Last news in Fakti

3 Януари, 2022 16:14 2 025 44

Еленко Божков: 43% от българите са енергийно бедни

  • еленко божков-
  • енергетика-
  • цени-
  • скъп ток-
  • природен газ-
  • фалит

Правителството на Борисов е допуснало няколко основни грешки

Еленко Божков: 43% от българите са енергийно бедни - 1
Снимка: БГНЕС

„Това увеличение, което се получи с решението на КЕВР е изключително опасно и предупреждава за възможности, не толкова за липса на енергоресурси за отопление и осветление. Много от битовите абонати ще са изправени пред фалит заради високата цена на природния газ, а още повече малките потребители на електрическа енергия са изправени също пред опасност от фалит. Това се отнася за производители на хляб и сладкарски изделия, както и други малки фирми, които използват едновременно газ и електрическа енергия от свободния пазар“, каза пред БГНЕС енергийният експерт Еленко Божков.

Природният газ е по-скъп от отоплението с конвенционални електрически уреди.

„Един малък двустаен панелен апартамент на природен газ се отоплява за около 350 лева месечно, докато на парно цената е 250 лева. Отоплението с природен газ е по-скъпо от отоплението с конвенционални електрически уреди“, каза той.

Енергийно бедните у нас са 3 милиона. Има препоръка на ЕК, която е от 10 години. Тя е за идентифициране на енергийно бедните. Предишното правителство не направи нищо. Енергийно бедните у нас са над 43% от населението, това означава, че 3 милиона от населението са такива. Ние нямаме информация за идентифицирането на енергийно бедните, помагаме на около 100 000-150 000 домакинства, което е нищо“, категоричен е Божков.

Мораториумът носи повече вреди, отколкото ползи.

„В мораториума вярват само Нинова и Гьоков, всички останали вече осъзнават вредата и опасностите, които носи този мораториум. Той е фатален за преносното предприятие ЕСО и разпределителните предприятия, защото те няма да могат да покриват разходите си за енергия и технологични разходи. Същото се отнася и за топлофикациите. Нещата не изглеждат никак добре“, заяви Божков

Присъствието на монополите допълнително влошава положението.

„Много по-добре щеше да бъде ситуацията ако нямаше монополи. Основен проблем е монополът на българската независима енергийна борса, който тя налага в сделките с електрическа енергия, защото сега всички са принудени да купуват енергия на едро, тоест от борсата, което не дава възможност за търсене на изгодни договори между потребители и производители“, твърди Божков.

Правителството на Борисов е допуснало няколко основни грешки, според Божков.

„Основните грешки бяха допуснати от правителството на Борисов. Първо, целият пазар беше концентриран на независимата енергийна борса, което доведе до това, че не могат да се снабдяват дружествата с енергия от дългосрочни договори. Второ, не беше завършена в срок газовата връзка с Гърция. Трето, не се използваха възможностите, които ни дават едни директни преговори с Азербайджан, за да се договори друг начин за използване на целите количества азерски газ, както не се даде възможност на атомната централа да увеличи своето производство за битовите потребители“, каза експертът.

По темата за АЕЦ Белене, той заяви, че е можело да бъде изход от кризата.

„АЕЦ Белене вече щеше вече да е в процес на изплащане с приходите, които щеше да има“, каза той.

А по темата за скока на цените, Божков смята, че ще отмине скоро. „Шоковият скок трябва да отмине до месец, цените на природния газ започнаха да спадат“, твърди Божков. /БГНЕС


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 родител

    37 7 Отговор
    Боко докара народа до просешка тояга ,а младите и умните излетяха преди 15 години на запад !!!!!!!!!!!! Този сатрап уби държава и народ , и за това трябва да лежи до живот !

    Коментиран от #4, #6, #10, #14, #27

  • 2 русенец

    31 6 Отговор
    Този лопатар пък от къде се появи? В Бг бъка от експерти по всичко, а на практика нямаме нищо, включително и държава.

    Коментиран от #15

  • 3 Дъ Бест

    10 19 Отговор
    Поредният изкукуригал русофил!

    Коментиран от #39

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Миризлив пор

    10 11 Отговор
    Кой е по-виновен? Този дето не е направил списък или този, който допусна инфлация над 20% и скок на ток и газ в пъти?
  • 6 Тебе

    15 6 Отговор

    До коментар #1 от "родител":

    Като те гледам , бая си лежал ! И лежиш ! А м " младите и умните " които били отишли в чужбина преди 15 години , не ни трябват. Ни са млади , ни са умни . Лопата компир и берат ягоди ! А жените им сменят памперси. Толкова са умни ! Само на селяндурите като тебе се виждат нещо много ! И понеже не можеш да смяташ , преди 25 години не са бягали от ГЕРБ , а от любимите ви комунисти !

    Коментиран от #40

  • 7 pbdan

    20 1 Отговор
    Токът се произвежда у нас от уран, местни въглища и ВЕЦ. Произвеждаме достатъчно и изнасяме между1200 и 1800МВт. Трябва просто да се обуздаят частните търговци на държавна еленергия както в Румъния например: Там само производителите на ток имат правото да продават. Държавата следи зорко енергийната борса и прибира 80% от печалбата. Чисто и просто. Парното на газ трябва да поскъпне и то винаги е било скъпо, но доплащано от държавата (особено в ТЕЦ София) или на цената на огромни дългове.

    Коментиран от #44

  • 8 pbdan

    21 1 Отговор
    Свободна енергийна борса за частните производители. Собствениците на ФЕЦ, ВяЕЦ, малки ВЕЦ, американските ТЕЦ да си продават енергията на свободния пазар и да печелят колкото си искат. Ама не, ще продаваме от държавната АЕЦ и ТЕЦ2 с платени от държавата СО2 емисии.
  • 9 pbdan

    24 1 Отговор
    Ceбecтoйнocттa нa тoкa в AEЦ e 50лв/МВтч или 55лв/МВтч c 10% пeчaлбa и тo въпрeки гoлeмитe зaплaти нa пeрcoнaлa и ocoбeнo шeфoвeтe. Cтрoeнa e c изцялo бългaрcки държaвни пaри бeз никaкви зaeми и зaтoвa вcичкaтa eлeнeргия зa битa трябвa дa e тaкaвa нa eдрo. Ocтaнaлaтa трябвa дa ce прoдaвa нa бизнeca чрeз дългoтрaйни дoгoвoри и чaк тoгaвa дa ce изнacя. Eтo тoвa трябвa дa ce нaпрaви и тo нe caмo тaм, a и в ТEЦ2, ВEЦ, ПAВEЦ.
  • 10 Пръц

    5 14 Отговор

    До коментар #1 от "родител":

    Боко ли е виновен,че децата ти искат да берат ягоди или моркови на Запад?
  • 11 ЧОЧО

    10 7 Отговор
    Тридесет години обвинявахме комунистите, сега тридесет години ще обвиняваме Бойко.Живота си тече оправия няма, от където и да погледнеш все сме последни. Крадливите управници по богати а народа по беден.
  • 12 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 4 Отговор
    32 години капитализъм
  • 13 Нищо

    10 4 Отговор
    Важното е че Банкянския крадлив илитерат и похотливец е богат.
  • 14 селтак

    13 3 Отговор

    До коментар #1 от "родител":

    Леко баце! Минималната заплата от нова година обещаха ли че ше стане 720лв.? Аааа нЯма такива работи Резна ли пенсионерите с по 60лв.? В замена на тва им предложи 75лв. ако се шприцват при тва еднократно! Па кво ли ни чака още???!!! Аде чета ви промЯна!
  • 15 "Малката перука"

    0 4 Отговор

    До коментар #2 от "русенец":

    Абе де да знам от къде се е появил ,гледам го роги няма ,ама му завиждам на якия перчем ,де го вади , въпреки ,че може да ми е и дядо вече ...Аз много не съм учил,както тати, ама съм чувал и по себе си съдя , че мъж със повече "тестестерон" коса не държи ... оплешивява :)))
  • 16 Цурка

    9 1 Отговор
    Само не разбрах какъв "експерт" е тоя бай Еленко.Всеки може да каже,че топлото ще поскъпне .У нас само дървени философи.

    Коментиран от #35

  • 17 германия се отказва от АЕЦ а

    5 2 Отговор
    този иска да строи Белене... ама толкова му е акъла не може да го убедиш друго

    Коментиран от #20

  • 18 Българка

    11 2 Отговор
    В по-голямата част от позицията на Еленко Божков съм съгласна. За всички разумни българи е ясно, че в дъното на енергийната криза е бойковата шайка. Сега въпросът е, че трябват спешни реформи и мерки. Нямаме време за протакане!!!

    Коментиран от #26

  • 19 Активист на БКП

    0 0 Отговор
    А Всички -финансово
  • 20 Българка

    10 1 Отговор

    До коментар #17 от "германия се отказва от АЕЦ а":

    Германия се отказа от АЕЦ, защото в близост до границата й са френските АЕЦ! До кога ще се равняваме по Меркелица и Германия. Историята ни показва, че всели съюз с Германия ни е причинявал национални катастрофи!
  • 21 Виталия

    6 0 Отговор
    Надали преди 10 години са направили забележката. Доста отдавна, за да получиш помощ трябва да имаш доходи месечни 75-120 лв. по едни таблички. Значи и тия 160 000 мошеничестват, за да получат енергийни помощи. Така стоят нещата в Европейска България ?!
  • 22 ха ха

    5 1 Отговор
    Взимам си думите назад, ако наистина бизнесът е лишен от сключване на дългосрочни договори и всичко минава през борсата... Някой луд е давал съвети, а друг е взимал решенията.

    Коментиран от #24

  • 23 Матей

    6 1 Отговор
    Цените на газта следват като сеизмограф повишаващото се напрежение между Русия и Украйна,което може да се драматизира дотолкова ,че спре изцяло подаването на газ.Казват ни просто така,цената скочи,ей така,безпричинно.Защо се премълчават истинските причини,защо ни успокояват ,че кораба потъва нормално,вода има за всички?Сочат ни някакви несъстоятелни икономически съображения и мислят ,че ще заблудят някого.Всъщност ,то си е за тях,като я вапцат,с лъжи и манипулации няма да се измъкнат.
  • 24 pbdan

    7 1 Отговор

    До коментар #22 от "ха ха":

    Интересното е, че бизнесът не настоява за правото да сключва дългосрочни договори с производителите на евтина енергия(АЕЦ, ВЕЦ,ПАВЕЦ), а иска парични компенсации. За това им е платено някак си или така предпочитат - по-скъпа продукция, по-голяма печалба.
  • 25 Комунист

    5 0 Отговор
    Отивай да спираш тока на метрото ,че е много скъп.
  • 26 В твоята куха кратуна

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Българка":

    Само въздух и бръмбари.За това нищо не може да ти е ясно.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Затова пък

    6 0 Отговор
    има една малка шепа енергийно много богати.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Виталия

    1 1 Отговор

    До коментар #30 от "Ха,ха":

    За други работи е виновен Разбойко, най-вече политиката със Западни Балкани требваше да изправи, що СДС разпаднал се на партийки, БСП, ВМРО, а и НДСВ нищо не можаха и не могат да направят там..
  • 32 Аз прочетох

    3 1 Отговор

    До коментар #30 от "Ха,ха":

    вашия коментар, анализирах го внимателно и стигнах до извода че оборудването между ушите ви не работи добре.
    Щото все пак Боко беше 12 години на власт, не една, не две а 12.
    За тия 12 години той ни закотви стабилно на последно място в ЕС, за което говорят съответните числа.
    А, и на първо по корупция.
    Така че айде улево и ги разправяй на някое дете до 3 години тия небивалици за Виденови и Луканови зими.

    Коментиран от #33, #34, #37, #38

  • 33 Пак си в грешка

    3 5 Отговор

    До коментар #32 от "Аз прочетох":

    Боко не управлява 12 години.Имаше служебно правителство, също и една година управляваше другаря Орешарски.Тъй,че не са 12 години но при теб положението е безнадеждно.И медицината е безсилна.
  • 34 За съжаление

    1 3 Отговор

    До коментар #32 от "Аз прочетох":

    Аз съм ги преживял тези "небивалици ",като Лукановата и Виденовата зима.И много добре знам ,как си изгледах децата при положение ,че тук заплатата беше 5 долара на месец. И знам ,какво ми костваше да замина в чужбина, тогава.Сега е много лесно за разлика от преди.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Ескобар

    4 0 Отговор
    Глупендерите, които не познават Божков и дават акъл, койтонямат е редно да си полеят главата с бензин и да драснат клечката – ще им е много по-безболезнено от приготвената им участ.
  • 37 Брендо

    2 1 Отговор

    До коментар #32 от "Аз прочетох":

    Трябва да да имаш предвид, че хората за разлика от такива като тебе не са им заменили мозъка с оборудването, което са ти напъхали в кухата кратуна, след като са извадили пилешкото мозъче след няколко часа търсене.
  • 38 Много си тъпо

    1 1 Отговор

    До коментар #32 от "Аз прочетох":

    Чадо.
  • 39 Лелеее,

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Дъ Бест":

    къде си бре, не сме се виждали повече от 30г след ВИАС, ако си същия !...
  • 40 Я па ти,

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Тебе":

    не избягали от едните, а от другите?..Па те са същите !...
  • 41 Еленко

    1 0 Отговор
    Отивай да саботираш метрото.Тук не ти е силата.
  • 42 Като

    2 0 Отговор
    разбирате толкова защо вие не сте в КЕВР.Да сложат експерти или да го махнат тоя КЕВР."Независим" КЕВР,"НЕЗАВИСИМА ЕНЕРГИЙНА БОРСА" и като чуя и "НЕЗАВИСИМА " прокуратура ми се иска да си купя КАЛАШНИКОВ,както на много мои познати.Разбийте тези монополни схеми и направете нещо реално работещо.Ако правителството не започне да действа е обрече.Това и Гешев са най-парливите въпроси.Като свършите нещо тогава хуквайте да си губете времето с изява по тв.Ето Еленков,Павел Павлов от газовата асоциация да се включат разбиращи експерти в енергийна работна група за ПРОМЯНА и поправяне на грешкит
  • 43 аж еже

    0 0 Отговор
    и въпреки това гелосания дава пари на богатите бизнисмени да п укне тоя
  • 44 аф еа

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "pbdan":

    защо като е поскъпнал газа топлофикация не закрива дейността си?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове