Last news in Fakti

20 Октомври, 2021 08:22 2 060 28

Дуранкев: Повишението на цените на тока е обективно

  • боян дуранкев-
  • повишение-
  • цени-
  • тока-
  • обективно

Затваряме най- различни ТЕЦ-ове, които са на база на въглищата най-вече. В България въглищата са почти със стойността на пръстта, казва икономистът 

Дуранкев: Повишението на цените на тока е обективно - 1
Снимка: БГНЕС

Оказа се, че наистина има обективни причини за повишение на някои цени. Това каза в предаването "Това е България" на Радио "Фокус" икономистът проф. Боян Дуранкев. По думите му пред следващото редовно правителство ще се стоварят изключително много проблеми.
„Един от редките случаи, в които се съюзяват синдикати и работодатели. В тази среща с едно служебно правителство, което е сравнително меко, тъй като предстоят избори се постигат едни условия които не са много нормални и законни. Пред следващото редовно правителство ще се стоварят толкова много проблеми, колкото няма как да опишем“, каза той.
„Трябва да видим дали повишението на цените е обективно. Да, обективно е. Прегледах и германските цени, прегледах и тези в САЩ. Навсякъде има поскъпване - и то не само на електроенергията на енергоносителите. Като започнем от петрола, защото насрещна имаме един картел, който се нарича ОПЕК, имаме „Зелена сделка“ и Парижко споразумение, страна е и Европейския съюз – в частност България. Ако отворим и погледнем по-добре икономиките Европейският съюз не сме най-големите замърсители. Най-големите замърсители с въглеродни емисии на първо място са Китай, които произвеждат повече от Европейския съюз и САЩ. Те поеха само един сериозен ангажимент – да не строят нови ТЕЦ-ове извън Китай“, допълни проф. Дуранкев.
„Оказва, че в Европейския съюз обективно нарастват цените на енергоносителите. Затваряме най- различни ТЕЦ-ове, които са на база на въглищата най-вече. В България въглищата са почти със стойността на пръстта. Оказа се, че наистина има обективни причини за повишение на някои цени. В тези мътни води някои се опитват да ловят риба. Успешно успяват частниците, които продават електроенергията, да постигнат едни цени“, коментира още той. Той поясни, че е естествено цените на свободния пазар да растат, когато има повишение на търсенето и свободни пазарни цени.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Паси в лудница

    36 2 Отговор
    Казваха че НАТО ще ни брани, ЕС ще ни храни, а то какво стана...милиарди за чертежи, набутване във война с Русия, глупави решения на "началниците" от Брюксел, които водят до мор за народа.
  • 2 Каскет

    26 0 Отговор
    Нали знаете че тези пари ще отидат директно в търговците на електроенергия. Тоест пак търговията подпомагаме. Проблемите са от 15 години, просто сега се задълбочиха.

    1. високите изкупни цени от частните ВЕИ централи
    2. високите изкупни цени на двата американски ТЕЦ-а
    3. няма нито една държавна ФОТОВолтаична централа
    4. пазара е ОПРАВДАНИЕ за горните

    Коментиран от #12

  • 3 МИЛИЦИЯ

    27 1 Отговор
    МАХНЕТЕ ДС МИЛИЦИОНЕРИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА И НЕЩАТА ЩЕ СЕ ОПРАВЯТ ЗА 24 ЧАСА.
  • 4 ГмО

    8 4 Отговор
    Вчера видях как жена изнасили мъж и му разби устата
  • 5 Раданч Татлъту

    16 3 Отговор
    Дуранкев е дурак!🥳👍
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ

    26 0 Отговор
    Защо цената на износ на ток е символична, спрямо тази, за вътрешния пазар? Обективно, много лъжете!
  • 8 Гай Турий

    24 0 Отговор
    Не, професоре! У нас се вихри бясна и дива спекула. Престъпна спекула с електроенергията. Там е проблема. Правителството дреме, министъра на енергетиката е едно малодушно и манипулирано чучело, което трябва да бъде обесено веднага. Незабавно, още вчера, следва да се пресече спекулата на външните играчи на българскат аборса на тока. Въвеждане на лимити за покупка, въвеждане на ред, първо малките и средни потребители, после едрите потребители и накрая, каквото остане то да се търгува на борса. Да видм кой ще им купи тока, след като унас няма вече ще е излишен. Само че тока на борсата да се продава от БЕХ и печалбата да се калкулирадиректно в бюджета..
  • 9 ХА ХА ХА

    12 3 Отговор
    ФАТМАЦИТЕ ИЗКАРАХА ТОЯ СВОЙ СЛУГА , ДА НА УСПОКОИ И ДА КАЖЕ , ЧЕ ЛОШО БИЛО НАВСЯКЪДЕ , НЕ САМО ТУК ! АБЕ МУНЧО НАЛИ ВЧЕРА КАЗА , ЧЕ НИЩО НЯМА ДА СЕ ВДИГА , ЦЕНИТЕ ЩЕ СИ ОСТАНАТ ТАКИВА КАКВИТО СА БИЛИ ??????? ТОВА ВАЖАЛО И ЗА ТОКА , ГОРИВА , УСЛУГИ .... ИДИ МУНЧО И ВИЖ ЦЕНИТЕ И НЕ ГОВОРИ ПРОСТОТИИ , НЕ СИ ПРАВИ САМО ПРЕДИЗБОРНАТА СИ КАМПАНИЯ !!!!!
  • 10 SDEЧЕВ

    8 8 Отговор
    ЕНЕРГИЙНАТА МАФИЯ Е НА ПАРТИЗАНИТЕ ОТ БСП И НА ТЕХНИЯ ФИГУРАНТ ЮМРУЧЕТО. ЩЕ ВИ ИЗПИЯТ ВСИЧКАТА КРЪВ ДО ПОСЛЕДНАТА КАПКА ТЕЗИ НЕГОДНИЦИ И ВИЕ ПАК ЗА ТЯХ ЩЕ ГЛАСУВАТЕ . БЛАГОДАРЯ ВИ ПЛЕМЕ БЪЛГАРСКО.
  • 11 Не че нещо

    16 0 Отговор
    Като ще приравняваме всички цени на стоки и услуги с тези в ЕС да вземем най-накрая да приравним и заплатите!!!! Тогава никой няма да се оплаква и икономиката ще тръгне.
    Да се задължат големите чужди фирми да дават същите заплати както страните си!
    Не да ми отварят по 100 супермаркета в цялата страна а заплатите им на половина и по малки от немските за разлика от цените.

    Коментиран от #22

  • 12 Сандо

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Каскет":

    Трябваше да добавиш и продажността на управляващи и на чиновници.
  • 13 БЕГАЙ БЕ

    8 1 Отговор
    ТАЯ ДУМА ОБЕКТИВНО НЕЩА НЕ Е НА МЯСТО , А ? БАТИ И ПРОФЕСОРА ! .............КОГО ОБСЛУЖВА ТОЯ ПАРАЗИТ?
  • 14 КРАДЦИ ЗАТВОР

    8 1 Отговор
    КАТО ВКАРАМЕ НЯКОЛКО ПРЕСТЪПНИКА В ЗАТВОРА И НЯКОЛКО НА ЕЛЕКТРИЧЕСКИЯ СТОЛ И ТОКА ЩЕ ИМА РЕАЛНА ЦЕНА ВМЕСТО ,,ОБЕКТИВНА"
  • 15 Копипасте

    8 1 Отговор
    Да изравниш цените на тока и на енергоносителите изобщо с европейските без преди това да си изравнил приходите на българите с европейските води до гладни бунтове напролет, че и по рано! Протестите на "Отровното трио" ще са като лек ветрец!
  • 16 любител

    6 0 Отговор
    а обективно ли е при цена на петрола от над 100долара за барел цена на бензиностанции 2.40лв сега при цена около 80 долара пак същата цена от 2.40 и нагоре. много обективно и печелившо за мафията начело с боко тиквата. затвор за всички крадци от народа.

    Коментиран от #17

  • 17 Не че нещо

    0 6 Отговор

    До коментар #16 от "любител":

    Да но точно Б. Б. искаше да се направят държавни бензиностанции и предния път като се унесоха с цените много бързо ги сложи на място.
    Не виждам от тия сега такива желания

    Коментиран от #19

  • 18 Watchdog

    9 0 Отговор
    Кой въведе изискването за борсова търговия на електричество? Кой принуди вносителите на газ да обвържат цените с някаква борсова платформа в Нидерландия? Кой измисли т.н. Зелена сделка? Кой наложи въглеродните сертификати и ги прибави към енергийните сметки? Кой пусна същите за търговия на виртуални борсови платформи? Кой...кой..кой... Със сигурност не е Делян Пеевски, нито е Гунчо Минчев... колкото и удобно и лесно да беше подобни обяснение... Вашите господари владетели от ЕС го направиха... Знам че мислите че те са по висши човешки създания от вас...но това ви е внушено...това не е истина... Вие заслужавате да решавате данни вашето бъдеще както и това на децата ви... Имайте разум и достойнство.

    Коментиран от #20

  • 19 любител

    6 0 Отговор

    До коментар #17 от "Не че нещо":

    нещо си в грешка това искаше марешки а не боко крадеца. при него се прави всичко което нареди както и магистралите от което ще напълни чекмеджето и милиарди в офшорки.
  • 20 любител

    6 0 Отговор

    До коментар #18 от "Watchdog":

    абсолютно си прав европа натиска всички за зелени енергии и глупости затвори абсолютно читави централи при 2ст за кв а при тях работят в същото време краварите които са най големите замърсители правят каквото си искат и не им пука.а ние които вече няма какво да ядем трябва да им осигуряваме чист въздух.
  • 21 Хахахах

    6 0 Отговор
    И кое му е обективното, при условие, че цената не може да бъде платена от голям процент потребители например !? От къде изникват тия разни специалисти бе ? Невъзможността била обективност, тъй ли ?

    Коментиран от #23

  • 22 Анонимен

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Не че нещо":

    Те /Кауфланд, Лукойл .../ и данък печалба не плащат, щото тука в БГ дебит-кредит салдото им е натъкмено на нула или в плюс, но много малко плюс! А Лукойл с единствената ни рафинерия дори най-нагло декларират, че са в загуба от поне 15 години! Там обаче не стъпва Спецов и няма и да се пробва! Там /Лукойл/ единствен се опита да стъпи Ваньо Танов лека му пръст! А КАУФланд е защитен от /РОТ/ШИЛД!
  • 23 Копипасте

    5 0 Отговор

    До коментар #21 от "Хахахах":

    Невъзможност е когато : Тези дето са отгоре не могат, а тези дето са отдолу не искат!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ПЕНКО

    7 0 Отговор
    ДРЪНКОДУНКЕВ---- ПАЗИТЕЛ -ЗАЩИТНИК НА ЕЛЕКТРИЙНАТА МА ФИЯ !!! А АКО ТОКА Е САМО ДЪРЖАВЕН -КАТО ПРИ СОЦА --- А ЕС СИ ЗАВРЕ ГЛАВАТА В ГЪ ЗА И НАПРАВИ ЗАТВОРЕН ЦИКЪЛ НА СЪЩЕСТВУВАНЕ -МАЙ НАТ А ИМ НА ГНУ СА РИ ТЕ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 26 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 0 Отговор
    Дуранкев cкъпичък, цeнaтa нa ВEИ - тoк ce oпрeдeля въз ocнoвa нa бaзoвaтa цeнa нa тoкa oпрeдeлeнa oт ДКВР. Пo тaзи причинa, при eвтин бaзoв тoк, милиoнитe влoжeни oт мaфиятa в бeпoлeзнитe пeрки, мoжe никoгa дa нe ce възcтaнoвят. Имaй в прeдвид , чe живoтът нa eднa пeркa e 20г. , a пoвeчeтo у нac ca втoрa упoтрeбa-рeциклирaни и нямa дa изкaрaт в гeнeрaтoрeн рeжим и 5гoдини.
  • 27 бабаяга

    3 0 Отговор
    Всяка една измама е обективна в покварени времена.
  • 28 Дуранкиев?? И синдикати и Работодатели

    2 1 Отговор
    Са едно ОПГ!! Играят пиесата:"Аз на тебе, ти на мене"!! А всички, те са ортаци на Енергийната Мафия!! Най Отгоре Борисов, Теменужка!! Знаеш го!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол