Last news in Fakti

22 Декември, 2021 17:11 2 794 27

САЩ поставят въпроса със "златните паспорти" като пречка пред отпадането на визите

  • сащ-
  • визи-
  • златни паспорти-
  • българия

През октомври ЕК предупреди България

САЩ поставят въпроса със "златните паспорти" като пречка пред отпадането на визите - 1
Снимка: БГНЕС

САЩ са поставили въпроса с издаването на т. нар. "златни паспорти" в преговорите за отпадане на визите за граждани на България, Румъния и Кипър. Това се посочва в доклад на Европейската комисия за хода на преговорите, представен днес.

Вашингтон отчита нужда от подобряване на системите за издаване на паспорти, особено по отношение на случаите на предоставяне на гражданство срещу инвестиции ("златни паспорти"), при измамите в паспортните служби, при обработката на биометрични данни и по въпроса с корупцията на държавни и общински служители, уточнява mediapool.bg.

Според представените най-нови данни делът на отказите за визи за САЩ на български граждани отново се повишава, след като през 2019 г. за първи път спадна под 10 на сто от общия брой на подадените молби. По последни данни от 2020 г. този дял нараства до 12,52 на сто за нашата страна, като увеличение се отчита и в Румъния - до 10,14 на сто, както и в Кипър - до 6,21 на сто, при три на сто преди две години. САЩ са поставили праг от три на сто на отказите, за да има условия за отпадане на визите.

В доклада се уточнява, че промяната в данните може да се дължи на ограниченията за пътуване заради пандемията. Допълва се, че през пролетта на идната година ЕС, САЩ и засегнатите страни отново ще преговарят по изпълнението на плановете за отпадане на визите.

ЕК добавя, че от 2014 г., когато беше отчетена липсата на т. нар. визова реципрочност със САЩ, е предприела множество стъпки, включително с преговори на различни равнища и с издаването на десетина доклада. Миналата година Европейският парламент настоя комисията да предприеме ответна мярка и да върне временно визите за граждани на САЩ, когато пътуват до ЕС. ЕП предаде комисията и на Съда на ЕС за неизпълнение на задълженията.

Комисията днес заявява, че няма да предложи връщане на визите, защото това би било контрапродуктивна стъпка срещу ключов стратегически партньор. Пояснява се, че връщането на визите би имало отрицателно отражение - политическо, икономическо, финансово, социално, и няма да послужи за постигането на крайната цел. ЕК уточнява, че никоя от засегнатите страни не е поискала връщане на визите за граждани на САЩ.

През октомври ЕК предупреди България, че може да бъде застрашена от наказателна процедура за "златните паспорти". Подобна процедура бе задействана срещу Малта и Кипър. ЕП подготвя законодателство, което предвижда от 2025 г. предоставянето на гражданство срещу инвестиции в ЕС да бъде забранено. Евродепутатите от парламентарната комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи са на мнение, че със "златните" визи и паспорти се допуска пробив в европейската сигурност и се създава възможност за корупция и за пране на пари.

От 2011 г. насам държавите от ЕС са привлекли над 20 милиарда евро по въпросните схеми, като най-често разрешения за престой срещу инвестиции (визи) издават Испания, Португалия и Гърция. Най-често от възможността за инвестиции срещу право на престой се възползват китайци (55 на сто), а гражданство на държава от ЕС срещу инвестиции в повечето случаи придобиват руснаци (45 на сто), според официалните данни.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шкембак

    27 4 Отговор
    Направо да го забраняват тоя златен паспорт.Освен на Каракачанов на кой му е нужен ?Само корупция покрай тия паспорти.

    Коментиран от #3

  • 2 вижда се

    22 2 Отговор
    За това крадливите араби заляха държавата ни ,и половината частни болници са техни ,или на подставени лица !!
  • 3 Нема ка да се забранят

    13 0 Отговор

    До коментар #1 от "Шкембак":

    Тва са част от инструментариума на политиците да грабят милиарди

    Коментиран от #23

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 гадно

    23 2 Отговор
    От наша страна няма реципрочност тъй като не сме държава , а подопечна територия. Не че америкосите са се юрнали да идват тук ,но логично е и за тях да има визи когато решат да видят аджиба що за територия сме.
  • 6 ЧОКИ

    16 5 Отговор
    ОНИЯ ПИХЛИВАН РОДИНАТА МУ БИЛА ТУРЦИЯ.ТОЗИ КИРЧО ПЪК КАНАДА.НЯМАЛИ НЯКОЙ ДА МИЛЕЕ ЗА БЪЛГАРИЯ ДА НЕ Е ПУШЕЧНО МЕСО.И ТОЗИ ПЪТ НИ ПРЕДАДОХА КИРЧО НА ПЪТ ЗА КАНАДА ,ЖАЛКО ,ЧЕ ТИ СЕ ДОВЕРИХМЕ
  • 7 Мнооогооо странно

    20 3 Отговор
    САЩ защо не поставят същия въпрос на Гърция. Там се продават повече паспорти, а за визи за гърците не става и дума! Егати измишльотината. Абе кой ходи в тъпата хамерика?!

    Коментиран от #27

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ДаВиНяма

    25 3 Отговор
    Абе на кой му пука за скапаните ви визи.Нито искам да ви посещавам държавата нито искам да чувам за нея.Дано по скоро нервирате Путин и да ви направи лунен пейзаж.Целия свят ви мрази и всичко ще се нормализира след вашето изчезване от картата на света.То не са войни не са пандемии.На човечеството му писна от вас.Ако зависише от мен отдавна да съм натиснал копчето,но сте късметлии че не зависи.....
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Унизително е повече да молим САЩ

    24 1 Отговор
    за безвизов режим. Когато някой в продължение на години, съвсем открито ти покаже, че не си желан гост, възпитаният човек се оттегля и повече не се занимава с този въпрос. Господа, опитайте се да живеете без да сте посетили или емигрирали в САЩ. А, който смята, че" ще умре", ако визовият режим продължи да си подаде документите за виза и спокойно да изчака решението на посолството. Толкова по въпроса.

    Коментиран от #16

  • 12 Tутанкамон

    20 0 Отговор
    За обикновените българи визи няма,за мафиоти и богаташи добре дошли в USA

    Коментиран от #26

  • 13 Копейкин

    10 4 Отговор
    Аз ще работя визите с Русия да паднат. Не че на мен лично ми трябва , аз имам руски паспорт.
  • 14 Уса

    8 1 Отговор
    Кого ще лъжат и до кога?Има машини за получаване на самолетния билет на всяко американско летище за олесняване на процеса.Няма значение дали ще пъхна в машината американския паспорт или българския билета излиза.Ако има проблем тогава вкарвам ръчно името и номера на документа и билета излиза.Какви са тези постоянни оправдания нашите паспорти са целите в защита само чип липсва.Това са оправдания с цел отлагане и пълна подмяна на всички документи с цел бизнес

    Коментиран от #17

  • 15 Морски

    17 0 Отговор
    Няма визи-няма НАТО бази това е!
  • 16 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 5 Отговор

    До коментар #11 от "Унизително е повече да молим САЩ":

    Когато масово медиите разпространяват негативни мнения срещу някоя държава, не очаквай да те посреща с "добре дошъл" Също така и вече вземали визи и живеещи в същата държава, да я хулят от там и да подкрепят врагът и
  • 17 бай Ставри

    6 1 Отговор

    До коментар #14 от "Уса":

    Абе гл0 пендрер, тия машини са за бордни карти, за тия които вече имат билети.
  • 18 Уса

    11 0 Отговор
    Дори да махнат визите вие не можете да работите в САЩ без зелена карта или гражданство.Парите в брой,като заплата отдавна изчезнаха.Туризма в САЩ е вътрешен
  • 19 Търкач на билетчета

    14 0 Отговор
    Че кой се е юрнал са ходи в сащ?
  • 20 Там съм

    12 2 Отговор
    И като ти дадат туристическа виза за три месеца , какво смяташ ,че ще направиш. Всяка година съм по 6 месеца при сина ми да гледам внука. Без зелена карта, кола и пари , си никой. Да не говорим за плащане на наем. Нелегален ще живееш като куче, докато те набарат. Единственото което ще можеш да си позволиш , е една къса и скъпа ваканция , а и тая работа не е за всеки.
  • 21 Болшенството не Американци не знаят

    12 2 Отговор
    Че съществува такава държава!! Български Судент, приет в 4 американски университета с Пълна степендия, каца на Летище Кенеди идвайки от Европа!! Паспорта го взема доста едар Граничен полицай и пита Колегите си знаели някой къде е тази държава България?? Залива ки се от смях!! Един казва това е Гърция, друг това е Турция, Румъния, Сърбия, но никой не знае за България??? Студента завърши с Особени почести Университета,, там не дават Златни медали като този на Бойко, който никога не е получавал, по думите на Бившата му директорка Рачева, не са се давали такива медали, "А той беше една хаймана"!!! Та България е Световно неизвестна държава за гражданите на Щатите!!
  • 22 Панчо

    12 0 Отговор
    Не сме ви уирели за визите! На когото искате - давайте...
  • 23 Един Човек

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Нема ка да се забранят":

    …и да ги изнасят там “законно” естествено! Горе долу звучи така : “ Краднете, инвестирайте при Нас, а ние ще ви даваме гражданство!За останалите…рук!
  • 24 Кога

    6 0 Отговор
    Ще въведем визи за краварите на реципрочен принцип ?
    Стига сме им близали ...!
  • 25 Жони Пневмоник

    3 0 Отговор
    На кой въобще му пука за тая Америка?! Кой въобще вече се съобразява с тях освен ние и разни др.мизерни държавички. Тия там освен кино и музика, др. нямат. Другото е брутален и тотален фашизъм, впрочем характерен за абсолютно всички англоговорящи държавички. Само те си въобразяват, че са в центъра на света. На света не му пука вече отдавна за тях.
  • 26 Жони Пневмоник

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Tутанкамон":

    Така е винаги било и винаги ще бъде. А колко нацисти са избягали там и са добре дошли с откраднатото злато като швейцарците? И тия ще ми говорят за права, правда, равенство и т.н. Най-противните лицемери са САЩ във всяко едно отношение. Долна англо жилка.
  • 27 Жони П.

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Мнооогооо странно":

    Батенце, от край време най-силните лобита в САЩ са еврейско, гръцко и арменско. Ето ти отговора.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове