Last news in Fakti

27 Декември, 2021 07:55 7 787 46

Граждански форум „Свободна журналистика": Пълен абсурд и обида за културната общественост

  • форум свободна журналистика-
  • тошко йорданов-
  • депутат-
  • комисия по култура

Неправителствената организация е възмутена от избирането на депутата от „Има такъв народ" Тошко Йорданов за председател на Комисията по културата и медиите

Граждански форум „Свободна журналистика": Пълен абсурд и обида за културната общественост - 1
Снимка: БГНЕС

Пълен абсурд и сериозна обида за цялата ни културна общественост е издигането на депутата от „Има такъв народ" Тошко Йорданов за председател на знаковата Комисия по културата и медиите в 47-ото Народно събрание - нима забравихме, че въпросният господин си позволи наскоро да заплашва люто в ефира на Телевизия 7/8 да приложи строгите Крумови закони по адрес на репортер от Нова телевизия, допуснал неволна грешка, заявяват от Граждански форум „Свободна журналистика".

Заради недопустимия си коментар по адрес на журналиста Благой Цицелков от Нова телевизия, който Тошко Йорданов направи в собственото си предаване, днес той не би трябвало да е дори и редови член на парламентарната комисия по културата и медиите, подчертават от неправителствената организация.

От Форум „Свободна журналистика" напомнят също, че политикът от „ИТН" Тошко Йорданов бе официално номиниран и за удостояването му с отличието "Златен скункс" на „Господарите" във връзка със смущаващото си изявление и заплахи в ефир по адрес на репортера от Нова телевизия. С тази своя изключително груба вербална агресия срещу журналиста Благой Цицелков и с напомнянето, че ако бяхме в Крумова България, заради въпросния лапсус сега „щяха да липсват части от тялото на това момче с микрофона", политикът Тошко Йорданов вероятно ще „допринесе" и за пропадането на България още по-стръмно надолу в класацията по свобода на медиите на "Репортери без граници", предупреждават от Форум „Свободна журналистика".

В интерес на истината, Тошко Йорданов далеч не за първи път демонстрира скандално и агресивно поведение, както и недопустимо остър, хаплив език - преди време той вулгарно напсува и обиди много грозно с цинична реплика в ефира на 7/8 TV известна варненска журналистка в авторското си коментарно предаване „Студио Хъ", допълват от неправителствената организация.

Със заплахите си към репортера от Нова телевизия и с вулгарните си думи по адрес на журналистката от Варна, г-н Тошко Йорданов нарушава изключително грубо и Етичния кодекс на българските медии, който изисква придържане към добър тон и благоприличие, посочват от Форум „Свободна журналистика". Очакваме по този повод Комисията за журналистическа етика да излезе със свое позиция относно избирането на Тошко Йорданов за председател на Комисията по културата и медиите в 47-ото НС, отбелязват от Форум „Свободна журналистика".

В гражданското сдружение са убедени, че в близките дни Асоциацията на европейските журналисти и Съюзът на българските журналисти също ще излязат с позиция дали един политик, който си позволява вербална агресия и отправя заплахи към журналисти, нарушавайки с това добрите нрави, отговаря на високите изисквания и на обществените очаквания за заемане на длъжността председател на така важната Комисия по културата и медиите в 47-ото Народно събрание.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 75 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 вижда се

    115 8 Отговор
    Поне 80% от българските журналисти са доказани мисирки !

    Коментиран от #2

  • 2 По-точно

    88 5 Отговор

    До коментар #1 от "вижда се":

    за пари се правят на маймуни.
  • 3 влък

    54 25 Отговор
    Тошко Йорданов и кОлтура са нещо като сестри-близначки!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ха ха

    61 2 Отговор
    чудна птица е това , етиката в българските писания и изказвания , а тошко главен цензурист на държавата , ще е забавно
  • 6 Само да питам

    64 20 Отговор
    А нима е по-малък абсурд да дадеш комисията по европейски въпроси на антиевропейската и ксенофобска БСП? Или да дадеш комисията по вътрешна сигурност на агент на ДС? И за малко да дадеш антикорупционната комисия на авер на Валери Симеонов? Абсурди да искаш. И не само кадрови.

    Коментиран от #10

  • 7 И таз добра

    57 6 Отговор
    В целият политическо-управленски състав има 3-4 попадения, всичко останало е абсурд, та до Тошко опеяхте...
  • 8 дедо

    39 27 Отговор
    Световно неизвестен форум се опитва да се отърка в Тошко. Много смешно.
  • 9 ужас

    33 9 Отговор
    Журналисти са били Марк Твен и Хемингуей. Виждам, че в тоя Форум „Свободна журналистика" е пълно с такива като тях.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 чичо

    53 46 Отговор
    Първо-участвайте в изборите.Второ-когато избирате,правете го с разум и се съобразявайте с фактите,а не „една жена на пазара...".Трето-помнете.Какво не ви беше ясно бе хорица?Още онзи престъпник Радев,когато нарече цялата нация мутри и мафиоти,беше ясно какво ще става.Още тогава ви писах,че тия са способни да ви накарат да мечтаете за Жан Виденов.А сега грабвайте лъжиците и сърбайте,че таз попара сами си я надробихте,да ви е сладко.Но по-разумното е навреме да излезете навън и да си изметете боклука.

    Коментиран от #29, #35

  • 12 Тор

    34 5 Отговор
    Щото Полина Карастоянова и Слави Бинев бяха по читави!
  • 13 Тъй ли?

    34 27 Отговор
    Лапсус.....?И най-безпардонната,лъжлива и подлога на ДПС варненска с чугунена(тъмночервена комунистическа) глава журналистка ли защитават тия??Мачкай Тошко,да им дойде акъла у главата!
  • 14 Ало журналистите

    35 11 Отговор
    За председател на тази комисия трябва да е някой като Сталин. Вече много години въртите опашки покрай този, който е на власт и говорите избирателно. Не става хората да виждат нещо, а вие да го изопачавате. Прави сте, този е възпитан и кротък, ще му е трудно да ви помоли да бъдете честни.
  • 15 Гошо

    28 15 Отговор
    Напротив ,добре е Тошко да е председател на тая комисия и то именно на тази" Комисия по културата и медиите"
  • 16 Конник

    42 8 Отговор
    Допуснал неволна грешка!? На журналистите им е разрешено всичко: да обиждат, да лъжат, да клюкарстват, да обвиняват невинниа. Колко човека си загубиха името заради тях. “Жълта преса” с жълти журналисти. По лоши са от Гестапо.
  • 17 Jacques Yves Moineau

    18 9 Отговор
    То пък кой гледа тая телевизия...
  • 18 СВОБОДНИ МИСИРКИ

    35 3 Отговор
    Турнаха ли ви го
  • 19 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    24 13 Отговор
    разбирай бойкова журналистика!
  • 20 Така

    37 14 Отговор
    Т.Йорданов е примат,но може би е нужен един примат,за да сложи в Ред,точно гадните чужди телевизии,които ежедневно бълват лъжи и изопачават фактите като НОВА и БТВ.Там всичките им публистични предавания представят само едната страна а на другата не се дава право на глас.Гадните им журналистчета действат само по един модел.Показват само това,което е политически изгодно,за САЩ ЕС, НАТО или определена олиргахична и политическа групировка,но не показват,че 80% от народа е срещу тях.И ония агент на ЦРУ Кошлуков,до кога ще го държите директор?Колко време протестирахме срещу него?
  • 21 Зоро

    35 6 Отговор
    Значи, когато се прави поръчкова дезинформация от национална телевизия, това е "свободна журналистика", а когато някой хване и изобличи лъжците в ефир - тогава виждате ли това било погазване на "етичните норми"?!?!? Да попитаме този никому неизвестен форум, дълбоко заспал последните 11 години, колко етично е да се правят поръчкови лъжливи изказвания целящи да извлекат политическа изгода за поръчителите и финансова изгода за изпълнителите? А на това обяснение " неволна грешка", даже децата от основното училище биха се смяли...
  • 22 Мартин

    32 12 Отговор
    Тоя Форум "Свободна журналистика" е някаква измислица, която не може да се намери до 10та страница в Гугъл. Пак някви гербави писачи се подвизават зад гръмки имена.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 НЯКОЙ

    39 16 Отговор
    Тошко Йорданов е един от символите на насажданата през годините от телевизионния екран върла простащина ! Каква култура, каква комисия!?!
  • 25 НПО-та и Мисир тв реват

    24 12 Отговор
    Значи решението е правилно! Да видиш Виктор Николаев да скимти и фалцетно да пиши,с изцъклени очи, позеленял от злоба, с изпъкнали жили на врата и хвърчаща пяна от устата...Безценно!😊
  • 26 mdaaaaaaaaaa

    30 11 Отговор
    Щом мисирките реват значи им пречи. Щом им пречи значи той е човека. Жълти клюкарщини, журналисти...репортери на килограм, продажни...интересаджии всичките в канала
  • 27 Слави

    30 15 Отговор
    Това, че този индивид Тошко са го предложили за Председател на комисията по култура е такъв АБСУРД, какъвто и АБСУРД е че той въобще е в Народното събрание. Този индивид има речник като на ямболски каруцар. Той е поредното политическо недоразумение в нашия политически живот. Както продължаваме скоро може и да сме на 120 място в класацията на ,,Репортери без граница"
  • 28 Крайно време

    22 1 Отговор
    Нпо-тата са проводници на небългарски интереси, трябва да се забранят. Участвалите в нпо-та не трябва да се допускат до работа с деца и до държавни и общински длъжности.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Анонимен

    9 5 Отговор
    Треперете мисирки
  • 31 Мисирка

    13 3 Отговор
    "Свободна журналистика" ли?
    Къде я видяхте? И до сега къде бяхте?И чия свобода защитавате?Това,което беше ,свободна журналистика ли е?
    Вие сте срамна,не свободна журналистика!
    Толкова слагаческа,нагаждаческа,необективна и сега какво?Първи защитници на "свободата"?!?
    А стига, бе!
  • 32 Боги такежиев

    17 3 Отговор
    Мили журналисти не се възмущавайте за избора на Тошко маймунков, вие си го избрахте и не само него пишещи Мушмуроци...
  • 33 вчера имаше чалга по 7/8 на мара отварач

    11 0 Отговор
    ката - това е колтурната колтура на славчо - представиха почти пълното и гнусно ,,творчество" !
  • 34 Е ха

    14 7 Отговор
    Честита ви Промяна, драги българи, вий си ги избрахте !
  • 35 Чинка

    6 5 Отговор

    До коментар #11 от "чичо":

    Тошко е гении Всички депутати трябва да слушат какво казва и да записват Щом неговите началници са по умни от него защо го плюете Това имат в момента това е като нямат по умен Радев ли да сложат или ражков Я спрете културата има нужда от такива хора Народа трябва да са по прости от депутатите и управляващите
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Пътник

    11 2 Отговор
    Тошко е олицетворение на падението на словото,етика,морал,атрибут на цинизма,вулгарността,на мутропоклоничеството,а цялата им групировка се издъни няколко пъти както със състава на МС,така и с последното недостойно вкарване на ДС антуража във външно.Няма ново!Очевидно е,че изначално се пръкнаха като поръчкова партия,добре финансирана,нищо общо с промени и тинтири минтири.Имат сериозни зависимости.Кукловодите прецениха,че както привържениците им и те самите са елементарно глуповати,с дълъг стаж в посредствеността и опростачването и това свърши работа първия път.После повлякоха тълпата към президентските,но в крайна сметка шума около тях отшумя,но не съвсемКолкото до свободните медии на пръсти се броят,има си дежурни на поръчка според зависи колко.Слави да предложи Тошко за шеф на комисия за култура и никой от коалицията да не реагира ,излиза че нямат значение качествата ,а да е ,ти на мене,аз на тебе ,да се уредим, много важно общественото мнение.Е това е "новото" и то за коалиция с едни 15 % подкрепа от тук от там.
  • 38 Marinov

    5 3 Отговор
    А това Съсловие което е и на ДЪРЖАВНА хранилка се стресна че може да бъдат Отбити и го удрят на Вой за да си запазят статутквото.
    Госпда,
    Време е Заплатите да си ги Изкарвате САМО на СВОБОДНИЯ Пазар а не да сте и на ДЪРЖАВНА хранилка и като търтеи на Гъба на Бедния БГ Данакоплатец, така както е в ДЕМОКРАТИЧНИЯ Свят!
  • 39 Много жалко!

    2 0 Отговор
    Е, дотам я докарахме! И причината е в придържането към избор по квоти! Въпреки обещанията, че няма да е така. От целия състав на Народното събрание, независимо от партийната принадлежност, можеше и трябваше да се избере достойна, доказана, уважавана от всички личност, с истински принос в културата! А не такава, от която отново да се срамуваме. От една формация, насаждаща дълги години чалга-културата у нас, изкривила до неузнаваемост изобщо разбирането за култура! Точно този човек ли трябваше да оглави толкова важна комисия? Много грешна стъпка, която ще доведе до тъжни последици, драги управляващи!
  • 40 Van

    1 0 Отговор
    На прайм министъра ще му е меко казано трудно да балансира с тези индивиди
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове