Last news in Fakti

30 Октомври, 2021 15:35 2 798 50

Каракачанов: Македонско малцинство в България няма

  • красимир каракачанов-
  • северна македония-
  • македонско малцинство

Време е българските институции в лицето както на президента Радев, така и на Министерството на външните работи да дадат ясен знак на посолството на САЩ, че няма да търпят какъвто и да било натиск по отношение на историческата истина

Каракачанов: Македонско малцинство в България няма - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

"Време е българските институции в лицето както на президента Радев, така и на Министерството на външните работи да дадат ясен знак на посолството на САЩ, че няма да търпят какъвто и да било натиск по отношение на историческата истина и правата на хората с българско самосъзнание в Северна Македония."

Това се казва в категорична позиция на председателя на ВМРО Красимир Каракачанов по повод отправен въпрос от американски консремен за правата на сдружаване на т.нар. „македонско малцинство“ в България. Става дума за въпрос на Клаудия Тени в една от подкомисиите по външни работи на долната камара в САЩ към Габриел Ескобар. Той е заместник-помощник държавен секретар на САЩ, представител по въпросите на Западните Балкани.

Ето и пълната позиция на Красимир Каракачанов:

Въпрос за правата на сдружаване на т.нар. „македонско малцинство“ в България отправи вчера конгресменката Клаудия Тени при изслушване на Габриел Ескобар в една от подкомисиите по външни работи на долната камара в САЩ. Ескобар е заместник-помощник държавен секретар на САЩ, представител по въпросите на Западните Балкани.

„Посланикът на САЩ в София работи много близо със своите европейски партньори на място, за да осигури това, че тези въпроси получават внимание“. Това се разбира от отговора на Ескобар. „В основата на сътрудничеството с европейските ни партньори са не само общият интерес, но и общите ценности. И всичко, което нарушава тези отношения, предизвиква нашата голяма загриженост“, казва още Ескобар.

Клаудия Тени е републиканец и е представител на група в Конгреса, която работи по въпросите на Северна Македония. Въпреки че Тени е представител на републиканците, точно при управлението на президента Тръмп подобна ситуация нямаше да е възможна. Очевидно дамата не е запозната и демонстрира активност, за да трупа точки, но по-лошото е, че отговарящите в администрацията на президента Байдън са още по-малко запознати. Явно обаче това въобще не ги интересува и по най-безогледен начин се опитват да притискат България.

Миналата година по това време представих пред различните институции в САЩ – Съвета по сигурност в Белия дом, Държавния департамент и Пентагона, огромна документация как самата американска преса нарича македонското освободително движение и населението на Македония – българско. И това е само много малка част от примерите, които сочат ясно дали съществува нещо като „македонски етнос“ – става въпрос за над 35 хиляди публикации от 1852 до 1912 г. Навсякъде там американски журналисти, дипломати, включително и живеещите на Балканите американски протестантски мисионери говорят за български народ, българско население и българско освободително движение.

Затова не смятам, че подобни послания от страна на САЩ са в партньорски и уважителен дух – към страна, за която те твърдят, че е техен стратегически партньор. Също така държа да напомня на представителите на американската администрация, че Република България е суверенна държава и се управлява съгласно своята Конституция. Българската конституционна уредба не предполага никакви колективни права, малцинствени партии и т.н.

С подобни изказвания САЩ могат да спечелят ръкопляскания от политическата върхушка в една малка, корумпирана и тотално антидемократична държава, каквато е Северна Македония, но, убеден съм, ще загубят окончателно доверието на България – страна с хилядолетна история, мъдър народ и ключово значение на картата на Европа.

Нека след поредното нелепо изказване на уважавания от мен, но явно некомпетентен по балканските въпроси, Ескобар САЩ не се учудват защо в България 75% от населението симпатизира на Русия и руската политика.

Междувременно, видео от отговора на Ескобар се появи и в „Ютюб“ канала на нещо, което се нарича Обединена македонска диаспора. За да е ясно – това е създадена от бившия премиер Груевски лобистка организация, която както неговото правителство, така и това на Заев финансира с по няколко милиона долара годишно за антибългарска пропаганда в САЩ. Та тези именно хора благодарят на конгресменката Тени за това, че отстоявала „човешките права на македонското малцинство в България“. Ескобар пък е цитиран от скопски медии да казва също, че най-силното послание, което ЕС може да изпрати сега, е да започне преговори за членство в ЕС със Северна Македония и Албания преди края на тази календарна година.

Време е българските институции в лицето както на президента Радев, така и на Министерството на външните работи да дадат ясен знак на посолството на САЩ, че няма да търпят какъвто и да било натиск по отношение на историческата истина и правата на хората с българско самосъзнание в Северна Македония. Никакви компромиси не могат да се правят, камо ли до края на годината, щом при нашите съседи наблюдаваме десетилетна дебългаризация.

Интересно ми е дали на тези твърдения, които не отговарят нито на действителността, нито на законодателството ще реагират и онези партии, които години наред въртят опашка около американското посолство и търсят потупване по рамото: ГЕРБ, „Да, България“ и т.нар. нов проект, базиран около продължаващата промяна на канадското гражданство. Мълчанието по този въпрос, ще означава както за мен, така и цялото общество, че тези хора и партии в първия удобен момент след изборите ще предадат интересите на България. Така, както го направиха с четирите реактора на „Козлодуй“, със съдбата на Южен поток и с АЕЦ „Белене“.

И накрая към колегите в САЩ: не можеш да говориш за партньорство, а да забиваш нож в гърба на България. Която наричаш стратегически партньор.


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 27 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Македонски

    24 39 Отговор
    И българско малцинство в Македония няма! В Македония всички са македонци българите са зад източната граница на Македония!

    Коментиран от #8, #13, #19, #32, #42

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ббб

    42 2 Отговор
    Ами не знам за македноско малцинство в България, но от 12 годишното управление на разБойко ромите станаха огромно мнозинство и как ще се справя държавата с все по бързо разрастващото се мнозинство , не знам!!

    Коментиран от #16, #45

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Полковник РУМНО

    40 18 Отговор

    До коментар #1 от "Македонски":

    Говориш глупости. Няма македонци, както и македонски език! Вие сте българи.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този път

    23 13 Отговор
    Абсолютно е прав.

    Коментиран от #26

  • 12 Де4о

    13 13 Отговор

    До коментар #7 от "мечо":

    Много си прав мечо сиганите и турса над 50% в България!

    Коментиран от #24

  • 13 Скорпи

    22 8 Отговор

    До коментар #1 от "Македонски":

    Вие сте българи 100 процента гаранция,само че сте много време промирани със сръбски риванол...Сега ми кажи Македонски,как така знаеш и пишеш....чист Български език...Облъчен си,както много други Българи живеещи в Западна България....
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Герп-тролове

    19 0 Отговор

    До коментар #5 от "ббб":

    Аааа, недей така! Ние от Гепи, точно на ромските гласове разчитаме!
  • 17 ген Столти

    19 14 Отговор
    Като мяма македонци, вие що се наричате ВМРО.Да не би Мто да значи-Мадурковци.

    Коментиран от #18, #29

  • 18 Македонски

    13 17 Отговор

    До коментар #17 от "ген Столти":

    Щото един каракачанин е решил да се прави на патриот!
  • 19 Братчет

    26 3 Отговор

    До коментар #1 от "Македонски":

    То в Македония (Северна) и македонци няма! Саде едни шиптъри се нароиха там...

    Коментиран от #20

  • 20 АПАРТЕЙД

    18 3 Отговор

    До коментар #19 от "Братчет":

    А какво се случва по южна България какви са тези джамии във всяко село, а църкви няма? Защо Борисов има 200 смоки пред джамии в Родопите и нито една пред църква?
  • 21 Коко

    19 9 Отговор
    Каракачанов, ти си груб и прост човек. Където се появиш, лоши неща стават. Ти не бива да се бъркаш в отношенията на България с други страни. Там са необходими хора с много познания, с дипломатически финес, на които мед им капе от устата, заедно с отровата. А ти си кръчмарин, грубиян и простак. Македонците като те гледат теб, само ни мразят още повече.
    Взех те, че изпратихте да преговаря с тях и Кирил Топалов. Напишете в гугъл
    разнообразен секс и малко спорт кирил топалов
    Ще прочетете чудеса. Старчето разказва, как си поддържало било формата с разнообразен секс, моля ви се, как нямало било турско робство, как Русия била измислила турското робство... Ами този само като го чуете да говори такива неща, трябва да го изгоните от всякъде. Човекът вече е взел-дал. Не става за пред хора - на 80 години е. В едно предаване се беше появил по бели мокасини на бос крак дядката. Операторът го издебна и показа тази гадост.
    Има и други индивиди с професорски титли и изцъклени луди очички, които също се напъват да формират политиката ни със Северна Македония. Абе, хора, нямаме ли дипломати? Нямаме ли по-умни и по-изискани хора. Един професор, хайде да не му споменавам името, каза, че с Македония трябвало да се разговаря "со кротце, со благо и со малко кютек" . Какви ги плещите, как ще кажете, че ще удряте кютек на една чужда държава. Кои сте вие, самозванци, да представяте нашия народ с тъпите си физиономии? Ще излезе, че всички сме тъпаци и простаци като вас. А не с
  • 22 Кокопродължение

    6 4 Отговор
    Ще излезе, че всички сме тъпаци и простаци като вас. А не сме. Но от такива като вас не могат да се вредят нормалните хора.
  • 23 ууу

    12 4 Отговор
    И в Русе не е имало ВМРО и войводи , за какъвто се пише Каракачанов , от където е . Всички знаят кои са каракачаните !!!
  • 24 баба Злата

    7 0 Отговор

    До коментар #12 от "Де4о":

    Дечо и Мечо да не стъпят у киречу?!
  • 25 Запознат

    3 0 Отговор
    Ирата е такава :Козяк уволниха Борисов Соросоида и ГЕРБ и назначават Кирил Петков Сороснята и ПП. Схемата е играят за 13 000 000 000 лв помощ от ЕС ще купуваме скрап поне за половина пари. Парите за скрапта ще дойдат от бюджета, а бюджета ще бъде запълнен с помоща от ЕС за да покрият схемата!
  • 26 77777

    9 6 Отговор

    До коментар #11 от "Този път":

    Много си смешен, този никога не е прав просто е маниполатор, а вие сте плиткомозъчни и помните не повече от 3 дни назад! Този е първа писта подмазвач на,, Козяк 16 "сега го играе патриот утре пак ще продава история и паспорти.

    Коментиран от #33

  • 27 Наркос

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "мечо":

    Абе те по медиите и деня ще обявят за нощ. Меко казано има, даже още има живи хора с македонски актове за раждане от преди 70-80 години. В крайна сметка разделяй и владей важи с пълна сила на балканите
  • 28 КРОКОДИЛА

    3 6 Отговор
    ДОЛО РАДЕВ - ДОЛО ПРОДАЖНИКА И ИЗМЕННИКА НА РОДИНАТА .........................................................................................................
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Алчна мутра БЪЛГАРОУБИЕЦ

    6 0 Отговор
    Няма, защото не си купиха БГ паспорти когато трябваше.
  • 31 Перо

    6 0 Отговор
    Клаудия Тени има ли понятие на кой континент се намира БГ и РСМ или изпълнява ционистки поръчки?
  • 32 Анонимен

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Македонски":

    Ти на какъв език пишеш бе, Македонски?
  • 33 Напротив

    2 3 Отговор

    До коментар #26 от "77777":

    Абсолютно е прав.Това не значи че е цвете за мирисане,но изказването му е абсолютно правилно.И като обиждаш не изглеждаш по-умен.

    Коментиран от #35

  • 34 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "......Така, както го направиха с четирите реактора на „Козлодуй“, със съдбата на Южен поток и с АЕЦ „Белене“..."
    С тази реплика Каракачанов се провали като политик.
  • 35 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 2 Отговор

    До коментар #33 от "Напротив":

    Участието на Каракачанов във филма "БРАТОЗАМЕЩЕНИЕ" му срина шансовете на политик в изборите. Този лай.ян, руски, 20 минутен пасквил за България е "ШЕДЬОВЪР", направен по всичките правила на пропагандата.
  • 36 Винаги да се реагира

    0 0 Отговор
    на мига, гръмко и ясно, а не както до сега все си мълчим и траем да ни правят на идиоти, американците да си измитат базите от БГ, щом е тъй
  • 37 Ваце

    3 3 Отговор
    Обединение на македонските земи - първо Република Македония с Благоевградска област (Пиринска Македония), по-късно с Южна Македония, окупирана от Гърция! Помаците по поречието на Места - извън Македония!

    Коментиран от #39

  • 38 Turchin

    6 8 Отговор
    И ние,живеещите в България Турци и Македонци , искаме да имаме правата на Българите в Македония.С цялото си сърце се надяваме, че "Европейска България"ще признае на своите поданици и граждани същите права,които изисква за Българите живеещи в другите държави.

    Коментиран от #40, #41

  • 39 Turchin

    3 5 Отговор

    До коментар #37 от "Ваце":

    Помаците ще си ги вземемe ние турците,за да ви помогнем и станем съседи...Както сме били преди векове...Ние, Република Турция в приемаме като едно властна,правова,независима държава, без всякави претенции...
  • 40 Имате ги отдавна

    7 3 Отговор

    До коментар #38 от "Turchin":

    Правата, и партия имате, а ти си турчин в БГ, колкото аз съм българка в Турция, сърбомане
  • 41 Кои македонци

    4 3 Отговор

    До коментар #38 от "Turchin":

    живеете в БГ, наследниците на Ал.Македонски, говорещи гръцки, не знам да има такива, а ти как тъй обобщаваш:ние живеещите турци и македонци в БГ, последно какъв си турчин или макединец или нито едното, нито другото, просто си югославски комунист-сърбоман от " изпълнилата всички изисквания СМ", за гръцките изисквания им бяха нужни 28г, тоя път много бързо сте готови, бре
  • 42 Калоян

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Македонски":

    Слушай кво. Престанете да ни краде те историята. Само това ще ти кажа. Започвате да дразните много....., и сте много нагли. На никой тук не му пука за вас. Всички в България искаме само да не ни краде те историята. Не се занимавай те с цар Самуил и всички останали. И мислете си история след 1989г. ОК?
  • 43 АБВГ

    1 2 Отговор
    На време 24 май беше ден на славянската писменност и колтура, сега ми кажете кой променя историята?

    Коментиран от #46

  • 44 Ляв плюс

    0 1 Отговор
    Смело и ясно казано! - Не бива да му се отрича. Ще последват, разбира се, още санкции "Магнитски"
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 0 Отговор

    До коментар #43 от "АБВГ":

    1. Нека сме коректни. Терминът славяни е от 17 век. Преди това има Sclavos /Теофилакт Симоката/, също и сакалиби.
    "СЛАВЯНИ" е популяризиран от основателката на Руската академия на науките, германката София Фредерика Августа фон Анхалт-Цербст, известна като Екатерина Велика. Смятам, че всичко това Ви е известно или може би греша?
    Германката Екатерина Велика само популяризира - "СЛАВЯНИ"...... Терминът е на Винко Прибоевич с издаденото от него през 1532 г. във Венеция „Слово за произхода на увенчаните със слава славяни”,(забележете думите слава и славяни!!). Императрицата търси идеологическа формула, за да оглави „славянското” множество............

    Коментиран от #49

  • 47 националист

    4 2 Отговор
    тоя каквото и да говори никога не е бил и нема да е прав
  • 48 Македонски

    3 1 Отговор
    16 пати Европеискиот суд на Правдата ве осудил 16 пати за кршене на правата на етническите македонци в бг...всички ги виждат само националистите са слепи!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 питам

    2 0 Отговор
    като няма що има македонска партия
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове