Last news in Fakti

25 Ноември, 2021 05:57 1 603 22

До две години може да гласуваме дистанционно

  • преговори-
  • партии-
  • електронно правителство-
  • дистанционно гласуване

Това стана ясно по време на разговорите на преговарящите партии на тема "Електронно управление"

До две години може да гласуваме дистанционно - 1
Снимка: БГНЕС

Представители на "Продължаваме промяната", "Има такъв народ", БСП и "Демократична България" обсъдиха темата за "Електронно управление" като част от приоритетите на бъдещо управление, предаде БНР.

На срещата беше постигнат първоначален консенсус относно създаване на министерство на дигитализацията, въвеждането на лични карти с чип през следващите 6 месеца и създаване на инфраструктура за електронно дистанционно гласуване в следващите 2 години.

Дистанционно електронно гласуване за избори и референдуми може да се случи до края на 2023 година, като в рамките на този срок ще се работи за изграждане на инфраструктура за подобно гласуване. Времето ще е нужно и за тестване на системата.

За срок настояха от ИНТ, а датата беше определена от ПП. БСП пък казаха, че тази тема минава през изчистването на избирателите списъци.

В бъдещия кабинет трябва да има Министерство на дигитализацията и администрацията, настояха от ИТН. В това министерство по-вероятно ще влезе съществуващата Държавна агенция "Електронно управление". Ще бъдат взети и информационните и съобщителни функции от транспортното министерство. Съществуващите регистри също ще преминат към министерството.

От ИТН казаха, че 30 процента от европейските пари за възстановяване и устойчивост са за свързаност, като само едно такова министерство може да гарантира прозрачното изразходване на средствата.

Сред желаните цели на електронното управление са: облекчен режим на гражданите за електронни услуги, подобряване на качеството на услугите и по-добри условия за бизнес, за да се привлекат нови инвестиции.

За 6 месеца също така трябва да има въведена сигурна електронна идентификация в личната карта и в смартфон. Електронният подпис вероятно също ще бъде интегриран. Ще отпаднат всички печати и сканирани документи. Възможно е да има санкции, ако някой ги изисква.

Пощите пък да предоставят електронни услуги на граждани, които не могат да го направят сами. Да отпадне и задължението картоните, трудовите книжки и стикери да са на хартия, посочиха преговарящите. Част от регистрите ще бъдат отворени за свободен достъп.

От ДБ предлагат три мерки за реформи : да се обнови пътната карта на електронното управление, да се синхронизира с националните програми, в т.ч. и оперативни, както и да има единно ръководство на електронното управление, в т.ч. да се изгради единна административна структура.

Беше прието Изкуственият интелект (ИИ) да се ползва за класифициране на случаи на Спешната помощ и МВР, екология, оценка на закони.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рахат Олсунов

    3 9 Отговор
    Разгеле, от кога сме на чакало зачакали да гласуваме по компютъра! Ама все няма пари,сега след промяната нашите хора от ай ти сектора ще захлебят и те най сетне! Няма само хасвалтаджиите на Бацо и Шиши да влачат!
  • 2 Жоро

    18 4 Отговор
    Как може да имаш персонален код на НАП а да не може с него да влезеш и гласуваш а за плащане на данъци и осигуровки може.
  • 3 ЛилиЯна

    7 4 Отговор
    По-важно е откога ще задължим всички в името на безопасността и собственото здраве да правят секс дистанционно!? А дано да е до 2 години!
  • 4 Жоро

    10 2 Отговор
    Ще отпаднат всички печати и сканирани документи. Фотокопирните услуги ще останат без работа! И по лошото ше остане без работа някои чиноеник ми тои как ще се изхранва?
  • 5 Реалист 2

    13 13 Отговор
    " Дистанционно електронно гласуване за избори" = ФАЛШИФИЦИРАНЕ 100%

    Коментиран от #17

  • 6 Миро

    6 7 Отговор
    Хубави неща и дано да станат. Има едно обаче. Държавната администрация няма кадрови ресурс . Всички дейности се извършват от фирми. Стиковането на информационните системи и връзката между тях ще струва много пари или колкото кажат фирмите които държат подръжката. Има общи стандарти за инф системи но нещата са много сложни и тегави. дано да успеят!

    Коментиран от #9, #21

  • 7 Гандалф

    14 9 Отговор
    Остави че тогава няма да знаеш за кого си гласувал...и може да ти манипулират гласът както си искат...ами тогава вече вота няма да е анонимен...а тогава всички ще знаят за кого си гласувал и последиците за това...и тогава вече масово ще може да се контролира вота...а за купуването на вота да не говорим..сега може да ги хванеш купувачите на асове, че се въртят около изборните секций
    ..а тогава направо може да гласува и место теб...колко е, да се фалшифицират и чипа и картата...
  • 8 Ами ...

    8 2 Отговор
    Амбициозно.
  • 9 Ами ...

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "Миро":

    Според мен година няма да стигне само да оправят нормативната база.
  • 10 дигитализация

    7 6 Отговор
    Дано стане Все пак сме в 21 век
  • 11 Онзи

    4 3 Отговор
    Какво гласуване? До две години света ще е концлагер.
  • 12 Селяк

    7 7 Отговор
    Реализират ли електронното гласуване - кажете довиждане на истинският и честен вот! Ако този тип гласуване работеше всяка една богата държава щеше да го има - но НЕ! Нито една западна държава с некорумпирано управление НЯМА такъв тип гласуване! Дори една Швейцария го няма, а може да си го позволи! Сами си задайте въпроса защо тези държави нямат такъв тип гласуване! Защото е най-лесно манипулирано! Ако това бъде прието, край на свободния вот, всички избори ще бъдат манипулирани и България ще заприлича на някоя от тези държави в латинска Америка.

    Коментиран от #14, #20

  • 13 Харесвам 🎃, само сготвени

    6 1 Отговор
    Това означава, че на следващите парламентарни избори, ге.п и ДПС са "на чертата". А като изчистят калинките от администрацията и "мъртвите души" от избирателните списъци - някой може и да не я прескочи.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Долен слуга

    0 2 Отговор
    На дявола аман от п и ди рази кой ги избира такива
  • 16 Стоян Хлебаров

    4 0 Отговор
    Ако това се случи,България ще стане пример за подражание в цял свят! Това може да се случи,само ако се въведе образователен ценз-минимум основно образование! Задълженията на държавата към гражданите и на гражданите към държавата,са еднакви по важност и конституционно задължение! За да иска права,гражданинът е длъжен да има поне елементарно образование-тоест-да дава,а не само да иска от държавата!
  • 17 Да бе

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "Реалист 2":

    Мхм, то по твоята логика не бива да има електронно банкиране. Аман от герб опорки за електронното гласуване...
  • 18 Циркаджии

    3 1 Отговор
    Забележете какъв отпор срещу Дигитализацията на България от предателските азиатски тролове в този сайт

    Коментиран от #19

  • 19 Виждаме

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "Циркаджии":

    Надяваме се невежите, които се доверяват на сляпо, да са възможно най-малък брой
  • 20 Гандалф

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Селяк":

    Няма как да те разберат...на голяма част от малцинствата ще бъда взети картите и ще се гласува вмесно тях...край на анонимния вот...всеки ще знае, че бай иван е гласувал за...като гласуваш, разписка ли ще получаваш и как ще разбереш, че твоя глас е отишъл по предназначение...достатъчно е един добър аитиспециалист..и ти е осигурено депутатското място и власта за четири години занапред..
  • 21 Не е нищо сложно

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Миро":

    Просто трябва да работиш
  • 22 Цуца

    0 0 Отговор
    Дистанционно електронно гласуване ДА, но още едно министерство НЕ! Достатъчно е един отдел или дирекция
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове