Last news in Fakti

14 Февруари, 2013 17:11 1 107 5

Пети ден на протестите срещу сметките за ток

  • протести-
  • сметки за ток-
  • сметки
Пети ден на протестите срещу сметките за ток - 1
Снимка: БГНЕС

Разваляне на приватизационните договори с електроразпределителните дружества и проверка за конфликт на интереси поиска заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки. Той обяви тези искания пред десетките граждани, които за пореден път се събраха пред сградата на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране в протест срещу високите сметки.

В петия ден на протести срещу високите сметки за ток и парно стотици граждани тази сутрин се събраха пред сградата на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и скандираха "Мафия" със сметките си за ток в ръце.

Гражданите са категорично против въведената такса "достъп до разпределителната мрежа". Те искат тя да се обяви мораториум върху повишаването на цените на ток, парно и вода, като се има предвид монополното положение на производителите и разпределителите доставчици.

Според ВМРО има основателни съмнения за пряка родствена връзка между члена на ДКЕВР и довчерашен и.д. председател на комисията Андон Роков и Живко Роков, адвокат на дружеството-монополист „Софийска вода“.

По този повод ВМРО ще внесе сигнал до Министерски съвет, който назначава членовете на ДКЕВР, както и до Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

Отправяме и искане към двата държавни органа да извършат проверка, която да установи има ли родствена връзка в нарушение на закона между двете лица и декларирана ли е тя по съответния ред, както и има ли данни за извършени нарушения, информира юридическият съветник на ВМРО Карлос Контрера.

Според ВМРО не е редно член на ДКЕВР, който участва в определянето на пределните цени на услугите на „Софийска вода” АД и адвокат, защитаващ интересите на дружеството, да имат пряка връзка.

В края на днешната демонстрация Джамбазки обяви и официалната подкрепа на ВМРО към гражданския протест, който ще се проведе на 17 февруари (неделя) в 11.00 ч. пред сградата на Министерство на енергетиката, икономиката и туризма.

Утре, 15.02.13г., петък, от 16:00 часа, партия АТАКА организира протест в гр. Габрово. Той ще се състои пред сградата на ЕНЕРГО-ПРО (Е.ОН), намираща се на ул. "Орловска" №1. Протестът ще се проведе под наслов "Да върнем ЕРП-тата в български ръце".

Всеки варненец, подал жалба срещу януарската си сметка за ток, може да не плаща, докато не получи отговор от Енерго-про обещават, че няма да прекъсва захранването на клиентите, чиито сигнали са в процес на проверка. Във Варна като че ли протестите са най-многолюдни, в морската столица не се отказват да протестират и днес хората ще излязат на улицата.

Във Велико Търново също се надигат срещу монопола на ЕРП-тата. Надигат се и по-малките градове.

Във Варна пък отново над 1000 души излязоха на протест срещу високите сметки за ток. От днес протестите там се променят с начален час 18.30, за да могат да се събират повече хора. Отново варненци скандираха: "Мафия" и "Долу". Повечето от протестиращите носеха листовки, на които пишеше "Иван е с нас". Днес шествието им беше по-кратко заради празничния ден. Протестиращите скандираха и ред болницата, където в момента лежи един от организаторите му Иван Петров, който снощи беше намушкан с нож. След това недоволните граждани отново отидоха пред общината, където завърши и протестът.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 tost

    0 0 Отговор
    До колкото разбрах ЕРП– та са на загуба и ни вършат услуга гратис,така че като ви дойде сметка за тока от 500 лева оставяйте по 50–60 лв бакшиш,защото ще фалират и ще видите тогава.
  • 2 Христо Ковачев

    0 0 Отговор
    ЕВН,ЧЕЗ,ПРО НЕ ЗНАМ СИ КВО,БОЙКО НАЛИ СИ ГОЛЯМАТА РАБОТА ЩО НЕ ГИ ИЗГОНИШ ОТ ДЪРЖАВАТА,ЩОТО СИ МИШОК,КОСТОВ ТАКИВА ТАРИКАТИ ГИ ГОНЕШЕ КАТО ЗАПЛАХА ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ,ХОРАТА УМИРАТ ОТ ГЛАД ВИЕ СИ ГЛЕДАТЕ СЕИРА САМО
  • 3 муспи

    0 0 Отговор
    Еврейското робство е такова, че тези протести и да си станат постоянен фон на Варна, нищо няма да се промени.
  • 4 гост

    0 0 Отговор
    И С ПРОТЕСТИ И БЕЗ ПРОТЕСТИ НЕ ЗНАМ ,ТЕ СА СЕ ОПЛЕЛИ КАТО СВИНСКИ ЧЕРВА ВСИЧКИТЕ.ЛАПАНИЦАТА Е ГОЛЯМА.ЩЕ ЗАМАЖАТ ПОЛОЖЕНИЕТО ПАК .ЛОШОТО Е ЧЕ ЗАПОЧНАХА ДА ОГРАБВАТ И НАРОДА.В МАФИОТСКА ДЪРЖАВА ЖИВЕЕМ.
  • 5 Тошко

    0 0 Отговор
    Какво трябва да се направи?
    1. Да се закрие ДКЕВР (център на корупцията).
    2. ЕРП да върнат средата за пренос (мрежи ниско напрежение) на държавата.
    3. Държавата да създаде АЕИ (Агенция Електрическа Инфраструктура) с функций и задачи сходни с АПИ (Агенция Пътна Инфраструктура) но отговаряща за електропреносната мрежа.
    Не съм съгласен с Р. Овч. който по БТВ вчера искаше мрежите да се дадът на общините. Това е следващия опит за осигуряване на делавери на "наши" другари. При това положение има опасност някои населени места да останат без ел.захранване, защото потребителите са малко, таксите биха били високи и никой търговец няма да се съгласи да продава ваучери за тези райони.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове