Last news in Fakti

26 Юли, 2021 20:32 2 156 18

"Ало, Космос!". Български деца разговаряха с астронавтите на Международната космическа станция

  • международна космическа станция-
  • деца-
  • космос-
  • среща-
  • посолство на сащ-
  • атлантически клуб

Зад инициативата стоят Атлантическия клуб в България и Посолство на САЩ у нас

"Ало, Космос!". Български деца разговаряха с астронавтите на Международната космическа станция - 1
Снимка: БГНЕС

Деца от България разговаряха с астронавтите на Международната космическа станция. Инициативата е част събитието "Ало, Космос! Говори България", предаде БНР.

Много разнообразни въпроси зададоха децата към астронавтите на Международната космическа станция. Сред тях беше това как може да има по-екологично изстрелване на ракети, как се празнуват рождените дни в космоса, колко висок асансьор може да бъде построен до космоса и може ли изобщо до космоса да се снесе яйце, за което е интересно дали ще се деформира.

Най-любопитните въпроси бяха кога децата ще имат право да пътуват в космоса и как ще изглеждат след хиляда години космическите пътувания. Астронавтите отговориха с изключително търпение на всички въпроси.

Най-интересният отговор обаче дойде на въпроса как, ако Вселената е безкрайна, продължава да се разширява. Астронавтите честно си признаха, че нямат отговор на този въпрос, поне засега. „Много труден въпрос! Не знам какъв е отговорът, но се надявам, че някой от твоето поколение ще ми даде отговора”, заяви астронавтът Марк Ванде Хей.

Заради въпросите си децата получиха и награди, а събитието започна рано сутринта, продължи през целия ден с работилници, лаборатории и презентации, свързани с науката, космоса и знанието. Целта на събитието беше да стимулира децата да имат повече интерес към науката.

Учениците се срещнаха с учителя по физика Теодосий Теодосиев, учените от Института по молекулярна биология и по математика в БАН.

„На практика всичко в този Космос е едно и ние това трябва да внушаваме на децата - и енергията на Слънцето и звездите е донесла до това да съществуваме. И нека да ги възпитаваме в този един ден“, каза професор Георги Милошев от БАН.

Зад инициативата стоят Атлантическия клуб в България и Посолство на САЩ у нас.

„Това събитие е показателно за дълбоката връзка между нашите две страни. Ние сме вдъхновени от всичко, постигнато от НАСА, и сме силно благодарни за възможността да участваме в чудото, наречено космически пътувания. Това е събитие за човечеството. Стремежът да изследваш, да се разрастваш, да пристъпваш извън границите. Това е пример за гения на човечеството – какво можем да постигнем, когато работим заедно”, заяви посланикът на САЩ в България Херо Мустафа. Тя благодари на организаторите за събитието, както и на министър Денков за присъствието.

„Българин пак да полети в Космоса - на тази амбиция посветихме днешния празник и много се надяваме, че едно от децата, които видяхме днес тук, ще бъде този българин”, заяви д-р Соломон Паси, президент на Атлантическия клуб в България.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    30 1 Отговор
    Сюлейман паси, да се изпрати в космоса без връщане. Нали чалгарчето има такъв коварен план. Бухахахха
  • 2 Ели Оригинал

    24 3 Отговор
    Кое е Чудото, че сме разговаряли,сиреч клюкарили?
    Вие на идиоти ли ни правите?
    Разбирам чудо да е софт и хард за НАСА мисии Марс и др?
    БГ разработки, както българин лекарство за рак с Япония,българин ваксина, както българка с диабет открития, както българи с ЦЕРН, както българи с оборудване мисии МАРС.
    Туй го не пишете в медиите.
    А българинът участвал в разработки за квантов пренос на данни.
    Не бре, това е засекретено!
    А лечението с електровълни, а участие на българи в Китай алтернативна енергия.

    Коментиран от #8

  • 3 Маке

    17 2 Отговор
    Един от космонавтите е македонец и чака Трифонов на борда.
  • 4 Порно

    19 1 Отговор
    Малки дечица, трябваше да почешат чичко си Паси по .... егото. Президента на Пан Еврпа България /леля Герганка/ им обясни как става.
  • 5 1618

    18 6 Отговор
    Още глупости и щуротии!Вие оправихте Земята,тръгнахте, Космоса да използвате за всякакви цели! Обаче то ви се връща с с бури, наводнения, земетресения,засушаване , инциденти, вируси и всичко за което се сетите!Ако, си мислите, че Висшите сили ще ви оставят да си играете в Космоса жестоко се лъжете!

    Коментиран от #9

  • 6 Кака Наска

    7 12 Отговор
    Разговаряли са с пияниците холивудски актьори. Мили деца, няма космос и Земята е ПЛОСКА. Още сте малки и ви е трудно да го проумеете с промитите си мозъчета, но по някое време от съществуването ви ще ви просветне.

    Коментиран от #13

  • 7 Айнщайн е казал всичко за

    10 1 Отговор
    Безкрайността на космоса и човешката глупост и това трябва да го знае всеки защото всички сме космонавти на земята защитени от различните сфери атмосфера магнитосфера йоносфера а тези които летят с космически кораби и са МКС са астронавти във безвъздушното пространство около земята
  • 8 Българите

    15 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ели Оригинал":

    изпращахме космонавти в международната космическа станция,сега най-много да си говорим с космонавти.

    Коментиран от #12

  • 9 Ей ти

    2 4 Отговор

    До коментар #5 от "1618":

    наистина си бръмчалка.
  • 10 Албан космос

    14 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг:" екологично изстрелване на ракети' . Проблемът отдавна е решен от албански специалисти- с ластик !
  • 11 Матей

    3 1 Отговор
    ЕМ-зе-пе-рикс,братче мило,обади се!--позивните на Аладар и кученцето Бльоки от Семейство Мейзга.Какво друго ни остава ,освен да си говорим с бъдещото човечество, отделящо ни с хиляди години,от нашата троглодитска страна и да се радваме като ни изпратят неподходящ и безполезен подарък.
  • 12 Ели Оригинал

    8 3 Отговор

    До коментар #8 от "Българите":

    Имаме невероятни учени, работещи извън БГ, в момента, и някак всичко е покрито, имаме учени в БАН, работещи с последни технологии с колеги в Япония, Китай, САЩ, Русия-вирусология.
    Всичко се покрива, за италианците и други разработки-да не говорим, откраднати са, разбира се.
    Китай направиха невероятна база за космоновти, "космическа тишина" и ни пробутват остарели технологии от НАСА.
    НАСА след немските учени е "преработка", а не откритие, учени деца се създават по старата система преди 1989 г., техните наследници в И. Европа направиха пробив в наука -торсиони, квант, струни, всичко това е създадено 60-те на 20 век-руски и немски учени.
    САЩ само усъвършенстват вече създадени технологии.
    Като дойдоха германците 1989 г. казаха, не пипайте образованието си, е, дойде Сорос и създаде НБУ и фабриките за примати.
    Ако знаете колко сме напреднали в алтернативни източници на енергия-българи, подчертавам българи, Китай ги финансира като бесен, а нашите соросоидни неграмотници.
    За Франция-лечение рак от БГ архиви-говорим за 13-14 век в БГ, лечение тръгнало в целия свят.
    Ненапразно Тесла е +балканец+
  • 13 ТОЧНО ТАКА ТОВА Е ИЗМАМА НА И.Т.Н.

    2 13 Отговор

    До коментар #6 от "Кака Наска":

    ГАГАРИН ИЗОБЩО НЕ Е Е ЛЕТЯЛ В НИКАКЪВ „КОСМОС”,ТОВА Е СНИМАНО ОТ „МОСФИЛМ ”СЛЕД КАТО ЩИРЛИЦ СЕ ПРЕДАДЕ В ПОСЛЕДНИЯ ЕПИЗОД НА ХИТЛЕР!А ВАЛЕНТИНА ТЕРЕШКОВА Е ТЪКАЧКА ОТ ФАБРИКА „ОСМИ МАРТ”!А М.К.С. Е В СЕКРЕТНА БАЗА В СИБИР⛄⛄⛄

    Коментиран от #14

  • 14 ха-ха

    11 0 Отговор

    До коментар #13 от "ТОЧНО ТАКА ТОВА Е ИЗМАМА НА И.Т.Н.":

    А часът е 21:00 и вече трябва да си лягаш.
  • 15 наса

    0 2 Отговор
    добри въпроси са задали
    нека продължим напред
  • 16 Диоген

    13 1 Отговор
    „Тoвa cъбитиe e пoкaзaтeлнo зa дълбoкaтa връзкa мeжду нaшитe двe cтрaни. Ниe cмe вдъхнoвeни oт вcичкo, пocтигнaтo oт НACA, и cмe cилнo блaгoдaрни зa възмoжнocттa дa учacтвaмe в чудoтo, нaрeчeнo кocмичecки пътувaния.
    -------
    Това е вицът на деня.Няма никаква дълбока връзка,а трябва да сте ,,силно благодарни" на Руссия,защото без нея астронавтите на НАСА до преди дни щяха да са още на трупчета.
  • 17 РадиоМКС

    9 1 Отговор
    Всеки радиолюботел може да говир с тях - стига те да нямат работа и да му отговорят. Новината наистина е просто да се покажат новите братя колко сме им близки и организират подобни "скъпи" мероприятия. За справка в спалнята имам същия модел радиостанция като на МКС.
  • 18 hhahaha

    6 0 Отговор
    На англосаксонски или на славянски диалект как разговаряха ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове