Last news in Fakti

16 Септември, 2021 05:59 2 838 12

Пеканов: Имаме уникален шанс да получим финансова подкрепа

  • атанас пеканов-
  • вицепремиер-
  • план за възстановяване

В идващия предизборен период ще бъде още по-трудно да се постигне консенсус, заяви вицепремиерът

Пеканов: Имаме уникален шанс да получим финансова подкрепа - 1
Снимка: БГНЕС

"В рамките на мандата на служебния кабинет, основните приоритети в работата ми бяха: преработката на Националния план за възстановяване и устойчивост и ускоряването на работата по Споразумението за партньорство за следващия програмен период".

Това написа в профила си във Фейсбук вицепремиерът в служебното правителство Атанас Пеканов. Ето и останалата част от изложението му.

"Националният план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) беше надграден от една страна с оглед на оптимизация на съществуващите проекти, така и чрез включването на нови проекти от съответните министерства и институции. Включени бяха редица нови реформи и съществено беше подобрено качеството на документа по отношение нивото на амбицията и реалистичност на вече заложените такива. Отпаднаха проекти, които са търпели критика от Европейската комисия. Въпреки тези стъпки, службите на Европейската комисия все още изискват допълнителни действия в сферата на енергетиката. В края на месец юли беше проведено изслушване в Народно събрание по отношение на Плана за възстановяване и устойчивост, а в края на месец август бе проведено изслушване в Комисията по въпросите на европейския съюз. Благодаря за конструктивното мнение и за подхода на партиите там – те ясно разбраха, че трябва да преминаваме към финализиране на документа и дадоха препоръки. През миналата седмица проведохме среща със службите на Европейската комисия. Там беше ясно заявено че могат да се водят преговори със служебен кабинет, но се изисква поемане на ангажимент за поставяне на ясна стратегия за декарбонизация, която трябва ясно да очертава бъдещето на въглищните региони.

По отношение на Споразумението за партньорство за следващия програмен период бяха проведени срещи и обсъждания, които целят финализиране на Споразумението от българска страна, както и заедно с европейските институции. Двата отворени въпроса изглежда ще бъдат решени в обозримо бъдеще. Първият е по отношение на регионите – колко региона да бъдат допустими за финансиране по Фонда за справедлив преход. Позицията на Европейската комисия изглежда твърда, че те трябва да бъдат единствено Стара Загора, Перник и Кюстендил, като се борим и за това да бъдат добавени и прилежащи общини, които ще бъдат засегнати от прехода, както и 8 допълнителни региона, в които зелената сделка ще повлияе върху бъдещето на индустриите в тях. По отношение на изкривяването, което се получава от факта, че София е включена в Югозападния район за планиране и което ощетява други градове – тъй като целия район вече се води регион в преход, и това би означавало малко ресурси и за останалите, търсим варианти да уговорим повече пари от тези, които в момента са предложени от Европейската комисия, като поемем ангажимент обаче тези средства да бъдат заделени специално за по-слабо развитите области и общини извън столицата. Освен това, за да отключим тези средства от 1,2 млрд. евро от Фонда за справедлив преход също така трябва да имаме ясна визия за декарбонизация.

В края на този мандат искам да подчертая важността на решенията, които предстоят пред нас - по някои от тях е трябвало да работим от години, но всички са замитали трудния въпрос под килима. От дискусиите, които имах, особено в последната седмица, с европейските институции, стана ясно, че вече не е достатъчно да даваме уклончиви отговори с думи като “скоро”, “краткосрочно”, “дългосрочно”. От нас вече се изисква ясен план и ангажимент какво и как ще правим по години с конкретика. Изненадани сме колко е рязък тонът на Комисията. Те не разбират колко е трудно да вземеш такова решение, с такава социална цена в най-бедната европейска страна.

Отговорното държавническо поведение в този момент изисква задълбочен дебат. Но той ще трябва да се случи в момент на разгорещена политическа кампания, в която темата благодатно се използва за политическа употреба. Затова осъзнаваме, че в идващия предизборен период ще бъде още по-трудно да се постигне консенсус. А трябва да разберем, че в момента имаме уникален шанс да получим финансова подкрепа и средства, за да осъществим този преход и не можем да пропуснем тази възможност".


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ману

    8 3 Отговор
    Ль@ ль@
  • 3 Без пари

    14 4 Отговор
    Това значи ли, че цената на ток, парно, вода, газ,храни, бензин ще намалеят.
    Не познавам случай, в който ЕС да отпуска пари без условия и рестрикции. Безплатно е сиренето в капана на мишката.
    Какво правим със скъпата неефективна "Зелена енергия"-скъпите ВЕЦ-ове, Тецове едно и три-на които плащаме безбожни емисии, фотоволтаиците -зимата не работят, няма слънци-но им плащаме ГАРАНТИРАНИ безбожни цени, перки-съсипващи почвата-неработещи-няма вятър с ГАРАНТИРАНИ безбожни цени.
    Откъде накъде ВЪНШЕН ФАКТОР ще ми определя вътрена политика и икономика.
    Излизане от ЕС, НАТО, и заразване на лева, РЕФЕРЕНДУМ.
    Гати и васалщината, 30 г. послушковци на ЕС съсипахте България, хората мръзнат от студ, за да може енергийната зелена мафия да изнася милиарди в офшорки.
    Кога ще строите Белене?
  • 4 ЕМС

    13 3 Отговор
    Господин вице защо не направим така че да НЕ НИ трябва финансова подкрепа?
  • 5 98765

    11 6 Отговор
    Да, уникална работа си; само за два месеца и имаш уникално постижение като това ти е първата изява, без кариерно израстване и практика в социално управление. Парушутист, точно като великия кормчия мао дзе Радев. Да си поиграете на държавно управление за радост на мама и тате.
  • 6 Фен

    4 5 Отговор
    Абе то е ясно, че ще получите финансиране! Само не стана ясно, колко ще е от Прокопиев, и колко от Божков?

    Коментиран от #7

  • 7 Верно ли

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Фен":

    Друго си е от Шиши, а?
  • 8 Ето и резултата

    5 1 Отговор
    Само ние сме без €30 милярда договорени от гн Бойко Борисов. Обаче има трето издание на плана за развитие в няколко книги. Ново правителство ново издание НО НЯМА ВРЕМЕ. много интересно няма пари имаме 3 издание и още едно ще излиза.
    Няма €30 милиярда. Книги има пари нема ????
    Що е то. ??? Българския план за развитие.
  • 9 ХА ХА ХА

    3 3 Отговор
    АБЕ ПЕКАНОВ , НЕ СЕ НАПЪВАЙ ТОЛКОВА МНОГО ОТ РАБОТА СЪС ПРЕРАБОТВАНЕТО НА ТОЯ ПЛАН , ЧЕ ЩЕ БРАКТИСАШ !!!! КАТО ВИЖДАМЕ КОЛКО СТЕ НЕГРАМОТНИ И НЕКАДЪРНИ , ЗАЩО НЕ КАЖЕШ НАПРАВО ........ИЗПРАЩАМЕ ПЛАНА НА ГЕРБ ЗА ДА ВЗЕМЕМ ПАРИТЕ ОТ ЕВРОПА И ДА ГИ ИЗЦОЦАМЕ !!!!
  • 10 Ех фатмак , фатмак ...

    4 1 Отговор
    Имате уникалния шанс да вземете парите от Европа и да ги изхарчите докато се състави редовно правителство !!! Много ти е доволна физиономията , що тъй ??????
  • 11 Уникален,няма нужда

    2 3 Отговор
    Цели 6 месеца не можахте нито да го преработите този план,нито да внесете изработения от ГЕРБ,нито да получите милиардите,договорени от Борисов. Измитайте се банда некадърници.

    Коментиран от #12

  • 12 asd

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Уникален,няма нужда":

    Яловият парламент не състави правителство. Ти какво щеше да направиш?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове