Last news in Fakti

8 Януари, 2022 21:44 6 112 37

Проф. Гетов: При Омикрон симптомите се развиват за 3-4 дни, а при сезонния грип всичко се случва за ден

  • професор илко гетов-
  • коронавирус-
  • омикрон-
  • симптоми

Трябва да продължат мерките, но не да въвеждаме нов локдаун, а да спазваме настоящите противоепидемични правила, заяви представителят на България в Европейска агенция по лекарствата

Проф. Гетов: При Омикрон симптомите се развиват за 3-4 дни, а при сезонния грип всичко се случва за ден - 1
Снимка: БГНЕС

„COVID-19 нанесе непоправими щети на здравната система, мина през нея като тир”.

Това заяви пред NOVA проф. Илко Гетов, представител на България в Европейска агенция по лекарствата.

„Експертите отдавна се притесняваме от това, което ни очаква. Крайно време е вече и политиците да се притеснят – подценяват ваксинацията, а ползата от нея е неоспорима”, категоричен бе професорът.

Той потвърди, че новият вариант на коронавируса - Омикрон, преминава по-леко, но е значително по-заразен от Делта варианта. Проф. Гетов призова още при първи симптоми – дразнене в гърлото, умора и отпадналост, хората да останат вкъщи и да си направят тест.

„В момента, в който един човек се почувства уморен, спи зле, има драскане в гърлото и носоглътката, е хубаво да си остане вкъщи, да си направи тест, за да спрем разпространението на вируса”, поясни той.

При Омикрон симптомите се развиват в рамките на 3-4 дни, а при сезонния грип всичко се случва за ден, уточни представителят ни в ЕМА.

По повод поставянето на бустерни дози от ваксините срещу COVID-19, той препоръча:

„Ако имате първа игла от векторна ваксина – тази на AstraZeneca, бустерната доза трябва да е от информационна РНК ваксина – Pfizer или Moderna. Ако пък имате две дози от РНК ваксините и са минали повече от три месеца от последната игла – можете вече да си сложите бустер от същия препарат. Хубаво е това да стане от три до шест месеца след пълен ваксинационен цикъл. При децата все още не се разрешава поставяне на бустерна доза”.

„Трябва да продължат мерките, но не да въвеждаме нов локдаун, а да спазваме настоящите противоепидемични правила – носене на маски, ограничени социални контакти, често проветряване на помещенията и регулярна дезинфекция”, смята проф. Гетов.

„България очаква доставка на 50 000 дози от перорални лекарства срещу COVID-19 с общоевропейски договор, но те са на различен етап от разрешаване за употреба в ЕС. Тези лекарства е слабо вероятно да ги има в аптеките. Очаква се да ги получим след месец март. Те се приемат в първите дни на заразяване”, уточни професорът.

Той обясни, че има няколко варианта за тяхното разпространение – първият е да ги има в COVID центровете и при личните лекари. Друг вариант е да са налични в регионалните здравни инспекции и в болниците.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 24 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 2020

    47 4 Отговор
    ТОВА ГОВОРИ ЛОШО ЗА Т-Н- ЗДРАВНА СИСТЕМА. ЯВНО ТРЯБВА ДА СЕ ИЗТЪРЖЕ И ПРОМЕНИ - ЩОМ ЕДИН ГРИП Я РАЗБИВА.....
  • 2 Лост

    55 3 Отговор
    Въртят, сучат и 💉💉💉са им в главите.
  • 3 Майна

    43 3 Отговор
    СВЕТОВНИЯ ЗДРАВЕН СЪВЕТ, (всички капацитети в тази област, които в момента са изключени от МЕДИИТЕ):,,Правото на телесна неприкосновеност и правото на информирано съгласие са неотменими и универсални човешки права, които са потъпкани от правителствените мандати и корпоративните императиви.

    По този начин Световният съвет по здравеопазване декларира, че всяко лице или организация, пряко или косвено участващи в производството, разпространението, администрирането или популяризирането на експериментални биологични продукти Covid-19, ще носи отговорност за нарушаването на принципите на справедливост, основани на граждански, наказателни, конституционни и естествено право, както и международни договори.

    Подписано на 29 ноември 2021 г,,
  • 4 мдаааа

    33 4 Отговор
    Нашата здравна система е компрометирана много отдавна ... Справка - Некоя Бела държава ..
  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    47 4 Отговор
    СТИГА сте облъчвали ХОРАТА СТИГА СТЕ НИ СТРЕСИРАЛИ МАНИПУЛИРАЛИ ВНУШАВАЛИ ИМАМЕ СИ ГЛАВА на РАМЕНЕТЕ да МИСЛИМЕ а не друг да решава СЪДБАТА ни

    Коментиран от #36

  • 6 Проф. Гетов: Е ЧЛЕН НА ФАРМА МАФИЯТА

    41 3 Отговор
    Big Pharma е новата мафия на Америка
    ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНОСТ

    Фармацевтичните компании имат повече власт от всякога и американският народ плаща цената - твърде често с живота ни.
  • 7 Отряд К 19

    53 2 Отговор
    Докторе Тея симптоми ги имам всяка зима,а уморен се чувствам след всеки работен ден, та да дойда да ми дадеш един болничен за 4-5 месеца да си почина,а.
  • 8 Лост

    48 1 Отговор
    Като представител на Европейската Агенция за лекарства да каже, защо затриха повечето евтини български лекарства? Тогава мина големия Тир🚚 през системата.
  • 9 Хулигана

    46 1 Отговор
    Значи всичко опира до това да си слагаме РНК ваксина, обърнете внимание на това-твърдо РНК ваксина! Но защо? Действа по-добре- доказано не! По-доказана технология- не, на противоположния полюс! Тогава ЗАЩО! Конспирация-не, тогава какво? Поске как да се ваксинирам с РНК поддържаща терапия? Айде у лево, ПРЕСТЪПНИЦИ! И вие ли ГЕТОфф?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 📌🇧🇬

    2 25 Отговор
    📌Ситуацията може да изрази с една дума, “Цунами”, 📌5та “вълна” на Ковид-19 започва от много високи стойности като само месец по късно вече е преминала “пикът” на 4та “вълна” от 118 706 активни случаи. Днес 08.01.2022, активните случаи на болни от Ковид-19 са 125 930 неизвестните са, колко от тези са Делта вариант и колко са Омикрон, като тенденцията е Омикрон вариантът до две седмици да измести Делта в/т.📌Засега това което се знае за Омикрон е че, се преболедува по лесно и с по малко поражения, но какви ще бъдат резултатите може да се говори само след преминаването на поредната “вълна” от грипо-подобният вирус!!!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Мамул

    41 2 Отговор
    Тоа с главата ли си е? Убеждава ни, че е лека настинка и после ни плаши с локдауни и затягане на мерките. Е, за първи път ли караме настинки бе мисир? Дай да спре живота, че да не би да кихнем и да имаме мърсоли. Аз и с мърсоли мога да ти го.....
    в мръсната човка.
  • 14 Локо-Сф

    30 2 Отговор
    Професоре нека помогнем на медицината и инжектираме всички тези супер ваксини на твоите деца и внуци ако имаш,и на най-близките ти дечица на близки и потвърдим тяхната ефикасност и необходимост.Как може да си такъв наглец?Все някой ще те срещне и поздрави.
  • 15 Кавали

    35 0 Отговор
    А сега новите щамове, нали не мислите че с омикрон цирка ще свърши пандемията. Не тя сега започва. И хората си я заслужават защото са овце.
  • 16 Ха ха ха

    25 1 Отговор
    Ей, тия няма да спрат да ни облъчват с разни ваксини, дето са нищо повече от имуностимулаторен компот с неясно съдържание, но със сигурност пагубни за здравето последици напред във времето ...
  • 17 Жалък е

    22 0 Отговор
    Ако някой слуша на тоя бръщолевенията за разни симптомчета , то излиза , че по неговите симптоми повече от половината българи вече са прекарали и Омикрон и на омикрона дъщерните вирусчета ... голем смЕх
  • 18 Хохо

    20 0 Отговор
    Този каза нещо от сорта че на всеки вход имало никролози от ковида аиде у лево бе
  • 19 нннн

    32 0 Отговор
    Господа доценти, професори, академици, математици. Едни и същи вируси и игли дъвчете от сутрин до вечер и завършвате с възторжени призиви за ваксинация. Половината население ви се присмива,, а другата ви псува. Не се ли усещате? Хайде спрете се вече! Нямате хляб на масата ли, че се излагате за няколко сребърника?
  • 20 guest

    8 0 Отговор
    а ако не ми спада няколко дни на какво се дължи ?
  • 21 защо никой

    12 0 Отговор
    не разследва, този експеримент върху човечеството ,това биолгическо оръжие на турците и арабите?!
    четете кои са собствениците на компанийте-- каква националност са !
    Пфайзер-турци!
    Бил Гейтс си купи земя (имот ,да живее в турция)!!!
    А ЗАЩО ЛИ !!!???
    ХОРА!
  • 22 Hoho Boho

    20 1 Отговор
    Вече две години ни прилагат мерки.
    Айде стига вече мурафети!
    Заврете си ги....
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Ваксо

    22 0 Отговор
    Какви ваксини рекламирате вие, жалко за дипломите ви и ученето, дори не вярвам че сте чели. Стари истински аптекари никога не лекуват с антибиотици и ваксини, има други начини, естествени заместители, но вие мафията ги забранихте. Всеки който познавам с ваксина е зла, единия направи инсулт след втората доза, другате с тромбове в крака, трета днес я откараха в болница, двама едва не умряха от миокардит и др. Още дали има неразбрали.
  • 25 Експерт фашага

    18 0 Отговор
    Имате забрана за публикуване на коментари
    ------------------
    „ограничени СОЦИАЛНИ контакти“
    Айде и тоя. Бе, няма ли някой най-накрая да им обясни на тия неграмотни плаши(п)утарници значението на думата „социален“?!?
  • 26 от хилядолетия

    15 0 Отговор
    османските мелези и арабите и африканските цигани, ( мароканци) искат ,мечтаят да завладеят НАПЪЛНО европа! Успяха.!
    испедерасиха хората.
    трябва война!
    това е спасението!
    и нищо друго!!!!!!!!!
  • 27 Доктор

    14 0 Отговор
    Господинът не е медик, а фармацевт. Познанията му в областта на инфекциозните болести е епидемиологията са субстудентско ниво. Желателно да не се изказва по въпроси изън неговата компетентност и да нагнетява излишно обстановката. Корона вирусното заболяване не е особено опасна инфекция. Серотип Омикрон засяга основно горните дихателни пътища. Мерките не са пропорционални на риска и водят до много повече здравословни проблеми, отколкото самия вирус.
  • 28 Антифашист

    10 0 Отговор
    Записвайте им имената на тези "експерти" и призивите. Като стигнат до съд там да обясняват, че не са знаели, че нарушават закона, че причиняват стрес на хората, че причиняват щети на бизнесите с псевдо мерките си, че подлагат на риск здравето ни с недоказано ефективни и безопасни псевдо ваксини. Да, драги пропагандиращи - всяка ваша дума ще бъде използвана срещу вас. Някои фюрерчета дори призоваваха за диктатура и насилствена вакси-нация.
    Съд ви чака и като гледам на колко хора вредите комай ще се молите за смъртна присъда!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ААА

    5 0 Отговор
    Едното прасенце си направило къщичката от слама .Второто прасенце си направило къщичката от клони. Третото прасенце си направило къщичката от камък. Дошъл лошият вълк и духнал къщичката от слама и тя се разлетяла . Откъс от приказката за "Трите Прасенца" .
  • 31 Ами ...

    12 0 Отговор
    Като гледам протестите в Западна Европа, ми се струва че скоро, гражданите ще минат през "здравната система" като танк. После тя ще бъде изградена на ново. Вече РАБОТЕЩА ЗА НАС, които я издържаме. Умора, болки в гърлото. 😀 Преди коронаистерията, на това му казвахме настинка. Сега стана "омикрон". 😀 А, че се притеснявате - правилно. Имате основание. 😀
  • 32 Бай Този

    10 0 Отговор
    Многобройни професори и генерали назначени на незнайни държавни службички с големи заплати! Тази държава е приключила вече икономически защото управляващите са повече от работещите.
  • 33 бански старци

    8 1 Отговор
    Ма много професор има в тази държава.

    Иначе тук са изобретени само две неща - чушкопеци единичен и троен.
  • 34 Баш софиянец

    6 0 Отговор
    Т.е. единствената разлика между сезонен грип и Омикрон е 2-3 дни до проява на симптомите (а те са еднакви)?! И ползите от ваксинацията са неоспорими на фона на случващото се в най-ваксинираните държави?! То колко трабва да безср амен и прода жен, за да не ти мигне окото да се ризилиш с тия изказвания на "експерт"!
  • 35 Да Не

    8 0 Отговор
    Еее вече и за настинка Ваксина!!!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове