7 Август, 2021 21:27 16 961 19

Връхлита ни нова гореща вълна

  • време-
  • жега-
  • българия

Температурите отново тръгват нагоре

Връхлита ни нова гореща вълна - 1
Снимка: БГНЕС

След краткото захлаждане на времето със спад в температурите от почти 10 градуса, в началото на седмицата те отново ще достигнат и дори преминат 35 градуса. Въпреки това, средните стойности остават близо до нормата за сезона. Тази сутрин на връх Мусала дори е измерена температура около нулата.

Жегите в страната ще продължат до края на август, както и през септември. Ново повишение на температурите започва още утре. Температурите ще надхвърлят 35 градуса, в понеделник и вторник в много райони, отново ще са в порядъка на 37, 38 градуса, каза Анастасия Стойчева, НИМХ, цитирана от БНТ. В отделни райони като Горнотракийската низина и крайните югозападни райони ще има и температури до 40 градуса. Това отново ще повиши опасността от пожари. Все пак, намаляването на деня постепенно ще започне да оказва влияние. В планинските райони разхлаждания ще има още в средата на седмицата.

Не е изключено въпреки високите температури в планината да се развие по-мощна купеста облачност от която да има много локални, краткотрайни валежи с гръмотевици в следобедните часове, допълва Стойчева.

Може да ви се струва, че е прекалено горещо, дори че не е имало толкова топло лято. Но подобни сухи и горещи периоди е имало и през лятото на 2000 г., през 2012, а температурния рекорд от 45 градуса си остава в далечната 1916 г.

Обществото става чувствително към темата климат и време, и понякога малко преувеличава, когато говорим за нещо, което не се е случвало, но отваряйки архивите, можем да видим, че това вече се е случвало, обяснява Стойчева.

Все пак температурни аномалии има, особено в градските условия, където намалява броят на дърветата, уточняват от Института по метеорология и хидрология.

Само преди няколко дни в Гърция измериха рекордна за страната температура от над 46 градуса. Освен за южната ни съседка, това е и рекорд за Европа.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 43 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 скептик

    41 9 Отговор
    "температурния рекорд от 45 градуса си остава в далечната 1916г."

    и да не вземат да борят "глобалното затопляне", "промените в климата" и пр.? мръсници! оставили са всичко на горките нас! но пък ние, а? херои и титани!

    Коментиран от #4

  • 2 до климатика

    42 6 Отговор
    Аман от тия жеги. Малко вятър и дъждец, няма ли да дойдат?
  • 3 999ало

    67 9 Отговор
    Хаарпа работи на пълни обороти,пландемия,пръскане от самолети,цифровизация,инфлация,банкстери,фармафия,министерство на истината,овчелюдие,,,,добре дошли в матрицата
  • 4 бл.134 в Зап. парк

    4 13 Отговор

    До коментар #1 от "скептик":

    Неееее!¡
  • 5 Механик

    60 4 Отговор
    Много правилно изказване. Такива температури е имало и преди, ще има и след нас. Нищо ново.
    Само дето това изказване никак не е политкоректно и няма да го харесат едни хора, които искат да лапат парички от въглеродни емисии. Никак не е политкоректно! Никак!
  • 6 Боко Барцелонски

    39 2 Отговор
    Все едно сме държава в критическата хаха вълни, вълни...
  • 7 Нане

    11 7 Отговор
    шибъно време
  • 8 Виталия

    11 8 Отговор
    Имаше йедна песен "Горещо е горещо, а ти жадуваш нещо. Кажи ми откровенно какво е то?..." вярно преведена от една гръцка песен, но по-добра от Комбайнеро-интелигентска.

    Коментиран от #19

  • 9 Той

    16 13 Отговор
    Браво. За това е лято да е горещо.
  • 10 Овчеглава мисирка

    22 5 Отговор
    И на мен ми е горещо, свари ми се мозъка овчи.
  • 11 Васил Найденов

    6 4 Отговор
    Аз съм правил скоро будиски масаж на простата на проф. П.Пантев и Цеца Соколова овлажняваше соста патката все пак съм на години.
  • 12 Бъхбух

    11 3 Отговор
    Времето е нормално,просто яжте по-качествена храна без да преяждате и пиите вода.Като се позахлади тренирайте за сваляне на тумбаците,че напоследък виждам много мъже с тумбаци бременни това не е добре
  • 13 Уса

    13 5 Отговор
    Стига сте ревали в панелките е рахат и зима и лете.Знаете ли какво е в американска къща при развален климатик,мор до дупка всичко бяга и плъховете напускат.След третия ден тръгва миризма толкова стара,колкото е къщата и каквото е прикрито и замазано изскача.Така,че по-малко се оплаквайте повече работете за себе си

    Коментиран от #15

  • 14 Ю.кортес

    2 0 Отговор
    Където е асвалт и бетон се чувства 50 градуса.
  • 15 Ю.Кортес

    1 2 Отговор

    До коментар #13 от "Уса":

    Дървото е перфектен материал и за зиме и лете...неграмотник....мислиш ли,че там нямат други материали.Чувал ли си че най скъпата и добра дограма е дървената с ПВЦ покритие...неграмотник
  • 16 Да,

    0 0 Отговор
    ама заблуждавате, max.t° рекорд е лятото на 2000г !...
  • 17 Верно#15,

    2 0 Отговор
    но дървото не е универсален магазин, такъв няма. Добро е за изолация на север, където от цели стволове строят къщи, но на по 1 етаж. В щатите масовите къщи са на по 2 етажа, дървото е най-често като носеща конструкция около която се монтират минерални плочи тип етернитови. Пода на всеки етаж и покрива също е от дърво, но освен слаба топлоизолация тези къщи са много слаби и срещу пожар. Същите на площ тухлени и бетонови сгради са в пъти по-скъпи....
  • 18 Тия

    0 0 Отговор
    номера на редакторите или други такива безделници са безкрайни. На I-ви ред от коментара на #17 думата МАГАЗИН е всъщност МАТЕРИАЛ
  • 19 Част 2

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Виталия":

    Ехааа, Мая и Магапаса 2004
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове