1 Ноември, 2021 13:30 1 861 45

ДБ внесе жалба във ВАС за броенето на разписки

  • дб-
  • вас-
  • разписки

В документа се цитира и казус от преди парламентарния вот на 11 юли, когато ГЕРБ-СДС се опита да оспори пред ВАС методически указания на ЦИК, в това число настоявайки още тогава за броене на контролните разписки

ДБ внесе жалба във ВАС за броенето на разписки - 1
Снимка: БГНЕС

“Демократична България” внесе жалба във Върховния административен съд за отмяна на приетите в петък от Централната избирателна комисия (ЦИК) методически указания, с които секционните избирателни комисии се задължават да броят ръчно контролните разписки от машинното гласуване за президент и за парламент и да вписват резултатите в допълнителни протоколи.

Според жалбата на “Демократична България” Изборният кодекс никъде не въвежда задължение на секционните комисии да броят контролни разписки и да попълват допълнителни протоколи. Така на практика ЦИК дописва и променя кодекса.

В документа се цитира и казус от преди парламентарния вот на 11 юли, когато ГЕРБ-СДС се опита да оспори пред ВАС методически указания на ЦИК, в това число настоявайки още тогава за броене на контролните разписки. На 2 юли съдът обаче ясно постанови, че Изборният кодекс конкретно и подробно е разписал какво следва да прави секционната комисия след приключване на изборния ден, като тук не влиза броенето на контролни разписки и “извеждане на такова задължение по подразбиране е недопустимо”.

Допълнителен аргумент в жалбата срещу броенето на разписки е, че контролната разписка не е документ, отразяващ вота на избирателя - такъв е единствено протоколът, отпечатван от машината, който удостоверява подадените гласове. Изборният кодекс предвижда съхраняване на разписките, за да послужат при оспорване на изборния резултат - но не и да се използват за контролно броене от секционната комисия.

Остава неясно и какво е правното значение на допълнителните протоколи от ръчното броене при отчитането на изборния резултат, се казва в жалбата. Но се припомня, че на предходни избори по разпореждане на ЦИК е имало контролно преброяване на хартиени разписки в няколко секционни комисии, като не са били установени отклонения от електронните данни за вота. За “Демократична България” подобно извадково контролно преброяване е допустимо, само ако не замества и обезсмисля машинното гласуване и отчитане на резултатите.

“Ако се въведе 100% броене на тези разписки, работата на изборните комисии силно ще се затрудни и рискува да доведе до срив на отчитането на изборните резултати, а това на свой ред да бъде използвано като аргумент за връщане към хартиеното гласуване”, предупреди в петък съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов.


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 36 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пико

    51 10 Отговор
    Много се загрижили за натовареността на изборните комисии.

    А това, че изборите могад ще бъдат фалшифициране с пипнатите машинки не е проблем.

    Коментиран от #28

  • 2 Аз от БЕХ

    48 8 Отговор
    Абе някои се страхуват, че няма да им стане фалшификацията затова не искат преброяване и на разписките.
  • 3 Николай

    45 6 Отговор
    При броене соросоидните партиики няма да имат много гласове,затова тоя реве на умряло
  • 4 Продай България

    36 6 Отговор
    Прокопиевата Соросня се е побъркала, че няма да им мине фалшификацията.
  • 5 Бойкикев

    14 8 Отговор
    Гласувай с НЕ за седерюгите.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Да попитам

    43 4 Отговор
    Защо толкова много политици и техни подлоги протестират срещу броенето на разписките. Колкото повече проверки, толкова по-малка вероятност от измами и повече доверие в резултатите.
    Досега не съм чул един свестен довод срещу това броене.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    18 5 Отговор

    До коментар #8 от "РИС'ТЮ БОЙК'ИК'ЕВ- ПЕ'ДЕ'РАС.. ПЕ'ДЕ'РАС":

    СОРОСИТЕ са от МАФИЯТА
  • 10 ГОТВИ СЕ ПОРЕДНАТА КОМ-ФАТМАШКА

    36 6 Отговор
    ФАЛШИФИКАЦИЯ НА ИЗБОРИТЕ!
    В 8 ЧОВЕКА ОТ Д.Б СЕ НАМИРАТ КОДОВЕТЕ НА МАШИНИТЕ! ПОД ПРЕДЛОГ, ЧЕ ИЗВЪРШВАТ НЯКАКВИ..."ПРОВЕРКИ" СЪЩИТЕ МАНИПУЛИРАТ ИЗБОРНИТЕ РЕЗУЛТАТИ!!
    ....ГОТВЕТЕ ЩАНГИТЕ, БЪЛГАРИ,...ЩЕ ДОВЪРШИМ ЧЕРЕЕНАТА ДС- МАФИЯ
  • 11 Анонимен

    32 3 Отговор
    Иииии, прецакаха им пидготвеното фалшифициране на изборите и сега реват като сарански мечки.
  • 12 Последният софиянец

    13 3 Отговор

    До коментар #8 от "РИС'ТЮ БОЙК'ИК'ЕВ- ПЕ'ДЕ'РАС.. ПЕ'ДЕ'РАС":

    И Радка, и Радка))))
  • 13 отегчен

    33 3 Отговор
    От ГЕРБ ще излязат прави, че хора около ДБ обслужват машините и работата не е чиста.

    Какъв е проблема, да преброят разписките и да сравнят резултата с протокола от машината??????
  • 14 Българка

    6 21 Отговор
    След като ГЕРБ и ДПС не можаха да се сборят за ръчни бюлети ,паралелно с машинен вот, за да могат да дописват, фалшифицират ,подменят данни в протоколите, да произвеждат невалидни бюлетини, грешни протоколи, явно сега са намерили вратичка с втори протокол от броене на машинните отрязъци. Това ще забави обявяването на резултатите, ще натовари членовете на СИК и ще даде повод за спорове и надежда за отмяна на машинното гласуване.
    Не е необходимо във всички секции да се броят разписките. Достатъчно е това с контролна функция да стане в няколко секции

    Коментиран от #15

  • 15 Малииии що си про'ста

    18 3 Отговор

    До коментар #14 от "Българка":

    Като СОРОСПИЙСКИ ТРАВЕСТИТ
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 121212

    21 1 Отговор
    ДБ са абсолютни мизерници... По-вредни за България и от комунистите...
  • 18 Кукубенд

    1 0 Отговор
    До

    121212 👍👍👍
  • 19 !!!

    17 0 Отговор
    ЦИК ще ви обърка плановете яйчари и маджовци . Давам ви само 2% на изборите, а това какво означава. Че ДБъците и яйчарите отиват на десета глуха. Голям смях пада с тая жалба бе смешковци. 🙄
  • 20 Диляна

    20 0 Отговор
    ДБ внесе жалба, ДБ иска оставката на еди кой си, ДБ недоволни, ДБ мрънкат. Само това се чува за ДБ, нищо градивно
  • 21 XAAXAAAXA

    13 0 Отговор
    Много страхливи били тези дбъц бе, а да си търсят по-добре място около парламента отвън докато е време, че и там няма да има за тях...Мая и яйчарите и други са превзели вече жълтите павета..............
  • 22 5577

    10 0 Отговор
    Разписката е динственото вещенствено доказателство, на което пише моята воля и може да се види и пипне, да се опише в протокол, непостредствено след изборите и по късно. Всякакво друго искане за същността на този откъс хартия е основание за манипулиране. Маджовци, Галеви, Прокопиеви и Пеевски искат да си прокарат неприкосновен коридор към парламента и яко са подплатили подмолните си агенти. Няма такава държава наистина. Мутрите избиват като мазни петна.
  • 23 Абе Ристьо

    10 1 Отговор
    я си представи, че има 100 разписки на живо, а машината отчита 150 гласували!? И не ми казвайте , че не е възможно.

    Коментиран от #26

  • 24 ГЕРБ

    10 1 Отговор
    Май и тези няма да влязат в НС ХА ХА ХА. А Радев е аут 100% .
  • 25 Както

    2 2 Отговор
    винаги другаря, пардон - демонократ христо иванов-бойкикев лъже. Винаги верен партньор на дпс и герб. Не случайно мама бойкикева в зората на настъпващата демонокрация, на един митинг, на развален български, със силен руски акцент апелираше за изваждането на така именуващия се тогава меди доганов от пазарджишкия затвор. Генетично обременени с престъпност.
  • 26 Няма да

    5 0 Отговор

    До коментар #23 от "Абе Ристьо":

    може, защото точно при броенето ще сравняват с броя от вписаните в протокола и броя на разписките от машината. Единствено трябва да провериш дали е правилно отпечатан вотът ти от машината.

    Коментиран от #42

  • 27 Хи хи

    10 1 Отговор
    Едно време другарите от ДБ искаха броенето на бюлетините да се предава в реално време, сега искат да не се броят разписките !!. Луда работа .

    Коментиран от #36

  • 28 ИСТИНАТА

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "пико":

    Активна регистрация,
    премахване прага на преференции и избираемите места!
    И тогава-
    всекиму заслуженото!
  • 29 ПЕНКО

    2 0 Отговор
    "Дай Бе- ДеБе -Дай БЕ" --НЕ Е ТОЧНОТО ИЗРАЗЯВАНЕ НА НАРОДА НИ !!!!!!!!!!!!!
  • 30 неразбрал

    4 1 Отговор
    Ми за къв чеп са тия контролни разписки тогава?
    Свършва изборният ден, броиш, проверяваш каквото трябва и пишеш протоколи! Те бързат още на 15-та минута да си ходят!
    Кога ще броят контролните разписки , ако не веднага, след един месец ли?
  • 31 Сорос Сорос

    2 1 Отговор
    "Смартматик“ има още една много показателна връзка - с Джордж Сорос. През декември 2020 г. ляволибералният бизнесмен и активист Джордж Сорос назначава британския лорд Марк Малък Браун, председателя на управителния съвет на „Смартматик“, за председател на фондация „Отворено общество“, глобалната организация на Сорос. Така подозренията за пряка връзка на Сорос със „Смартматик“ съвсем ясно се конкретизират. Тоест, може да се каже, че Сорос има пряко влияние върху „Смартматик“ и решенията, които компанията взема. Може да се досетите за какви партии и политици ще лобира Сорос, ако не можете, някой може да ви подскаже.
    Например едва на 9 април т. г. след много усилия на цели тимове в САЩ е установено, че в дънната платка на машините са скрити модерни чипове, с които може да се осъществява връзка с интернет на всички машини. Тъй като повечето компании за машинно гласуване използват сходни технологии, можем с основание да предположим, че машините САЕС на „Смартматик“ (тези, които използвахме ние)
    също имат скрит модем за комуникация с интернет в дънните си платки.

    Коментиран от #32

  • 32 Сорос Сорос

    2 1 Отговор

    До коментар #31 от "Сорос Сорос":

    В публикувания от Държавна агенция „Електронно управление“ Доклад за съвместимост на машините на „Смартматик“ с техническите изисквания на ЦИК изрично се отбелязва, че не е била представена спецификация на дънната платка на устройствата. И въпреки това сертифициране е направено. При прегледа те не са установили наличие на връзка с интернет, но да смениш една дънна платка с модем за интернет с друга, в която няма, е работа за 2 минути. Или просто изваждаш от гнездото. Агенцията за електронно управление, Институтът по метрология и Институтът по стандартизация, на които е поверено сертифицирането на машините, са проверили само 2 машини, като за останалите е направена декларация от страна на Сиела-Норма, вносителя на машините, че те са еднотипни. Откъде да сме сигурни, че това е така?
    Защо се съсредоточавам върху интернета? Защото това е най-лесният и сигурен начин да се обърнат гласове, точно необходимия брой в точно необходимия час. Ако разчиташ само на предварително инсталиран софтуер, изборните данни могат да те изненадат, и затова наличието на връзка с интернет е най-удобно.
  • 33 Веси

    5 0 Отговор
    Който е честен не го е страх от проверки!
    Който е гузен -реве!По нашите ширини проверката е задължителна.
    Ей сега ако фърчилков беше проверил Кире почтенният Язовиро,всичко щеше да е на шест,ама пусто доверие (ако приемем че не е знаел де🤪)
  • 34 копи пейст

    2 1 Отговор
    Кой ще помогне на Петков и Василев да влязат в 47-ия парламент?
    Любомир Талев: Същите, които помогнаха на ИТН номинално да станат първа политическа сила в 46-ото НС. Това са основно двама играчи: едните са венецуелските хакери, изпратени от президента Мадуро да обслужват задължителното машинно гласуване, което от целия Европейски съюз (ЕС) го има само в България. И другите са сталинските мутренско-милиционерски подходи на Бойко Рашков, който се похвали в пресконференция (прессъобщение за която продължава да стои на сайта на МВР), че съставът на 46-ото НС е такъв благодарение на него и работата на МВР. Именно тези две сили ще бъдат впрегнати за осигуряване изборна победа на пропрезидентската партия.
    Относно машинното гласуване: това е един процес, който наблюдавам доста отдавна. По-точно как усилията да се прокара едно абсолютно лобистко решение – което се претвори в законодателна норма, така че да бъде осигурен допълнителен бизнес за една частна компания, в случая „Сиела“ – се облича под формата на борба за повече демокрация и парламентаризъм.
    Никъде в ЕС няма задължително машинно гласуване. В Холандия беше направен такъв опит, но беше изоставен заради притеснения относно сигурността на машинния вот. Преди няколко години, Конституционният съд на Австрия касира президентските избори заради контролиран и манипулиран вот по пощата.
    Единствено в България, една определена политическа сила, наречена „Демократична България“ (ДБ), която иначе е стожер на всичк
  • 35 Леле

    3 1 Отговор
    😎ВЪЗМУТИТЕЛНО!
    ДБ с Хр.Иванов НЕ ЖЕЛАЯТ да се броят квитанциите.
    А САМО да се пазят при оспорване!
    😎Е, да, АМА НА КАКВО ОСНОВАНИЕ ДА ОСПОРИШ РЕЗУЛТАТА ОТ ФЛАШКАТА КАТО НЕ ЗНАЕШ БРОЙКАТА НА КВИТАНЦИИТЕ.
    ХИТРО ИЗМИСЛЕНО НАЛИ!

    😥ЗАЩО ДБ НЕ ЖЕЛАЕ БРОЕНЕ НА КВИТАНЦИИТЕ?
    😥ОТГОВОР: ЗА ДА МОЖЕ ДА СЕ МАНИПУЛИРА ИЗБОРНИЯ РЕЗУЛТАТ чрез десетината ПРОГРАМИСТИ, обслужващи МАШИНИТЕ, които с основание се предполага, че са СИМПАТИЗАНТИ на ДБ.😥

    😎ЛУКАВИ ШМЕКЕР-ДЕМОКРАТИ СА ЛИДЕРИТЕ НА ДБ?
    😜ПОТРЕСАВАЩО!😜
  • 36 Сега

    3 1 Отговор

    До коментар #27 от "Хи хи":

    Е различно: ПРОГРАМИСТИТЕ, обслужващи машините се подозира, че са симпатизанти на ДБ. Логично е ДБ да опита ФАЛШИФИКАЦИЯ, но за това НЕ БИВА ДА СЕ БРОЯТ КВИТАНЦИИТЕ, разпечатени от машините.

    😎"ПОЧТЕННИТЕ" МЕНТЪРДЖИИ СЕ САМОРАЗОБЛИЧАВАТ!😎
  • 37 Спите ли

    2 0 Отговор
    Нали искаме чистни избори или пък не? Нека броят. Проблема е когато не излезе сметката. Разписките могат пак да ги преброят. И пак. И пак. И пак. Може сам автора да ги преброи. Броенето не пречи, чак след като излезе разлика възниква проблема. А ние ще знаем ли за него, ако не сме броили?
  • 38 Спите ли

    1 0 Отговор
    Някой знае ли процедурата по придвижването на СД картата. Има любопитно видео от Естония за тяхната онлайн изборна система. Там подробно е описана процедурата. Даже се вижда как админа си пише паролата! Сигурна работа. За да няма скрито покрито са сложили камери навсякъде и малко са се издънили с паролата.
  • 39 Васил

    4 0 Отговор
    ДБ на следващите избори няма да бъдат в парламента, колкото и да се напъват!
  • 40 123

    1 0 Отговор
    Е колко да е сложно и колко време ще отнеме да се преброят 300-500 дори и 1000 разписки? Не вярвам в някоя секция да има над 1000 разписки. Колкото и да се бавят повече от час няма да отнеме.
  • 41 Васко

    0 0 Отговор
    Айде тия пак почнаха с предизборните игрички
  • 42 За протокола

    1 1 Отговор

    До коментар #26 от "Няма да":

    Ами нали протоколи се подменят, дописват и так далее... Точно това беше една от причините да се въведат машините.
  • 43 Нико

    0 0 Отговор
    Не може всичко да им е криво, крайно съм разочарован! Не смятах, че ще водят политика на мрънкача
  • 44 Шердан Българов

    1 0 Отговор
    Ристо Боикикиев си помисли че диктува изборите и в един момент ХОП Прокопиев сне доверие от него и изпадна като мъ-до от скъсани гащи!
  • 45 Данката

    0 0 Отговор
    Явно това е било поръчението на олигарха Иво Прокопиев, който командва ДБ задкулисно.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове