Last news in Fakti

9 Октомври, 2021 15:41 2 169 23

ЦИК: На 14 ноември ще се гласува на една машина и с една смарт карта

  • цик-
  • избори 2 в 1-
  • смарт карта

Комисията прие и как ще се визуализират екраните на устройството при избора

ЦИК: На 14 ноември ще се гласува на една машина и с една смарт карта - 1
Снимка: БГНЕС

ЦИК реши, че на изборите „две в едно“ на 14 ноември ще се гласува на една машина и с една смарт карта. Разписките ще са две или една, в зависимост от това дали избирателят гласува за двата вида избори или само за единия.

Комисията прие и как ще се визуализират екраните на устройството, така че да се направи избор дали вотът ще се упражни едновременно за президент и вицепрезидент и за народни представители или само в един от двата избора.

Ако три минути след стартиране на гласуването избирателят не предприеме действия по избор, той ще бъде подсетен с текст, че трябва да натисне някой от бутоните на екрана.

След активирането на машината със смарт картата за гласуване ще се визуализира екранен надпис „Посочете в кои избори ще гласувате“, отдолу натиснете „Потвърдете“, като ще се избират три бутона.

Първият за избор две в едно, вторият за избор на президент и вицепрезидент, третият за избор на народни представители, а на екрана долу вдясно ще има друг бутон в синьо с надпис „Потвърждавам“, след което се зарежда втори екран за гласуване, обясни говорителят на ЦИК Росица Матева.

„Втора страница, в която ще има три варианта в зависимост от това какъв избор е направил избирателят. Ако е избрал първия бутон, ще се визуализира на втория екран следният текст: „Вие избрахте да гласувате, две точки“, като това ще бъде в трите варианта, като при избора на първия бутон ще се визуализира текст "Избори за президент и вицепрезидент и за народни представители".

След това текста „Потвърдете своя избор“ или се върнете назад.

Отиваме на трета страница. Ще се визуализира първият екран на бюлетината за президент и вицепрезидент, бюлетината ще се прелиства с бутон следваща страница и ще се преминава към следващо гласуване“.

След като е направил своя избор, преди да разпечата разписката или разписките, избирателят отново ще може да се върне назад, за да промени избора си след като направи преглед.

„Прегледайте вашия избор. Следващо изречение отдолу можете да промените като натиснете „Промени избора“ бутона, следващо изречение, отдолу напишете „Гласуване“ и изчаквате разписка“, обясни говорителят на ЦИК.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    10 5 Отговор
    И за печеливш програмиран от хиро мустафа
  • 2 сигурно

    24 7 Отговор
    На герб и дпс ,електората падна в кере4а !!!

    Коментиран от #13, #21

  • 3 Последния Софиянец

    4 8 Отговор
    Миналият път беше лесно.С три бутона.Сега ще ни е трудно да обясняваме без да можем да виждаме какво има на екрана.Аз ще бъда председател на СИК.
  • 4 Дааа

    15 12 Отговор
    Важно е гласуването ! Всеки глас срещу модела Борисов-Доган-Пеевски-Гешев е за промяна! Всеки глас против ДПС и ГЕРБ е шанс за спасение , срещу двете мафиотски партии ограбили Родината през последните 12 години!

    Коментиран от #6

  • 5 ТаУмВзе

    10 2 Отговор
    Гласуване, за да се Гладува и Мизерува по друга схема. Кога са следващите, уж изборчета и колко оцелели ще има до тях? Видя се, че територията не може и бе иска, да се управлява Сама. Всичко се реди от козяк. 500 милиона за 3 изборчета за година! И пак Нищо.
  • 6 Мислещ

    9 7 Отговор

    До коментар #4 от "Дааа":

    Истинският ковид-терор тепърва предстои. Само най-късогледите могат да гласуват с мисълта за тиквата или ДПС.
  • 7 раз

    7 2 Отговор
    ЦИК реши, че на изборите „две в едно“ на 14-ти ноември, ще се гласува на една машина и с една смарт карта в България. Изборите ще продължат до 20-ти ноември,докато на машината се изредят всички гласуващи.
  • 8 www

    1 0 Отговор
    Скрийшотове да бяхте сложили!

    Коментиран от #9

  • 9 ...

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "www":

    скрийншотове
  • 10 Сатана

    5 1 Отговор
    На 14 ноември ще се разбере опашките дали са за гласуъ или за хляб.
  • 11 нннн

    3 0 Отговор
    Можеше и по- простичко да е. Помислете!
  • 12 Матей

    1 2 Отговор
    На изборите ще се гласува с викане на площадите,както на агората в древна Елада.Тия ,които не виждат смисъл от въртене на ротативките(машините),ще излязат и ще пуснат своя глас (буквално)на площада.Пък като е гарга ,да е рошава.

    Коментиран от #16

  • 13 Българка

    4 6 Отговор

    До коментар #2 от "сигурно":

    На БСП също, както и на фатмака. Ти какво мислиш, колко са 75+ годишните със смартфон, за сведение всеки втори ром има по два.

    Коментиран от #18

  • 14 Избирател

    7 5 Отговор
    C хaртиeнитe бюлeтини нямa дa имa прoблeм!И бeз тoвa зaдължитeлнo имa хaртиeни бюлeтини.Зaщo ни e тoзи излишeн рaзхoд зa мaшини?Тoвa бeшe нaй-гoлямaтa глупocт нa г-лупaвия 45-ти Пaрлaмeнт.Oргaнизaциятa e прoблeм нa ЦИК,прaвитeлcтвoтo и прeзидeнтcтвoтo!

    Рaзхoдa зa мaшини дa ce пoкриe oт cубcидиитe нa пaртиитe!

    Коментиран от #22

  • 15 Избори до дупка докато

    1 0 Отговор
    Смарт карта ни раздели Трябва да има звуков сигнал ако е се пипа нищо на няколко секунди и ако се чуе звуков сигнал значи нещо не е наред с задклавиатурното устройство или с машината
  • 16 111

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Матей":

    Така реално ще преброим неграмотните.
  • 17 Аз нема гласувам ами емигрирам

    1 1 Отговор
    Тиражия у европата и там ше се устроя некъде и там ше диря жена и там ше има деца бегето дори транзит нема да минавам тва е прокълната територия с проклети хора

    Коментиран от #19

  • 18 btw

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Българка":

    Пак ли си си пудрил носа?
  • 19 идеално

    4 1 Отговор

    До коментар #17 от "Аз нема гласувам ами емигрирам":

    Много се радвам, че повече няма да се подвизаваш тук! Вземи и 20-те си братя и сестри!
  • 20 Фаро

    0 1 Отговор
    На една машина и с една разписка това трябва да е нормалното решение.Където ги е страх от машините да не гласуват.Разбрах за села в които жителите не желаят да гласуват,защото им било трудно с машини.Ако минат на листовки местните дерибеи веднага ще подправят вота в полза на статуквото
  • 21 Глупаци

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "сигурно":

    А на БСП няма и да отидат.
  • 22 Радефф

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Избирател":

    Ааа, не мой тъй!
    Тез машинки за кво ги купувахме?
    Резултата знайш ли колко лесно се проме... шшшт, грешка на езика.
    Лесно се отчита де!
    Лесно и в полза роду!
  • 23 хммм

    1 1 Отговор
    Никак не са смарт бантустаните. Никак!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове