Last news in Fakti

4 Март, 2013 10:46 8 179 13

Почина самозапалилият се Пламен Горанов

  • пламен горанов-
  • варна-
  • факли
Почина самозапалилият се Пламен Горанов - 1

Пламен Горанов, който се самозапали пред сградата на Община Варна, е починал заради полиорганна недостатъчност. Смъртта му е настъпила в неделя около 20.30 ч., съобщи пред Дарик радио директорът на Военноморска болница д-р Ивайло Въжаров.

Само преди дни приятели на Пламен съобщиха пред медии, че мъжът диша самостоятелно, но състоянието му е тежко.

36-годишният мъж беше 13 дни в медикаментозна кома. Пламен Горанов се самозапали пред сградата на Община Варна на 20 февруари. Драматичният акт беше в знак на протест срещу местното управление. Той носел плакат "Оставка на Киро и всички общинари до 20 февруари 17 ч". Пламен бе откаран във Военноморската болница с 85 процента изгаряния.

Пламен Горанов се превърна в един от символите на гражданското недоволство във Варна, което изкара многохилядни множества на ежедневни протести. Искането на младия мъж за оставката на кмета Кирил Йорданов, което той отправи с плакат до мястото на самозапалването си, беше възприето и от протестиращите. Така първоначалния протест срещу високите сметки за ток и монопола на енергоразпределителните дружества във Варна зави към недоволство срещу представителите на местната власт.
На две извънредни пресконференции през изминалата седмица градоначалникът обеща да подаде оставка, ако следствието докаже, че негово "действие или бездействие" е довело до инцидента с Пламен Горанов.

Следобяд при изявление на прокуратурата стана ясно, че общинарят, скрил плаката на Пламен, остана в сянка, съобщи  Varnautre.bg.  "Мотивите на служителя не са обект на това разследване", стана ясно на извънредната пресконференция.

Самозапалилият се Пламен Горанов е носил плакат с надпис: "Оставка на Киро и целия Общински съвет до 17.00 часа на 20 февруари 2013 г", съобщи говорителят на Районна прокуратура-Варна Десислава Йотова. На извънредна пресконференция днес бе показан плакатът, написан на половин лист гипсокартон. Той е бил предаден на прокуратурата от служител в община Варна.

Защо въпросният плакат е бил прибран от местопроизшествието и е предаден по-късно, не е ясно. Не се споменава и името на общинаря. "Мотивите на служителя не са обект на това разследване. Друго по този повод няма да се води, тъй като плакатът е предаден доброволно с протокол още същия ден на обед в 12 часа", обясни Йотова. 

Разследването образувано като досъдебно производство по чл. 127, ал. 1 от НПК за склоняване към самоубийство, продължава. В хода на  производството са били иззети видеозаписи от охранителните камери на община Варна и от камери на ОД на МВР-Варна, разположени пред общината.
От записите ясно се вижда, че става въпрос за акт на самозапалване и около Пламен Горанов не е имало други лица. Виждат се само случайни минувачи. Записите ще бъдат обект на техническа експертиза, за да се провери дали има монтаж на файловете, каза говорителят на Районната прокуратура.

След 7 часа на 20 февруари Пламен, с раница на гръб изкачил стълбите на общината. Със себе си е носел плаката и две туби. Оставил плаката настрана, от раницата си извадил бяло платнище, което разстлал и се полял с течността от по-малката от тубите. Видял го служител от охраната на общината, който го попитал какво прави. Пламен отговорил, че смята да се самозапали. Охранителят влязал в сградата на общината за да сигнализира и други слижители, след което излязал с още двама от общинска полиция. Щом тримата приближили, Пламен извикал "Назад ще се запаля", след което пламнал. Тогава тримата общински служители влезли отново в общината за да вземат пожарогасител. Междувременно Пламен вече е горял.

В раницата на Пламен са намерени термос, портфейл с документите му- лична карта и шофьорска книжка, контактен ключ за автомобил и други лични вещи.

"Все още не е установена течността, която е излял върху себе си. Намерени са две туби – една 12-литрова и една 5-литрова. Той се е запалил със запалка", каза Десислава Йотова.

Назначена е съдебно-медицинска експертиза за причините за смъртта на Пламен Горанов. В болничната стая не е била назначена охрана, такова искане не е било отправено, тъй като не е била налице заплаха за живота му. До момента са разпитани трима очевидци на инцидента, бащата на Пламен и негов приятел.  Разпитите продължават и в момента.

Разследването е съсредоточено в това да се открият жилищата, в които е живял Пламен. Той е имал две квартири в Добрич и една на територията на Варна, която не е открита.

Отправена е молба от прокуратурата за съдействие от гражданите, които имат някаква информация, като целта е от квартирата му в града да бъдат иззети различни писма, образци на неговия почерк, за да се установи дали надписът на плаката е изписан от самия него.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 неутрален

    3 0 Отговор
    Жалко за човека.
    Не одобрявам решението му. Самоубийството на един или много човека не е решение на проблемите ни. Дано няма други такива хора, които вярват, че саможертвата им ще помогне... :(
  • 2 ККККО

    1 0 Отговор
    Лека му пръст ....и дано всичко това не бъде напразно !
  • 3 pacoran

    1 0 Отговор
    Лека му пръст но ако човек няма психични заболявания незнам как може да се самоубие поне аз немога
  • 4 Kill Bill

    0 0 Отговор
    RIP !
  • 5 хаана

    0 1 Отговор
    Жалко!
  • 6 Читател

    2 0 Отговор
    Низшите духом няма да оценят адекватно постъпката на този Човек! Поклон през паметта му!
  • 7 Жоро

    1 0 Отговор
    Пламен Горанов бе първият човек който се осмели да кажи ДОЛУ ТИМ.....Евала..Пламене почивай в мир братко.......ЗАЩО НЕ ГО ОТРАЗИХА МЕДИИТЕ ТОВА
  • 8 хаана

    0 0 Отговор
    Е ако и сега този кмет на Варна не напусне, незнам кога. Какъв човек е това_ ГЕРБ краде в Варна безочливо европейски пари, кой както можеше! Нямат срам от нищо! Да се стигне до там човек да се запали сам пред общината и кметът не подава оставка!!!! Каква наглост, какво безсрамие! Цялият град излезе да демонстрира!
  • 9 Румен Янев

    0 0 Отговор
    Народа изтрещява а зомбитата се правят на слепи и глухи Всеки процес в природата има начало и край Не вярвам края в нашия случай да масово полудявате
  • 10 ___________

    0 0 Отговор
    Да му направят паметник! Един запалил се в Тунис взриви северна Африка, а в България дори саможертвата на трима души не е в състояние да срази политическата мафия и особено най-извратената й форма в последните 3.5 години
  • 11 Клаус

    0 0 Отговор
    Да почива в мир. Нека има възмездие!
  • 12 Fuck!

    0 0 Отговор
    Това е трагичната истина за профанската ни нация! Жалко за човека! Нормалните, свестни хора намаляват прогресивно и остава само паплачта, незаслужаваща да диша дори! Скапан, извратен свят, ш...на, проста "държавица".

    Коментиран от #13

  • 13 Димитър Стойков

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Fuck!":

    Да, чувствителните и мислещи хора се мъчат в подобна на нашата чалго-мутренска среда. Интелигентните хора в България са подложени на геноцид от масата комунистически бай ганьовци заемащи управленските постове на различните структури.

    ПОЧИВАЙ В МИР, ПЛАМЕНЕ!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове