Last news in Fakti

5 Януари, 2022 07:40 3 272 38

Калфин: Предложението на Слави е аматьорско

  • ивайло калфин-
  • рсм-
  • слави трифонов

Ако това предложение стане факт, правителството ще покаже пред българските граждани, че националното достойнство е просто инструмент за търговия, смята той

Калфин: Предложението на Слави е аматьорско - 1
Снимка: БГНЕС

„Предложения като това на лидера на ИТН Слави Трифонов издават по-скоро аматьорщина и безпомощност. За мен е странно защо човек, който е успешен в това, което прави – в случая безспорно дълголетна и популярна шоу програма – подценява необходимостта от професионализъм в специфична сфера като дипломацията“.

Това коментира бившият вицепремиер и външен министър Ивайло Калфин пред EURACTIV България.

Преди ден Слави Трифонов лансира в качеството си „гражданин“ идеята България да свали ветото върху европейската интеграция на Северна Македония, ако САЩ свалят визите, а страните от ЕС пуснат България в Шенен. Тази му идея бе доуточнена по-късно през деня в понеделник, 3 януари, че едновременно с това Северна Македония трябвало да признае и българските си корени.

„Инициативата на Трифонов България да вдигне ветото върху преговорите на СРМ за членство в ЕС срещу допускане в Шенгенското пространство и отпадане на визите за САЩ е несъстоятелна по няколко причини“, казва Калфин.

Според него с подобен подход България ще свали своите претенциите за нуждата от каквито и да било действия от властите в Скопие.

„Това е неоценим подарък за тях и те вече ще могат да приказват, че нито едно от исканията на България по отношение на история, култура, човешки права, права на хората с българско самосъзнание и т.н. не е имало основание. Второ, посланието към партньорите ни в ЕС и САЩ е, че ветото за Република Северна Македония има единствено основание – да ги изнудва за отстъпки по въпроси, по които нямаме други аргументи“, казва още бившият български външен министър.

Не на последно място Калфин коментира, че с подобно настояване България ще постави партньорите си в абсурдната ситуация да се откажат от аргументите си, с които ни държат извън Шенген и безвизовата програма и да отстъпят пред българското изнудване.

„Четвърто и най-важно, ако това предложение стане факт, правителството ще покаже пред българските граждани, че националното достойнство е просто инструмент за търговия. Накратко – крайният резултат би бил смачкано национално достойнство, триумфиращи националисти в Република Северна Македония и злепоставени партньори в ЕС и САЩ. Очевидно, това е неприемливо. В едно е прав Слави Трифонов – сега е моментът да се изкове взаимно изгодно решение. То обаче трябва да има съвсем различна от предложената рамка“, обясни Калфин.

По думите му безпътицата, в която се намират двустранните ни отношения със Скопие през последните години, наистина има шанс да приключи. Благоприятните фактори са новото правителство в София, новият премиер в Скопие и силният външен натиск, които могат да дадат резултат.

„За това обаче е необходима ясна формула, която да намери пресечната точка на националните интереси и план, който да доведе тази формула до резултат“, казва Калфин.

През последните няколко дни властите в Скопие ежедневно споделят своята увереност, че България бързо ще свали ветото, но без да дават знак какви отстъпки са готови да приемат.

Българският премиер Кирил Петков си даде шест месеца срок да реши проблема, но президентът Румен Радев обяви, че България настоява за промяна в македонската конституция, която да гарантира равното третиране на българите с македонско самосъзнание в страната. Над 120 хиляди македонци имат български паспорти.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 29 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Зззз

    24 3 Отговор
    Изживява се като политик, а от мнението му като гражданин кой го интересува? Все едно някой да се интересува от нашите коментари.
  • 3 О,боже!

    27 1 Отговор
    Калфин...не ни интересува как ще го приемат ФАЩ, нито макетата! Признаването на българските корени какво означава за теб? Че македонци са постигнали еди какво си в историята? Че ще клекнем отново на ФАЩ? Вие сте тези дето клякахте до сега на господарите ви
  • 4 нннн

    22 5 Отговор
    "Обущарят да съди само за обувките!" Слави да си гледа само шоуто!
  • 5 Галеник

    23 2 Отговор
    на соца и до днес , "дете на активни борци против капитализма" , дядо му вършил какви ли не безчинства в лагерите - сега на богата хранилка семейно от "лошите" капиталисти ! И такъв екземпляр ще направи нещо добро за обществото ли ? Никога ! Само за себе си !
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Калфин?? От Професионални Толупи като

    14 17 Отговор
    Теб нищо не се получава добро за Държава и народ!! Слави нее Политик, но е предложил сделка, а ти Толупе, какво предлагаш?? Такива, като теб "Преливат от Пусто в Празно 30год"и пълнят Гуши!!

    Коментиран от #14

  • 8 неразбрал

    10 1 Отговор
    какво изгодно за България ще има ако македония я пуснем в ес ?? дали са вътре или не за нас е все едно и ние нямаме никакви стимули да се разбързаме освен това да не ни натякват постоянно от ес и америка за блокадата . но политиците ТРЯБВА да правят каквото иска народа на който приказването на ес и америка не му пречи , тоес позицията ни ТРЯБВА да остане ТВЪРДА както беше на гърците
  • 9 ха ха

    9 0 Отговор
    ;отличника; ,КОЙ представя в момента ? идеите на EU , на бсп , на задкулисието или лично мнение ? според мен , мнението му съвпада с това на бандитската шайка която унищожи и нашите животи за да се добере до сребърниците на юда
  • 10 Мунчо

    10 3 Отговор
    Слафчо не е добре с акъла... За психиатър е. Подозирам, че скоро собствените му депутати, ще го изхвърлят от собствената му партия....
  • 11 Защото мухльовци като теб,

    5 4 Отговор
    Се считат за професионалисти, за това се налага аматьорите да се намесват! Кой са ти “партньори на тебе, бе, на нас, че те е страх да не ги изнудиш??? Тези, дето не спряха да ни изнудват и натискат ли? Превърнахте България в слугинска държава!
  • 12 глоги

    2 3 Отговор
    ...България в Шенен. ТОВА НЕ Е ЛИ ШЕНГЕН?
  • 13 5577

    11 3 Отговор
    Че Слави политик ли е. Как беше една птица ако изглежда на патка, лети като патка, грачи като патка, значи е патка. В случая само грачи като патка.
  • 14 и каква е тая

    8 5 Отговор

    До коментар #7 от "Калфин?? От Професионални Толупи като":

    сделка от слави ?? срещу визи за америка....колко процента от българите ги засягат тези визи и срещу възможността да пътуваме на запад като САМО си спестим показването на личните карти ние трябва да пуснем макетата в ес ??? реално не смятам , че макетата са били българи !! няма как хора запазили вярата и народността си 500 години под турско робство за 60-70 години да забравят корените си защото са станали част от югославия !!!тоест макетата не са били никога българи щом за няма и едно поколение да са го продали. значи ние не им дължим нищо и те нямат място в ес
  • 15 бах Киро

    2 9 Отговор
    А бе чалгаря се е унесъл...Кой сме ние жалките роби,та да поставяме условия на САЩ и Еврейския Съюз.Бързо ще ни отерат у три курци.За САЩ ние сме страна с ранга на Сомалия и Судан(а повечето американци ни търсят на картата в в африканските географски ширини.За еврейския съюз сме територия населена с под-човеци.Ни визи,ни шенген и пак ще си ги признаем македонците.То онова безгръбначно жельо-жабата ги призна и без друго.Като ни набият големите един шут и с подвита опашка ще бягаме и скимтим като страхлив помияр.

    Коментиран от #17

  • 16 Джаф Джав

    5 4 Отговор
    Така е Калфа, съгласен съм с теб! Слави е позор! Един от малкото червени боклуци, които не са чак-толкова боклуци.
  • 17 и ка точно

    7 1 Отговор

    До коментар #15 от "бах Киро":

    си предтсвяш тоя шут от ес и америка който да принуди НАРОДА да промени мнението си и да скимти ?? този въпрос за македония трябва да се реши СПОРЕД желанието на народа а не от няколко продажни политици . ако народа има смелост може лесно да предотврати всяко действие от страхливи политици което не отговаря на нашите интереси
  • 18 бах Киро

    5 5 Отговор
    Между другото(ако ганьо-балкански е забравил),че за да отидеш до САЩ се искат пари.Можеше чалга-краля да вземе и тази подробност в предвид,а условието да е ...признаваме Македония и историята и,но първо безвизово влизане в САЩ,второ безплатен самолетен билет ,трето минимум $10000 на всеки вулгаристански шебек при слизането му на "JF Kennedy",безплатен акомодейшън (>) и последно социал в размер на +-$3000pm на булгаристански шебек удостоил САЩ с посещението си...всичко за сметка на еврейте(демек федералния резерв) .
  • 19 NNNIKO

    4 8 Отговор
    аз не разбирам На какво точно се гневите от предложението на Слави така и така ще продължат да ни натискат за да се приеме Македония в Европейския съюз задкулисно щеше да се вземе пак подобно решение Слави просто го огласява и поне иска нещо в замяна за българите за да не изглеждаме Поне като глупаци когато останем с празни ръце изисква напълно нормални неща които запазват честта и достойнството на родината Ама то нали българинът все е недоволен и трябва да оплюва

    Коментиран от #21

  • 20 Тоалетна хартия

    6 6 Отговор
    Славуца не каза,че трябва да изтъргуваме ветото над Македония!!! Но е много прост и не може да говори и глудницата го набара...Славуца, за нищо не става, както цялата му партия и фенове-чалгари. Всички са на един акъл!!!
  • 21 а бе ейй

    6 1 Отговор

    До коментар #19 от "NNNIKO":

    как точно ес и америка натиска българския избирател за да трябва той да промени мнението си и да пусне македония ??това , че разни западни политици натискат наши политици въобще не се отразява на избирателя и докато не бъдат приети и изпълнени условията ни просто НЯМА да ги пуснем в ес !който и политик да се поддаде на шантажа то той повече няма да има бъдеще както и тези политици които го подкрепят
  • 22 Абе Калфин

    6 7 Отговор
    И ти ли се включи в пропагандата срещу Слави! Срамота е! БСП са ясни, че се командват от сараите, но ти си умен човек! Не си плюй на достойнството, за евтина и глупава пропаганда!
  • 23 NNNIKO

    6 5 Отговор
    Нека да съпоставим какво иска държавата официално от Македония И какво предлага Слави четох къде ли не то няма никакви разлики не разбирам точно къде и какъв е проблема на всички тези които плюят предложението му как точно и по какъв начин иска да изтъргува честта и достойнството на България има много прости хора от този народ които никога от нищо няма да са доволни

    Коментиран от #31, #32

  • 24 Бамбука

    4 3 Отговор
    След като сме приели област Македония за държава и то първи, след като сме подписали едно недоносено споразумение, ще приемем и останалото - тук таме имаме нещо общо. Крещите срещу Слави, а забравихте онези измислени "патриоти" дето 30 години живеят на гърба на народа.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Гай Турий

    8 4 Отговор
    Чалгарят за пореден път и то доста отчетливо и ясно показа, че не става за нищо повече освен да пее и се кълчии на екран. Политиката с БЮРМ е терра инкогдина за оркестръра на учиндолскеия селяк и тошковците. Да спрат да се месят в тази хирургическа работа в терена на дипломация и международни отношения, в политиката на държавата ни, която е с хилядолетна историческа памет.
  • 27 Кирчо Ментата

    4 7 Отговор
    От посредствен чалгаджия ,толкова.Даже не може да схване,че ако си мълчи болшинството от българите няма да разберат,(колко е обратното на остър).А дали ще има визи или няма много малък процент от сънародниците ни се интересуват от това.Просто,защото да идем до Америка, трябва да разполагаме с пари,които нямаме.
  • 28 Гай Турий

    6 7 Отговор
    Калфин с това мнение е абсолютно точен!
  • 29 От маалата.

    6 4 Отговор
    Та викаш Калфин, по професионално си е ,да одим пред Европата и САЩ наведени . Де да бехте сите политици като Слави ,а нее професионални продавачи и предатели.
  • 30 SDEЧЕВ

    1 4 Отговор
    АЗ КАТО ЛИЧНОСТ ЩЕ СЪМ ЩАСТЛИВ ДА НЯМА ГРАНИЦИ МЕЖДУ РСМ И РБ ,ДА ИМА БЪРЗ ВЛАК ДО СКОПИЕ И ОХРИД,ДА НЯМА ВИЗИ ЗА САЩ,ДА СМЕ В ШЕНГЕН И ДА СЪМ ЕВРОПЕЕЦ БЕЗ ДА СЪМ ДАМГОСАН ,КАТО БЪЛГАРИН. ЯСНО Е ,ЧЕ АКО РСМ ВЛЕЗНЕ В ЕС НИКОЙ НЯМА ДА БЪДЕ БИТ,ЗАЩОТО ЗАЯВЯВА,ЧЕ Е БЪЛГАРИН. ЯСНО Е ,ЧЕ ВСИЧКИ УЧЕБНИЦИ ПО ИСТОРИЯ В СВЕТОВЕН МАЩАБ СА МЕНТЕТА,НО КАКВО ОТ ТОВА ? ВАЖНОТО Е ДА НЯМА ГРАНИЦИ МЕЖДУ ХОРАТА И ДА ИМА СВОБОДЕН ПАЗАР И КОЙ ,КОЛКОТО МОЖЕ.ТОВА БУЛГАРО,МАКЕ,АЛБАНЕЦ,СЪРБИН КОСОВАР,ТУРЧИН,КОЙ ГО БРИГА,ВАЖНО Е ДА ИМА ХЛЯБ НА МАСАТА.
  • 31 проблема е следния

    4 2 Отговор

    До коментар #23 от "NNNIKO":

    ганьо балкански не иска да живее добре ганьо иска да плуе по някого !!! не е проблема в предложението а в човека предложил го … това е гладкомозъчния българин не е важно какво се прави а кой го прави ! няма да се оправим още 100г. с такива като драскачите тука
  • 32 Ха ха

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "NNNIKO":

    Колко уточнения от Слави и Тошко за да проумеем,че от бюрмаджиите нищо не искаме( а им даваме),но видиш ли УСА били длъжни.Тъпа и безмислена пародия на сделка.Вето за РСМпоне докато не си скъсат учебниците по история на публично място,и поне докато не признаят Как е изфабрикуван язикот им и компенсации за всички репресирани българи от удбаджийството.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 LOSHIA

    2 3 Отговор
    Калфин,кога най сетне ще пораснеш и ще престанеш с тия политики по стар стил? ВРЕМЕНАТА СА ДРУГИ!
  • 35 хахаха

    1 0 Отговор
    Това да пуснем РСМакедония в ЕС, го бях писал в един пост като шега, много преди Слави да го обяви, явно го е прочел и го е сметнал за остроумно. Бях го писал, под една статия, в която ЕС и САЩ настояват България да преразгледа позицията си относно РСМакедония и аз се запитах, защо тези лобисти не ни дадат безвизово да посещаваме САЩ и не ни пуснат в Шенген вече толкова години, а ИЗИСКВАТ от нас неща, които ни ощетяват??? Ние защо не ИЗИСКВАМЕ също като тях? Да не сме по-долна категория?
  • 36 хадее

    2 1 Отговор
    Калфин, това не е търговия, а интереси, които се договарят. Това е дипломация, сделка, интерес. Защо те ни притискат да пуснем Северна Македония, след като ние си имаме основания да не я пускаме? Защо те не ни пускат в Шенген вече толкова години, след като сме изпълнили всички технически условия?
  • 37 и калфин и слави СА АМАТЬОРИ И ЧАЛГАРИ

    1 0 Отговор
    ВЪВ ВСЯКО ТЯХНО НАЧИНАНИЕ - МОШЕНИЦИ И КРАДЦИ !
  • 38 paul61

    1 0 Отговор
    Самия факт че всеки може да стане политик означава че не се иска много акъл да си такъв , а Слави каза нещо много просто и очевидно че ако при приемането на Хърватия например позицията на България беше да много обичаме хърватите но ще се съгласим да станат член на ЕС след като ни приемат в Шенген и ЕС наложи визи за САЩ защото ние сме част от този съюз и всичко друго е дискриминация ! Това ви каза Слави Трифонов , а ВИЕ за какви пазарлъци говорите ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове