24 Септември, 2021 17:33 2 259 28

Евродепутати: Корупцията в България е прекалено безнаказана

  • евродепутати-
  • корупция-
  • елена йончева

На пресконференцията присъстват Елена Йончева от групата на социалистите и демократите и Сергей Лагодински от групата на зелените

Евродепутати: Корупцията в България е прекалено безнаказана - 1
Снимка: БГНЕС

Част от делегацията от евродепутати и експерти от Европарламента в България, която имаше за цел да проучи ситуацията с върховенството на закона в страната, даде пресконференция за медиите.

Общото послание, което се споделя от делегацията е, че видяхме, че има много проблеми, но същевременно видяхме решителността на българите да се справят с предизвикателствата, съобщи БНТ.

Корупцията и свободата на медиите за нас са изключително важни проблеми и те са на първо място. Този проблем не съществува само в България, но ми се струва, че тук има прекалено много безнаказаност за корупцията. Корупцията разяжда обществото и държавата. Тясно свързана с този проблем е свободата на медиите. Разследващата журналистика, критичните, обективни, независими медии са изключително важни за осигуряване на добро управление, по общо и борба с корупцията, в частност.

Разследването и предявяването на обвинения и налагането на осъдителни присъди за корупция за нас е проблем в България. Понякога няма разследване, а когато има - не води до нищо, което е лош сигнал за българските граждани", каза ръководителят на делегацията София ин 'т Велд от „Обнови Европа“ , която е и председател на Мониторинговата група.

Дискриминацията, неравенството, изключването също са голям проблем - малцинствени групи като ромите, езикови малцинства, хора от общността ЛГБТИ. Обсъдихме и въпросът за домашното насилие над жените. Настояваме за национално законодателство за закрила на жените, добави София ин 'т Велд.

Нашата роля е да подкрепим процеса на реформи и нашето внимание ще бъде насочено натам, допълни още тя.

Важно е да предадем послание към българския народ - Европа е тук, гледа, слуша и ви подкрепя, каза ръководителят на делегацията. Тя подчерта, че това не е еднократно посещение, а дългосрочен ангажимент.

На пресконференцията присъстват Елена Йончева от групата на социалистите и демократите и Сергей Лагодински от групата на зелените. На останалите депутати се е наложило да си тръгнат по-рано. София ин 'т Велд заяви, че групата е била географски и политически балансирана.

По време на двудневната си визита членовете на Мониторинговата група към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи се срещнаха с президента Румен Радев, премиера Стефан Янев и главния прокурор Иван Гешев.

Това е първо посещение на членове на Комисията по граждански свободи в България. Освен с висши държавни и правителствени служители те се срещнаха и с различни граждански организации.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 28 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мдааа

    37 6 Отговор
    да така е като видим тиквата каскета и цялата пасмина от гербаджии в затвора ще повярваме че има правосъдие и няма корупия , а сега някакви кокошкари само са обвинение взели 100 -200 хил а тези с милиардите кога ???????

    Коментиран от #28

  • 2 Бойко

    25 5 Отговор
    Ква корупция ве? И Европа не ме обича, а аз съм егати пича!
  • 3 Българин

    21 22 Отговор
    А на Елена Милиончева "субсидиите" кога ще разследват ?
  • 4 Пита се...

    31 7 Отговор
    Къде бяха тези ми.шки когато на власт беше тиквата. Или сега на умряло куче нож вадим.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 БОЛШЕВИК 🌟

    34 2 Отговор
    14 години сме в ЕС чак сега ли видяхте, че тука е дивашки грабеж и жестока корупция? А ние сме ограбвани и крадени 31 години.

    Коментиран от #15

  • 7 Майна

    22 1 Отговор
    Ние го знаем ,ама вие какво НАПРАВИХТЕ И КОГА ЩЕ НАПРАВИТЕ, или то изобщо вече нищо няма значение..щото НОВИЯ ГЛОБАЛЕН РЕД И ГОЛЯМОТО ЗАНУЛЯВАНЕ ТАКА ИЛИ ИНАЧЕ ЩЕ НИ такова майката
  • 8 пожелание

    28 5 Отговор
    Гешев и тиквата в затвора ,ина4е същите роби ще сме си
  • 9 Българин от БГ

    10 18 Отговор
    Нелепо е обвинената в пране на пари Йончева да води евроделегация у нас за върховенството на закона!

    По инициатива на евродепутата Елена Йончева у нас пристигна делегация от членове на мониторинговата група към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП, за да проучи на място ситуацията с върховенството на закона.

    Доста нелепо е именно тя да е начело на подобна делегация:

    – Йончева е обвинена от прокуратурата в „изпиране“ на 333 000 евро от КТБ. Според обвиненията, тя е знаела, че парите са предварително източени от КТБ от мажоритарния ѝ собственик Цветан Василев. Усвоени са от самата нея чрез регистрирана съвместна фирма с офшорка от Вирджинските острови – по думите ѝ, за закупуване на техника, с която да снима документални филми за TV7. Да припомним, че преди фалита КТБ е наляла над 300 милиона лева в медийната група TV7 и News7.

    – Йончева беше замесена и в скандал с незаконно усвояване на европари. Разследване на „Антикорупционен фронт“ уличаваше Йончева в неправомерно разходване на европейски бюджети за асистенти и офиси.

    Коментиран от #14, #25

  • 10 айде беее

    15 1 Отговор
    Аман от плямпала , пущайте Кьовеши и да ги почва по азбучен ред , Буци е втори , но по заслуги може да започнем с него.
  • 11 изпатил

    10 1 Отговор
    Не очаквам нищо добро да дойде от Европейския съюз. Доброто за нас можем единствено ние да сами да си постигнем.
  • 12 гадно

    12 2 Отговор
    Тия защо са тук заради корупцията или заради Истанбулската конвенци и циганите???
  • 13 ДАНС

    11 2 Отговор
    В България се изтезават хора по политически причини!
    В България убиват!
  • 14 mi6osp

    10 1 Отговор

    До коментар #9 от "Българин от БГ":

    Май не ти прави впечатление, че главният прокурор на България не се напиня да обвини Йончева в пране на пари. Защото трябва да го докаже, а не може. А само през последният месец четирима обвинени от прокуратурата за злоупотреба с големи суми и задържани, бяха освободени поради липса на доказателства и след съд в Страсбург ще плащаме за необосновани обвинения и задържания от прокуратурата
  • 15 Нона

    5 3 Отговор

    До коментар #6 от "БОЛШЕВИК 🌟":

    Видели сега или преди няма значение.Нищо няма да направят,отчитат някаква дейност.И ми се струва,че целта на посещението не е корупцията,а да ни притиснат да приемем Истанбул ската конвенция.Не ги е грижа за нас въобще!
  • 16 Гюро Михайлов

    11 2 Отговор
    Чувството, което разделя хората от животното е чувството за срам, Европа те критикува, почти целия български народ е против теб, що за животно си за да не подадеш оставката гешефтарю.Изглежда на българина чувството за срам е закърняло в еволюирането.
  • 17 Малеее

    5 9 Отговор
    Слушах я при Цветанка Ризова.Честно казано,притесних се,че ще се появи пяна на устата й,докато говореше за ББ.Даже и Ризова я попита не говори ли на личностна основа.То такова ,ако ти е вкъщи.Най-противно беше,че плюе България--най-голяма корупция в света,най-несвободни медии..Ама нея я оставят да плещи и излива злоба.Дойде с цел.Как си създаваш мнение,като едностранно питаш.Направо ми приличаше на КОМУНИСТИЧЕСКА ПРОПАГАНДА
  • 18 Subaru STI

    9 2 Отговор
    Борисов ще влезе в затвора.
  • 19 дядото

    5 1 Отговор
    корупцията в българия май е като в ес и е също толкова безнаказана,а гостите само отчитат активност.нищо няма да променят.да си вървят,поне парите на хората да не харчат
  • 20 Биби Долапчиев

    2 1 Отговор
    Ма кога казвате половината истина си е равно на лажа! Целата истина е каде сички крадеме ма ониа на запат од царството на простотиата го прават с пениз! Внетен ли сме?
  • 21 Наблюдател

    2 2 Отговор
    От ЕП пак откриха "топлата вода"!
  • 22 Прегунтас

    2 3 Отговор
    От Елена Милиончева очаквам само лъжи, компромати и далавери. Ама като гледам с какви леви екстремисти е пълен ЕП, май оттам трябва да се почне чистката. И не бяха ли точно левите от ЕП, които всячески натискаха Борисов да прави коалиция с ДПС и Делян Пеевски, а не с патриотите? А не беше ли същият Делян Пеевски лансиран като шев на ДАНС от тогавъшната лидерка на партията на Елена Милиончева, а днес пробутвана ни като "нов десен политик" Мая Манолова? Ами тогава не трябва ли закона Магнитски да обхване и евродепутатите, които са настоявали за такава коалиция? Не трябва ли и Мая Манолова да бъде в списъка на Комисията Магнитски и разследвана от европейската прокуратура? Ами ако партията на Радев и Милиончева беше успяла да наложи Пеевски за шев на Данс? Какво щяхме да правим днес?
  • 23 БСП на Бунището

    3 3 Отговор
    Ми да почнат от Елена Йончева бе - източила в Офшорни сметки милиони от фалиралата банка КТБ....От Социалистите почнете ,другари....От Приватизаторките!!!
  • 24 Кандидат Милионер

    3 3 Отговор
    Ами да попитат Защо открадналия 25 милиона като министър на Икономиката Румен Овчаров го осъдиха само на две години Условно,без да връща откраднатото и сега ТЕЦ Бобов Дол е с 50 милиона Дълг????Социалиста Румен Овчаров от ИБ на БСП...Ми що се разкарват чак дотук - Йончева да им разкаже как се доят Банки през Офшорни сметки...И как на 28 години Нинова приватизира Техноимпекс с милионен капитал....И как арестуваните Олигарси вече са на свобода ,та даже и убиеца на Милен Цветков....Питайте бе!!!
  • 25 ДБългария

    3 2 Отговор

    До коментар #9 от "Българин от БГ":

    За първи път чувам това свободно съчинение , че Йончева е обвинена в пране на пари, но в България е типично крадеца да вика дръжте крадеца.

    Коментиран от #27

  • 26 Професор

    1 1 Отговор
    Този Серьожа Лагадински от Съветския Съюз ли е евродепутат като Йончева, или представлява Беларус?
  • 27 Хайде бе

    1 1 Отговор

    До коментар #25 от "ДБългария":

    Такива като тебе все не чули и не разбрали, ала иначе напоетилно врещите "крадеца вика дръжте крадеца". Срещу Елена Йончева се води разследване по обвинение за пране на пари, получени от КТБ. Сигурно не си чул и за иска на специализираната прокуратура за свалянето на имунитета на Елена Йончева като евродепутат? А дали си чувал, че Елена Йончева е осъждана за клевети? Май виждаш само това, което ти е угодно?
  • 28 Да ама Не

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Мдааа":

    Вярвай ако щеш, че земята е плоска и квадратна, но не бъркай вярата с фактите. Истинските погромаджии и грабители на България са същите тези, които днес се правят на "нови" политици. Та нали самите те си признаха, че са си раздавали не само куфарчета с пари, а и цели заводи, които обезкостиха и разпродадоха, а днес тънят в охолство и разкош. А когато Гешев ги погна и започна цялата истерия срещу него. Достатъчно е да се направи една простичка справка, за да се види в какво състояние е България по времето на Борисов и в какво е била преди него, а още повече днес, когато хунтата на Радев върлува със страшна сила. ФАКТ Е, ЧЕ НЯМА ПОКАЗАТЕЛ, ПО КОЙТО БЪЛГАРИЯ ПО ВРЕМЕТО НА БОРИСОВ ДА Е В ПО-ЛОШО СЪСТОЯНИЕ ОТ ВРЕМЕТО ПРЕДИ НЕГО.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове