Last news in Fakti

13 Февруари, 2013 11:02 1 913 7

Юлиана Иванова е новият председател на ДКЕВР

  • юлиана иванова-
  • дкевр-
  • председател

Премиерът й даде кредит на доверие двадесет дни

Юлиана Иванова е новият председател на ДКЕВР - 1
Снимки: БГНЕС

Юлиана Иванова е предложена за поста председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Това обяви пред операторите и фоторепортерите премиерът Бойко Борисов преди началото на заседанието на Министерски съвет.

Още преди две седмици Борисов съобщи, че е възможно новият шеф на регулатора да бъде жена, но не назова конкретно име. 

Юлиана Иванова присъства на заседанието на кабинета миналата сряда, като беше доведена от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Юлиана Иванова е инженер по топло-ядрена енергетика от Техническия университет в София. След дипломирането си е назначена за технически асистент в Лабораторията за нови технологии за изгаряне на нискокалорични въглища към университета, уточняват от правителствената информационна служба.
 
Работила е като офис мениджър в „Мини Марица-изток“ ЕАД и като директор на ACE Ltd (Представителство на Fichtner GbmH в България). През последните девет години е била съветник и представител на България в RWE Power и RWE AG.
 
Владее немски и английски езици. Член е на Българо-германския форум.

 

Кандидатурата й беше представена на правителственото заседание от зам.-министъра на икономиката Евгения Харитонова. Предложението е Иванова да довърши мандата на Семерджиев, който изтича след 2,5 години.

Иванова има инженерно образование и дългогодишен опит в работата с чужди компании като RWE, посочи Харитонова и добави, че преди "Белене" RWE са се интересували от изграждане на нови блокове в "Марица-Изток" и Юлиана Иванова е имала определяща роля във въвеждането на компанията в България.

Премиерът Бойко Борисов е възложил на новия председател на ДКЕВР да се срещне с парламентарните групи в Народното събрание.

По думите на Борисов важното е, че Юлияна Иванова разбира от материята, която има да решава ДЕКВР, но и има да свърши доста работа.

"Аз изцяло не съм доволен от цялата комисия. Всички батаци през последните 10 години назад до днешно време, което е и нашата вина, трябва да направиш необходимото да я подновиш с хора, които няма да ходят на семинари и да четат лекции. Обещал съм на ВМРО да отговоря на техните искания и мотиви. Незабавно трябва да има промяна, от Сметна палата, финансов надзор и до другата сряда искам да дойдеш и да ни запознаеш какви мерки са предприети – от отнемане на лиценз до санкции и как хората да бъдат максимално убедени, че това което плащат, е излязло като енергия", заяви премиерът Бойко Борисов.

„В сряда следващата седмица искам да дойдеш и да ни запознаеш какви мерки са предприети по тези въпроси - от отнемане на лиценз за тези, които са я карали през просото, ако има такива, до санкции и как хората да бъдат максимално убедени, че това, което плащат, реално е излязло като енергия от централите. Безкомпромисно! Всеки, който си е надробил, ако са си слагали в сметките джипове или са си слагали командировки, всичко това по надлежния ред да им бъде отнето. Ако са признавали фактури, защото искам да ми се отговори на този въпрос, че купуват самите ТЕЦ -ове, които имат въглища, ги купуват на по-високи цени от борсовите. Ако това е така всичко, което излезе, да се сeзира и прокуратурата", обърна се премиерът към Иванова, предаде Дарик радио.

 
„Всички са виновни, включително и аз за това, че този шеф на ДКЕВР (досегашният председател на регулатора Ангел Семерджиев - бел. ред.) трябваше още след първата година да го омета. Още тогава трябваше с Трайков да си отиде заедно и се забавих. И ми навлече всички тези бели", самократично заяви Борисов.
 
Той се обърна към новата шефка на регулатора с думите „Отиваш и действаш!" и й даде кредит на доверие двадесет дни.

Досегашният шеф на ДКЕВР Ангел Семерджиев беше уволнен от премиера Борисов във връзка със забавянето и липсата на разработени и приети подзаконови административни актове, свързани с Третия енергиен либерализационен пакет, което стана причина Европейската комисия да сезира Съда на ЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трибал

    1 0 Отговор
    Стига безмислени рокади!Четири години защо спахте?Направете това което иска народа или си хващайте пътя!Стига ченгеджийски номера,вече ги знаем на изуст!
  • 2 руми -ана

    1 0 Отговор
    По - добре късно ,отколкото никога! Това трябваше отдавна да стане, още като почнахте!
  • 3 студент

    1 0 Отговор
    Обръщам внимание на факта, че на 28 май 2012 ЧЕЗ откри първата си слънчева централа в БГ (гара Орешец, Видинско). Снощи в референдум по БНТ стана ясно, че е бързано да се хванат старите условия по договорите за изкупуване на енергия от ВЕИ. От тогава до сега продължава разширяването на територията върху която продължават да се монтират слънчеви панели китайско производство. Питам АЗ кой в тази държава контролира как ЧЕЗ изкупува собствения си ток от собствената си централа при завишени с добавката за зелена енергия цени.
  • 4 Toшко

    1 0 Отговор
    до студент: Интересно, преди месец именно ЧЕЗ настояваше да се вдигне цената на тока от 01.07.2013 г., заради ВЕИ - имало недостиг от 220 милиона лева необходими за изкупуването на енергията от ВЕИ. В парламента малко по-късно стана ясно, че пои сметките на 3-те ЕРП има 200 милиона лева от добавката за зелена енергия плащана от населението.
  • 5 до Тошко

    1 0 Отговор
    тези 200 милиона не са от потребителите ,те са от такса достъп въведена за ВЕИ производителите 40% от цената и затова ЧЕЗ Разпределение се озова с 248% печалба в края на годината
    като цяло на 100лв сметка 6лв е за зелена енергия а другите 94 лева какво са 15 лева имаш невъзстановяеми разходи аааааа.
    плащаме тока на циганите е нормално е всяка политическа сила се стреми да им угажда заради изборите
  • 6 глас народен

    1 0 Отговор
    това назначение е много нагло с оглед обвързаността и с ТЕЦ Mарица и RWE. Не случайно първия и коментар е че високите сметки са реални. Бойчо сам си го нататрузи този път.
  • 7 Христо Ковачев

    0 0 Отговор
    БОКО ТИКВАТА ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ НАПРАВИ ДЪЛБОК ПОКЛОН ПРЕД ГОСПОДАРИТЕ СИ МОНОПОЛИСТИ ,СЛЕД ТОКА ЗАПОЧВАТ И ГОРИВАТА ДА СЕ ВДИГАТ НЕЗНАЙНО ЗАЩО
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове