Last news in Fakti

3 Януари, 2022 13:50 2 258 32

Хиновски: Решението на КЕВР за повишаване цената на природния газ е логично

  • иван хиновски-
  • кевр-
  • цена-
  • газ

Енергийният експерт поясни, че редица фактори, ще натискат цената на газа още нагоре

Хиновски: Решението на КЕВР за повишаване цената на природния газ е логично - 1

За енергийните експерти и анализатори това повишение на природния газ не е изненада, то е очаквано. Решението на КЕВР е абсолютно логично. Това заяви в студиото на "Денят започва" председателят на Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски.

Той посочи, че ръстът на природния газ в Европа е много сериозен, но това е естествен ход, предизвикан по много причини - не са нагнетени достатъчни количества в газовите хранилища на Европа, събуждането на европейската индустрия след ковид-кризата, пренасяне на голяма част от производствата от Китай в Европа, ръстът на въглеродните емисии и замяната на редица въглищни с газови производства.

Енергийният експерт поясни, че редица фактори, ще натискат цената на газа още нагоре - Германия спря 5-хиляди мегавата ядрени мощности, Франция спира 50 % от всички ядрени мощности за ремонти и пренареждане.

"Това означава, че паралелно с рязкото търсене на природния газ, ще се появи и дефицит на електроенергия на европейския пазар. Това ще ни удари и нас в даден момент", прогнозира Хиновски.

Според неговия анализ до април-май ще има допълнително покачване на природния газ, след което се очаква успокояване на борсовите цени.

Той подчерта, че България има алтернативи - доставки на азерски газ и доставки от Турция. Това са спешните мерки, които могат да бъдат постигнати до 2 години.

България трябва да договори допълнителни количества природен газ - това е резервен коз във взаимоотношенията с Турция. България може да получи от Турция, която има схвръхизлишъци на природен газ, сравнително по-евтин газ, отколкото доставките на газ от Газпром, поясни експертът.

Иван Хиновски допълни още, че България има собствени ресурси на природен газ, които обаче страната не изследва.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 23 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    8 4 Отговор
    Цената на газа пада!

    Коментиран от #6, #11

  • 2 Моамар

    33 1 Отговор
    ИНТЕРЕСНО, ЗА КАКВО ИМ Е НА БЪЛГАРИТЕ КЕВР- а ? Дали да не го закрият направо ?

    Коментиран от #4

  • 3 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    27 0 Отговор
    Не е логично за чий ••• крепят шефа на тази комисия след като мандатът му е изтекъл преди две години ‼️ Както и за чий ••• ни е тази комисия, щом само обявява нещо което зависело от други , а не от нея ‼️
  • 4 Историк

    26 0 Отговор

    До коментар #2 от "Моамар":

    В този ред на мисли и енергийната борса -също!
  • 5 Виждам го тоя

    28 2 Отговор
    накъде бие.
    Газ от Турция, собствени находища вероятно шистов и какво ли още не.
    Ще цъфнеме и вържеме.
    Щото сега собствения ток от АЕЦа се изнася а ние купуваме скъпия.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Българка

    25 2 Отговор
    Крайно време е кошерът оси "Булгаргаз" да бъде реформиран. Всички, които са работели срещу българския и за руския интерес веднага отстранени! Да се открие пътната карта за руско-турски поток, който си е пладнешки обир, а виновниците дадени на съд! Да се вземе решение за строеж на нова площадка за АЕЦ! Ковид кризата е най- голямото престъпление срещу човечеството. Според мен тя е умишлено предизвикана и причина за свръх инфлация, енергийни кризи и сриване икономиките на по-слабо развитите и бедни държави.Крайно време е България да не слугува на тези, които я съсипват!!!!!!
  • 8 Госあ

    27 3 Отговор
    Тоя малоумник пак ни убеждава, че през прекупвача Турция, газта ще бъде по евтина отколкото директно от Газпром ! Ама бесете ги такива бе !!! На крановете. С добро, де 😂
  • 9 Логично

    17 0 Отговор
    Е кевер да си подаде оставката, след като им е изтекал мандата и последния месец с 30 процента по-ниска заплата
  • 10 Язе

    13 0 Отговор
    Да питам, барбаганю на 03.03.2020 га се фали че смъкнал цената с 30 процента, топлофикация рекоха, че няма да смъкнат сметките с 30 процента, щото газта била част от разходите. Ами ся да не ни дигнат цената с 30 процента, че и нагоре а тия от кевер нищо да не са разбрали пак
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Срещу логиката

    27 2 Отговор
    Не е логично, а цинично. Заради такива "експерти" го докарахме до тук. КЕВР доказа, че работи срещу България и българите. Да се разпуска!
  • 13 РЕалистА

    13 1 Отговор
    тоя изкуфелия много пляммпа ама нищо конкретно като изводи и предложения
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Реалиста

    22 1 Отговор
    Чакате танкерите от САЩ , газ от Азърбейджан, от Турски поток, и другите лъжи на мутрата и Вие -пишман специалисти. Страхувате се да произнесете ,че загубихме пазара си с Русия, защото сте продажници на САЩ и ЕС !
  • 16 Хиновски ти си един от Енергийната

    14 0 Отговор
    Мафия!! Нямате Наяждане, все не ви стига, все искате още и още!!
  • 17 Сандо

    11 0 Отговор
    Тоя експерт,намерил тих пристан при Сливиту,в цялата си съзнателна дейност е работил и работи срещу България и в услуга на чужди интереси.То и затова си е при учиндолския чалгасар и неговите чалгаджийчета с КИ около годините им.
  • 18 Пигеум

    20 0 Отговор
    Този Хиновски е бил съветник на Шиляшки когато са подписани договори с "американските" централи в Мариците. После съветвал да минем на пазарни цени с Газпром. ДОКОГА ЩЕ МУ ДАВАТЕ ДУМА НА ТОЗИ НЕКАДЪРНИК?
  • 19 3.14К

    19 0 Отговор
    На този, на Мартин Димитров, Касчиев, Начев, Гамизов и тем подобни трябва да се забрани да говорят за енергетика.
  • 20 Хиновски е една от Бандюгите от

    14 0 Отговор
    Енергийната Мафия!!
  • 21 глоги

    7 0 Отговор
    Франция спира 50 % от всички ядрени мощности за ремонти и преЗареждане. ЯДРЕНИТЕ РЕАКТОРИ НЕ СА ДОМИНО,ЧЕ ДА ГИ НАРЕЖДАТ.
  • 22 щъркел

    7 0 Отговор
    България трябва да договори допълнителни количества природен газ - това е резервен коз във взаимоотношенията с Турция. ДА СИ ДОКАРАМЕ И СУЛТАНА ТУКА,В СОФЕТО,А? ЩЕ СИ ИМАМЕ ЕРГОЛЯМ И 16 ЛЕВА ЗА ЕДИН ДОЛАР КУРС НА НАШАТА ВАЛУТА. Хиновски,Хиновски,хич те няма,бе мъж!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 оня с коня

    6 9 Отговор
    Със думите на Борисов ат предходната статия не сте съгласни,И Хиновски ли не ви устройва бе Русофилски "образувания и метастази всякакви" такива?А човека си го обяснява простичко и нагледно:Франция закрива Атомни Ел.Мощности,ГЕРМАНИЯ - СЪЩО,Тока от Въглищата излиза "Златен" щото се плащат едни дебели Пари за Вредни въглеродни емисии ...откъде тогава ще дойде тока? Ами от Газовите електроцентрали!А е всеизвестно че когато едно нещо се търси на пазара,то цената му се вдига,т.е. газта неминуемо поскъпва,което дава отражение на Почти Всичко.А как Партията НА РАДЕВ /ПП/ реши да бори Скъпотията?- Ами вдигна Пенсиите,след като срещу всеки Лев но вдигната пенсия се появиха пък 2 и повече Лв - ИНФЛАЦИЯСъщото това ПП посегна и вдигна МРЗ,последва Свиване на Бизнеса и Бум на Безработицата,което значи че Безработните висват на Шията на хазната ,в нея пък си отваря дупка от непостъпилите данъци на Свития бизнес.Какво му остава на злополучното Правителство?- Ами да тегли Заеми.Е ДОКОГА?Е най-вероятно до Април - Май,когато ще бъде ИЗМЕТЕНО от Излъгания в очакванията си и Гладен народ.

    Коментиран от #25

  • 25 От чужбина

    4 1 Отговор

    До коментар #24 от "оня с коня":

    Франция НЕ ги ЗАКРЮИВА, а само спира за ремонт и презареждане. Това изказване на Хиновски ми е малко чудно! По принцип презареждането на рвакторите НЕ се прави през зимата по простата причина, че тогава има нужда от повече енргия. И едва ли една Франция и ядрените и експерти ще си позволят да спрат в един момент и точно през зимата около 50% от ядрените си мощности. При това Франция е с най-висок дял в електропроизводството от АЕЦ в света. Това е все едно сега, през зимата, да спрем едновременно и двата си блока в Козлодуй за да ги презареждаме. И на децата е ясно, че ще е пълно малоумие! Правено е, но на предишните по-малки реактори, което не се оказваше проблемно за електросистемата. На последък из новините се пускат едно такива ... дето нямат връзка с никаква логика, особено около енергетика, цени на газа и тока и около Ковид-а.

    Коментиран от #26

  • 26 оня с коня

    0 3 Отговор

    До коментар #25 от "От чужбина":

    Аз коментирам изнесеното в Статията.Ти обаче твърдиш че след като си в Чужбина си сложил Ръка на Пулса на събитията и Инфото ти е от Първа ръка.О.К. - няма ти кърша Хатъра,само ще цитирам Статия от 01.01.2022г:"Германия ЗАКРИВА от 1.01. т.г. 3 от Ядрените си електроцентрали,Тока от АЕЦ в Германия се намалява с 50%/наполовина/,защото остават ОЩЕ 3 за закриване ДО КРАЯ на настоящата 2022г.Това неминуемо ще оскъпи Електричеството в Европа".И така:Да предположим че твърдението ти за Франция че не си закривала Ядрените Централи а само ги спирала за"Презареждане" е верно ...За Германия нещо да кажеш- и те ли ще Презареждат?Между другото що не уточниш местопребиваването си в "Чужбина" - в Европа ли се подвизаваш,или в някой съвсем РАЗЛИЧЕН Контитент?

    Коментиран от #28

  • 27 6969

    5 0 Отговор
    Като ги видя такива дърти мафиоти и се сещам за остров Белене
  • 28 От чужбина

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "оня с коня":

    А ти как и по-какво "разбра" от къде ми е информацията??? Прочете ли самата статия внимателно? Самия Хиновски казва, че Франция спира реактори за ремонт и презареждане. А мен ме учудва подобна новина, защото знам, че подобна операция по ремонт и презареждане на ядрени блокове е ПЛАНИРАНА и не вярвам френските специалисти да са планирали едновременно спиране на 50% от ядрените си мощности при това през зимата - няма логика в подобно действие. Що се отнася до Германия - да и аз съм прочел същата новина. Още преди няколко години Меркел заяви, че Германия се отказва от АЕЦ. Сега почнаха да ги спират. Дали ще си променят решението... не знам! Тези, спрените германски блокове са току що спрени. Те са цели, неразглобени и има техническа възможност да бъдат пуснати ако се променят решенията. Ако обаче почнат да ги разглабат, нарязват за скрап и т.н то е логично, че няма да има връщане назад, поне за тези блокове. И тук ще добавя, че нарязване за скрап означава само за турбинната част която е чиста, не е радиоактивна. Ядрената част остава да стои още много години...

    Коментиран от #29

  • 29 Чирак

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "От чужбина":

    Франция може да обогатявва каквото им трябва до 90% вместо 10.. Германското население отдавна е заявило желанието си да живее без ядрена електроенергия, нищо ново не това. Иначе.. Хиновски, не знам какво си хабите коментарите тук, никакъв експерт не е.. Белене ще струва минимум 9 милярда и 10 години, няма правителство което да е толкова стабилно за един проект, няма . Няма, няма, няма... Обичайте се колкот можете, носете си новите дрехи.. толкоз
  • 30 Димитров

    3 0 Отговор
    Г-н специалист,кажете за пропуснатите ползи за
    България от великите експерти в
    Газпром!
    Сравнете с цената на газа в
    Унгария,например!
    Не икономически,а политически са нашите сделки,затова и логично ще поскъпва!

    Коментиран от #31

  • 31 Димитров

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "Димитров":

    Не
    Газпром,а
    Булгаргаз,
    Булгар,
    Булгар,грешката е моя в наименованието!
  • 32 Нали

    2 0 Отговор
    има газова асоциация,вероятно нейното мнение е най.компетентно.Защо тези експерти не участват в определянето на цените,ами съмнителната "НЕЗАВИСИМА" КЕВР,която показа ,че не работи аналитично.Хиновски явно и той е "независим" щом е участвал в договорите за Мариците,където още ни е-ават американците.Яко го клатят това правителство НАЙ-ВЕЧЕ ЕНЕРГИЙНАТА МАФИЯ.Гледах изказване на експерти по телевизията,които ги е страх да споменат КОВАЧКИ.Стига вече разбийте ги тия,или ви плашат с убийства,такива закоравели мафиоти наяждане нямат.Тоя на Булгаргаз да си ходи.Нали е държавно дружество.Като не работи за интереса на държавата и я ощитява да си ходи.Този закон ,който защитава държавните служители да се промени,откъде накъде привилегии и пожизнено ли да са на служба-това не е НОРМАЛНО.Да не са и те депутати с имунитет,така Толупа си създаде крадлива,некадърна и НЕСМЕНЯЕМА номенклатура при болшевишката му ДИКТАТУРА.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове