Last news in Fakti

10 Септември, 2021 14:39 2 292 36

Шефката на „Автомагистрали“: Политически игри може да спрат „Хемус“

  • десислава христова-
  • автомагистрали-
  • строеж-
  • хемус

Порочните договори за „инхаус“ процедури да бъдат трансформирани като договори за подизпълнение, за да тръгнем на чисто, каза Десислава Христова

Шефката на „Автомагистрали“: Политически игри може да спрат „Хемус“ - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

"Порочните договори за „инхаус“ процедури да бъдат трансформирани като договори за подизпълнение, за да тръгнем на чисто". Това призова народните представители новият председател на Съвета на директорите на държавната фирма „Автомагистрали“ Десислава Христова, съобщи dariknews.bg.

Десислава Христова присъства на заседанието на Комисията по бюджет и финанси, където се обсъжда актуализацията на парите в държавата. Тя поиска народните представители да допуснат законово изключение за трансформация на сключените вече порочни договори, за да не бъдат спрени инфраструктурните обекти от национално значение.

„Тези договори, с така наречените доставчици и наемодатели на техника, са всъщност прикрити договори за строителство. Реално тези фирми, които излязоха и в доклада на Сметната палата, както и всички други, които са публични - по „инхаус“-a със свлачищата, Видин-Ботевград, „Хемус“, те реално са подизпълнители. Така е де факто.

Ние сме поставени на един опорочен път, но се намираме на него, а за да излезем на чистия път, трябва да направим последна мръсна крачка“, коментира Десислава Христова, според която няма друг вариант за изход от ситуацията.

Тя предупреди, че няма възможност тези договори да бъдат прекратени, тъй като ще бъдат загубени милиарди левове, платени в аванс, както и ще се дължи неустойка от около 15%. „Бюджетни средства могат да изтекат в една черна дупка“, смята Христова.

„Да се даде възможност да бъдат „изсветлени“ подизпълнителите“, призова още шефката на „Автомагистрали“ и допълни: „Тогава ще се случат националните обекти, а фирмите ще бъдат ангажирани със своята отговорност, а не държавното дружество, което е почти на минус“.

„От 10 дни водя разговори с всички познати мои депутати, всеки ни подкрепя, разбира ни и ни пожелава да сме щастливи, но явно на никого не му пука какво ще стане. Да, ще ни фалират, ще ни потопят.

Добре, обаче тези пари ще изтекат, няма да има АМ „Хемус“, няма да има Видин-Ботевград, няма да има нищо - заради безхаберие, лицемерие и политически игри“, коментира още тя.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Всичко по закон

    20 10 Отговор
    До сега беше на око минус 50 процента за шкафа.
  • 2 амии

    16 13 Отговор
    Като утеха за спирането и ще приемем изправянето ви пред съд , най-вече на Тулуп Великолепний Чекмеджиев и ох , голямата ни радост ще настъпи от поставянето му в клетка.
  • 3 Последния Софиянец

    7 12 Отговор
    Вчера видях Деси на Агора България и много се оплакваше от гербавите калинки.Само мизерии и кражби правели.

    Коментиран от #11, #14

  • 4 БАЙ Х@Й ‼️

    20 2 Отговор
    Хеопсовата пирамида е била построена за 20 години ‼️ Тук за 50 години- АМ "Хемус" е до половината ‼️

    Коментиран от #15, #32

  • 5 XYZ

    20 6 Отговор
    Права е, но къде е "ОБВИНИТЕЛ НОМЕР ЕДНО" и подопечните му 2000 хрантутници? Защо не са се размърдали досега или се правят на УМРЕЛИ ЛИСИЦИ???
  • 6 тулупковци

    6 8 Отговор
    На тия две платна магистрала ли му викате , или може би на основание на цената така му казвате ? Сигурно тя е за две по четири платна .
  • 7 сара

    10 1 Отговор
    Защо не тръгна начисто още преди договорите инхаус ?

    Коментиран от #13

  • 8 Диамантената ръка

    7 5 Отговор
    Комитова няма да те разбере...
  • 9 коко

    12 10 Отговор
    Трагедията е пълна ! Едни тулупи са крали та са се с...рали. а ние като роби сме мълчали и сме ги величали.
  • 10 Казуар

    11 7 Отговор
    Журналисти и журналистки, задавайте въпроса кой е наредил по магистрала Хемус да се строи без направени отчуждения и заплащане на собствениците, и нарушаване на закона.
  • 11 Пфууу

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    бе! Сага пък Деси! Така и не каза къде се намира Агора България и какво означава.

    Коментиран от #16

  • 12 смерш

    12 5 Отговор
    Всички тези разкрития за незаконност и безотчетност не вълнуват народонаселението и в частност работниците и служителите на стоителните фирми!
    В тяхното съзнание кънти мантрата-при Борисов се строеше и получавахме пари!
    А това,че пишман генерала виждайки през пролетта накъде отиват нещата,целенасочено чрез подопечните му структури заложи диверсионни капани на служебното правителство е в сянката на ограниченото мислене на остатъчния електорат!
  • 13 Последния Софиянец

    5 4 Отговор

    До коментар #7 от "сара":

    Деси беше уволнена от Тулупа заради участието в протестите.Сега я върнаха.
  • 14 Ти знаеш

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    ле, че твоето Деси е кадър на ДПС?

    Коментиран от #17

  • 15 После Софиянец

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    Хе, това нищо не е ,вагистрала Тракия е започната от траките.
  • 16 Последния Софиянец

    2 5 Отговор

    До коментар #11 от "Пфууу":

    Всеки четвъртък се събираме в 19 часа пред президентството на Агора България.Деси беше с нас на протеста всички 430 дни.Мъжът и е министър Тодор Стоянов.Той е един от нашите говорители.

    Коментиран от #21, #23

  • 17 Последния Софиянец

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Ти знаеш":

    Знам!

    Коментиран от #22

  • 18 3456

    6 8 Отговор
    Способните и можещите ,решават проблемите -некадърниците търсят причини.Истината е,че сте по големи крадци и мошеници и от Боко.И докарахме държавата до кривата круша. И то само за два три месеца. А,какво ще е ако управляват редовно ,не е трудно да се досети човек.
  • 19 истина е

    3 2 Отговор
    Всичката пара отива за свирката, яма ли вкарани в затвора
  • 20 АМОН

    7 3 Отговор
    СКЪПА ДЕСИ,
    Не знам кой те е назначил на тази длъжност, но това, че си уникално неподготвена за този пост е повече от видно.

    Да оставим нещата така както са в подписаните договори и да не се търси отговорност от сключилите ги държавни служители?!!

    А-А-А НЕ ДЕСИ!!
    Има един член 282 от НК който ясно соче какво се прави с държавни служители сключили тези договори.

    ЗЕМЯТА ВЪРХУ КОЯТ СЕ ИЗГРАЖДА МАГИСТРАЛАТА ОЩЕ НЕ Е ОТЧУЖДЕНА!!!
    Няма издаден от министерски съвет на правителството на Борисов, акт обнародван в държавен вестник в който се сочи обещетението на всеки един от собствениците на земя.

    ДЪРЖАВАТА В ЛИЦЕТО НА БОРИСОВ И СИЕ Е ОГРАБИЛА ЗЕМЯТА НА ТЕЗИ ЧАСТНИ ЛИЦА И БЕЗ ВЛЕЗНАЛ В СИЛА ПРОЕКТ С ИЗИСКВАЩАТА СЕ ЗА ТОВА ЗАПОВЕД И НАЛИЧНО СТРОИТЕЛНО РАЗРЕШЕНИЕ ИЗВЪРШВА ЕДНИ НЕЗАКОННИ ДЕЙСТВИЯ ВЪРХУ ЧУЖДА СОБСТВЕНОСТ.

    За какви АНЕКСИ , за какви "ПРИКРИТИ" договори за строителство говориш миличка?!!!

    САМО КАТО ПРОЧЕТА РЕШЕНИЕТО ТИ, "за да излезем на чистия път, трябва да направим последна мръсна крачка“ СТАВАМ БЕСЕН!!!

    НИКОЙ И НИЩО НЕ МОЖЕ ДА СТОИ НАД ЗАКОНА МА ГОСПОЖО!!!!

    НАПРАВИШ ЛИ ЕДНА МРЪСНА КРАЧКА ЩЕ НАПРАВИШ И ДВЕ И ЩЕ ИЗВЪРВИШ ЦЕЛИЯТ ПЪТ НА БЕЗЧЕСТИЕТО, КОЙТО МИНАВА ОТ ТАМ ОТКЪДЕТО ТРЪГНА БОРИСОВ ДА СЪБАРЯ БАРБЕКЮТО НА ДОГАН ЗА ДА СТИГНЕ ДО ШКАФЧЕТО ПЪЛНО С ЕВРА И ЗЛАТО.

    В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ БИВА ДА СЕ ПРОДЪЛЖАВА ДОКАТО НЕ БЪДАТ ВЪРНАТИ ПАРИТЕ ОТ ФИРМИТЕ КОИТО СА НАВЛЕЗНАЛИ В ИМОТИТЕ НА ХОРАТА И НЕ СА СЛОЖИЛИ ОЩЕ КАМЪК В

    Коментиран от #24

  • 21 Я прочети

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Последния Софиянец":

    последния абзац на тази статия и ще спреш да се хвалиш с Деси -
    https://fakti.bg/razsledvania/578779-bivsh-direktor-v-avtomagistrali-drujestvoto-e-gara-razpredelitelna-kam-chastni-firmi-i-shkafcheto-na-borisov
  • 22 И кво

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Последния Софиянец":

    се хвалиш тогава!
  • 23 Кажи какво

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Последния Софиянец":

    значи "агора", бе!
  • 24 Кой я

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "АМОН":

    набута тази в "Автомагистрали" не знам, но още през 2017 година Бивол я разобличи със скандален запис за един пътен обект.
  • 25 Десислава Христова Автомагистрали??

    5 1 Отговор
    Депотати те да направят едно "Законово нарушение, да трансформират." Десислава, ако това го направят, то на Другия ден Гешев щесее "Самосезирал" и тръгва дело??? Моля, Десислава, имам Кредит като Пенсионер, да го включиш и него за "трансформиране" за Сметка на Държавата ако може!!!!!
  • 26 АМОН

    4 5 Отговор
    ЧУЙТЕ КАКВО ИСКА ТОВА ДЯВОЛСКО ИЗЧАДИЕ:
    "Тя пoиcкa нaрoднитe прeдcтaвитeли дa дoпуcнaт ЗАКОНОВО ИЗКЛЮЧЕНИЕ зa трaнcфoрмaция нa cключeнитe вeчe пoрoчни дoгoвoри, зa дa нe бъдaт cпрeни инфрacтруктурнитe oбeкти oт нaциoнaлнo знaчeниe"

    ТРЯБВА НЯКОЙ ДА КАЖЕ НА ТОВА СЪЩЕСТВО ОТ ЖЕНСКИ РОД , ЧЕ КОГАТО СЕ ПРАВЯТ ТАКИВА "ЗАКОНОВИ ИЗКЛЮЧЕНИЯ" СЕ СТИГА ДО ТАКА НАРЕЧЕНОТО ПРЕЦЕДЕНТНО ПРАВО ПРИ КОЕТО ЗАКОНА СЕ ПРЕВРЪЩА ВЪВ ВРАТА В ПОЛЕТО, А ОТ СИНАРХИЯ ДЪРЖАВАТА ОТИВА КЪМ АНАРХИЯ.

    В СЛУЧАЯТ ИЗОБЩО НЕ Е ВАЖНО КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ СЪС СТРОИТЕЛСТВОТО НА МАГИСТРАЛАТА.

    ВАЖНО Е ЗАКОНА ДА ПОБЕДИ И СКЛЮЧИЛИТЕ ТЕЗИ ВРЕДНИ ЗА ДЪРЖАВАТА ДОГОВОРИ ДА ВЛЕЗНАТ В РЕДИЦИТЕ НА ЗАТВОРНИЦИТЕ НА СОФИЙСКИЯ ЦЕНТРАЛЕН, РЕДНО Е ФИРМИТЕ ДА ВЪРНАТ ПАРИТЕ НА ДЪРЖАВАТА КОИТО СА УСВОИЛИ ЗА НЕЩО НЕСВЪРШЕНО ОТ ТЯХ

    ВАЖНО Е ДА СЕ ИЗГОТВЯТ И УЗАКОНЯТ ПЛАНОВЕТЕ, ДА СЕ ВЪЗМЕЗДЯТ СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ЗЕМЯ, ДА СЕ ИЗДАДЕ СТРОИТЕЛНО РАЗРШЕНИЕ И ТОГАВА ДА СЕ ВЪРВИ НАПРЕД.

    АКО РАДЕВ И ПРАВИТЕЛСТВОТО МУ СЕ ВЪРЖАТ НА МОЗЪКА НА ТАЗИ ВОДОПЛАВАТЕЛНА БЯЛА ПТИЦА СЕ РИСКУВА ДА ОБРЕЧЕМ НА СМЪРТ НЕ САМО ЗАКОНА , НО И ПРЕВЪРНАТАТА В ХАЛИФАТ РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ.

    НИКАКВО ОТСТЪПЛЕНИЕ ОТ ЗАКОНА.

    ТОЙ ПРЕДИ ВСИЧКО И НАД ВСИЧКИ!!

    Коментиран от #33, #34

  • 27 5577

    8 2 Отговор
    Че те от туй по спрени могат ли да бъдат. Пари няма изпълнители няма. Колко време трябва да мине докато си направите вашите фирми. Може би на втория мандат ако ви повторят избирателите. Не се прави така. Колкото и малко и порочно да го е направил Борисов, правиш така че да се свърши и почваш нещо ново свое. Сега като ги спряхте всички негативи са на вашата сметка и гласове през крив макарон. И колкото добри намерения да имате излизате некадърните. След вас трева няма да никне година две. Дали ще е батко дали братко за избирателя няма значение. Резултати искаме.

    Коментиран от #28, #29, #30, #31

  • 28 Българка

    4 0 Отговор

    До коментар #27 от "5577":

    Много точно им го каза, дано разберат написаното. Аз им писах същото - приемственост трябва да има. Едно от предупрежденията е на път да се сбъдне. В понеделник висяхме над час на Драгичево, не се сърдя на хората решили да преградят кръстовището. Падне ли сняг , остават откъснати от света.
  • 29 Какви негативи

    1 2 Отговор

    До коментар #27 от "5577":

    Да оберат.Че са некад раници си пролича още в началото.С техните поголовни безпринципни уволнения и назначаване на "наши" кадри .
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 грешиш

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    Даже ни е и до половината. Трите лота, които се строят в момента, са 50км. Смятай още колко много има.
  • 33 СОДОМИТ

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "АМОН":

    ТИ ПАРИ ИМАШ ЛИ БЕ ОХЛЮВ НЯМАШ И ЩО ДАВАШ АКЪЛ КВО ДА ПРАВЯТ С МОЙТЕ ПАРИ БЕ /БОРИСОВ ВИ ИЗРАБОТИ КОЛКОТО ПОВЕЧЕ МЪРДАТЕ ПОВЕЧЕ ВИ ВЛИЗА
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 0000

    1 0 Отговор
    Боли ма фара за хемус.толкова години като я няма да не е различно
  • 36 Ицо

    1 0 Отговор
    абе кажете държавата и тиквата колко пари са дали до сега за изграждането и просто е
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове