26 Март, 2013 15:26 3 743 25

Прокуратурата обвини Мирослав Найденов

  • мирослав найденов-
  • прокуратурата-
  • обвиняем
Прокуратурата обвини Мирослав Найденов - 1
Снимка: БГНЕС

 Специализираното звено за противодействие на злоупотребите със средства на Европейския съюз към Софийска градска прокуратура привлече в качеството на обвиняем Мирослав Найденов – бивш министър на земеделието и храните.

Досъдебното производство № 29-П/2009 г., по което той е привлечен като обвиняем, е образувано на 9 ноември 2009 г. срещу неизвестен извършител за престъпление по чл. 321, ал. 6 Наказателния кодекс. Прокурор Борислав Джамбазов разясни, че през 2009 година сигналите за злоупотреба и неправомерно реализиране на проекти с евросредства от Фонд "Земеделие" е постъпила тогава в ДАНС. Джамбазов не конкретизира тогава срещу кого точно са били сигналите, нито каква е ролята на Калина Илиева.

По отношение на разминаването в датите – делото е образувано през 2009,-а, а Найденов е обвинен за престъпления, извършени през 2010-а, заместник-градският прокурор обясни, че в хода на разследването са установени нови факти, които дали основание на прокуратурата да повдигне обвиненията на бившия земеделски министър.

Божидар Джамбазов бе категоричен, че през всичките четири години по делото се е работило. Проблем възникнал в това, че свидетелите, които първоначално дали едни показания, по-късно започнали да се отмятат от казаното, което принудило прокуратурата да търси други доказателства. По делото имало и специални разузнавателни средства.

В момента прокурор Красимир Тренчев не е наблюдаващ, той е бил командирован в Специализираната прокуратура. Според Божидар Джамбазов това няма нищо общо с делото срещу Найденов.

На Найденов са повдигнати три обвинения:

През октомври 2010 г. в София е обещал подкуп, в размер на 200 000 лв., на Светослав Симеонов – длъжностно лице, което заема отговорно служебно положение – изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“, за да извърши действие по служба, а именно да подпише платежните нареждания за възстановяване на ДДС на търговските дружества „В.Д.В. 007“ ЕООД и „Мелком“ ООД по „Програма за разпределение на храни от интервенционни запаси за социално слаби лица по плана за 2010 г.“ – престъпление по чл. 304а НК.

На 2 ноември 2010 г. в София е принудил Светослав Симеонов (изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“) да извърши нещо, противно на волята му – да подпише предварително изготвен сигнал до Малена Филипова – завеждащ отдел „Инспекторат“ на ВКП, за упражняван върху него  систематичен натиск и заплахи от страна на бившия изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“ – Калина Илиева, и от страна на Красимир Тренчев – прокурор от СГП, като злоупотребил с властта си, в качеството си на министър на земеделието и храните – престъпление по чл. 143, ал. 1 Наказетелния кодекс.

Заместник-градският прокурор Божидар Джамбазов, който е ръководител на спецзвеното, поясни по-късно днес, че тази принуда е оказана във връзка с вече дадени показания на Светослав Симеонов по образуваното през 2009 г. дело.
"Има един проблем по делото. Оказа се, че преписката, която е била образувана в Инспектората към ВКП, е открита едва миналата седмица. Трябва да питате ИВКП защо по нея не се е работило. Там се установява за оказан натиск към оня период по отношение на прокурор Тренчев. Вероятно целта е била да се окаже влияние върху наблюдаващия прокурор, той да се отведе и по това дело да не се работи", каза още Божидар Джамбазов.

През март 2010 г. в София, в качеството си на длъжностно лице – министър на земеделието и храните, обвиняемият Найденов е използвал своето служебно положение, за да набави за Йосиф Новосад (управител и собственик на „ЧЕХ – Йосиф Новосад“ ООД), противозаконна облага, а именно спечелването на обществена поръчка за „Доставка на хранителни продукти за разпределение на лица в неравностойно положение по обособени позиции – план за 2010 г.“, обявена от Държавен фонд „Земеделие“ по „Програма за разпределение на храни от интервенционни запаси за социално слаби лица по плана за 2010 г.“ – престъпление по чл. 283 НК.

На обвиняемия Мирослав Найденов е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 10 000 лв.

Джамбазов отрече всякаква политическа връзка по делото. След обявяване на новината за обвинението, бившият министър на земеделието Мирослав Найденов заяви, че БСП притиска прокуратурата.  Той каза, че Мирослав Найденов вече е бил разпитан.

До миналата седмица нямаше досъдебно производство срещу Найденов.Съдебното производство срещу неизвестен извършител стана публично известно наскоро - по сигнал на БСП до главния прокурор, когато се оказа, че по делото не е работено изобщо до миналата седмица, когато по разпореждане на Сотир Цацаров започна интензивна работа, под ръководството на прокурор от специализираното звено за противодействие на злоупотреби със средства от ЕС към СГП. Разследването тепърва започва по същество.

Самият Найденов не е знаел, че срещу него има досъдебно производство, което поставя твърде много въпроси. В изминалата събота Найденов коментира, че на всеки министър, който и да е той, могат "да му се намерят неща, които да го вкарат в затвора". Постановката може да е такава, че да отидеш, лаконичен бе бившият министър.

Днес не бе даден ясен отговор как още през 2010 година тези обвинения, които днес излизат наяве след достатъчно събрани доказателства срещу Найденов, са били посочени от лидера на РЗС Яне Янев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АТАКА

    0 1 Отговор
    "АТАКА"ЩЕ ОПРАВИ НЕЩАТА.С вас сме.
  • 2 Eli

    1 0 Отговор
    най-после...
  • 3 неутрален

    1 0 Отговор
    Нещо не ви е вярна информацията...
    Как е заведено дело 2009 година за събития случили се 2010 година ?
  • 4 онзи

    1 0 Отговор
    До сега ако е имал, някои политик съден,и сега ще има.
  • 5 йгфйг

    1 0 Отговор
    Като се замисля ,че този господин го показваха , като един от успешните министири и го даваха за пример...
  • 6 тоя е турколизец

    0 1 Отговор
    иаме производство имаме ресурси за задоволяване на целия пазар то на продава.вънка педалче.дано националистите се заемат след изборите с всички след като вдигнат заплатите и пенсиите.който не може да плаща фалира и става работник.елементарно.
  • 7 атакист

    0 1 Отговор
    "АТАКА" е с поглед върху нещата.Само националисти мислят за родината и народа си.
    Останалите са измет алчна и продажна.
  • 8 НАЦИОНАЛИСТ

    1 0 Отговор
    ПО-ДОБРЕ НАЦИОНАЛИСТ,ОТКОЛКОТО ГЛАДЕН,БЕЗДЕТЕН БЕЗ СЕМЕЙСТВО И КОРЕНИ ТРАКТОРИСТ.

    Да работил съм на полета и ще работя но не за жълти стотинки докато шефа си пие кафето и ходи до Турция събота и неделя.
  • 9 черния

    0 1 Отговор
    В името и полза на народа съм за АТАКА.Ако не се справят ще се появят нови националисти.Давам шанс на тези.УСПЕХ
  • 10 БРАВО

    1 0 Отговор
    Какво стана със слогана ида си гербер не е лесно? Или пък другата поръчка на бойко ГОЛЕМОГЛАВИЙ във изпълнение на веско маринов родната милиция ни пази? Всичко свърши пак сте същите м.рши!!!
  • 11 Трибал

    1 0 Отговор
    Гласувайте да може вашия шизофреник вожд да си води к..вите по най скъпите френски хотели!Матрял е меко казано! :)
  • 12 Станимир Христов

    1 0 Отговор
    ...е тоя Найденов какво мазно к....нце ми е .......
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Антиполитик

    1 0 Отговор
    Всички са маскари, но другите пускаха трохи и на нас, а тези крадоха с г.за си, а сега предлагат на циганетата по 150лв.!!! Нека всички да излезнем и да гласуваме за Светльо от Хиподил, за да е цирка пълен, а гробарите да видят зор в купуването на гласове.
  • 15 Христо Ковачев

    1 1 Отговор
    ТЕЗИ 200000ЛВ БОКО ТИКВАТА ГИ СЪБИРАШЕ НА СЕДМИЦА ОТ ВСЕКИ МИНИСТЪР ,КОЙТО НЕ ГИ ПЛАЩА СИ ОТИВА НА СЕЛО
  • 16 ЛУД ЛЕР

    1 1 Отговор
    ТОВА Е МИЛИЦИОНЕРСКАТА БЛАГОДАРНОСТ НА ЧОКО И БОКО ЗАЕДНО КРАДАХА И ЗА ДА СИ СПАСЯТ Г.ЗА ПОЧНАХА ДА СЕ КОВАТ ЕДНИ ДРУГИ - ЗАВЪРШЕНИ МЪСТИЙ
  • 17 кико

    1 0 Отговор
    сега е ред на цецко да го видим какви ги е вършил почна да се вижда какви са ги вършили
  • 18 Бай хой

    1 1 Отговор
    Едно добро начало. Всички ГЕ.БЕРАСТИ са за кауша начело със смешника буда.
  • 19 вашият нов премиер

    1 2 Отговор
    Аз като стана премиер ще направя пенсиите 10 000лв . ,а заплатите 50 000лв.ДАНС ще започне следствие през 2013 г. , че през 2015 г. Станишев ще ми предложи 1 000 000 в евро за да го взема на работа , ама Доган ще го надцака.Сидеров ще стане почетен гражданин на Истанбул щото там ще са му сараите.Само забравих да ви кажа , че за 10 000лв. най-вероятно да си купите 20-30 хляба.Така ,че драги пишещи разклатете бозата в главите си и се хванете здраво за работа , щото само с оплюване ще се задавите с лигите си.

    Коментиран от #20, #24

  • 20 Калоян Велинов

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "вашият нов премиер":

  • 21 европейски мерки

    1 0 Отговор
    да гласуваме дали дпс и избирателите им да останат български граждани
  • 22 браво евопееца

    1 0 Отговор
    аз съм против да си ходят където искат като имигранти като не им харесва българския,църквите и т.н

    прав им път

    или на добър път към авропата
  • 23 Bobi

    0 0 Отговор
    Ако е виновен право в пандела Всеки друг , който е виновен също
  • 24 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "вашият нов премиер":

    Ние да се скъсваме от рабона а ГЕРБ да не ни плаща заплати и да не плаща данаци и да си взема ДДС от държавата.
    Не ви ли стана много беее мутри.Още малко ще ви търпиме, да знаете.

    Коментиран от #25

  • 25 вашият нов премиер

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Бай хой":

    Като те гледам ,колко си грамотен , си представям и колко си работен.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове