Last news in Fakti

10 Септември, 2021 16:35 2 249 15

Буруджиева: Години наред няма да имаме еднопартийно управление

  • буруджиева-
  • татяна буруджиева-
  • избори

"След изборите през ноември ще имаме президент, но не знам дали ще имаме правителство", каза тя

Буруджиева: Години наред няма да имаме еднопартийно управление - 1
Снимка: БГНЕС

"На следващите избори няма да има партия, която категорично да доминира и да се надяваме, че ще има партия, която ще може да поеме сериозно отговорността за управлението на държавата, дори в коалиционен формат. Ясно е, че години наред няма да имаме еднопартийно управление".

Този каза в предаването "Нещо повече" на БНР доц. Татяна Буруджиева, политолог и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски".

Според нея въпросът ще е дали е възможно ГЕРБ да постигне някаква формула с другите десни партии: "Анти-ГЕРБ вълната не е отминала, но при десни партии на първо и второ място в следващия парламент ще е логично, ако не с първия - с втория мандат, да има възможност за разговори, дори на експертно равнище, за правителство, което да е дясно".

Доц. Буруджиева изключи възможността за управление на т.нар. партии на статуквото (ГЕРБ, БСП, ДПС - б.р.), въпреки че има допирни точки между тях: "Възможно е обаче те да излъчат управление на спасението, тип кабинета "Димитър Попов".

Татяна Буруджиева коментира непотвърдената информация за евентуален политически проект на двамата служебни министри Кирил Петков и Асен Василев: "Една подобна партия, ако се създаде, ще черпи гласове предимно от десните, донякъде и от левите. Ще бъде електорално подобна на "Изправи се БГ! Ние идваме!". Няма никакви сигнали за тежка вълна, която да се надига. Може би пролетта ще наблюдаваме такава, на базата на социални проблеми и кризи, които могат да доведат до по-сериозна радикализация. В момента няма висока температура в обществото. Няма ситуация, в която хората да имат желанието масово да отидат до урните и най-накрая да свършат работата на политиците".

Политологът подчерта, че всички кризи обикновено засилват консервативните тенденции в политическите нагласи, а не тенденциите към промяна.

"Новата формация (на Петков и Василев - б.р.) още не се е появила, а вече се отразява проблематично на президента Румен Радев. Виждате как реагира БСП, въпреки че това не би била формация, която да нахлуе в лявото пространство, но там твърдят, че вече има опити за превземане на техни избиратели. В дясно партиите не декларират някакво съперничество, но съм сигурна, че го изпитват, защото няма как да се противопоставят, това са техни хора, които ще направят нова формация", каза още доц. Буруджиева.

Според нея, ако на изборите се яви партия, свързана с Румен Радев, това ще накара и другите партии да издигнат свои кандидати за президент: "Избори "2 в 1" на първи тур на президентските ще стимулира появата на повече кандидати за държавен глава. Ако вотът беше разделен, повечето партии щяха да подкрепят Румен Радев".

"След изборите през ноември ще имаме президент, но не знам дали ще имаме правителство", заяви политоложката.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана

    2 0 Отговор
    Глейте кво става тук
    Какви продукти се купуват с предвидените 133 лв. за храни на бежанец?

    „Не можем 100% да отговорим на всички специфики на техните кухни, но те всеки ден получават чай, масло, макарони, разнообразни баници, има възможност да се меси хляб – уточнява Киров. – Три пъти седмично имат пиле, телешко, риба, като това не е само печено, а е комбинирано с различни ястия. Примерно боб, леща, фасул, някои консерви.“

    „Всеки ден има пресни зеленчуци, правят се салати, макар че те не консумират толкова, колкото е обичайно за нас. В закуските и в някои ястия имат ябълки, портокали, понякога банани“, казва зам.-шефът на агенцията.
  • 2 ТаУмВзе

    7 3 Отговор
    А долната сикаджийска мутра, какво е ма? 12 години.
  • 3 Това

    4 0 Отговор
    не е и нужно !
  • 4 Врачка

    2 1 Отговор
    След изборите Мемсахиб Мустафа ще продължи да обикаля из офисите на назначените от нея Киряк Стефчофци докато родолюбивите Българи ги погълне двуметровата яма на спокойствието.
  • 5 Голямата ти

    3 3 Отговор
    мечта, МА - ГЕРБ, БСП, ДПС ! Те напоследък даже не го отричат.
  • 6 NeXu s

    0 5 Отговор
    Пълни глупости. Дясната партия е една. ИТПН И Комунистическа България на Бойкикев играят за Мунчо и червените боклуци. Партия на Киро Ментата и другия мошеник ще вземе електорат на низшата прослойка от селтаци и пролетарии. Десен човек няма как да гласува за марионетките на Мунчо.
  • 7 Българка

    4 5 Отговор
    Не ни и трябва еднопартийно управление. Дълго ще ближем раните от едноличното/ едносарайското управление!
    На правна комисия Явор Божанков пужлично и пред медиите помоли в очите Гешев да си подаде оставката, защото това е основно искане на протеста повече от година. Това се случи след негово поучително изказване как не се прави съдебна реформа, а катастрофа, гръмко хвалебствие на спец. прокуратура и съд и последвалите опити ГЕРБ да правят дълги изказвания и да губят времето, за да не се приеме нищо

    Коментиран от #14

  • 8 Комуниста

    2 6 Отговор
    Безсрамница внучка на Иван Боруджиев екзекутора на фашиста Луков, а тя първа седераска се пише и служи на Еднокнижен бодигард на Царя - комарджия

    Коментиран от #10

  • 9 Последния Софиянец

    2 4 Отговор
    Нашата партия с Кирчо ще има 150 депутати.
  • 10 Активист на БКП

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Комуниста":

    Не е внучка, дъщеря му е !!!
  • 11 Наблюдател

    2 3 Отговор
    МОЯТА ПРОГНОЗА НАПРАВЕНА НА ДЕВЕТИ СЕПТЕМВРИ 2021 ГОДИНА ЗА СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ Ще са 2 в 1. Сегашния президент ще спечели на първи тур срещу когото и да е. ГЕРБ и има такъв народ ще получат още малък спад надолу. БСП съвсем малко ще увеличи преднината си но ще запази третата си позиция ДПС съвсем малко ще увеличи досегашния си резултат. Изправи се ще бъдат съвсем малко под 4%. Петков и Василев каквото и да направят ще останат извън парламента. Патриотите и Възраждане ще приближат плътно четирите процента но ще останат извън парламент а Предвиждам известен срив за демократична България който би могъл да бъде и по-голям поради тяхната непоследователност

    Коментиран от #15

  • 12 Избирател от БГ

    2 4 Отговор
    Рестарт може да започне само при смяна на изборната система.Смяна на пропорционалната с мажоритарна изборна система.Това е само за започване на рестарта,а процеса ще продължи поне 2-3 последователни парламентарни избора.Докато партиите отглеждат депутати в София и после ги разпределят из цяла България на първите две избираеми места ,рестарт няма!За всяка област,във всеки избирателен район листите изцяло трябва да бъдат местни кадри.Тия от София да си бъдат само за София.Така всеки избран депутат ще си защитава поминъка и развитието на своя роден край,ще защитава интересите на своите избиратели.

    Другoтo,кoeтo трябвa дa ce прoмeни e вceки дeпутaт нaй-мнoгo двa мaндaтa в Пaрлaмeнтa!Тaкa щe ce прeмaхнe cклeрoзирaнeтo в Пaрлaмeнтa.

    Ще се спра на два положителни момента в мажоритарната изборна система единият е, че дългосрочно мажоритарните системи водят до това умствено по-добри кандидати да стават народни представители и политици. И второто много ценно е, че мажоритарната система ражда по-стабилни правителства и по-стабилни управления.
  • 13 Соцоилог

    4 1 Отговор
    Промиването на мозъците започва !
  • 14 Българка

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Българка":

    Протест от 5000 човека максимум не отразява волята на народа .
  • 15 Ташо

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Наблюдател":

    Още от сега ти казвам,че на първи тур няма да имаме избран президент.А дали ще е другаря Радев, също е под въпрос.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове