4 Декември, 2021 15:32 2 774 35

Джамбазки: Северна Македония е добре дошла в ЕС, когато прекрати кражбата на българска история

  • ангел джамбазки-
  • ес-
  • северна македония

Той подчерта обаче, че въпросът със Сърбия и Северна Македония е различен

Джамбазки: Северна Македония е добре дошла в ЕС, когато прекрати кражбата на българска история - 1
Снимка: Events Managment Bulgaria

Северна Македония трябва да изпълни най-малко базовите критерии, които самият Европейски съюз залага за запазване на човешките права в държавата. Когато тези критерии бъдат изпълнени и когато бъдат гарантирани правата и интересите на тези македонски граждани, които имат българско самосъзнание. Когато бъде прекратена злоупотребата и кражбата с българска история, Република Северна Македония е добре дошла да започне преговори за членство в Европейския съюз. Това заяви българският представител в Европейския парламент и член на Партията на Европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки по време на четвъртата конференция „Западни Балкани“. Събитието се организира от фондацията за европейска реформа New Direction, вицепрезидент на която е Джамбазки. Съорганизатори са полският „Варшавски институт“ и унгарският „Институт за външни работи и търговия“.

„Не са верни твърденията, че българската позиция за Западните Балкани е неясна и не е добре очертана. Който го твърди, или не е добре информиран, или не е добронамерен. Позицията на България по отношение разширяването на Европейския съюз е била и ще остане следната – разширяване на Европейския съюз чрез Западните Балкани трябва да има и всяка една от държавите е добре дошла. Ние на драго сърце бихме приветствали и Република Албания, наша братска, приятелска държава. Бихме приветствали и Република Косово. Това са две проевропейски и прозападни държави и няма съмнение, че те имат място в ЕС. По същия начин стои въпросът и с Черна гора“, каза Джамбазки.

Той подчерта обаче, че въпросът със Сърбия и Северна Македония е различен.

„И в двете държави има дълбоко влияние, което в никакъв случай не е приятелско към Европейския съюз. В никакъв случай не е насочено към това да се изгражда доверие, сътрудничество и приятелство. Напротив – и в двете държави има много яростна, видима и очертана антибългарска линия на поведение. Тя не е от вчера, а от много отдавна, но този път е съчетана и с антиевропейска риторика, насочена срещу идеята на Европейския съюз. Всички тези пропаганди идват от един Евразийски център и са написани под индиго. Дори чрез фабрики за фалшиви новини в социалните мрежи“, допълни българският представител в ЕП.

„Живеем в изключително динамично време, което се усеща особено силно в нашия регион. И геополитическото, и икономическото напрежения осезаемо нарастват. Особено с продължаващите напрежения в района на Черно море, свързани с отношенията между Русия и Украйна. В тази връзка се забелязва раздвижване и в държавите от Западните Балкани. Множество чуждестранни геополитически интереси на територията на Западните Балкани дават своето отражение и може веднага да се види как се представят, разказват и преследват от местните геополитически играчи“ заяви Джамбазки.

Той обърна внимание и на факта, че на Западните Балкани има интерес и влияние не само от Европейския съюз.

„Има влияния, които далеч не могат да бъдат наречени приятелски. Като Китай, например, която агресивно налага своята политика и икономика през много интересно обвързана система от кредити, политическо влияние, обещания и строежи. Това в крайна сметка превръща държавите, които се поддадат на подобно изкушение, в много сериозен вечен длъжник и заложник на политическите интереси на Китайската народна република. Осезаемо е влиянието на Руската федерация, особено през Сърбия. Все по-засилващо е влиянието и на Турция, която разглежда мюсюлманското население на Балканите като част от турското културно-историческо и икономическо наследство“, каза Ангел Джамбазки.

Еврокомисарят по разширяване Оливер Вархеи заяви, че вниманието и политическият ангажимент от страна на Европейската комисия към Западните Балкани отразяват значението на региона.

„Първият ни приоритет е да продължим напред с програмата за разширяване. Европейската комисия поддържа своите препоръки за приемане на преговорните рамки с Албания и Северна Македония и провеждане на първата междуправителствена конференция още тази година. Освен това Комисията препоръча откриване на нови клъстъри със Сърбия и предоставяне на визова либерализация за Косово.

Като сигнал за продължаващия ни ангажимент към крайната цел за членството, към шестте партньори от Западните Балкани беше отправена покана да присъстват като гости на Конференцията за бъдещето на Европа.

Това решение е отражение на специфичния характер на европейската перспектива на региона, но за да превърнем това в реалност, трябва да позволим на нашите партньори да напреднат по заслуги. Както знаете, разликата между икономиките на региона и тази на ЕС все още е огромна. Дългосрочните структурни икономически предизвикателства остават. Западните Балкани се нуждаят от стратегически и целенасочени инвестиции в области, които ще им позволят да развият своите икономики по устойчив начин и да увеличат сближаването си с ЕС през следващите години“, заяви комисар Вархеи.

ЕС вече представи специален икономически и инвестиционен план за Западните Балкани.

„Целта на плана е да приложим към нашите партньори същата стратегия за растеж, която беше въведена за страните-членки на ЕС. Планът отразява политическите приоритети на ЕС в области като устойчив транспорт, енергетика, цифровизация и зелен преход, устойчив растеж и работни места. Това е план за възстановяване на Западните Балкани със значителен инвестиционен пакет, мобилизиращ почти 13 милиарда евро финансиране - комбинация от безвъзмездни средства, гаранции и преференциални заеми за региона. Това е еквивалент на една трета от Брутния вътрешен продукт на целия регион“, допълни еврокомисарят по разширяването.

„Европейският съюз продължава да бъде основният икономически партньор на региона. Днес търговията с Европейския съюз представлява почти 70% от общата търговия на всичките шест партньори от Западните Балкани. Ако погледнете само 2020 г., това означава над 50 милиарда евро. През последните 10 години търговията нарасна с 85%. Не бива да забравяме, че до 9 милиарда евро безвъзмездни средства и инвестиционни гаранции до 20 милиарда евро са уникална възможност за нашите партньори от Западните Балкани да се доближат до Европейския съюз“, заяви Мирослав Лайчак – специален представител на ЕС по диалога Белград – Прищина.

„За мен разширяването няма алтернатива. Въпросът не е дали, а кога всеки един партньор в региона ще се присъедини към ЕС. И като първа стъпка от доказателствата, че ЕС се отнася сериозно към спазването на обещанията си, са започването на преговорите за присъединяване на Албания и Северна Македония и предоставянето на либерализация на визовия режим за Косово“, добави Лайчак, който е бивш външен министър на Словакия и ключова фигура за овладяване на кризите на Западните Балкани. „За пътя напред са нужни повече честност и достоверност“, каза още специалният представител на ЕС.

В първия панел на тема „Процесът на разширяване на ЕС на Западните Балкани и пътят напред“ взеха участие още Емилия Реджепи – заместник министър-председател на Косово по въпросите на малцинствата и правата на човека, Таня Мишчевич – заместник-генерален секретар на Съвета за регионално сътрудничество, евродепутатите Ладислав Илчич и Ларс Патрик Берг, Ференц Немет научен сътрудник в Института за външни работи и търговия на Унгария и д-р Антон Панчев от катедра Балканистика на СУ „Св. Климент Охридски”.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 20 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гаглей

    29 8 Отговор
    Джамбаз винаги съм те харесвал, ама според мен си изигра картите много лошо, а пред теб са само крадци.

    Коментиран от #9

  • 3 Стас

    31 10 Отговор
    Точно така Джамба,много си прав,човече!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Privat Spase

    32 9 Отговор
    Малкия алокохолик хвърляше пиратки по протестиращите срещу хунтата ГЕРБ!

    Коментиран от #10

  • 6 Пловдивско

    14 4 Отговор
    Човече,вместо да плачите сега,да не бяхте унищожавали собствените си структури,заради далаверите на 5,6 тариката от София за лични облаги......Никакви патриоти не сте.....както казват хората-ПАРКЕТНИ ВОЙВОДИ.......щом бившият ви зам.председател Ви разпиля на изборите.....Ходи да се черпиш с Контрера,Слабаков,Сиди,.....как е Приватизацията-и там се изложихте.........
  • 7 Навалний

    18 7 Отговор
    Алкохоликът гей отдавна не се беше обаждал!
  • 8 Пловдивско

    9 4 Отговор
    Човече,вместо да плачите сега,да не бяхте унищожавали собствените си структури,заради далаверите на 5,6 тариката от София за лични облаги......Никакви патриоти не сте.....както казват хората-ПАРКЕТНИ ВОЙВОДИ.......щом бившият ви зам.председател Ви разпиля на изборите.....Ходи да се черпиш с Контрера,Слабаков,Сиди,.....как е Приватизацията-и там се изложихте.........
  • 9 джамбаз пияния

    13 8 Отговор

    До коментар #2 от "Гаглей":

    и какво му харесваш на този гербераст ?

    Коментиран от #22, #30

  • 10 Фактът

    15 6 Отговор

    До коментар #5 от "Privat Spase":

    И лобира за задължителна казарма ,без да е ходил в такава. И по- лошо ,крил се е ,учил висшУ 10-12 г.

    Коментиран от #13

  • 11 Караджамбаз

    15 3 Отговор
    ВМРО е добре дошло в НС,когато се отърси от пияндета и агенти на ДС и спре да краде от парите на данъкоплатците-български и македонски!
  • 12 Славчо

    9 4 Отговор
    Язе съм вайводата Слявчо Атанасовъ, от Пловдивско.Бях я четник у МВРО, и се облажих яко.....но кога видох,и прозрях ,че повеке файда нема избегах у НФСБ, а оттам у дома.....и оттам у бизнеса,оти пари ,кои надиплих като четник,требе да се превъртат......
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 смерш

    9 2 Отговор
    Проникновен "политик"-Албания и нейното братче косово са ни много "приятелски"!
    Както е тръгнало докато си решим въпроса с с.Македония,там няма да има нито определящи се за Българи,нито определящи се за "македонци",ще си мине и тя в орбитата на Албания изцяло!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Боко

    12 4 Отговор
    Хубавата Джамбазлина - интимната секлецарка на Шкембето - пак върти дупе на международна сцена... Не знаеш ли, че си тъпа ма Джамбазлино!
  • 18 Фактът

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "Privat Spase":

    Вероятно си прав!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Хирург

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "Точно де":

    Сиреч има отпускане на свинктерите не се съкращават нормално!
  • 22 Гаглей

    5 3 Отговор

    До коментар #9 от "джамбаз пияния":

    Политическите ценности, анти ромската престъпност и безчинства, мога да кажа патриотизъм. Аз това виждам в него, и пак казвам заобиколен е от толупи и крадци.
  • 23 Бимбо

    7 2 Отговор
    Джамбазки и Каракачанов трябваше да идат във Факултето и да изтанцят един кючек. Ча-ка-ра-ка, хоп, хъп, а така-а-а-а! Така щяха да влязат в парламента.
  • 24 Джендър Войвода

    8 2 Отговор
    Ако Николай Бареков и банкера Цветан Василев не бяха съживили умрелитя "политик", рубладжия и ченге Шкембе Воевода. Ако не я нямаше тази глупава разправията със Северна Македония, ако ги нямаше десетките хиляди гласуващи за ДПС от Турция. ВМРО щяха да имат по 100 гласа на избори. Събрани само от семействата на Каракачанов, Сиди... и гласа на евродепутата Геле Джендърски.
  • 25 Хаджи Генчо

    11 1 Отговор
    Македонците нямат друга история освен крадена българска. Ако се откажат от тази крадена история или стават българи, каквото са или стават никакви.

    Коментиран от #31

  • 26 Подуямие

    10 1 Отговор
    Говоря с едно маке.Абе да ти кажа нещо за Александър Македонски. - Макето - Не искам , Александър е македонец и ние сме негови потомци! - Абе ти знаеш ли ,че е бил пе.р@ст? - Те Сите гърци са таквиз...
  • 27 КООЙ БЕШЕ ТОА?!

    5 4 Отговор
    АЛКОХОЛИЗИРАН ГЕЙ?!?!!!!!!!
  • 28 Защо е невъзможно

    4 0 Отговор
    А "ПРЕКРАТИ", а няма "МАКЕДОНИЯ", а само географска област с ЕТНОСИ.
  • 29 Шкембе войвода

    4 2 Отговор
    Ачо спри да кудкудикаш вече никой не те слуша
  • 30 хахах

    3 2 Отговор

    До коментар #9 от "джамбаз пияния":

    Е ти пък,що питаш бе? От една хомодружинка са ,явно!
  • 31 Яне Делчевски

    1 5 Отговор

    До коментар #25 от "Хаджи Генчо":

    Че вие каква история имате 500г Турско робство,45г Червен фашизъм и 30г крадене по български(присвояване) преход уж ,Тези лица основата им омраза темела им започва така.А за Македонците запомнете ще влязат в EU ,те са независима страна и най важното Европа ги иска

    Коментиран от #32, #33

  • 32 Няма такава държава !

    2 1 Отговор

    До коментар #31 от "Яне Делчевски":

    И 200 години византийско.
  • 33 Атила

    5 0 Отговор

    До коментар #31 от "Яне Делчевски":

    Вие кой бяхте.Не гледаш ли ТВ.Целия свят ви се смеят.Още не са готови за ЕС но използват всички средства за да влезнат.Няма да уточнявам какви.Всеки мислещ човек може да ги види.
  • 34 Атила

    0 0 Отговор
    Сори.Коментара 33 не е към 31.
  • 35 Пфу!

    1 2 Отговор
    Джамбазкият крадец на македонски символи, история, култура, имоти, активи, ...... вика силно "Дръжте македонския крадец"!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове