Last news in Fakti

6 Март, 2013 22:33 1 339 5

Протестиращи в цялата страна почетоха Пламен, Варна му вдига паметник

  • пламен горанов-
  • протестиращи-
  • памет
Протестиращи в цялата страна почетоха Пламен, Варна му вдига паметник - 1
Снимка: БГНЕС

Мемориал в памет на Пламен Горанов ще бъде издигнат във Варна. Това бе съобщено пред събралите се над 100 души пред сградата на община Варна, където хората отдаваха почит на самозапалилия се мъж, предаде агенция "Фокус". По-рано бе оповестено, че ще бъде поставена кутия за дарения. Целта бе със събраните пари да се издигне паметник на Пламен Горанов, но преждевременно гражданин, пожелал да остане анонимен, е дарил нужните средства. Паметникът, който ще бъде построен, ще бъде с негова снимка.

Тази вечер протестиращите в морската столица бяха помолени да не носят тромби и вувузели, защото повече няма да се правят шествия и да се затварят улици, а спокойно ще се обсъждат исканията. Бдението край импровизирания олтар, посветен на Пламен Горанов, протече мирно и спокойно

С минута мълчание и падане на колене протестиращите около 50 души в Бургас също почетоха паметта на Пламен. Пред снимката му мнозина запалиха свещи. Днес е било изпратено писмото с исканията на протестиращите от Бургас до президента. Новото в тях е настояването за мораториум над всички концесионни сделки.

В града се обмислят и акции срещу приватизацията на „БДЖ – Товарни превози”, като основното искане всъщност е налагане на мораториум от президента върху всички договори за концесии и приватизации, обясни Михаил Неделчев, председател на инициативния комитет. Утре протестиращите в Бургас ще се съберат в 18.00 часа на площад „Тройката”.

Около 40 души почетоха паметта на Пламен Горанов и във Велико Търново на площад "Майка България", където запалиха свещички, не само за Пламен, но и за Траян Маричков - момчето, което 2 дни преди него се самозапали във Велико Търново. Хората запазиха минута мълчание. Според присъстващите обявяването на днешния ден на национален траур е просто "измиване на ръцете" от страна на управляващите.

Близо 40 пловдивчани също излязоха тази вечер на мълчалив протест в памет на Пламен от Варна. Те се събраха традиционно пред сградата на ЕВН в града, след което преминаха из центъра със запалени свещи, траурни знамена и цветя. Пред сградата на Община Пловдив протестиращите паднаха на колене и запазиха минута мълчание, за да почетат младия мъж. След това оставиха свещите и цветята пред вратата на Общината.

В близост до сградата един от обявилите се за лидери на протеста в Пловдив - Иван Бояджиев, бе приготвил камъни, които всеки пловдивчанин можеше да постави на импровизирана грамада в памет на Пламен Горанов. Това предизвика недоволство сред част от протестиращите, според които камъните са събирани от градинките в близост до сградата на Община Пловдив. Митингът приключи на площада пред Централна поща.

Бдение в памет на Пламен Горанов се състоя в Добрич, където той известно време е живял. То започна с кратка панихида, която отслужиха двама свещеници. Събраха се тридесетина души. Имаше и състуденти на Пламен от добруджанския град. От едната страна на масичката за панихидата имаше плакат с надпис: „Мафията в България убива!”. В Добрич също се събират средства за поставяне на паметна плоча на младия мъж. Тя ще бъде вградена в донесен от него планински камък. 

Траурно протестно шествие се състоя в Благоевград. То събра близо 100 души. Движението по бул. „Кирил и Методий“ бе за кратко блокирано. Организаторката на протеста в Благоевград Людмила Манова обясни, че днешната блокада е предупреждение и ако не започне същинска работа по исканията на хората, в неделя те ще блокират главен път Е-79. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 луд

    0 1 Отговор
    САМОУБИЙСТВОТО е бягство от действителността на психически слаби индивиди и НЕ РАЗБИРАМ ЗАЩО подобни събития се митологизират до степен на национален траур... очевидно населението е със сбъркани ценности ..

    Коментиран от #2

  • 2 ТРОШАЧА

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "луд":

    СПРИ И НЕ ПЛЮЙ ЗАЩОТО МНООООГО СИ ДАЛЕЧЕ ... ! СЛЕД КАТО НЕ ТИ ПУКА НЕ ПОСЯГАЙ НА ПАМЕТТА НА МОМЧЕТО ! – БОГ ДА ГО СЛОЖИ В СВЕТЛИНАТА !!! ТИ СИ ПРОПУСК НА ПРИРОДАТА - А ЧЕ СИ ЛУД ТОВА ЛИЧИ И БЕЗ НИКА ТИ ! СЛАВА НА БОГА ИСТИНСКИТЕ БЪЛГАРИ В БЪЛГАРИЯ СА МНОГО !!!

    Коментиран от #3

  • 3 хммм

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "ТРОШАЧА":

    успокой си малко нервите, май ти не си наред?... много е прав номер 1 - СВЕТЛА МУ ПАМЕТ НА МОМЧЕТО, но кой е виновен за смъртта му? Единствено и само самият той!

    Коментиран от #4

  • 4 ТРОШАЧА

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "хммм":

    КОГА ЩЕ ИМАШ КУРАЖА ДА СЕ ЖЕРТВАШ ЗА КАУЗА Г-Н – ДИСТАНЦИОННО МНЕНИЕ ! ВИНАГИ Е БИЛО ТАКА И АКО МАЛКО СИ ИНФОРМИРАН ЩЕ РАЗБЕРЕШ ЧЕ НЯКОЙ ПЪТ ЖЕРТВАТА НА ЕДИН ЧОВЕК ( по време на война или не както е в случая ) СПАСЯВА МНОГО МНОГО ЖИВОТИ ... ТИ ТЪП ЛИ СИ ИЛИ САМО СИ СИ СМЕНИЛ НИКА ОТ ,,ЛУД'' НА ,,ХМММ'' ? ДА ТИ ДАВАМ ЛИ ПРИМЕРИ А ? КОЛКО СА СЕ ЖЕРТВАЛИ ВЪВ ,,ФУКУШИМА'' ИЛИ В ,,ЧЕРНОБИЛ'' ИЛИ КАТО СПАСИТЕЛИ В КАКВИ ЛИ НЕ ТРАГИЧНИ ОБСТОЯТЕЛСТВА ...? А ПО ВРЕМЕ НА ВОЙНА ...КАМИКАДЗЕТА ЗАЩИТАВАЛИ РОДИНАТА СИ ... А ? А ТЕБ КАТО ГЛЕДАМ ТИ КАКВА КАУЗА ЗАЩИТАВАШ ??? НЕ БИ СЕ ЖЕРТВАЛ ЗА ДЕЦАТА И РОДИТЕЛИТЕ СИ ... ЧОВЕК НЕ СТАВА МИШКА ПРЕЗ ЖИВОТА СИ ТОЙ ПРОСТО СЕ РАЖДА ТАКЪВ . ОТИВАЙ ДА ГРИЗКАШ И ДА ЦВЪРКАШ ... СТРАХЛИВЕЦ КОЙТО НЕ СМЕЕ ДА МИСЛИ СВОБОДНО И ДА ЗАСТАНЕ ЗАД КАУЗА КОЯТО Е ПОВЕДЕНА С НЕ ЕДНА ЧОВЕШКА ЖЕРТВА ЧРЕЗ РИТУАЛНИ САМОУБИЙСТВА НЯМА РАБОТА ДА ДАВА ПОСОКИ И МНЕНИЯ НА ХОРАТА КОИТО ВЯРВАТ И Я СЛЕДВАТ ! СЪЖАЛЯВАМ ТЕ ... ТИ СИ КАТО БЕЗЦВЕТНА ЛЕПЕНКА .
  • 5 НИКОЙ

    0 0 Отговор
    Само не разбрах, Пламен не е единствения самоубил се по време на протестите! защо ще има паметник за него и защо само за неговия случай са спомена.... Даже ден на траур му обявиха!!! Самоубийството не е решение, а измъкване от ситуацията! други също се самоубиха, но оставиха невръстните си деца на произвола на съдбата! къде е за тях деня на траур, ами паметника... много внимавайте, какво послание давате на поколенията след вас..?!?!?!?!?!?!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове