковид пандемията
  • 20 Го4о

    3 2 Отговор
    Маринкова, в Благоевград има много такива хора, които никога не са участвали във властта! Обърнете се към хората от ромския квартал там е пълно с такива хора, не са от ГЕРБ, не са от БСП въобще безпартийни са и са честни хора!
  • 21 AC-130

    1 1 Отговор
    Докторката има нужда от нови хора,и тези двамата първи кандидати!
    Е да,ама друг път!Те,хората,трева вече не пасат!

    Коментиран от #25

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 гневна

    1 0 Отговор
    Нов бардак със стари к**ви не се прави. Не просто трябват нови хора, а трябват нови хора, които нямат нищо общо с никоя от старите партии. Включително ВАШАТА !!!
  • 24 Анти костовак

    0 0 Отговор
    Партията на Иван Костов била с нови лица.Бившия бойков министър начело е супер нов.Голам майтап.Заради приватизацията и разграбването на сега мизерствате всички.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Ептен факт

    1 0 Отговор
    Да са ви честити новите , чисти хора - Гномът и бившият мистър !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове